Overveen

Ben je opzoek naar informatie die met Overveen te maken heeft? Lees in dat geval snel verder!

Het is zo dat dit artikel die je nu aan het doornemen bent in het teken van Overveen staat. Wanneer dit een onderwerp is dat je wel interesseert is het dan ook een goed idee om nog de rest van dit artikel door te gaan nemen! Op deze manier kan je immers allerlei informatie te zien krijgen die met Overveen te maken heeft.

 

Algemene informatie die met Overveen te maken heeft

Ik vind het verstandig om je nu eerst nog enigszins aan het begin van dit artikel algemene dingen over Overveen te gaan vertellen. Er bestaat immers bijvoorbeeld wel een mogelijkheid dat je dit nu aan het lezen bent zonder echt al al te best over Overveen geïnformeerd te zijn. Dit is verder zeker niet ideaal wanneer dit inderdaad het geval is.

Overveen is overigens een bepaalde plek in Nederland. Overveen is namelijk een dorp die in de Nederlandse provincie Noord-Holland ligt. Dit dorp grenst verder eigenlijk zo goed als aan de westkant van de stad Haarlem. Verder is het tevens zo dat Overveen aan de duinen van de Noordzee ligt. Je bent vanuit Overveen dus zo op het strand. Dat is iets dat vele mensen op prijs kunnen stellen van dit dorp! Er wonen in dit dorp op het moment dat dit artikel geschreven wordt trouwens zo’n 4.500 mensen. Overveen heeft verder een oppervlakte van iets meer dan 4,20 vierkante kilometer. Overveen is dus zeker niet al te groot.

 

De geschiedenis van Overveen

Verder is het zo dat ik je op dit punt van dit artikel meer over de geschiedenis van Overveen wil gaan vertellen. Het kan immers leuk zijn om meer over deze geschiedenis te weten te komen wanneer Overveen een plek is die je wel interesseert! Op deze manier kan je dit desbetreffende dorp namelijk in principe beter leren kennen. Door meer over de geschiedenis van deze plek te weten te komen zou je immers beter moeten gaan begrijpen hoe Overveen door de jaren heen is uitgegroeid tot de plek zoals we deze op de dag van vandaag kennen.

Aangezien Overveen zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen eigenlijk tegen de stad Haarlem aanligt is het zo dat er veel overlap is te vinden in de geschiedenis van deze beide plaatsen. Het is dan ook zo dat Overveen in dezelfde periodes dat het met Haarlem goed ging bloeiperiodes door gemaakt heeft. Dit had namelijk een direct effect op Overveen. Overveen heeft echter natuurlijk ook zijn eigen geschiedenis opgebouwd.

Het is verder overigens zo dat Overveen in het verleden een andere naam had. Vroeger ging deze plek namelijk door het leven als Tetterode. Uiteindelijk veranderde deze naam echter dus naarmate de tijd verstreek in Overveen. Deze naam heeft deze plek trouwens ook aan Haarlem te danken. De bewoners van Haarlem verwezen namelijk naar deze plek onder de naam Overveen, aangezien dit een lange tijd een strook veengrond was die naast Haarlem lag. Om naar deze plek toe te gaan moest je dus letterlijk over veen heen gaan. Vandaar dus de naam Overveen.

Heel veel is er trouwens over de echt vroege geschiedenis van Overveen niet bekend. Wat wel bekend is dat deze plek in de 14e eeuw onder het bewind viel van 3 mannen die de heren van Brederode genoemd werden. In deze periode was Overveen echter zeer kleinschalig, en stonden hier hoogstens een paar huizen. In het jaar 1722 werd het grondgebied waar Overveen toe behoorde verder gekocht door Haarlem. Het is dan ook niet zo gek dat dit dorp een geschiedenis heeft die erg verbonden is met die van de stad Haarlem. In deze desbetreffende periode leefde de meeste mensen in Overveen overigens van een boeren bestaan. Men deed hier namelijk bijvoorbeeld aan veeteelt en landbouw. Ook is het zo dat de bleekindustrie in deze plek in opkomst kwam. Het bleken van stoffen was hier namelijk erg goed mogelijk, aangezien er zeer zuiver water was te vinden in de duinen die bij Overveen liggen. Er ontstonden dus vele blekerijen in Overveen, en dit werd een belangrijk onderdeel van het leven in deze plek. Dit is was dan ook een van de redenen dat Overveen redelijk hard begon te groeien.

