Landgraaf

Informatie over Landgraaf

Ik wil je door middel van het artikel dat op deze pagina te vinden is graag meer gaan vertellen over de plek in Nederland die bekendstaat als Landgraaf. Wanneer je wel meer over Landgraaf te weten wil komen kan ik je dan ook zeker aanraden om dit artikel door te nemen. Je vindt dit dan namelijk hoogstwaarschijnlijk zeker weten de moeite waard! Je kan in dit artikel immers bijvoorbeeld onder andere van alles lezen over hoe je in Landgraaf kan gaan wonen. Wanneer dit iets is waarin je geïnteresseerd bent kan het dan ook erg waardevol zijn om deze informatie die je hierover in dit artikel kan vinden daadwerkelijk door te gaan nemen.

Verder kan je in dit artikel overigens ook nog een hele hoop andere informatie over Landgraaf vinden. Zo ga ik in dit artikel onder andere ook bespreken wat voor plek Landgraaf nou eigenlijk precies is. Als dit iets is waar je meer over te weten wil komen is het dus zeker een goed idee om dit artikel daadwerkelijk door te nemen. In dit artikel ga ik immers bijvoorbeeld van alles vertellen over de geschiedenis van Landgraaf, en wat voor dingen en bouwwerken er nou eigenlijk allemaal te zien en te doen zijn in Landgraaf. Kortom, je zou na dit artikel te hebben doorgenomen dus in principe goed over Landgraaf geïnformeerd moeten zijn.

 

Algemene informatie over Landgraaf

Ik wil nu graag algemene informatie over Landgraaf gaan bespreken. Wanneer je wel meer over algemene informatie die met Landgraaf te maken heeft te weten wil komen zou ik dan ook snel verder lezen als ik jou was! Hieronder kan je immers dus allerlei algemene informatie over Landgraaf vinden. Door meer algemene dingen over Landgraaf te weten te komen kan je verder overigens in principe een beter beeld bij deze plek gaan vormen.

Zoals je mogelijk al wel weet is Landgraaf een gemeente die in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg ligt. Kortom, deze plek ligt dus in een van de aller zuidelijkste plekken van heel Nederland. Hierdoor ligt Landgraaf dus erg in het binnenland. Dit heeft een aantal gevolgen. Zo is het in Landgraaf bijvoorbeeld vaak aardig warm voor Nederlandse begrippen en gemiddelden. Dit is iets dat vele mensen erg prettig vinden van Landgraaf! Het feit dat het in Nederland vaak vrij koud kan zijn is namelijk iets dat vele mensen jammer vinden van dit land. Over het algemeen worden wat warmere temperaturen immers door de meeste mensen als het aller aangenaamste ervaren. Vandaar dat het ook prettig is dat Landgraaf behoort tot de gebieden van Nederland waar over het algemeen de hoogste gemiddelde temperaturen heersen door het gehele jaar. De zon schijnt hier dan ook relatief vaak. Hierdoor heeft Landgraaf volgens vele mensen voor Nederlandse begrippen het aller beste klimaat dat mogelijk is.

Op het moment van het schrijven van dit artikel heeft Landgraaf trouwens iets van 37.000 inwoners. Dit is dus een aardig grote gemeente. Daarom heeft Landgraaf in Nederland (en omstreken) ook aardig veel naamsbekendheid. Vele Nederlanders zijn immers wel bekend met de Nederlandse gemeente genaamd Landgraaf. Toch behoort Landgraaf echter zeker niet tot de aller grootste gemeentes van heel Nederland. Er zijn echter ook nog een hele hoop andere manieren waarop Landgraaf veel naamsbekendheid opdoet. Hier kan je verder in dit artikel echter nog veel meer over lezen! Met zijn 37.000 inwoners behoort Landgraaf overigens wel bij een van de aller grootste gemeentes (op het gebied van inwoners) van de gehele provincie Limburg. Hierbij bungelt Landgraaf op het moment van het schrijven van dit artikel namelijk zo’n beetje rond de 10e plek. Deze gemeente is verder sowieso erg belangrijk voor deze provincie Het is verder overigens best opvallend dat een gemeente die op het gebied van omvang zeker niet al te groot is toch nog zo bekend en belangrijk voor de regio is als Landgraaf! Dit is zeker iets dat aantoont dat Landgraaf een bijzondere plek is.

Een van de reden dat Landgraaf bij vele Nederlanders bekend is heeft overigens te maken met het feit dat er in deze gemeente grote en bekende festivals georganiseerd worden. Hierdoor is Landgraaf een plek die bekend is bij veel meer mensen dan alleen de iets van 37.000 die in deze gemeente wonen. Er zijn hierdoor immers jaarlijks sowieso al vele mensen die om verschillende redenen naar Landgraaf afreizen. Vandaar dat deze gemeente dus ook beter bekend is dan de meeste andere gemeentes die in Nederland te vinden zijn. Dit geldt overigens ook internationaal gezien. Landgraaf is immers een gemeente die ook buiten de Nederlandse landsgrenzen bekendheid verworven heeft. Dit komt met name door dat het erg beroemde Nederlandse festival genaamd Pinkpop al ontzettend lang wordt georganiseerd op een locatie in Landgraaf. Vandaar dat dit zeker iets is dat in grote maten bijdraagt aan het bouwen van de naamsbekendheid van de gemeente Landgraaf. Dit festival genereert namelijk al lang veel (media) aandacht voor de gemeente Landgraaf. Zo worden er bijvoorbeeld al erg lang jaarlijks (delen van) de optredens die plaatsvinden op Pinkpop uitgezonden op de Nederlandse televisie.  Dit is zeker weten positief voor de bekendheid van de plek die op de dag van vandaag bekend staat als Landgraaf.

Buiten Pinkpop om worden er overigens ook nog andere evenementen georganiseerd in / bij Landgraaf. Deze evenementen zijn bij de meeste mensen echter een stuk minder bekend dan Pinkpop. Toch wil ik hier nog wel graag wat over vertellen in dit artikel. Er is in de gemeente Landgraaf immers een speciaal evenemententerrein te vinden dat Megaland wordt genoemd. Hier wordt Pinkpop ook georganiseerd. Hieruit blijkt verder heel erg goed dat Landgraaf een gemeente is die (grote) evenementen graag wil ondersteunen door deze ruimte te bieden waar dit soort desbetreffende evenementen op een uitstekende manier georganiseerd kunnen worden.

Op het evenemententerrein dat Megaland wordt genoemd vinden zoals je net hier boven al hebt kunnen lezen buiten Pinkpop om nog een hoop andere evenementen plaats. Dit zijn echter zeker niet allemaal net zoals Pinkpop muziekfestivals. Zo worden er bijvoorbeeld onder andere regelmatig vlooienmarkten georganiseerd op dit evenemententerrein. Er gebeurd dus echt een hele hoop op dit evenemententerrein. Vandaar dat het evenemententerrein Megaland dat in de gemeente Landgraaf te vinden is ook zeker weten iets toevoegt aan deze gemeente! Hierdoor gebeuren er hier immers bijvoorbeeld een hele hoop interessante dingen. Hier worden namelijk bijvoorbeeld ook zo nu en dan sportevenementen georganiseerd. Het terrein dat Megaland wordt genoemd heeft overigens een oppervlakte van ongeveer 27 hectare. Dit evenemententerrein is dus vrij groot, wat één van de redenen is dat er erg bijzondere en interessante evenementen kunnen plaatsvinden op dit terrein.

De gemeente Landgraaf bestaat trouwens uit een aantal verschillende stadsdelen. Dit is zeker iets dat Landgraaf erg interessant maakt! Hierdoor heeft deze gemeente namelijk een erg bijzondere opbouw. Deze gemeente is namelijk ontstaan door het samenvoegen van meerdere verschillende nederzettingen. De gemeente Landgraaf is immers echt officieel ontstaan in het jaar 1982 toen de plekken met de volgende namen Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms samengevoegd werden. Hierdoor bestaat de gemeente Landgraaf dus eigenlijk als het ware uit een aantal verschillende dorpen als het waren die nu op de dag van vandaag een gemeente geworden zijn. Ondanks dat al deze plekken tegenwoordig dus als het ware een geheel zijn kan je toch nog steeds duidelijk zien dat Landgraaf uit een aantal verschillende (aparte) gemeenschappen bestaat.

Aangezien Landgraaf uit meerdere stadsdelen bestaat is het overigens ook vrij logisch dat er een hele hoop verschillende wijken te vinden zijn in Landgraaf. Hierdoor zijn er binnen de gemeente Landgraaf dus een hoop unieke, bijzondere en interessante wijken te vinden. Ondanks dat de gemeente Landgraaf niet bijster groot is kan je in deze gemeente toch nog steeds een hoop verschillende wijken terug vinden, waardoor de kans aardig groot is dat er voor vrijwel iedereen een geschikte woning in een passende wijk te vinden is in Landgraaf. Dit is dan ook zeker één van de redenen dat Landgraaf een plek is die vele mensen aanstaat. Er is immers dus voor vrijwel iedereen een leuke en goede plek in de gemeente Landgraaf te vinden.

Verder is het trouwens zo dat de gemeente Landgraaf een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante kilometer heeft. Dit oppervlakte bestaat vrijwel volledig uit land. In Landgraaf is dan ook niet echt water te vinden. Zoals je waarschijnlijk al wel hebt kunnen opmaken uit het feit dat Landgraaf een oppervlakte van iets van 25 vierkante kilometer heeft is deze gemeente niet enorm groot. Qua grootte (in vierkante kilometer) behoort Landgraaf dan ook echt verreweg niet bij de aller grootste gemeentes van de provincie Limburg. Ondanks dat deze gemeente misschien op het gebied van oppervlakte niet al te groot is heeft Landgraaf echter dus toch ontzettend veel naamsbekendheid, en dit is bijzonder.

Het netnummer dat in Landgraaf gehanteerd wordt is overigens 045. Het nummer 045 is dan ook een nummer waar Landgraaf vaak mee geassocieerd wordt. Alle telefoonnummers van de vaste lijn uit deze gemeente beginnen hierdoor immers 045. Daarom wordt het nummer 045 dus eigenlijk sowieso al gebruikt om Landgraaf aan te duiden.

 

Verschillende manieren om in Landgraaf te kunnen wonen

Wanneer je graag in Landgraaf zou willen wonen zijn er een aantal verschillende manieren waarop je dit kan bewerkstelligen. Je hebt dus meerdere verschillende opties wanneer je in Landgraaf wil gaan wonen. Hier wil ik je nu graag meer over gaan vertellen! Het kan immers erg prettig zijn om meer te weten over op wat voor manieren je nou eigenlijk in Landgraaf kan gaan wonen. De kans is namelijk zeker aanwezig dat dit iets is wat verstandig kan zijn om te doen. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is Landgraaf namelijk een erg bijzondere plek die veel te bieden heeft. Vandaar dat er ook aardig wat mensen zijn die geïnteresseerd zijn in wonen in Landgraaf.

Een van de manieren waarop je uiteraard in Landgraaf kan gaan wonen is door een woning in deze gemeente te kopen. Dit kan verder in tal van opzichten een goede manier zijn om inderdaad op deze plek te gaan wonen. Daarom wil ik je door middel van dit artikel graag meer gaan vertellen over het kopen van een woning in Landgraaf en hoe je dit nou eigenlijk kan realiseren. Het is immers zo dat er ontzettend veel komt kijken bij het kopen van een woning (in Landgraaf). Wanneer je inderdaad geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in Landgraaf is het dan ook verstandig om je hier van te voren goed in te verdiepen! Hierdoor kan je jezelf immers goed voorbereiden op het kopen van een huis in Landgraaf, wat sowieso een goed idee is wanneer je een pand wil gaan kopen. Daarom wil ik hier door middel van dit artikel informatie over gaan verstrekken.