Nog een andere reden dat Overveen een mooie groei door begon te maken kwam doordat er zich steeds meer welgestelde mensen in dit gebied begonnen te vestigen. Zo waren er namelijk bijvoorbeeld tal van welvarende mensen uit Amsterdam die hier in deze regio een buitenhuis kochten of lieten bouwen om hier in de zomermaanden te kunnen vertoeven. Ook dit bracht zeker werkgelegenheid naar deze plek. Zo rond het einde van de 16e eeuw vestigde zich trouwens ook tal van prominenten mensen uit Vlaardingen die bijvoorbeeld afkomstig waren uit Antwerpen zich in dit gebied omdat het destijds onrustig was in hun oude woonplaats. Dit gaf Overveen ook nog een impuls. In Haarlem ging het destijds overigens ook voor de wind, waardoor onder andere de bleekindustrie van Overveen enorm goed draaide.

Vervolgens kwam Overveen in het begin van de 18e eeuw in stagnatie terecht wanneer het aankwam op de groei van deze plaats. Dit had met name te maken met het feit dat de Gouden Eeuw in Nederland tot zijn einde aan het komen was. Hierdoor ging het dus wat minder goed met de economie als dat voorheen het geval was geweest. Dit was ook merkbaar in Overveen. Hierdoor kromp de gemeenschap in deze plek dus. Uiteindelijk werd de weg naar boven echter weer gevonden, en dit kwam onder andere doordat de kweek van bloembollen opgang kwam in dit gebied. Deze bloembollen brachten Overveen dus weer in bloei! Mede doordat de Eerste en Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam hier echter ook weer een einde aan. Op de dag van vandaag zijn er dus niet echt meer bloembollenvelden in Overveen te vinden. Uiteindelijk is Overveen vervolgens na het ten einde komen van de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot de plek zoals we die op de dag van vandaag kennen.

 

In Overveen gaan wonen

Er bestaat een goede kans dat je wel interesse hebt in het gaan wonen in Overveen wanneer je tot op dit punt van dit artikel die in het teken van Overveen staat terecht bent gekomen. Vandaar dat ik nu dus ook wil gaan bespreken wat voor soort mogelijkheden er eventueel kunnen zijn wanneer het aankomt op het bemachtigen van een woning in de Nederlandse plek die bekend staat als Overveen.

Het is verder trouwens zo dat er meerdere verschillende manieren zijn waarop je eventueel in Overveen zou kunnen gaan wonen. Zo is het namelijk bijvoorbeeld onder andere mogelijk om dit te kunnen bewerkstelligen door een huis dat in Overveen ligt aan te gaan schaffen.

Je kan ook nog in Overveen gaan wonen door hier een woning te gaan huren. Dit kan ook in tal van verschillende opzichten een uitstekende manier zijn om inderdaad in Overveen te kunnen gaan wonen. Vandaar dat er ook tal van mensen in Overveen wonen door hier een woning te huren.

Buiten het kopen en het huren van een woning in Overveen om zijn er ook nog wel andere manieren waarop er eventueel in dit dorp gewoond zou kunnen gaan worden. Deze 2 netgenoemde manieren zijn echter over het algemeen je aller beste opties om ook echt in de praktijk er voor te kunnen gaan zorgen dat je inderdaad een woonplaats in het dorp in kwestie weet te bemachtigen.

 

Een woning huren in Overveen

Zoals je mogelijk al wel door hebt is het zo dat ik je op dit punt van dit artikel graag nóg meer wil gaan vertellen over het huren van een woning in Overveen. Voor de meeste mensen die echt een woning in Overveen zouden willen gaan bemachtigen gaat het huren hiervan namelijk de meest realistische optie zijn om dit ook echt daadwerkelijk te kunnen gaan verwezenlijken.

Wanneer het aankomt op het huren van een woning in een Overveen er trouwens tal van verschillende mogelijkheden. Mede hierdoor is het dan ook zo dat het huren van een woning in Overveen een goede manier kan zijn om inderdaad op deze plek een woning te bemachtigen. Hierdoor is er namelijk onder tal van verschillende omstandigheden een huis in Overveen te huren, waardoor het goed mogelijk is dat er ook wel een manier is om hier een huis te huren die je persoonlijk aanstaat.