Wanneer je inderdaad een woning in Landgraaf wil gaan kopen is het ten eerste verstandig om je goed te oriënteren op de huizenmarkt van Landgraaf. Zo kan je namelijk achterhalen wat voor aanbod er is, en wat de huizen hier zo’n beetje kosten. Verder is het ook belangrijk dat je goed naar het financiële plaatje gaat kijken wanneer je wel geïnteresseerd bent in het kopen van een woning in Landgraaf. Dit kost immers veel geld, en het gaat hierbij niet alleen maar om aankoopkosten. Denk hierbij namelijk bijvoorbeeld aan eventuele kosten voor een makelaar, notaris en kosten voor de overdracht van de inboedel van het pand dat je aanschaft. Kortom, wanneer je inderdaad een huis in Landgraaf wil gaan kopen is het van belang dat je financieel gezien in een goede situatie verkeert. Misschien is het dan ook verstandig om eerst te gaan sparen voordat je daadwerkelijk serieus werk gaat maken van het kopen van een huis in Landgraaf.

Verder is het trouwens natuurlijk ook mogelijk om in Landgraaf te kunnen wonen door hier een woning te gaan huren. Vandaar dat ik dit nu uitgebreider wil gaan bespreken in dit artikel. Het zou immers goed zo kunnen zijn dat het verstandig is om een woning te huren in Landgraaf wanneer je graag in deze gemeente wil wonen. Er zijn immers vele voordelen die komen kijken bij het huren van een woning in Landgraaf. Vandaar dat het huren van een woning voor vele mensen een erg goede optie is om inderdaad daadwerkelijk in de gemeente Landgraaf te kunnen gaan wonen. Op een later punt van dit artikel hebt ik overigens nog een gehele sectie toegewijd aan het huren van een woning in Landgraaf. Wanneer dit je interesse wel heeft is het dus verstandig om door te lezen.

Er zijn overigens ook nog andere manieren waarop je ervoor kan zorgen dat het mogelijk is om in Landgraaf te gaan wonen. Zo bestaan er bijvoorbeeld anti-kraak woningen. Dit zijn woningen waar je over het algemeen echt tegen zeer voordelige tarieven in kan wonen. Vandaar dat dit zeker voor mensen die het bijvoorbeeld niet zo breed hebben een enorm goede manier kan zijn om toch in Landgraaf te gaan wonen. Het is overigens wel zo dat anti-kraak woningen niet bijster veel voor komen over het algemeen. Soms kan het dus lastig vinden om een anti-kraak pand te vinden op een plek waar je wel graag zou willen gaan wonen. Dit is zeker weten een nadeel van het vertrouwen op een anti-kraak woning in Landgraaf.

Verder zijn er trouwens nog een aantal andere nadelen die komen kijken bij het leven in een anti-kraak woning. Zo is het bijvoorbeeld vaak vrij onzeker om in een anti-kraak woning te wonen. Je hebt namelijk niet al te veel zekerheden wanneer je in een anti-kraak pand woont. Je kan namelijk bijvoorbeeld over het algemeen niet al te lang in een anti-kraak woning kan wonen. Dit is dan ook zeker iets waar je rekening mee moet houden! Hierdoor is dit namelijk meestal dus niet echt een goede optie voor de lange termijn. Het kan verder overigens wel weer zo zijn dat het mogelijk is om relatief snel een woning  (in Landgraaf) te verkrijgen door middel van een anti-kraak woning. Je kan vaak namelijk snel in dit soort woningen trekken wanneer deze vrij zijn.

Er bestaan verder overigens ook nog een aantal verschillende manieren waarop je tijdelijk in Landgraaf kan gaan wonen. Technisch gezien zijn er dus nog meerdere manieren waarop je in Landgraaf kan gaan wonen. Zo kan je hier bijvoorbeeld een Airbnb huren. Dit is een erg goede manier om even in Landgraaf te kunnen overnachten. In principe kan je dit trouwens ook op de lange termijn doen wanneer je in Landgraaf wil wonen. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat het in de meeste gevallen erg duur is om langdurig in een Airbnb te wonen. Vandaar dat dit meestal dus zeker niet aan te raden is. Wanneer je Landgraaf voor een paar dagen bezoekt zoals zo vele mensen dit doen kan het echter vaak wel echt een zeer goed idee zijn om een Airbnb in Landgraaf te regelen. Vele mensen vinden het immers echt enorm prettig om in een Airbnb te overnachten wanneer ze een tijdje een plek gaan bezoeken. Er zijn hier namelijk vele voordelen aan verbonden. Er zijn in en rondom Landgraaf verder ook andere tijdelijke overnachtingsplekken zoals hotels en bed & breakfasts te vinden.

 

Beste manier en plek om in Landgraaf een huis te kunnen huren

Eerder in dit artikel heb ik het huren van een woning in Landgraaf al even besproken. Hier wil ik nu echter nog even dieper op ingaan. Het zou namelijk zeer goed kunnen dat je in een situatie zit waarin je graag zou willen weten hoe je een huis kan huren in Landgraaf. Er bestaat namelijk een goede mogelijkheid dat het huren van een woning in Landgraaf je aller beste optie gaat blijken te zijn om inderdaad in deze desbetreffende plaats te kunnen gaan wonen. Vandaar dat (extra) informatie over het huren van een huis in Landgraaf dus zeer nuttige informatie kan zijn.

Er zijn overigens vele verschillende manieren om een huis in Landgraaf te kunnen huren. Er zijn immers bijvoorbeeld zeer veel verschillende partijen die zich bezig houden met het verhuren van dit soort woningen. Vandaar dat je dus veel verschillende opties hebt wanneer je wel een huis in Landgraaf zou willen huren. Dit kan prettig, maar ook juist vervelend zijn. Hierdoor is de kans namelijk groot dat er wel ten minste één aanbieder te vinden moet zijn die een huis in Landgraaf verhuurt dat je wel graag zou willen huren. Het is hierdoor echter misschien ook vrij lastig om deze woning ook echt daadwerkelijk te vinden. Om echt een goed beeld te krijgen bij wat voor huurwoningen er allemaal worden aangeboden in Landgraaf moet je hierdoor namelijk eigenlijk bij vele aanbieders hiervan gaan kijken of je hier een geschikte woning bij kan vinden. Alleen op deze manier kan je namelijk achterhalen wat voor soort woningen er allemaal in Landgraaf te huur zijn.

Omdat er zo veel aanbieders van huurwoningen in Landgraaf zijn is het verder ook lastig om echt gemakkelijk te kunnen bepalen wat nou eigenlijk de voordeligste aanbieder van huurwoningen in deze gemeente is. Vandaar dat ik je hier nu graag wil bij gaan proberen te helpen door middel van dit artikel. Wanneer je inderdaad een woning in Landgraaf wil gaan huren kan je dit immers natuurlijk het beste op een voordelige manier doen.

Het is overigens sowieso erg belangrijk dat je jezelf goed realiseert dat je het beste zo direct mogelijk een woning (in Landgraaf) kan huren. Op deze manier is je kans op het vinden van een voordelige huurwoning namelijk het aller grootste. Dit komt immers omdat er dan minder partijen betrokken zijn bij het verhuren van een woning, waardoor er ook logischerwijs minder partijen zijn die geld moeten verdienen op het verhuren van een desbetreffende woning.

Persoonlijk kan ik je overigens zeker van harte aanraden om eens te kijken of het in jouw persoonlijke situatie een mogelijkheid is om een woning in Landgraaf door middel van www.kamernet.nl te huren. Via deze website is het immers echt ontzettend voordelig om een woning te huren! Wanneer je via www.kamernet.nl een woning gaat huren is het namelijk mogelijk om direct in contact te komen met de verhuurders van eventuele woningen in Landgraaf. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is dit in principe een erg voordelige manier om een woning te huren. Het is dus over het algemeen mogelijk om tegen voordelige tarieven woonruimte bemachtigen in de gemeente Landgraaf wanneer je dit via Kamernet regelt. Dit is sowieso echt een groot voordeel van Kamernet! Verder is het overigens trouwens ook nog eens zo dat er eigenlijk ten alle tijden wel ten minste één interessante woning die in de gemeente Landgraaf staat aangeboden voor de verhuur op www.kamernet.nl. Hierdoor is de kans dat je een geschikte huurwoning in Landgraaf weet te vinden dus aanzienlijk groot wanneer je naar deze opzoek gaat via Kamernet.

Er zijn buiten Kamernet om zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen ook nog andere partijen die je kan raadplegen wanneer je graag voordelig een woning in Landgraaf zou willen huren. Wanneer er (momenteel) geen woningen voor de verhuur worden aangeboden via www.kamernet.nl waar je wel in geïnteresseerd bent is dit dus zeker niet het einde van de wereld! Er is dan immers nog steeds een kans dat je wel de perfecte huurwoning in Landgraaf kan vinden die onder voordelige voorwaarden wordt aangeboden.

 

Bezienswaardigheden die in en rondom Landgraaf te vinden zijn

Er zijn in en rondom Landgraaf meerdere verschillende bezienswaardigheden te vinden. Dit is iets waar ik je nu graag meer over zou willen gaan vertellen. Deze bezienswaardigheden voegen immers bijvoorbeeld veel toe aan Landgraaf! Het kan daarom mogelijk de moeite waard zijn om (een aantal van) deze bezienswaardigheden te gaan bekijken. De kans namelijk groot dat dit een goede ervaring en leuke herinnering oplevert.

Wanneer je wel meer te weten wil komen over de bezienswaardigheden die in Landgraaf te vinden zijn zou ik overigens snel verder lezen als ik jou was! Hieronder kan je namelijk een overzicht vinden waarin ik ga bespreken wat voor bezienswaardigheden er nou eigenlijk in en rondom Landgraaf te vinden zijn. Door dit overzicht door te nemen kan je dus gemakkelijk en overzichtelijk meer te weten komen over wat voor bezienswaardigheden er in Landgraaf (en directe omgeving) te vinden zijn.

Verder is het trouwens ook zo dat Landgraaf zoals je misschien al wel weet bekendstaat als een plek waar vele leuke dingen te doen zijn. Vandaar dat ook vele mensen zijn die vinden dat Landgraaf de ideale locatie is voor een leuk uitje van bijvoorbeeld 2 dagen. Dit is de de reden dat ik hieronder ook meer ga vertellen over de evenementen en de bijzondere parken voor bepaalde activiteiten die in Landgraaf en de directe omgeving van deze gemeente te vinden zijn. Dit is immers voor vele mensen ook een soort bezienswaardigheid, aangezien ze hierdoor naar Landgraaf afreizen. Ik ga hieronder verder echter ook bijzondere bouwwerken die bij Landgraaf zijn terug te vinden bespreken.

 

Snow World Landgraaf

Er zijn sowieso erg veel mensen die naar Landgraaf toegaan om hier Snow World te gaan bezoeken. Vandaar dat ik je nu graag meer wil gaan vertellen over Snow World dat in Landgraaf gevestigd zit. Dat er inderdaad veel mensen zijn die deze plek wel willen bezoeken komt doordat Snow World dat in Landgraaf te vinden is echt een bijzondere plek is die veel te bieden heeft! Er zijn immers niet al te veel plekken die goed vergelijkbaar zijn met Snow World Landgraaf. Vandaar dat er ook mensen zijn die van redelijk grote afstanden toch de moeite nemen om naar deze plek af te reizen.

Het is namelijk mogelijk om te snowboarden en / of te skiën bij Snow World Landgraaf. Dit is uiteraard vrij bijzonder, aangezien Nederland nou niet echt een land is dat bekendstaat als een plek waar je (het gehele jaar door) wintersporten kan beoefenen. Dit is echter dus wel gewoon mogelijk omdat Snow World Landgraaf bestaat, wat dus een indoor ski / snowboard hal is. Deze indoor skihal is trouwens te vinden op de Wilhelminaberg waar sneeuw op ligt dat door middel van sneeuwmachines gemaakt wordt. Het wordt dan ook kunstmatig -5 graden Celsius gehouden in deze skihal waardoor deze sneeuw goed blijft liggen. Hier is ook een kabelbaan te vinden die je kan gebruiken om naar het hoogste punt van deze indoor skihal gaan. Op deze manier kan je dus mooi en gemakkelijk skiën of snowboarden in deze indoor skihal. De onderneming die Snow World Landgraaf gerealiseerd heeft is trouwens een onderneming die Snow World Leisure NV.