Zelf zou ik je overigens willen aanraden om te gaan kijken of je een woning in Overveen door middel van www.kamernet.nl kan gaan huren. Je kan via deze desbetreffende website namelijk in ieder geval wat mij betreft onder erg voordelige omstandigheden woonruimte huren. Zo is het immers bijvoorbeeld mogelijk om gelijk in contact te komen te staan met partijen die woonruimte door middel van www.kamernet.nl aanbieden. Hierdoor is het dus vaak mogelijk om snel tot een huurovereenkomst te komen door middel van deze website, wat uiteraard prettig is.

Er zijn verder ook nog andere opzichten waarin het voordelig kan zijn om een woning door middel van www.kamernet.nl te huren. Kortom, wanneer je inderdaad wel een woning in Overveen zou willen gaan huren is het dus zeker geen gek idee om eens een kijkje te gaan nemen op de website in kwestie!

 

Bezienswaardigheden van Overveen

Ik wil je door middel van dit artikel verder nog meer gaan vertellen over wat voor soort bezienswaardigheden er bij Overveen zijn terug te vinden. Het is immers goed mogelijk dat je informatie hierover op prijs kan stellen wanneer je tot op dit punt van dit artikel die over Overveen gaat terecht gekomen bent. Er valt verder overigens ook zeker wel het een en ander te vertellen over de bezienswaardigheden van Overveen, aangezien er bij dit dorp meerdere verschillende bijzondere dingen te zien zijn.

 

Elswout

Een goed voorbeeld van een bezienswaardigheid die is terug te vinden bij Overveen is Elswout. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is het trouwens zo dat het een belangrijk onderdeel is geweest van de geschiedenis van Overveen dat zich hier op deze plek (tijdelijk) welvarende mensen vestigde door hier buitenhuizen te gaan bouwen. Elswout is verder een voorbeeld van zo’n buitenhuis. Het is dan ook zo dat Elswout een erg groot landgoed is waarop tevens onder andere een erg grote en indrukwekkende villa staat. Tegenwoordig wordt Elswout echter niet meer gebruikt als buitenhuis en is deze plek open gesteld voor publiek. Er is hier tegenwoordig dan ook bijvoorbeeld een horecagelegenheid terug te vinden. In het landhuis dat bij Elswout zit gevestigd zitten op de dag van vandaag verder kantoren. Verder is het zo dat Elswout beheerd wordt door Staatsbosbeheer, en onderdeel is van het indrukwekkende natuurgebied dat in Overveen is terug te vinden en bekend staat als Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar je later overigens nog meer over kan gaan lezen.

Elswout is overigens ooit gebouwd in opdracht van een oorspronkelijk Vlaamse meneer genaamd Carl du Moulin. Dit gebeurde verder naar alle waarschijnlijkheid rond het begin van de jaren 30 van de 17e eeuw. Na du Moulin is Elswout vervolgens in handen geweest van tal van andere personen. Veel van hun lieten het een en ander aanpassen aan deze plek. Zo ontwikkelde Elswout zich dus.

In de Tweede Wereldoorlog werd dit landgoed en bijbehorende landhuis trouwens gebruikt door Duitse bezetters. Hierna werd het landhuis dat bij Elswout hoort een tijdje gebruikt als schoolgebouw. Vanaf het jaar 1970 kwam dit landhuis en bijbehorend grondgebied verder in handen van Staatsbosbeheer, wat zoals je al eerder hebt kunnen lezen tegenwoordig nog steeds het geval is. In het jaar 2001 werd het landhuis dat bij Elswout hoort echter verkocht, waarna dit grondig gerenoveerd werd om hier kantoorruimte van te maken.

 

Duinlust

Ook Duinlust is nog een bezienswaardigheid die in Overveen te vinden is. Duinlust is overigens net zoals Elswout waar je net hierboven al over hebt kunnen lezen een buitenplaats. Er is dan ook een mooi landhuis terug te vinden op het grondgebied dat bekend staat als Duinlust. Het is overigens zo dat Duinlust in ieder geval sinds de 18e eeuw bestaat. Het pand dat hier op dit terrein staat is door de jaren heen echter wel nog meerdere keren veranderd. Duinlust is door de jaren heen dan ook in handen van tal van verschillende personen geweest. Deze personen hebben hier wel eens een nieuw huis neer laten zetten. Het huidige landhuis dat onderdeel is van Duinlust stamt verder uit het jaar 1881. Inmiddels is dit huis dus al aardig oud. Dit desbetreffende huis is destijds trouwens gebouwd in opdracht van een mevrouw genaamd Johanna Jacoba, die destijds de eigenares was van Duinlust. Voor deze bouw schakelde ze verder een gerenommeerd architect met de naam Constantijn Muysken in.