Tegenwoordig zijn er overigens meerdere verschillende pistes te vinden in de indoor skihal die Snow World Landgraaf genoemd wordt. Verder is het trouwens zo dat Snow World Landgraaf ongeveer iets van 500 meter hoog / lang is. Deze skibaan is dus niet uiterst groot en lang. Toch kan je hier prima vermakelijk snowboarden of skiën. Zeker voor een aantal uurtjes per dag in ieder geval. Om de hele dag lang van dezelfde redelijk korte piste gaan vinden vele mensen na een tijdje over het algemeen echter wel een beetje saai worden.

Verder is het trouwens ook zo dat er delen van de piste zijn die bij Snow World Landgraaf te vinden zijn die speciaal op beginners gericht zijn, en daarom totaal niet stijl en lang zijn. Al met al is Snow World Landgraaf dus echt een zeer geschikte plek voor beginnende skiërs en snowboarders. De piste die hier te vinden is brengt namelijk niet al te veel risico’s met zich mee aangezien deze niet al te lang is. Vandaar dat deze indoor skihal ook zeker weten een goede plek kan zijn om te leren snowboarden of skiën. Het is daarom erg prettig dat dit inderdaad daadwerkelijk kan bij Snow World Landgraaf. Hier ga ik je ietsje later in dit artikel echter nog veel meer over vertellen.

Het is overigens verder ook zo dat Snow World Landgraaf op verschillende manieren ook gewoon interessant kan zijn voor mensen die goed kunnen snowboarden of skiën. Er zijn hier immers bijvoorbeeld heuvels gemaakt van sneeuw die je kan gebruiken om (indrukwekkende) sprongen te maken met je snowboard of ski’s. Dit is dus een van de manieren waarop je toch dingen kan doen die een gevorderde techniek vereisen wanneer je gaat snowboarden of skiën op de pieste die je kan vinden bij Snow World Landgraaf. Je kan aan de onderkant van dit artikel trouwens een afbeelding vinden waarop Snow World Landgraaf staat afbeeld. Wanneer je een beter beeld wil kunnen vormen bij hoe deze plek eruit ziet kan het dus een goed idee zijn om deze desbetreffende afbeelding eens te gaan bekijken.

Er bestaat trouwens een mogelijkheid om ski en snowboard lessen te volgen in Snow World Landgraaf. Om te leren te skiën of snowboarden hoef je door de komst van Snow World Landgraaf dus niet meer naar een ver oord afreizen! Dit is dan ook zeker een reden dat het erg prettig is dat Snow World Landgraaf bestaat. Vele mensen vinden het immers erg leuk om te leren skiën en / of te snowboarden. Verder gelden snowboarden en skiën over het algemeen ook nog eens als vrij intensieve sporten. Hierdoor is het dus goed om deze sporten uit te voeren. Het is immers goed voor mensen om in ieder geval zo af en toe (op een verantwoorde) intensief te sporten. Op deze manier kan je namelijk bijvoorbeeld fit blijven en dus een vitaal en energiek leven voor je zelf creëren!

Verder is het overigens zo dat je in principe alles dat je eventueel nodig kan hebben om te snowboarden of te skiën kan huren bij Snow World Landgraaf. Zo kan je hier bijvoorbeeld onder andere gewoon een hele hoop verschillende soorten (denk hierbij voornamelijk aan afmetingen) ski’s en snowboards huren. Voor vrijwel iedereen zijn er dus wel geschikte ski’s en snowboards te huren bij deze indoor skihal. Verder is het trouwens ook zo dat je hier bijbehorende schoenen kan huren die je nodig hebt wanneer je wil gaan skiën of snowboarden. Je kan hier ook warme skikleding huren, en het is verder ook mogelijk om hier handschoenen te regelen. Helmen worden tevens ook verhuurd door Snow World Landgraaf. Wanneer je dus eigenlijk over helemaal niks beschikt dat je nodig hebt om te skiën of te snowboarden hoef je jezelf dus geen zorgen te maken wanneer je Snow World Landgraaf zou willen bezoeken.

Het is overigens niet verplicht om gebruik te maken van het materiaal dat bij deze indoor piste gehuurd kan worden. Wanneer je zelf wel gewoon over (alle) spullen beschikt die je nodig hebt om te kunnen snowboarden of skiën kan je deze dus ook gewoon meenemen naar Snow World Landgraaf en deze hier gebruiken. Het is echter in ieder geval wel erg prettig dat het enorm bereikbaar wordt gemaakt om bij Snow World Landgraaf te kunnen skiën en / of snowboarden doordat het mogelijk is om hier in principe alles te verkrijgen dat je nodig hebt wanneer je wil snowboarden of skiën.

Buiten dat Snow World Landgraaf een plek biedt om te skiën en of te snowboarden biedt deze plek trouwens onder andere ook een plek om te eten en te drinken. Er zit namelijk een restaurant bij Snow World. Hierdoor is het dus bijvoorbeeld gewoon mogelijk om even een maaltijd te nuttigen en wat te drinken nadat je lekker hebt gesnowboard of geskied. Dit is zeker prettig, aangezien je doorgaans aardig honger en dorst krijgt van snowboarden en skiën. Deze behoeftes kan je dus echter gewoon prima stillen bij Snow World Landgraaf doordat hier een restaurant gevestigd zit.

Er is overigens ook een health club te vinden bij Snow World Landgraaf. Het is dus mogelijk om hier andere sporten te beoefenen buiten snowboarden en skiën om. Deze health club kan immers gewoon als een volwaardige sportschool fungeren. Vandaar dat je hier dus ook zeer goed aan krachttraining doen! Er zit trouwens ook een spa bij deze health club die te vinden is bij Snow World Landgraaf. Hier kan je ook van de sauna genieten. Je hebt verder buiten een skipiste ook een klimpark Snow World Landgraaf. Dit is dus nog iets (compleet) anders dat te vinden is bij deze plek. Wanneer je wel van klimmen en klauteren houdt kan dit zeer goed bij dit klimpark! Bij Snow World Landgraaf is verder ook een erg luxe vier sterren hotel te vinden waar je voor relatief schappelijke prijzen kan overnachten. Het is dus goed mogelijk om Snow World Landgraaf voor meerdere dagen te bezoeken. Hierdoor is het bijvoorbeeld erg goed mogelijk om even een (lang) weekend naar Landgraaf toe te gaan. Je kan namelijk zonder echt enige moeite te doen bij deze indoor skihal overnachten.

Kortom, Snow World Landgraaf is dus echt nog veel meer dan alleen maar een indoor piste. Hierdoor kan het dus om verschillende redenen erg leuk en mogelijk nuttig zijn om deze plek eens te bezoeken. Er is hier namelijk dus veel te doen en te beleven. Vele mensen weten zich dan ook echt prima te vermaken bij Snow World Landgraaf. Het is dus zeker geen gek idee om deze plek eens te gaan bezoeken in je leven.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is Snow World Landgraaf eigendom van SnowWorld Leisure NV. Deze onderneming heeft verder ook nog een andere indoor skihal in Nederland. Deze bevindt zich namelijk in de Nederlandse plek met de naam Zoetermeer. Dit is dus een andere plek in Nederland die vergelijkbaar is aan Snow World Landgraaf.

 

Pinkpop

Ik wil nu ook graag meer gaan vertellen over Pinkpop. Ondanks dat Pinkpop maar een tijdelijk evenement is kan je dit evenement langzaam maar zeker toch wel echt als een bezienswaardigheid van Landgraaf gaan zien. Vandaar dat ik Pinkpop nu graag nog even (verder) wil gaan bespreken, ondanks dat ik dit eerder in dit artikel ook al tot op zekere hoogte gedaan heb. Zeker aangezien het goed zo zou kunnen zijn dat een groot deel van alle mensen die op deze pagina terecht zijn gekomen Landgraaf aanvankelijk kennen door Pinkpop. Door dit festival is deze gemeente namelijk echt landelijk bekend geworden. Hierdoor komt deze gemeente namelijk bijvoorbeeld onder andere jaarlijks veelvuldig in het nieuws voor. Pinkpop is dan ook echt zeker een erg belangrijke (jaarlijkse) gebeurtenis voor Landgraaf en om streken.

Er zijn trouwens vele verschillende redenen waarom Pinkpop een erg bijzonder festival is dat jaarlijks elke keer weer zeer veel bezoekers (die voornamelijk afkomstig uit Nederland zijn) aan weet te trekken. Zo wordt dit festival inmiddels bijvoorbeeld al best lang georganiseerd. Hierdoor heeft dit festival als het ware echt culturele maar ook zeker historische waarde gekregen. Het is tegenwoordig namelijk een deel van de (Nederlandse) geschiedenis dat Pinkpop een festival is dat bij Landgraaf georganiseerd wordt en waar vele mensen (steevast) naar afreizen. Er zijn dan ook mensen die dit festival al erg vaak bezocht hebben in hun leven. Zeker aangezien de aller eerste editie van Pinkpop al in het jaar 1970 plaats vond. Inmiddels is dit dus een festival dat al meer dan een halve eeuw georganiseerd wordt! Hierdoor wordt er vanuit gegaan dat Pinkpop het aller oudste jaarlijks terugkerend popfestival van de gehele wereld is. Hierin onderscheid Pinkpop zich dus eigenlijk van alle andere (pop)muziekfestivals die wereldwijd georganiseerd worden. Het feit dat Pinkpop al zo ontzettend lang onafgebroken georganiseerd wordt speelt dan ook zeker mee bij het feit dat Pinkpop een erg bijzonder festival is.

Het is overigens wel zo dat Pinkpop nog niet sinds het begin bij Landgraaf georganiseerd. Inmiddels is Landgraaf echter al wel de plek waar dit festival het aller vaakst heeft plaats gevonden. Dit festival vindt namelijk sinds het jaar 1988 plaats bij Landgraaf. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werd Pinkpop voor het eerste georganiseerd in 1970. Dit festival heeft dus op het moment van het schrijven van dit artikel 18 keer plaats gevonden op een andere locatie dan Landgraaf. Pinkpop is inmiddels op dit moment echter al (ruim) meer dan 30 keer bij Landgraaf georganiseerd. In de jaren dat Pinkpop niet plaats vond in Landgraaf is dit festival trouwens 17 keer in de Nederlandse plek met de naam Geleen[LINK] georganiseerd, terwijl dit festival 1 keer heeft plaats gevonden bij de plek in Nederland met de naam Baarlo[LINK].

Inmiddels hebben de meeste edities van Pinkpop echter dus bij Landgraaf plaatsgevonden. Vandaar dat Pinkpop door de jaren heen is uitgegroeid tot een festival dat door vele mensen geassocieerd wordt met Landgraaf. Daarom heb ik dit festival dus ook opgenomen in dit artikel en bespreek ik dit wanneer het gaat over bezienswaardigheden van Landgraaf. Dit is namelijk een enorme trekpleister voor deze gemeente. Door de jaren heen is Pinkpop immers uitgegroeid tot een muziekfestival dat jaarlijks maar liefst tientallen duizenden unieke bezoekers weet aan te trekken. Het aantal van unieke bezoekers dat Pinkpop bezoekt komt in de beste jaren trouwens erg dicht in de buurt van 100.000 bezoekers, en in een paar jaar werd deze magische grens zelfs overschreden.

In het eerste jaar werd Pinkpop overigens zelfs al door iets van 10.000 mensen bezocht. Dit was tevens (logischerwijs) ook het jaar waarin Pinkpop het aller minste bezoekers wist te verwelkomen. Destijds was dit festival namelijk nog niet zo bekend. Zelfs toen was dit echter dus al wel een heel erg groot festival. Vandaar dat Pinkpop sinds zijn bestaan in totaal ook al miljoenen bezoekers heeft mogen verwelkomen, en hierdoor is dit festival dus echt tot een waar begrip uitgegroeid binnen de festivalwereld en zelfs hier buiten. Ook mensen die nooit naar festivals gaan kennen Pinkpop namelijk vaak wel.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werd Pinkpop voor het aller eerst georganiseerd in het jaar 1970. Hier zijn destijds een aantal verschillende mensen bij betrokken geweest. Sommige van deze oorspronkelijke organisatoren van Pinkpop zijn op de dag van vandaag nog steeds intensief betrokken bij de organisatie. Zo is bijvoorbeeld Jan Smeets een persoon die hier al vanaf het begin bij betrokken is. Omdat Jan Smeets een erg belangrijk aandeel heeft gehad door de jaren heen wanneer het gaat om het tot stand komen van Pinkpop heeft hij de bijnaam ‘Mr Pinkpop’ gekregen, en heeft hij zelfs (onder andere) een onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen voor zijn werk omtrent Pinkpop. Jan Smeets is dus zeker een persoon die instrumenteel is voor het succes van het Pinkpop festival. Vandaar dat ik je nu ook graag meer over deze persoon wilde vertellen door middel van dit artikel. Zonder Jan Smeets zou Pinkpop namelijk hoogstwaarschijnlijk nooit zijn uitgegroeid tot het wonderbaarlijke festival dat dit op de dag van vandaag is.