Aanvankelijk werd Duinlust dus gebruikt als buitenverblijf, wat inhield dat dit gebied werd gebruikt om te wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit terrein en bijbehorende landhuis echter ook door strijdtroepen van meerdere verschillende partijen gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog zat hier tot het begin van de huidige eeuw verder een sportopleiding in gevestigd. Hierna stond in ieder geval het landhuis dat bij Duinlust hoorde een tijdje leeg, en tegenwoordig wordt Duinlust gebruikt voor het organiseren van evenementen en bijeenkomsten.

 

De watertoren van Overveen

De watertoren die in Overveen staat is nog een ander bijzonder bouwwerk dat in deze desbetreffende plaats staat. Vandaar dat ik je nu dus nog meer over deze watertoren wil gaan vertellen. Je kan deze watertoren immers zeker bestempelen als een bezienswaardigheid. Het kan immers leuk zijn om deze watertoren eens in het echt te gaan bekijken.

Het is overigens bijvoorbeeld zo dat een van de factoren die de watertoren van Overveen een bijzonder bouwwerk maakt het feit dat deze watertoren inmiddels al vrij oud is. Deze watertoren werd namelijk tussen 1897 en 1898 gebouwd. De watertoren van Overveen heeft verder (voor een watertoren) een vrij bijzonder uiterlijk dat veel mensen wel kunnen waarderen. De man die verantwoordelijk is geweest hiervoor is trouwens iemand met de naam Jan Schotel. Jan Schotel is immers de architect geweest die deze watertoren heeft ontworpen. Ook is het zo dat de watertoren van Overveen zo’n 31 meter hoog is. Dit draagt tevens bij aan het feit dat dit een imposant bouwwerk is.

Dat de watertoren die in Overveen is terug te vinden inderdaad een bijzonder bouwwerk is dat wel het een en ander te bieden heeft blijkt trouwens onder andere goed uit het feit dat dit desbetreffende bouwwerk sinds 3 november van het jaar 1998 een rijksmonument is. Alleen bijzondere bouwwerken krijgen deze status namelijk.

 

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Iets anders dat leuk kan zijn om te gaan bezoeken wanneer je in of in ieder geval bij Overveen bent is het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit is immers een mooi natuurpark dat bij Overveen ligt waar een hele hoop moois te zien is. Vandaar dat het dus zeker de moeite waard kan zijn om dit park te gaan bezoeken. In dit park vind je namelijk bijvoorbeeld een unieke mix van bosachtige begroeiing en duinlandschappen. Aangezien Nationaal Park Zuid-Kennemerland een bijzonder natuurgebied is kan je hier overigens ook allerlei soorten bijzondere flora en fauna vinden. Ook is het zo dat er in Nationaal Park Zuid-Kennemerland nog allerlei andere bijzondere dingen te zien zijn zoals bijvoorbeeld het landgoed genaamd Elswout waar je al eerder in dit artikel over hebt kunnen lezen. Kortom, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is dus meer dan genoeg te beleven! Vandaar dat ik je nu ook wilde vertellen over het bestaan van deze plek.

 

Station Overveen

Station Overveen is nog een andere bezienswaardigheid van de plek Overveen. Dit is namelijk een mooi treinstation. Wanneer je Overveen met de trein gaat bezoeken kan je deze bezienswaardigheid dan ook gemakkelijk te zien krijgen. Deze desbetreffende bezienswaardigheid is dus zeer goed te bereiken. Het is overigens zo dat dit op de dag van vandaag het enige treinstation is dat tussen de spoorverbinding tussen Haarlem en Zandvoort[LINK] is terug te vinden. Verder is het zo dat het bijzondere stationsgebouw dat is terug te vinden bij station Overveen afkomstig is uit het jaar 1881. Inmiddels is dit dus een aardig historisch bouwwerk.

Aan de onderkant van dit artikel is trouwens een afbeelding te zien waarop je het stationsgebouw dat hoort bij Station Overveen terug kan zien. Wanneer je wel nieuwsgierig bent naar hoe dit bouwwerk eruit ziet is het dus verstandig om door te blijven lezen!

 

Stoops bad

Stoops bad is tevens een bezienswaardigheid die in Overveen is terug te vinden. Dit is immers zonder twijfel een bijzonder bouwwerk. Zoals de naam hiervan eigenlijk al wel een beetje weggeeft is het overigens zo dat Stoops bad oorspronkelijk een zwembad was. Verder verklapt de naam van Stoops bad ook al door wie dit zwembad ooit ontstaan is. Dit bad is hier namelijk ooit gebouwd in opdracht van de invloedrijke Nederlandse zakenman genaamd Adriaan Stoop. Voor de bouw van dit desbetreffend bad schakelde Adriaan Stoop overigens de architect Eduard Cuypers in. Dit resulteerde er dus in dat uiteindelijk Stoops bad in het jaar 1916 gerealiseerd werd. De samenwerking tussen deze 2 netgenoemde mannen leverde overigens een indrukwekkend uitziend pand op, wat zeker het bezoeken waard kan zijn. Sinds het jaar 1996 is Stoops bad dan ook een rijksmonument. Stoops bad is trouwens tot in het jaar 1990 als zwembad gebruikt. Er zijn dus tal van mensen uit Overveen en omstreken geweest die hier wel eens een duik hebben genomen. In 1997 heeft men Stoops bad verder omgetoverd in appartementen. Tegenwoordig is het dus mogelijk om in dit bijzondere pand te wonen.

 

Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk

De laatste bezienswaardigheid in Overveen waar ik je door middel van dit artikel nog meer over wil gaan vertellen is de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk. Dit is namelijk zeker een indrukwekkend bouwwerk. Vandaar dat deze kerk ook sinds 31 augustus 1976 een rijksmonument is. De Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk die in Overveen staat is verder ontworpen door de architect genaamd Theo Molkenboer. Verder is het overigens zo dat de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk tussen de jaren 1855 en 1856 gebouwd is. Niet alleen het uiterlijk van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk is trouwens imposant. Ook binnenin deze kerk is namelijk meer dan genoeg bijzonders en moois te zien. Er zijn dus meerdere redenen waarom het de moeite waard zou kunnen zijn om de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk eens te gaan bezoeken.

 

Tot slot

Dit artikel die in het teken van het dorp met de naam Overveen staat is richting zijn einde aan het gaan. Er is immers inmiddels al een hoop in dit artikel verteld dat met dit desbetreffende dorp te maken heeft. Op dit punt is er dus in ieder geval wat mij betreft een situatie ontstaan waarin er niet echt meer iets over Overveen valt te vertellen dat echt nog dingen aan dit artikel zou kunnen toevoegen.

Voordat ik dit artikel echt helemaal tot zijn einde laat komen wil ik je trouwens wel graag nog even het een en ander gaan vertellen over een aantal van de andere artikelen die hier op www.huis-te-huur.com zijn terug te vinden! Het is immers ontzettend goed mogelijk dat er hier op deze website nog wel andere artikelen staan die je interessant vindt. Vandaar dat het dus leuk kan zijn om nog meer over deze desbetreffende artikelen te weten te komen.

Zo vind je namelijk bijvoorbeeld misschien het artikel die hier op deze website staat en over Alkmaar gaat ook wel interessant. Alkmaar is immers net zoals Overveen een plaats die in de provincie Noord-Holland is terug te vinden. In ieder geval in dit opzicht zijn deze beide plekken dus gerelateerd aan elkaar.

Ook het artikel die over Hilversum gaat zou mogelijk nog een ander artikel van deze website kunnen zijn die je op prijs kan stellen. Dit is namelijk nog een andere plek die onderdeel is van Noord-Holland. Vandaar dat het dus zeker niet ondenkbaar is dat je wel meer over Hilversum te weten zou willen komen wanneer je tot op dit punt van dit huidige artikel terecht bent gekomen. Je hebt dan immers waarschijnlijk wel een connectie tot Noord-Holland en de plekken die in deze provincie zijn terug te vinden.

 

Overveen afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding staat het stationsgebouw dat hoort bij het station van Overveen. Op deze afbeelding is dus een stukje van Overveen terug te zien. Vandaar dat ik het ook verstandig vond om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die over dit desbetreffende dorp gaat.

Monnickendam

Ben je opzoek naar informatie die met Monnickendam te maken heeft? Lees in dat geval snel verder!

Dit artikel die je nu aan het doornemen bent gaat over Monnickendam. Wanneer dit een onderwerp is dat je wel interessant vindt is het dus een goed idee om de rest van dit artikel door te gaan nemen. Door dit artikel door te nemen krijg je immers allerlei informatie te zien die met Monnickendam te maken heeft. Vandaar dat je dus ook in principe nadat je dit artikel hebt doorgenomen op een goede manier over Monnickendam geïnformeerd zou moeten zijn.