Er zijn trouwens een aantal verschillende redenen waardoor Pinkpop (jaarlijks) zoveel bezoekers aan weet te trekken. Zo heeft dit bijvoorbeeld veel te maken met het feit dat Pinkpop een festival is dat meerdere dagen duurt. Pinkpop is namelijk in principe een festival dat 3 dagen lang duurt. Hierdoor zijn er dus 3 dagen waarop dit festival bezoekers kan verwelkomen. Vandaar dat dit festival dus jaarlijks veel bezoekers kan ontvangen. Hier is immers maar 3 dagen lang de tijd voor, en het totale aantal bezoekers van Pinkpop wordt dan ook over 3 volledige dagen verdeeld. Het is overigens niet zo dat Pinkpop al sinds het begin van zijn bestaan een meerdaags festival is. Oorspronkelijk vond dit festival namelijk op slechts 1 dag plaats. Sinds het jaar 1996 duurt dit festival namelijk 3 dagen lang.

Zoals je als het goed is al weet is Pinkpop verder een muziekfestival. Veel mensen vinden het erg leuk om muziek te luisteren. Zeker wanneer het gaat om (live) muziek van artiesten die ze kunnen waarderen. Vandaar dat een groot deel van het succes van Pinkpop voorkomt uit het feit dat er op dit muziekfestival al vele jaren muziekacts optreden die (wereldwijd) vele bewonderaars hebben. Door de jaren heen hebben er dan  ook al vele legendarische artiesten opgetreden op en tijdens Pinkpop. Dit speelt zeker mee in het succes van Pinkpop. Uiteindelijk zijn het namelijk vaak de artiesten die optreden op een muziekfestival die er voor zorgen dat mensen zo’n festival echt daadwerkelijk willen bezoeken.

Waarschijnlijk weet je inmiddels al wel dat Pinkpop bij Landgraaf plaatsvindt. Zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen wordt dit festival namelijk georganiseerd op Megaland. Dit is een bijzonder festivalterrein dat bij de gemeente Landgraaf te vinden is. Megaland is immers bijvoorbeeld een zeer uitgestrekt festivalterrein dat uit veel beschikbare ruimte bestaat. Hierdoor is het dus ook (onder andere) mogelijk dat Pinkpop zo’n ontzettend groot festival is. Dit festivalgebied heeft Pinkpop (en Landgraaf) dan ook veel opgeleverd. Zo is het bijvoorbeeld onzeker of Pinkpop echt tot zo’n enorm groot festival was uitgegroeid wanneer dit niet al sinds het jaar 1988 georganiseerd zou worden op Megaland dat in Landgraaf te vinden is. Dit festivalterrein is dan ook zeker een sleutel in het succes van Pinkpop. Zeker aangezien dit festival zijn echte hoogtepunten beleefde vanaf het moment dat er naar deze locatie verplaatste. Vandaar dat je zeker kan stellen dat Megaland en dus ook Landgraaf heeft bijgedragen aan het succes van Pinkpop.

Kortom, zoals je hierboven net uitgebreid hebt kunnen lezen kan het zeker geen gek idee zijn om Pinkpop en op deze manier dus ook de gemeente Landgraaf te bezoeken. Dit kan namelijk een erg leuke ervaring zijn. Vandaar dat er dus ook al een hele hoop mensen je voor gegaan zijn wanneer het gaat om het bezoeken van Pinkpop (voor de eerste keer). Verder is dit festival op de dag van vandaag mogelijk wel bekender en populairder dan ooit. Hier kan je dus goed uit opmaken dat het mogelijk echt daadwerkelijk een goed idee kan zijn om dit festival te bezoeken.

Het is overigens zo dat Pinkpop over het algemeen tijdens Pinksteren plaats vind. Op deze manier komt dit festival trouwens ook aan zijn naam. Dit is namelijk een festival dat in principe traditioneel (onder andere) tijdens Pinksteren plaats vindt, en waar voornamelijk popmuziek te beluisteren is. Wanneer Pinksteren op een erg vroege datum in het jaar valt wordt Pinkpop overigens doorgaans sowieso ergens in de maand juni georganiseerd. Dit is namelijk om verschillende (met name organisatorische) redenen in dit geval een beter tijdstip om dit festival te houden. Dit festival vind echter dus in ieder geval wel in principe net zoals de meeste muziekfestivals plaats in de zomerperiode.

Het is overigens wel zo dat een groot deel van de bezoekers van Pinkpop het echte bebouwde gebied dat in de gemeente Landgraaf te vinden is nooit echt bezoeken (tijdens hun verblijf op Pinkpop). De meeste mensen komen het Megaland festivalterrein namelijk niet af tijdens dit festival. In dit opzicht levert Pinkpop Landgraaf dus niet heel erg veel op. Het is echter dus wel zo dat dit festival voor enorm veel naamsbekendheid voor Landgraaf gezorgd heeft. Daarom wilde ik dit festival ook uitgebreid bespreken door middel van dit artikel.

 

Brunssummerheide

Ik wil in dit artikel ook graag meer gaan vertellen over de Brunssummerheide. De Brunssummerheide kan je namelijk zeker weten zien als een bezienswaardigheid die bij Landgraaf is te vinden. Er zijn namelijk vele mensen die besluiten om de Brunssummerheide die in de buurt van de gemeente Landgraaf ligt te bezoeken. Mensen vanuit wijde omstreken nemen bijvoorbeeld de tijd en moeite om naar deze plek af te reizen. De Brunssummerheide heeft dan ook veel te bieden. Dit is immers een erg mooi en indrukwekkend natuurgebied. De is de Brunssummerheide is immers onder andere een enorm groot natuurgebied. Dit natuurgebied bestaat namelijk uit iets van maar liefst 600 hectare! Hier vind je dus uitgestrekte stukken natuur, wat vrij uitzonderlijk is voor Nederland. Vandaar dat je bij de Brunssummerheide veel (verschillende soorten) planten en bomen kan terug vinden. Verder zijn er ook relatief veel wilde dieren die in dit gebied voorkomen.

Er zijn trouwens verschillende redenen te bedenken waarom het een leuk idee kan zijn om de Brunssummerheide te bezoeken. Zo kan je hier bijvoorbeeld onder andere ontzettend goed wandelen. Vandaar dat dit gebied ook zeker erg populair is onder wandelaars. Er zijn namelijk weinig plekken in Nederland waar je mooiere wandelingen kan maken dan de Brunssummerheide! Daarom zijn er dus vele mensen die er daadwerkelijk voor kiezen om eens een wandeling te gaan maken op de Brunssummerheide. Verder kan hier ook goed worden gefietst of paard worden gereden. De Brunssummerheide is verder sowieso een populaire plek onder mensen die er van houden om in de buitenlucht en de natuur te zijn.

Het is overigens verder nog zo dat er een golfclub te vinden is bij de Brunssummerheide. Hierdoor is het ook mogelijk om te golfen op deze locatie. Voor mensen die er wel van houden om te golfen of dit graag eens zouden willen proberen is dit zeer goed nieuws. Zeker aangezien de golfbaan die te vinden is bij de Brunssummerheide echt in een zeer mooi gebied ligt. Hierdoor kan het erg bijzonder en aangenaam zijn om hier te gaan golfen. Golfclub Brunssummerheide is dus een goede plek om een balletje te slaan. Dit is overigens tevens gewoon een volwaardige golfvereniging, waar het bijvoorbeeld mogelijk is om golflessen te volgen, en waar echte officiële golfwedstrijden plaatsvinden. Deze golfclub bevindt zich hier trouwens sinds de jaren 90 van de vorige eeuw.

Bij de Brunssummerheide is verder ook een sterrenwacht te vinden. Een sterrenwacht is overigens de benaming voor een plek die gebruikt wordt om sterren en planeten te onderzoeken en waar te nemen voor de mensen die dit nog niet wisten. Dit soort plekken zijn dan ook erg belangrijk voor het verzamelen van informatie over het heelal en wat voor planeten hier allemaal in voorkomen. Deze sterrenwacht die bij de Brunssummerheide gevestigd zit is trouwens de enige sterrenwacht van de gehele provincie Limburg. Verder is het zo dat deze sterrenwacht opengesteld is voor bezoekers. Wanneer je daadwerkelijk naar de Brunssummerheide gaat is het dus in principe ook mogelijk om deze sterrenwacht een bezoekje te brengen. Wanneer je wel geïnteresseerd bent in de ruimte kan het erg leuk zijn om dit inderdaad echt te gaan doen! Hierdoor kan je immers mogelijk veel meer over de ruimte en sterrenkunde te weten komen. Zo is het hier bijvoorbeeld op bepaalde momenten mogelijk om de sterrenhemel te bewonderen door middel van zeer geavanceerde en kostbare apparatuur waar de meeste mensen normaal gesproken geen toegang tot hebben.

De Brunssummerheide is overigens een beschermd natuurgebied. Dit natuurgebied is dan ook onderdeel van de Natura 2000. De Natura 2000 is een netwerk van de Europese Unie dat bestaat uit bijzondere natuurgebieden die instant gehouden dienen te worden, om op deze manier bijvoorbeeld de biodiversiteit van het continent Europa te behouden. Uit het feit dat de Brunssummerheide tot de Natura 2000 behoort kan je trouwens wel concluderen dat dit een belangrijk natuurgebied is dat zeker waarde heeft, en dus ook zo goed mogelijk intact gehouden dient te worden. Wanneer je de Brunssummerheide daadwerkelijk gaat bezoeken wil ik je dan ook graag van harte vragen om respectvol met dit gebied om te gaan. Zeker aangezien er niet echt veel van dit soort vergelijkbare plekken in Nederland te vinden zijn. Let er dus op dat je bijvoorbeeld niet bewust allemaal troep achterlaat op de Brunssummerheide en dit gebied op deze manier vervuilt. Dit is namelijk niet netjes, en het is niet wenselijk dat er op zo’n manier met de Brunssummerheide omgegaan wordt. Probeer hier dus rekening mee te houden wanneer je inderdaad echt een bezoekje gaat brengen aan dit desbetreffende natuurgebied.

Het is trouwens wel zo dat de Brunssummerheide een plek die niet daadwerkelijk in de gemeente Landgraaf ligt, maar wel erg dichtbij deze gemeente ligt. De Brunssummerheide ligt immers in de Nederlandse gemeente met de naam Brunssum. Op deze manier komt de Brunssummerheide dan ook aan zijn naam. De gemeente Brunssum is trouwens een gemeente die grenzend is aan de gemeente Landgraaf. Vandaar dat de Brunssummerheide dus wel gewoon heel erg dichtbij Landgraaf ligt, en je deze plek dus gemakkelijk vanuit Landgraaf kan bezoeken. Daarom is de Brunssummerheide dus zeker een bezienswaardigheid die je kan bezoeken wanneer je in Landgraaf bent, ondanks dat deze plek dus niet ook echt letterlijk in Landgraaf ligt.