 

Algemene informatie over Monnickendam

Ik vind het verstandig om je nu nog enigszins aan het begin van dit artikel algemene dingen over Monnickendam te gaan vertellen. Het zou immers bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je dit nu aan het lezen bent zonder echt al goed over Monnickendam geïnformeerd te zijn. Wanneer dit inderdaad zo is kan het erg prettig zijn om algemene informatie over dit desbetreffende onderwerp te weten te komen. ZO kan je immers bijvoorbeeld beter leren snappen wat Monnickendam voor iets is.

Monnickendam is overigens een plek die in Nederland ligt. Deze plek ligt namelijk in de provincie Noord-Holland, en ligt als het ware onder de rook van Amsterdam. Je kan Monnickendam namelijk iets ten noorden van Amsterdam terug vinden. Monnickendam is verder een stad, maar is wel maar een klein stadje. Op het moment van het schrijven van dit artikel telt Monnickendam immers ruim 9000 inwoners. De stad Monnickendam heeft verder trouwens een oppervlakte van ruim 15 vierkante kilometer, en dit is voornamelijk land. Toch is het zo dat er rondom Monnickendam een hele hoop water is terug te vinden. Deze plek ligt namelijk aan de Gouwzee, wat ondanks de naam hiervan doet vermoeden een meer is.

 

De geschiedenis van Monnickendam

Het is zo dat ik je nu verder op dit punt van dit artikel meer over de geschiedenis van Monnickendam wil gaan vertellen. Wanneer Monnickendam een plek is die je wel interessant vindt kan het namelijk ontzettend leuk zijn om meer over deze geschiedenis te weten te komen! Op deze manier leer je Monnickendam immers in principe beter kennen.

Dat het leuk kan zijn om meer over de geschiedenis van Monnickendam te weten te komen komt overigens ook doordat deze plek een interessante geschiedenis heeft weten op te bouwen door de jaren heen. Zo gaat deze geschiedenis namelijk bijvoorbeeld al erg ver terug. Er valt hier dan ook meer dan genoeg over te vertellen!

Men gaat er trouwens vanuit dat Monnickendam in de 13e eeuw na Christus ontstaan is. Het is dan ook bijvoorbeeld zo dat deze plek voor zover nu bekend is voor het eerst genoemd werd in een stuk tekst in het jaar 1288. Verder wordt er vanuit gegaan dat een van de eerste bouwwerken die is aangelegd op de plek waar het huidige Monnickendam ligt een dam is geweest die hier door monniken gemaakt werd. Zo zou Monnickendam dan ook aan zijn naam zijn gekomen. Op het wapen van de stad Monnickendam is immers bijvoorbeeld ook een monnik terug te zien.

In de 14e eeuw ontwikkelde Monnickendam zich mooi verder. Zo kreeg deze plek in het jaar 1355 stadsrechten. Dit geeft aan dat Monnickendam in deze periode al een belangrijke plek was. Je kreeg namelijk zeker niet zomaar stadsrechten. Deze ontwikkeling zorgde er verder voor dat de plek in kwestie ook goed door kon blijven groeien. In deze periode was Monnickendam dus  een vrij belangrijke plek in deze regio. Deze plek was namelijk bijvoorbeeld een plaats waar flink wat handel werd gedreven.

Aan het einde van de 14e en het begin van de 15e eeuw kreeg Monnickendam echter ook met een lastige periode te maken. Zo werd deze stad in deze periode namelijk bijvoorbeeld door twee hevige branden getroffen die groten delen van deze stad verwoestte, en alsof dit allemaal nog niet erg genoeg was kreeg Monnickendam in deze periode ook nog te maken met een pest epidemie. Zo richting het einde van de 15e eeuw maakte Monnickendam echter toch weer een bloeiperiode mee. Dit had onder andere te maken met het feit dat Monnickendam goed te bereiken was door middel van het water, wat deze stad veel handel en bedrijvigheid opleverde. Ook de visserij was belangrijk voor deze plek.