 

Kasteel Schaesberg

Ook het kasteel Schaesberg is een bezienswaardigheid die bij Landgraaf te vinden is en waar ik nu graag in dit artikel dieper op in wil gaan. Dit is namelijk een indrukwekkende bouwwerk dat goed / gemakkelijk te bezoeken is wanneer je jezelf in Landgraaf bevindt. Dit bouwwerk is namelijk onderdeel van het dorpje dat bekend staat als Schaesberg en dat sinds het jaar 1982 tot Landgraaf behoort. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen werd in dit jaar namelijk de gemeente Landgraaf gevormd door verschillende plekken waaronder de gemeente waarin Schaesberg lag bij elkaar samen te voegen. Kasteel Schaesberg is trouwens heel erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de nederzetting en het latere het dorp dat bekendstaat als Schaesberg en dus sinds het jaar 1982 onderdeel uitmaakt van Landgraaf. Mede hierdoor kan het leuk zijn om deze bezienswaardigheid te bezoeken. Kasteel Schaesberg heeft immers dus veel historische waarde.

Het is trouwens ook zo dat er vaak naar Kasteel Schaesberg wordt verwezen als Slot Schaesberg. Het bouwwerk dat ik nu aan het bespreken ben wordt immers omringd door veel water, aangezien hier een slotgracht is aangelegd. Dit gebeurde in de periode waar dit bouwwerk uit stamt wel vaker, en het doel hiervan was meestal met name om ongewenste bezoekers in ieder geval beter buiten te kunnen houden. Omdat dit kasteel is voorzien van een slotgracht wordt dit kasteel dan ook geclassificeerd als een waterburcht. In het water dat rondom dit kasteel te vinden is komen trouwens meerdere vissen voor.

Een van de voornaamste redenen waarom Kasteel Schaesberg een indrukwekkend en bijzonder bouwwerk is komt door de historie hiervan. Dit gebouw is door de jaren heen namelijk bijvoorbeeld erg belangrijk geweest voor Landgraaf en omstreken. Dit kasteel heeft in zijn glorietijden immers een belangrijke rol vertolkt in dit gebied. Dit geldt in feite voor eigenlijk elk kasteel dat ooit gebouwd is. Kastelen zijn immers geen eenvoudige bouwwerken om te maken. Het vergt namelijk onder andere veel aandacht en middelen om de bouw van een kasteel te realiseren. Zo zijn kastelen namelijk bijvoorbeeld in principe altijd (vrij) grote bouwwerken.

Het is overigens wel zo dat het niet echt helemaal bekend is wanneer dit kasteel oorspronkelijk ontstaan is. Net zoals bij de meeste kastelen het geval is wordt er echter vanuit gegaan dat dit ongeveer is gebeurd in de eerste helft van de middeleeuwen. Zo wordt de 14e eeuw weleens genoemd als eeuw waarin kasteel Schaesberg oorspronkelijk gesticht is. Dit kan echter dus niet met volledige 100% zekerheid gezegd worden. De delen van dit kasteel die op de dag van vandaag nog over zijn stammen naar alle waarschijnlijkheid verder uit de 16e eeuw. Dit is dus juist afkomstig uit de periode die zo’n beetje wordt gezien als het einde van de middeleeuwen. In de 16e eeuw waren de middeleeuwen zelfs officieel gezien al afgelopen. Toch zijn bouwwerken uit deze periode natuurlijk nog steeds allemaal erg oud. De 16e eeuw is inmiddels immers honderden jaren geleden.

Het is trouwens zo dat Kasteel Schaesberg op de dag van vandaag zeker niet in zijn beste staat verkeert. Dit bouwwerk is de afgelopen tijd namelijk wegens verschillende redenen enorm vervallen. Dit betekent echter niet dat het tegenwoordig niet meer bijzonder is om Kasteel Schaesberg of in ieder geval wat hier nog van over is in het echt waar te kunnen nemen! Dit kan namelijk nog steeds als erg indrukwekkend ervaren worden. Ondanks dat dit bouwwerk zeker niet meer volledig intact is zijn er namelijk nog aardig veel stukken van Kasteel Schaesberg overgebleven door de jaren heen. Er valt dan ook nog meer dan genoeg te zien wanneer je dit kasteel tegenwoordig gaat bezoeken.

Kasteel Schaesberg is trouwens door verschillenden redenen in verval geraakt. Dit had echter voornamelijk te maken met het feit dat dit kasteel gewoon erg lang niet meer naar behoren onderhouden werd. Hierdoor raakte dit kasteel in een steeds slechtere staat, wat vervolgens tot gevolg had dat dit een populaire plek werd voor vandalen. In het jaar 1965 werd dit kasteel dat toen al aardig aan het vervallen was ook nog eens getroffen door een brand, waardoor dit gebouw nog eens extra schade opliep. Al met al was dit kasteel dus erg beschadigd geraakt door de jaren heen.

Kasteel Schaesberg is overigens in het jaar 2018 eigendom geworden van de Stichting Landgoed Slot Schaesberg (de naam van deze stichting wordt ook wel eens afgekort tot SLSS). Hiervoor is dit kasteel lang eigendom geweest van de gemeente Landgraaf. Je kan verder in dit artikel trouwens meer informatie vinden over de eigenaren van dit kasteel door de jaren heen. Door deze gebeurtenis waarbij Kasteel Schaesberg eigendom geworden is van de SLSS zou het goed zo kunnen zijn dat dit kasteel in de loop der tijd (in ieder geval deels) verder hersteld gaat worden. Hier zijn namelijk al langer plannen voor. Dit is echter een proces waar erg veel bij komt kijken, en dus ook veel tijd kost. Zo zijn er bijvoorbeeld al meerdere dingen uitgevoerd om dit herstel te gaan doorvoeren sinds het jaar 2012. Toch is er op het moment van het schrijven van dit artikel nog veel dat moet gebeuren om Kasteel Schaesberg echt tot zijn oorspronkelijke staat van zijn hoogtijden te herstellen. Deze plannen zouden echter door het feit dat Kasteel Schaesberg niet al te lang geleden in het bezit van de gemeente Landgraaf gekomen is echter ook echt daadwerkelijk goed uitgevoerd kunnen worden. De Stichting Landgoed Slot Schaesberg is immers een zeer geschikte kandidaat om dit door vele gewilde herstel van dit kasteel te gaan realiseren! De Stichting Landgoed Slot Schaesberg draag dit bouwwerk namelijk een zeer warm hart toe zoals je mogelijk wel al had kunnen zien aan de naam van deze stichting. Er wordt dan ook verwacht dat het herstel van Kasteel Schaesberg mogelijk snel bewerkstelligd gaat worden door het feit dat dit bouwwerk in het bezit is van SLSS.

Dit herstel van Kasteel Schaesberg kan Landgraaf en omstreken trouwens mogelijk erg veel profijt opleveren. Kasteel Schaesberg is namelijk in vervallen staat al een belangrijke trekpleister voor Landgraaf, en dit kan mogelijk nog veel meer het geval worden indien dit kasteel hersteld wordt. Een volledig gebouw heeft in de optiek van de meeste mensen namelijk wel meer aantrekkingskracht dan een ruïne.

Het is trouwens zo dat er vrijwilligers nodig zijn voor de herbouw van Kasteel Schaesberg. Dit is namelijk een enorm groot en uitgebreid proces. Vandaar dat het dus mogelijk een goed idee kan zijn om te kijken of jij kan helpen hierbij wanneer dit je leuk lijkt. Het is immers sowieso een enorm bijzondere ervaring om mogelijk letterlijk een steentje bij te kunnen dragen aan het herstel van een eeuwen oud kasteel dat veel historische waarde heeft!

Kasteel Schaesberg is overigens gewoon open voor bezoekers. Zo worden hier bijvoorbeeld rondleidingen geven. Door zo’n rondleiding te volgen zou je een goed beeld moeten kunnen krijgen bij dit kasteel, en het gebied dat hierbij hoort. Er is namelijk bijvoorbeeld ook (op de dag van vandaag nog steeds) een bijliggende kasteeltuin te vinden bij Kasteel Schaesberg. Deze kan je ook te zien krijgen wanneer je dit kasteel bezoekt. Tegenwoordig is Kasteel Schaesberg trouwens dus een ware publieke attractie geworden, nadat er jaren lang vrijwel niets met dit bouwwerk gebeurde.

Door de jaren heen heeft Kasteel Schaesberg overigens verschillende eigenaren gehad, en zijn er ook meerdere verschillende mensen geweest die in dit gebouw gewoond hebben. Ondanks dat dit bouwwerk al honderden jaren lang bestaat is Kasteel Schaesberg toch niet in het bezit geweest van heel erg veel verschillende eigenaren. Dit zijn er namelijk niet eens meer dan 5 op het moment van het schrijven van dit artikel. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is dit gebouw trouwens sinds kort in het bezit van de Stichting Landgoed Slot Schaesberg en verkeert dit bouwwerk (of in ieder geval de overblijfselen hiervan) dus niet meer in het bezit van de gemeente Landgraaf, wat wel vrij lang het geval is geweest. Het is trouwens verder zo dat dit kasteel erg lang bewoond is door mensen die onderdeel waren van de familie Schaesberg (oorspronkelijk was de familienaam van deze familie Von Schaesberg), wat een Nederlandse en Duitse adellijke familie is. Er woonden namelijk mensen die onderdeel waren van deze familie in Kasteel Schaesberg tot het jaar 1733. In zijn hoogtijden was de familie Schaesberg zeer hoogstaand en invloedrijk. Hierdoor behoort deze familie tot de aller bekendste en belangrijkste adellijke families die Nederland ooit gekend heeft. Door de jaren heen is Kasteel Schaesberg overigens tevens onderdeel geweest van een aantal verschillende landen. Sinds na de Tweede Wereldoorlog is dit kasteel echter gewoon in het bezit van Nederland geweest.

 

Wereldtuinen Mondo Verde

Ik wil je ook graag meer gaan vertellen over de Wereldtuinen Mondo Verde die bij Landgraaf te vinden zijn. Dit is immers zeker een goed voorbeeld van een bijzondere plek in Landgraaf, die (wat mij betreft) veel meer aandacht verdient. Hopelijk kan ik hier dan ook aan bijdragen door middel van dit artikel! Vandaar dat ik je nu van harte wil aanraden om (snel) verder te lezen zodat je meer te weten kan komen over de Wereldtuinen Mondo Verde die bij Landgraaft te vinden zijn.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn de Wereldtuinen Mondo Verde erg bijzondere plek die je in Landgraaf kan vinden. Er zijn immers weinig plekken die goed te vergelijken zijn met deze plek. Bij deze plek vind je namelijk bijvoorbeeld onder andere vele exotische plantensoorten en dieren. Deze plek bestaat immers voornamelijk uit vele verschillende tuinen die zijn aangelegd om een goed beeld te geven bij hoe de natuur op verschillende plekken van de wereld er nou eigenlijk ongeveer uitziet. Zo zijn er bijvoorbeeld tuinen te vinden bij deze plek die in een Aziatische stijl gemaakt zijn. Verder zijn er ook nog een hele hoop andere tuinen te vinden bij dit park die in andere bepaalde stijlen aangelegd zijn.

Mondo Verde is dus het beste te omschrijven als een soort themapark. Hier worden namelijk bepaalde thema’s nagebootst door middel van tuinen. Het is overigens zo dat Mondo Verde “de wereld in het groen” betekent. Dit is dus wel een goede naam voor dit park, aangezien hier door de tuinen die hier aanwezig zijn veel groen te vinden is. Verder zijn hier echter ook planten en bloemen met vele andere kleuren buiten groen om te vinden. Mondo Verde is dan ook een kleurrijke plek.

Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen zijn er buiten bijzondere tuinen om ook exotische dieren te vinden bij Mondo Verde. Hier is zeker niets van gelogen! Er zijn in dit park namelijk vele dieren te vinden die eigenlijk oorspronkelijk gezien afkomstig zijn uit andere continenten dan Europa. In dit park leven dus vele diersoorten die je in Nederland nooit in het wild zou tegenkomen. Dit kan zeker voor vele mensen een (extra) reden zijn om dit park te bezoeken.

Verder zijn er overigens ook meerdere verschillende attracties te vinden bij dit themapark. Het is dus niet zo dat er alleen maar tuinen te vinden zijn bij dit park. Hierdoor is dit park ook aantrekkelijk voor (jonge) kinderen. Omdat er meerdere verschillende dingen te zien en te doen zijn bij Mondo Verde kan het dus een geschikt uitje voor het gehele gezin zijn om deze plek te bezoeken!