In de 16e eeuw werden de waterwegen rondom Monnickendam vervolgens verbeterd en uitgebreid, waardoor deze stad nog beter in contact kwam te staan met omliggende gebieden. Rond deze periode begon er ook steeds meer veeteelt in en rondom Monnickendam te komen. Op deze manier bleef Monnickendam zich vervolgens verder ontwikkelen. In de 19e eeuw stokte deze groei vervolgens. In de 20ste eeuw werd deze groei echter weer hervat, en werden er bijvoorbeeld tal van nieuwbouwwijken in Monnickendam gebouwd. Vervolgens is Monnickendam in de laatste periode uitgegroeid tot de plek zoals deze er op de dag van vandaag bij ligt.

 

In Monnickendam gaan wonen

Aangezien het goed mogelijk is dat je wel interesse hebt in het gaan wonen in Monnickendam wanneer je tot op dit punt van dit artikel die over deze desbetreffende plaats gaat terecht bent gekomen is het zo dat ik nu wil gaan bespreken wat voor soort mogelijkheden er eventueel kunnen zijn wanneer het inderdaad aankomt op het gaan wonen in Monnickendam.

Er zijn overigens meerdere verschillende manieren waarop je in Monnickendam zou kunnen gaan wonen. De voornaamste opties om dit te gaan realiseren zijn echter het huren en het kopen van een woning in deze desbetreffende plek. Vandaar dat dit ook de manieren van het wonen in Monnickendam zijn waar ik door middel van dit artikel voornamelijk aandacht aan ga besteden.

Het kopen en het huren van een woning in Monnickendam hebben trouwens allebei hun eigen voordelen en nadelen. Zo is het namelijk bijvoorbeeld natuurlijk zo dat je de eigenaar bent van een woning die je gekocht hebt waardoor je dan in principe zelf kan bepalen wat er met zo’n desbetreffende woning gebeurt. Wanneer je een woning huurt is het verder juist weer zo dat je zelf in principe niet op hoeft te draaien voor onderhoudskosten voor de woning waarin je woont aangezien deze dan voor de verhuurder van zo’n woning zijn. Kortom, deze beide manieren van het wonen in Monnickendam kunnen voordelig zijn.

 

Een woning in Monnickendam gaan huren

Voor veel mensen gaat het huren van een woning in Monnickendam de aller realistische manier zijn om inderdaad in deze desbetreffende plek te kunnen gaan wonen. Vandaar dat ik nu dus ook graag nog specifiek meer aandacht wil gaan besteden aan deze desbetreffende manier van het gaan wonen in Monnickendam. Wanneer je inderdaad een woning in Monnickendam wil gaan huren kan je dit immers natuurlijk wel het beste gaan doen op een manier die ook echt daadwerkelijk voordelig is. Ik wil je daarom nu ook gaan informeren over hoe je dit in ieder geval wat mij betreft kan bewerkstelligen.

Het is zo dat ik zelf van mening ben dat het een goed idee kan zijn om een woning in Monnickendam door middel van www.kamernet.nl te gaan huren. Via deze desbetreffende website kan je namelijk wat mij betreft onder erg voordelige omstandigheden woonruimte huren. Zo kan je via www.kamernet.nl namelijk bijvoorbeeld direct in contact komen te staan met mensen die inderdaad woningen door middel van deze website verhuren. Hierdoor kan je dus vaak snel tot een huurovereenkomst komen wanneer je ingaat op het aanbod van huurwoningen dat op www.kamernet.nl is terug te vinden. Dit is uiteraard erg prettig!

Verder zijn er ook nog wel meerdere andere voordelen die gepaard gaan bij het huren van een woning via www.kamernet.nl. Vandaar dat ik je dus ook graag zou willen aanraden om eens een kijkje te gaan nemen op deze desbetreffende website wanneer je inderdaad wel een woning in Monnickendam zou willen gaan huren! Hier kan je dan immers mogelijk een hoop aan hebben.

 

Bezienswaardigheden die in Monnickendam zijn terug te vinden

Ook is het zo dat ik je door middel van dit artikel nog het een en ander wil gaan vertellen over een aantal van de bezienswaardigheden die bij Monnickendam horen. Het kan immers leuk zijn om meer over deze desbetreffende bezienswaardigheden te weten te komen wanneer Monnickendam een plek is die je wel interesseert. Op deze manier kan je namelijk achterhalen wat voor dingen er allemaal in deze plek te zien zijn.