Wanneer je Mondo Verde gaat samenvatten en omschrijven is dit waarschijnlijk het beste te doen als een plek waar bijzondere tuinen te vinden zijn, terwijl dit ook tot op zekere hoogte een soort dierentuin en attractiepark is. Het is trouwens wel zo dat het aanvankelijke Mondo Verde volledig gericht was op tuinen. Later zijn hier echter dus ook dieren en attracties bij gekomen.

Ik wil je hieronder overigens sowieso nog even meer gaan vertellen over de geschiedenis van dit park. Hierdoor kan je immers bijvoorbeeld meer te weten komen over hoe deze plek zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot de plek die dit park in de tegenwoordige tijd geworden is. Vandaar dat ik je graag wil aanraden om verder te lezen wanneer je wel meer over de geschiedenis van Mondo Verde te weten wil komen!

Het park Mondo Verde werd geopend in het jaar 2002. Destijds vond deze opening namelijk plaats op 24 maart van dit jaar. Dit park werd overigens geopend op initiatief van een meneer met de naam Ger van Ingen die ook al andere bijzondere tuinen had, en een Belgische meneer met de naam Jan Nonneman was hier ook intensief bij betrokken. Het is echter zo dat deze tuinen aanvankelijk niet echt een al te groot succes waren. Vandaar dat Mondo Verde ook failliet werd verklaard aan het einde van het jaar 2006. Deze wereldtuinen die hier te vinden waren trokken op zichzelf namelijk niet genoeg bezoekers aan.

Vervolgens werd Mondo Verde echter in 2007 overgenomen door twee mannen met de namen Klaas van der Honing en Bert van der Honing. Dit zijn broers die ook al een ander entertainment park in Limburg hadden. Zij hadden namelijk ook al Kinderstad Heerlen opgericht wat een overdekte speelplaats is die zoals je waarschijnlijk al aan de naam van dit park kan zien bij de stad Heerlen te vinden is. Dit heeft misschien ook wel mee gespeeld in het feit dat Mono Verde wel succesvol is geworden na deze overname in 2006. De nieuwe eigenaren van dit park hadden namelijk dus al enigszins ervaring met het uitbaten van entertainmentparken. Het succes dat Mono Verde na 2006 gehad heeft kan trouwens ook zeker worden toebedeeld aan de veranderingen die in dit park werden doorgevoerd nadat dit park in de handen van nieuwe (en op het moment van het schrijven van dit artikel nog steeds de huidige) eigenaren kwam. Zo ontstond hierdoor namelijk pas echt het Mono Verde zoals we dat op de dag van vandaag kennen. Hierdoor kwamen er namelijk de dieren en de attracties bij dit park waar Mono Verde tegenwoordig om bekendstaat. Door deze veranderingen werd het dus voor meerdere mensen aantrekkelijk om dit park te gaan bezoeken. De dingen die hier te zien en te beleven waren werden toen immers uitgebreid.

Al met al heeft Mono Verde overigens een oppervlakte van ongeveer iets van 25 hectare. Dit park is dus vrij groot. Vandaar dat je hier dus ook in principe aardig wat tijd kan besteden. Hierdoor kan het zeker de moeite waard zijn om inderdaad naar Mono Verde toe te gaan. Het is namelijk dus niet zo dat je binnen een paar minuten al bent uitgekeken op deze plek. Je kan hier immers rustig een aantal uur stuk slaan wanneer je dit zou willen.

Verder is het trouwens zo dat het mogelijk is om verschillende soorten feesten te organiseren in Mono Verde. Zo kan je hier bijvoorbeeld een trouwerij plaats laten vinden wanneer je dit wel zou willen. Er kunnen hier echter ook nog een hoop andere (speciale) gelegenheden gehouden worden. Wanneer je dus iets wil organiseren op een unieke locatie is het geen gek idee om dit bij Mono Verde te doen!

 

Kasteel Strijthagen

Verder is Kasteel Strijthagen ook nog een andere bezienswaardigheid die te vinden is bij Landgraaf. Dit is immers een erg belangrijk bouwwerk met (veel) historische waarde. Daarom kan je dit dus zeker weten zien als een bezienswaardigheid die bij Landgraaf te vinden is. Vele mensen vinden het immers een bijzondere ervaring om dit kasteel in het echt te kunnen zien. Dit is namelijk een bouwwerk als geen ander.

Een grote reden waarom Kasteel Strijthagen een bijzonder bouwwerk is komt door het feit dat er in het gebied waarin dit kasteel ligt eigenlijk geen vergelijkbare bouwwerken (meer) te vinden zijn. Dit kasteel is namelijk een van de weinige bouwwerken die oorspronkelijk door een Nederlandse adellijke familie is opgericht en op de dag van vandaag nog steeds overeind staat. Dit is dus zeker een van de redenen dat dit gebouw bijzonder is! Hierdoor onderscheid Kasteel Strijthagen zich namelijk dus van eigenlijk alle andere bouwwerken die te vinden zijn in het gebied waar dit kasteel zich bevindt.

Het is verder trouwens ook zo dat Kasteel Strijthagen sowieso een erg indrukwekkend en bijzonder bouwwerk is door het feit dat dit kasteel al erg oud is. Je hebt daarom eerder in dit artikel al kunnen lezen dat dit gebouw veel historische waarde heeft. Zo werd de eerste uitvoering van Kasteel Strijthagen al gebouwd in de 13e eeuw. Deze uitvoering van Kasteel Strijthagen staat op de dag van vandaag jammer genoeg niet meer overeind, maar de huidige versie van dit kasteel dat tegenwoordig nog wel bestaat is inmiddels ook al wel meerdere eeuwen oud. Het huidige Kasteel Strijthagen komt immers uit de 18e eeuw. Vandaar dat het dus nog steeds een bijzondere ervaring is om dit kasteel te bezoeken. Je kan hierdoor namelijk bijvoorbeeld onder andere een beter beeld krijgen bij de bouwkunst uit de 18e eeuw.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een van de redenen waarom Kasteel Strijthagen een bijzonder bouwwerk is doordat dit oorspronkelijk een bouwwerk was dat in het bezit was van adel. Mede hierdoor heeft dit kasteel door de jaren heen in zijn bestaan vele bijzondere, indrukwekkende en belangrijke bewoners gehad. Op zich is dit natuurlijk niet heel erg vreemd, aangezien dit een kasteel is, en een doorsnee persoon het in principe zichzelf niet kan veroorloven om in een kasteel te kunnen wonen. Kastelen zijn immers eigenlijk zeer grote imposante gebouwen die daarom vrijwel altijd zeer prijzig zijn.

Buiten mensen van adel om heeft Kasteel Strijthagen overigens ook nog meerdere andere bijzondere bewoners gehad. Zo heeft bijvoorbeeld de Nederlandse kunstschilder die Aad de Haas heette een tijdje in dit bouwwerk gewoond. Buiten Aad de Haas om zijn er echter ook nog een hele hoop andere mensen die in dit kasteel gewoond hebben. Kasteel Strijthagen heeft door de jaren heen overigens dan ook vele eigenaren gehad. Dit kasteel is door de jaren heen dus vaak van eigenaar gewisseld.

De huidige uitvoering van Kasteel Strijthagen die op de dag van vandaag nog steeds overeind staat is trouwens van een aantal verschillende materialen gemaakt. Zo is dit kasteel bijvoorbeeld deels van mergel gemaakt. Dit is een materiaal dat redelijk veel gebruikt wordt / werd in de provincie Limburg. Dit is namelijk een gesteente dat veel in deze omgeving voorkomt. Vandaar dat het vrij kenmerkend is dat er gebruik is gemaakt van mergel bij de bouw van het huidige Kasteel Strijthagen. Verder zijn er overigens onder andere ook gewoon bakstenen gebruikt om de huidige uitvoering van Kasteel Strijthagen te kunnen realiseren.

Het landgoed waarop Kasteel Strijthagen zich bevindt biedt overigens ook bestaansrecht voor meerdere andere door mensen aangelegde / gecreëerde bebouwing. Zo is hier bijvoorbeeld buiten het nu al redelijk uitgebreid besproken kasteel om ook een molen te vinden. Deze molen wordt (zeer toepasselijk) de Strijthagen molen genoemd. De Strijthagen molen is trouwens zo bijzonder dat dit bouwwerk op zichzelf de status van rijksmonument gekregen heeft. Deze molen draagt deze titel overigens al best lang. Al vanaf 17 januari van het jaar 1967 is de Strijthagen molen namelijk een officieel rijksmonument. Hieruit blijkt dus wel dat deze molen ook echt een indrukwekkend bouwwerk is. Het is overigens tevens zo dat het Kasteel Strijthagen ook een rijksmonument is.

Het is trouwens niet heel erg gek dat de Strijthagen molen net als Kasteel Strijthagen een rijksmonument is. Deze molen is namelijk bijvoorbeeld nog (een stuk) ouder dan Kasteel Strijthagen zelf! De Strijthagen molen werd immers al in het jaar 1617 gebouwd, en is vervolgens rond het jaar 1700 nog aangepast tot zijn huidige staat. Door de jaren heen is deze molen echter (uiteraard) onderhouden, waardoor deze dus niet meer volledig in zijn originele staat verkeert. Het is echter wel waarschijnlijk maar goed ook dat de Strijthagen molen door de jaren heen goed onderhouden is aangezien deze molen hierdoor op de dag van vandaag nog steeds in een relatief goede staat verkeert, en zelfs nog gebruikt kan worden! De functie van de Strijthagen molen was aanvankelijk trouwens om graan te malen. Dit is dan ook in principe het doel waar deze molen voor het eerst voor gebouwd werd in 1617. De Strijthagen molen is dus (oorspronkelijk gezien) een korenmolen. Dit is namelijk de benaming voor molens die gebruikt worden om goederen zoals graan te malen. Ondanks dat de Strijghagen molen op de dag van vandaag nog steeds eventueel gewoon gebruikt zo kunnen worden gebeurd dit echter al niet echt meer sinds het midden van de vorige eeuw. De Strijthagen molen is overigens een watermolen. Dit betekent dat deze molen door middel van water werkt. Dit water dat deze molen gebruikt om te werken (en waar deze molen dus bij gebouwd is) komt overigens uit de Strijthagerbeek. Dit is een beek(je) die ligt bij Kasteel Strijthagen. Dit kasteel bevindt zich immers aan de oever van deze beek.

Buiten de Strijthagen molen om zijn er overigens ook nog andere bijzondere en indrukwekkende dingen te zien bij Kasteel Strijthagen buiten deze molen dit kasteel zelf om. Hierdoor zijn er dus nog meerdere mogelijke redenen waarom het een goed idee kan zijn om dit kasteel ook echt daadwerkelijk te bezoeken! Hier kan je namelijk dus echt een hele hoop bijzonders zien.

Kasteel Strijthagen ligt overigens bij het Strijthagerbeekdal. Dit is een natuurgebied dat bij Landgraaf te vinden is. Je kan verder in dit artikel trouwens veel meer informatie vinden over dit natuurgebied. Wanneer je hier wel meer over te weten wil komen wil ik je dan ook zeker weten graag aanraden om (snel) verder te leven. Verder in dit artikel kan je namelijk dus echt veel meer info vinden over het Strijthagerbeekdal. Door deze desbetreffende informatie door te nemen zou je in principe instaat moeten zijn om meer te weten te komen en een beter beeld te vormen bij het Strijthagerbeekdal.

 

GaiaZOO

De GaiaZOO is een dierentuin die te vinden is bij Landgraaf. Vandaar dat ik hier nu graag meer over wil gaan vertellen. Je kan deze dierentuin namelijk zeker weten als bezienswaardigheid zien. Het kan immers erg bijzonder en leuk zijn om deze dierentuin te bezoeken! Het is overigens wel zo dat deze dierentuin officieel gezien in de gemeente Kerkrade ligt. Deze gemeente ligt echter zeer dichtbij Landgraaf, waardoor de GaiaZOO slechts enkele kilometers verwijderd is van Landgraaf. Vandaar dat je deze dierentuin in principe dus wel vrij gemakkelijk kan bezoeken vanuit Landgraaf. De meeste mensen die zich in Landgraaf en directe omgeving bevinden zouden dan ook in een situatie moeten verkeren waarin het mogelijk is om de locatie waar de GaiaZOO zich bevindt te bereiken.

Het is overigens zo dat de GaiaZOO een dierentuin is die nog niet ontzettend oud is. Deze dierentuin werd immers geopend in het jaar 2005. Hierdoor heeft deze dierentuin dus nog niet echt de tijd gehad om een uitgebreide historie op te bouwen. Zeker niet onder zijn huidige naam. Toen deze dierentuin geopend werd in het jaar 2005 had deze namelijk nog een andere naam. De naam die deze dierentuin destijds had was overigens niet heel erg verschillend van de naam die deze op de dag van vandaag heeft. Toen deze dierentuin zijn deuren opende in 2005 heette deze dierentuin namelijk GaiaPark. Het feit dat het woord ‘Gaia’ ook toen al verwerkt zat in de naam van deze dierentuin komt trouwens doordat Gaia in de Griekse mythologie de naam is van de godin van de aarde. Hierdoor is het dus vrij toepasselijk om deze naam te verwerken in de benaming voor een dierentuin, aangezien dieren zeker een belangrijk onderdeel van de aarde zijn! Verder zijn er uiteraard ook nog meerdere andere redenen te bedenken waarom het geen gek idee kan zijn om de naam van deze godin te gebruiken voor de naam van een dierentuin. Op deze manier is de naam van de GaiaZOO (en eigenlijk al in het verleden in de vorm van Gaiapark) dus in ieder geval tot stand gekomen.

De GaiaZOO is trouwens zeker niet de aller grootste dierentuin van Nederland, maar deze dierentuin biedt toch woonplaats aan een zeer divers aanbod van dieren die oorspronkelijk afkomstig zijn uit vele verschillende plaatsen van de wereld. Zo komen er bijvoorbeeld buiten dieren uit Europa ook vele dieren uit Zuid-Amerika en Afrika voor in de GaiaZOO. Deze dierentuin is overigens ook zeker niet klein te noemen. De GaiaZOO heeft namelijk een oppervlakte van 250.000 vierkante meter. Wanneer je deze dierentuin inderdaad gaan bezoeken is er hier dan ook meer dan genoeg te zien. Vandaar dat het dus mogelijk een erg goed idee kan zijn om deze dierentuin daadwerkelijk te gaan bezoeken wanneer je in Landgraaf of omstreken bent! Het is overigens zo dat de GaiaZOO jaarlijks meestal honderden duizenden bezoekers verwelkomt. Dit toont goed aan dat deze plek zeker wel het een en ander te bieden heeft.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen komen er overigens veel verschillende diersoorten voor in de GaiaZOO. Daarom zijn er in deze dierentuin overigens voor vrijwel iedereen dieren te vinden die ze wel kunnen waarderen. Zeker aangezien er vele indrukwekkende en ook bijzondere dieren te vinden zijn bij de GaiaZOO. Zo zijn er in deze dierentuin bijvoorbeeld veel dieren te bewonderen die (vrijwel) nergens anders in Nederland te zien zijn. Dit speelt zeker mee bij het feit dat veel mensen het een leuke ervaring vinden om de GaiaZOO te bezoeken! Voorbeelden van bijzondere diersoorten die in de GaiaZOO terug te vinden zijn en voor de rest in Nederland niet echt of nauwelijks om andere plekken bewonderd kunnen worden zijn trouwens bijvoorbeeld de grootoorvos, de veelvraat en de boshond. Wanneer dit dieren zij die je graag wel eens in het echt zou willen zien is dit dus mogelijk in de GaiaZOO.

De GaiaZOO is trouwens meer dan alleen een dierentuin. Er is bij deze dierentuin sinds het jaar 2009 namelijk ook een erg grote speeltuin te vinden die onderdeel is van de GaiaZOO. Deze speeltuin heet trouwens de DinoDome, en staat dus in het teken van dinosauriërs zoals je mogelijk al kan zien aan de naam van deze dierentuin. De DinoDome is overigens een overdekte speeltuin. Het is dus ook goed mogelijk om gebruik te maken van deze speeltuin wanneer het buiten niet al te lekker weer is. Verder is het trouwens ook zo dat deze speeltuin vrij groot is. Sterker nog, toen deze overdekte speeltuin zijn deuren opende in het jaar 2009 was dit zelfs de aller grootste overdekte speeltuin van het gehele continent Europa met een oppervlakte van zo’n 2.500 vierkante meter. Daarom is dit ook zeker te zien als een nog soort van extra park dat te vinden is bij de dierentuin in kwestie. Het feit dat de DinoDome sinds 2009 te vinden is bij de GaiaZOO speelt trouwens zeker mee bij het feit dat er vele (jonge) kinderen zijn die het erg leuk vinden om de GaiaZoo te bezoeken! Vandaar dat het bijvoorbeeld mogelijk ook een goed idee kan zijn om hier een kinderfeestje te organiseren.

De GaiaZOO ligt trouwens in het zelfde gebied waar onder andere ook Snow World te vinden is. Snow World is een andere bijzondere en opmerkelijke plek die bij Landgraaf te vinden is. Je hebt hier al eerder in dit artikel overigens meer informatie over kunnen vinden. Aangezien de GaiaZOO en Snow World dichtbij elkaar liggen is het trouwens goed mogelijk om een bezoek aan deze twee plekken te combineren wanneer dit iets is waarin je wel geïnteresseerd bent.

 

Strijthagerbeekdal

Ik wil je ook graag meer gaan vertellen over het Strijthagerbeekdal. Dit is immers een ander voorbeeld van een erg bijzondere plek die in Landgraaf te vinden is. Het Strijthagerbeekdal is namelijk een indrukwekkend natuurgebied dat bestaat uit een mooi landschap. Er zijn dan ook vele mensen dit gebied erg waarderen. In Nederland zijn er namelijk niet echt bijster veel van dit soort natuurgebieden. Wanneer je van natuur houdt is het dan ook vaak zeker weten een erg goed idee om het Strijthagerbeekdal eens te gaan bezoeken wanneer je in een situatie zit waarin dit een mogelijkheid is! Je kan deze plek dan immers waarschijnlijk wel waarderen.
Een van de redenen waarom het erg leuk kan zijn om het Strijthagerbeekdal te gaan bezoeken is doordat je hierdoor een erg goed beeld kan krijgen bij wat voor soort natuur er nou eigenlijk bij Zuid-Limburg hoort. Dit is zeker een reden waarom het een leuke en zelfs leerzame ervaring kan zijn om dit natuurgebied eens te bezoeken! Hierdoor kan je immers dus een beter beeld krijgen bij welke diersoorten en planten / bomen er nou eigenlijk voorkomen in Zuid-Limburg. Je kan dit hier immers gewoon met je eigen ogen waarnemen.
In het Strijthagerbeekdal is trouwens de Strijthagerbeek te vinden. Dit is een beekje dat door dit gebied heen stroomt. In het Strijthagerbeekdal is dus aardig wat water te vinden. Vandaar dat dit natuurgebied dus ook het Strijthagerbeekdal genoemd wordt. Mede hierdoor komen er overigens meerdere verschillende dieren en plantensoorten voor in dit gebied. Vandaar dat het aanbod hiervan ook vrij divers is in het Strijthagerbeekdal (voor Nederlandse begrippen). Er liggen verder trouwens meerdere boerderijen bij het Strijthagerbeekdal. Het is dus niet zo dat dit gebied volledig uit natuurgebied bestaat. Er is hier echter in ieder geval niet al te veel bebouwing te vinden, waardoor deze plek zonder twijfel als natuurgebied kan worden omschreven.
Verder is het overigens ook zo dat je bij het Strijthagerbeekdal Kasteel Strijthagen kan vinden. Dit is zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen een bijzonder en indrukwekkend gebouw. Het is dan ook heel erg goed mogelijk om een bezoekje aan het Strijthagerbeekdal te combineren met een bezoekje aan Kasteel Strijthagen. Dit kost immers dus weinig extra tijd en moeite, aangezien deze twee plekken zich op vrijwel dezelfde locatie bevinden. Aangezien zowel het Strijthagerbeekdal én Kasteel Strijthagen in mijn persoonlijke mening allebei bijzondere plekken zijn wil ik je dan ook zeker weten aanraden om deze twee plekken allebei bezoeken wanneer je in ieder geval geïnteresseerd bent om naar één van deze twee plekken af te reizen. Je kan dit namelijk dus goed combineren.
Het Strijthagerbeekdal wordt trouwens onderhouden door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten die in Nederland bestaat. Door deze vereniging verkeert dit natuurgebied dus in een goede staat, en wordt dit deze plek behouden. Het is dan ook maar goed ook dat dit gebied in het bezit en beheer is van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland! Hierdoor kunnen we op de dag van vandaag namelijk dus nog steeds genieten van het Strijthagerbeekdal, en zal dit in de toekomst als het goed is ook nog mogelijk blijven.

Watertoren van Rimburg

Verder wil ik je tot slot ook nog graag over de watertoren van Rimburg gaan vertellen. Dit is immers een andere bezienswaardigheid die bij Landgraaf te vinden is. Deze watertoren is namelijk een vrij bijzonder en volgens vele mensen ook een mooi bouwwerk. Dit komt omdat dit een uniek bouwwerk is, aangezien dit bouwwerk erg anders is dan eigenlijk vrijwel alle andere bouwwerken die in deze omgeving te vinden zijn. Hierdoor is de watertoren van Rimburg dus vrij opvallend in het gebied waarin deze watertoren te vinden is. Dit speelt ook zeker mee in het feit dat meerdere mensen het leuk vinden om deze watertoren te gaan bekijken wanneer ze in Landgraaf zijn.

Het centrum van Landgraaf ligt overigens slechts enkele (ongeveer iets van 5) kilometer verwijderd van de watertoren van Rimburg. Je kan deze watertoren dus ook gewoon vrij gemakkelijk bezoeken vanuit Landgraaf. Verder is deze watertoren overigens te vinden op een plek die omringd is door mooie natuur. Vandaar dat het goed mogelijk is om een wandeling te combineren met een bezoekje aan de watertoren van Rimburg.

Een van de dingen die trouwens zeker een rol speelt in het feit dat de watertoren van Rimburg een bijzonder en opvallend bouwwerk is kan worden toebedeeld aan de lengte en sowieso de algemene afmetingen die deze watertoren heeft. Zo is deze watertoren namelijk bijvoorbeeld ruim 35 meter hoog. Sterker nog, deze is zelfs iets van 36 meter hoog! De watertoren van Rimburg heeft namelijk een totale hoogte van 35,70 meter. Hierdoor is dit dus ook een bouwwerk dat je in principe van een redelijke afstand al kan zien staan. Dit speelt ook zeker mee in de aandacht die dit bouwwerk krijgt.

Doordat deze watertoren in kwestie zo hoog is wordt deze op de dag van vandaag trouwens gebruikt als uitkijkpunt. Wanneer je jezelf aan de top van deze toren bevindt kan je immers dus vrij ver over de omgeving uitkijken. Zeker aangezien deze toren op een vrij heuvelachtig stuk gebouwd is, en Nederland juist een vrij vlak land is. Je hebt boven op de watertoren van Rimburg dus een mooi en bijzonder uitzicht, waardoor het vaak de moeite waard is om inderdaad naar deze watertoren te gaan en deze te gebruiken als uitzichtpunt. Het kan immers een bijzondere ervaring zijn om vanaf boven op deze toren de omliggende omgeving goed vanaf een hoog punt te kunnen bewonderen.

Verder is het overigens ook zo dat de watertoren van Rimburg door vele mensen als een vrij bijzonder bouwwerk wordt gezien komt door dat deze watertoren inmiddels al best oud is, en uit een bouwperiode komt waarvan niet heel erg veel bouwwerken (meer) bestaan in Nederland. Deze watertoren is namelijk gebouwd in het jaar 1925. De watertoren van Rimburg is dus tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog in gebouwd.

De watertoren van Rimburg is destijds in 1925 trouwens gebouwd in opdracht van een mijnonderneming met de naam ‘Laura & Vereniging’. Het ontwerp van deze watertoren is dan ook afkomstig van het bouwbedrijf dat bij deze onderneming hoorde. Het is overigens zo dat de watertoren van Rimburg in het jaar 1944 beschadigd raakte door geweld dat gepaard ging met de Tweede Wereldoorlog die in deze tijd gaande was. De desbetreffende schade die deze watertoren toen opliep werd echter gewoon hersteld. Het is dus echter in ieder geval niet zo dat de watertoren van Rimburg op de dag van vandaag nog in volledige originele staat verkeert.

Omdat deze watertoren om verschillende reden bijzonder is heeft de watertoren van Rimburg overigens de status van een rijksmonument verkregen. Hieruit blijkt dus wel dat deze watertoren een belangrijk bouwwerk is dat door vele mensen gewaardeerd wordt. Alleen bouwwerken die echt toegevoegde waarde hebben op cultureel en / of historisch gebied worden namelijk uitgeroepen tot rijksmonument.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen dient de watertoren van Rimburg op de dag van vandaag als uitkijktoren. Tegenwoordig is er overigens ook een brasserie te vinden bij deze watertoren. Wanneer je daadwerkelijk besluit om deze (voormalige) watertoren te gaan bezoeken kan je dus eventueel wat te eten halen bij deze brasserie. Het is op de dag van vandaag trouwens ook mogelijk om de watertoren van Rimburg af te huren om hier bijvoorbeeld een bijeenkomst te organiseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om hier een trouwerij te vieren. De watertoren van Rimburg is dus een bijzondere locatie om onvergetelijke gebeurtenissen plaats te laten vinden en nog even net iets specialer te maken. Deze nieuwe functies heeft de watertoren van Rimburg trouwens allemaal vanaf het jaar 2006 gekregen. In dit jaar kwam dit bouwwerk namelijk in het bezit van een ondernemer die besloot om (onder andere) een uitkijkpunt van deze toren te maken.

 

De geschiedenis van Landgraaf

Ik wil je nu ook nog graag meer gaan vertellen over de geschiedenis van Landgraaf voordat ik dit artikel ga afsluiten. De kans is immers groot dat je deze geschiedenis wel interessant vindt wanneer je al tot dit punt in dit artikel aangekomen bent! Wanneer dit inderdaad daadwerkelijk het geval is wil ik je overigens van harte aanraden om verder te lezen. Hieronder ga ik namelijk dus (uitgebreid) de geschiedenis van Landgraaf bespreken. Het is daarom verstandig om de onderstaande informatie door te nemen wanneer je wel meer te weten wil komen over de interessante geschiedenis de gemeente Landgraaf door de jaren heen op heeft weten te bouwen.

Het kan je trouwens veel opleveren wanneer je jezelf verdiept in de geschiedenis van Landgraaf. Zo ga je hierdoor bijvoorbeeld uiteraard beter begrijpen hoe Landgraaf nou eigenlijk ontstaan is. Dit is iets dat vele mensen wel kunnen waarderen. Hierdoor kan het namelijk bijvoorbeeld een stuk leuker en bijzonderder zijn om Landgraaf eens in het echt te bezoeken. Je kent deze plek dan namelijk gelijk al veel beter.

De gemeente Landgraaf bestaat overigens nog niet heel erg lang. Deze gemeente is immers aan het einde van de vorige eeuw gevormd. Om dit te realiseren werden zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen overigens een aantal gemeentes die al bestonden op deze plek waar tegenwoordig Landgraaf ligt samen gevoegd om hier zo één grotere gemeente van te maken. Dit alles gebeurde trouwens in het jaar 1982. In dit jaar is Landgraaf dus ontstaan. In het jaar 1982 werden immers de gemeentes Schaesberg, Ubach over Worms en Nieuwenhagen samengevoegd. Deze gemeentes waren hiervoor echter ook al wel een soort geheel, aangezien er vaak naar deze drie gemeentes als de SUN gemeentes verwezen werd. Deze drie gemeentes werden echter dus in het jaar 1982 officieel samengevoegd. Vervolgens kreeg deze ene grote gemeente die hierdoor ontstond pas in het jaar 1986 de naam Landgraaf. Technisch gezien bestaat Landgraaf dus echt pas sinds 1986.

Doordat Landgraaf is ontstaan bij het samenvoegen van meerdere verschillende stadsdelen is er trouwens een vrij unieke en interessante situatie ontstaan in Landgraaf. Deze gemeente is hierdoor namelijk een soort stad, en wordt door vele mensen (waaronder de meeste bewoners van deze plek) als stad gezien. Toch kan je nog zeer duidelijk zien dat Landgraaf uit meerdere verschillende gemeentes en dus eigenlijk gewoon uit een paar verschillende dorpjes is opgebouwd. Hierdoor heeft Landgraaf dus een vrij unieke opbouw. Ondanks dat Landgraaf een soort stad is kan je Landgraaf echter (nog steeds) ook zien als een verzameling aantal verschillende dorpjes.

Het is overigens wel zo dat vele van deze verschillende kleine plekken waar Landgraaf uit opgebouwd is door de jaren heen aan elkaar zijn vast gegroeid. Hierdoor zijn vele van deze dorpjes dus na het verstrijken van tijd toch wel een geheel geworden. Dit alles gebeurde overigens eigenlijk al in de 20ste eeuw. In deze periode groeide de dorpjes waaruit eindelijk Landgraaf uit ontstaan is namelijk heel erg snel. In deze periode kwam de mijnbouw industrie in deze regio namelijk op gang, wat grote veranderingen voor dit gebied betekenden. Zo werd dit gebied hierdoor bijvoorbeeld enorm geïndustrialiseerd, waardoor er onder andere ook in een korte tijd vele mensen naar deze regio verhuisden omdat hier veel (nieuw) werk te vinden was. Vandaar dat het gebied waar tegenwoordig het huidige Landgraaf te vinden is aan het einde van de 19e eeuw en vervolgens in de 20ste eeuw enorm gegroeid is. In deze periode heeft deze plaats dus vele ontwikkelingen ondergaan.

De mijnbouw in deze regio begon trouwens officieel rond het jaar 1890 op gang te komen. Toch onderging dit gebied waarschijnlijk de aller grootste veranderingen tussen de jaren 1904 en 1971. In deze periode zat er namelijk een (particuliere) mijn gevestigd in Schaesberg, wat onderdeel is van Landgraaf. Deze mijn had de naam Oranje-Nassau II, en was dus ongeveer iets van 67 jaar in gebruik. In deze jaren dat deze mijn actief was had deze mijn echt een enorm belangrijke rol in het leven van de meeste mensen die in het gebied wonen dat we tegenwoordig kennen als Landgraaf. Deze mijn is zoals je net ook al hebt kunnen lezen echt enorm belangrijk geweest bij het ontstaan van Landgraaf. Je zou dan in principe gewoon kunnen zeggen dat Landgraaf eigenlijk ontstaan is toen de mijnbouwindustrie opgang begon te komen in het gebied waar Landgraaf zich uiteindelijk gevormd heeft.

Ondanks dat de geschiedenis van de gemeente Landgraaf nog niet heel erg ver terug gaat is het trouwens wel zo dat er echt al een stuk langer mensen wonen in het gebied waar tegenwoordig Landgraaf is terug te vinden. Vandaar dat er zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen bouwwerken te vinden zijn in Landgraaf die al van voor de 19e eeuw dateren. Sterker nog, er wordt zelfs van uitgegaan dat dit gebied al bewoond werd in de tijd dat dit nog bij het Romeinse rijk hoorde.

Toen het Romeinse rijk uit elkaar begon te vallen bleef het gebied waar op de dag van vandaag Landgraaf te vinden is verder ook nog bewoond. Vervolgens ontwikkelde deze regio zichzelf in de Middeleeuwen dan ook gewoon rustig verder. In deze tijd begonnen er dan ook kastelen te ontstaan in dit gebied waar je al eerder in dit artikel het een en ander over hebt kunnen lezen. Een voorbeeld hiervan is kasteel Schaesberg. Op deze manier ontwikkelde dit gebied zich dus verder, en begonnen hier langzaam maar zeker heuse nederzettingen te ontstaan. In de Middeleeuwen heeft dit gebied dan ook echt ontzettend veel veranderingen doorgemaakt. Aan het einde van deze periode was er namelijk echt daadwerkelijk iets vast opgebouwd in dit gebied. Er vond in de Middeleeuwen immers in principe een verstedelijking plaats in dit gebied. Er zijn zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen op de dag van vandaag nog steeds bouwwerken te vinden die dit aantonen en ondersteunen. Het is dan ook zeker zo dat de Middeleeuwen een zeer belangrijke periode is geweest voor het gebied waar tegenwoordig het huidige Landgraaf te vinden is.

Uiteindelijk is Landgraaf in recente jaren echter dus uitgegroeid tot zijn huidige staat. Deze plek is verder op de dag van vandaag zoals je ook al in dit artikel hebt kunnen lezen een plaats waar een hele hoop te zien en te beleven valt. Landgraaf is dan ook uitgegroeid tot een plek die veel te bieden heeft. Vandaar dat ik er ook toe heb besloten om dit artikel die over deze desbetreffende plek gaat te gaan schrijven.

 

Tot slot

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over Landgraaf. Ik hoop dan ook dat je door het lezen van dit artikel dingen over Landgraaf te weten bent gekomen. Je goed informeren over deze desbetreffende plek is immers wel een van mijn doelen geweest bij het schrijven van dit artikel. Zoals je waarschijnlijk al wel door hebt gekregen door het lezen van dit artikel is Landgraaf namelijk een erg bijzondere plek die veel te bieden heeft. Deze plek verdient daarom in ieder geval wat mij betreft meer aandacht.

Ik hoop verder heel erg dat je om wat voor reden dan ook wat hebt gehad aan het lezen van het artikel dat op deze pagina te vinden is. Wanneer dit inderdaad het geval is zou ik je trouwens graag willen vragen om mogelijk nog andere artikelen die ik geschreven heb de kans te geven. Het zou immers goed zo kunnen zijn dat je in ieder geval een aantal hiervan de moeite waard vindt wanneer je ook genoten hebt van het artikel dat op deze pagina te vinden is.

Zo zou ik je bijvoorbeeld graag willen aanraden om mijn artikel over Heerlen te bekijken. Heerlen is immers een plek die erg dichtbij Landgraaf ligt. Heerlen ligt namelijk tevens in de provincie Limburg. Vandaar dat de kans zeer aanwezig is dat je ook geïnteresseerd bent in Heerlen wanneer je meer over Landgraaf te weten wilden komen. Daarom zou het dus goed kunnen dat je het ook de moeite waard vindt om het artikel dat ik over Heerlen geschreven heb te gaan bekijken.

Het zou verder overigens ook nog goed zo kunnen zijn dat je mijn artikel over Venlo kan waarderen wanneer je genoten hebt van het artikel dat op deze pagina te vinden is! Venlo is namelijk een ander voorbeeld van een plek in Limburg.  Het is echter wel zo dat Venlo in het Noorden van de provincie Limburg ligt. Venlo ligt dan ook ongeveer iets van 60 kilometer verwijderd van Landgraaf. Landgraaf ligt immers een stuk meer in het zuiden van Limburg dan Venlo. Deze beide plekken liggen echter toch nog relatief dichtbij elkaar. Vandaar dat het dus niet gek is om Venlo ook interessant te vinden wanneer je interesse in Landgraaf hebt.

Nu je zo goed als bij het einde van dit artikel bent wil ik je trouwens graag nog een erg prettig vervolg van je dag toe wensen! Ik hoop verder dan ook dat mijn artikel over de Nederlandse gemeente Landgraaf dat op deze pagina te vinden is heeft bij gedragen aan het hebben van een leuke / goede dag. Verder wil ik je tot slot overigens nog graag even bedanken voor het feit dat je dat daadwerkelijk de tijd hebt genomen en de moeite hebt gedaan om het artikel dat op deze pagina te vinden is door te lezen. Dit kan ik erg op prijs stellen.

 

Landgraaf Snow World afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je Snow World zien dat in Landgraaf is terug te vinden. Je hebt al eerder in dit artikel het een en ander over deze desbetreffende plek kunnen lezen. Aangezien dit een belangrijke trekpleister is voor deze desbetreffende plek vond ik het verder gepast om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die over Landgraaf gaat.