 

De Speeltoren

De eerste bezienswaardigheid die in Monnickendam is terug te vinden waar ik je door middel van dit artikel nog meer over wil gaan vertellen is een bouwwerk die bekend staat als de Speeltoren. Dit bouwwerk is immers in ieder geval wat mij betreft zeker het bezoeken waard. De Speeltoren die in Monnickendam is terug te vinden is namelijk een bijzonder bouwwerk, en is dan ook niet voor niets een rijksmonument. Deze status heeft de Speeltoren trouwens sinds 21 november van het jaar 1967.

Een van de dingen die bijdraagt aan dat de Speeltoren een bijzonder bouwwerk is heeft te maken met het feit dat deze desbetreffende toren erg historisch is. Zo wordt er namelijk vanuit gegaan dat de oudste onderdelen van de Speeltoren uit de 14e eeuw stammen. Hierna is er echter zeker nog wel het een en ander aan deze toren aangepast, waardoor de huidige Speeltoren naar alle waarschijnlijkheid grotendeels afkomstig is uit de 16e eeuw. De Speeltoren is verder maar liefst ruim 30 meter hoog. Ook dit draagt bij aan het feit dat dit een imposant bouwwerk is. Hierdoor kan je de Speeltoren namelijk bijvoorbeeld al van een flinke afstand zien liggen.

Verder is het zo dat de Speeltoren voorzien is van het aller oudste met de hand bespeelbare klokkenspel dat op de dag van vandaag nog in Nederland is terug te vinden! Ook dit is dus iets dat de Speeltoren in Monnickendam bijzonder maakt. Op de dag van vandaag zit er verder trouwens een museum gevestigd in de Speeltoren die zich richt op de geschiedenis van Monnickendam en omstreken. Het zou eventueel leuk kunnen zijn om dit museum te bezoeken wanneer je bij de Speeltoren bent.

 

De Lutherse kerk

Ook de Lutherse kerk is nog een bezienswaardigheid die in Monnickendam is terug te vinden. Vandaar dat ik je nu nog meer over dit bouwwerk wil gaan vertellen. Zoals de benaming van de Lutherse kerk al doet vermoeden gaat het hier overigens om een kerkgebouw. De Lutherse kerk is overigens afkomstig uit de 18e eeuw, en is net zoals de Speeltoren waar je net hierboven al het een en ander over hebt kunnen lezen sinds het jaar 1967 een rijksmonument. Op de dag van vandaag wordt de Lutherse kerk de trouwens nog steeds (sporadisch) gebruikt voor kerkdiensten, terwijl dit bouwwerk ook voor andere bijeenkomsten zoals bijvoorbeeld trouwerijen gebruikt wordt. Verder is het zo dat de Lutherse kerk een relatief kleine en sobere kerk is. Deze kerk is immers onder andere niet voorzien van een kerktoren. Dit komt grotendeels doordat dit aanvankelijk een schuilkerk was. Het aanhangen van het Lutheranisme werd aanvankelijk namelijk niet echt getolereerd.

 

Het Raadhuis

Verder is tevens het Raadhuis nog een andere bezienswaardigheid die in de stad genaamd Monnickendam staat. Ondanks dat de naam van het Raadhuis aangeeft dat het hier om een raadhuis gaat is het zo dat dit desbetreffende bouwwerk aanvankelijk als woonhuis gebruikt werd. Nadat dit bouwwerk in het jaar 1746 gebouwd werd woonde hier aanvankelijk dus gewoon mensen. In het jaar 1814 werd het Raadhuis vervolgens in gebruik genomen als raadhuis. Hier dankt dit bouwwerk dus zijn (huidige) naam aan. Een raadhuis is verder overigens een gebouw waarin leden van een gemeenteraad bij elkaar komen om bijvoorbeeld te vergaderen. Dat het Raadhuis te Monnickendam een bijzonder b0uwwerk is blijkt verder overigens goed uit het feit dat dit gebouw de status van een rijksmonument heeft verkregen.

 

Doopsgezinde Vermaning

De Doopsgezinde Vermaning is nog een andere bezienswaardigheid van Monnickendam. Dit is overigens een kerkgebouw dat afkomstig is uit de 17e eeuw. Het adres van de Doopsgezinde Vermaning is verder Weezenland 15. Ook is het zo dat dit desbetreffende bouwwerk een rijksmonument is. Dit geeft aan dat het zeker de moeite waard kan zijn om de Doopsgezinde Vermaning die in Monnickendam is terug te vinden eens in het echt te gaan bekijken wanneer je hier de kans toe krijgt!

 

De Grote kerk

Nog een andere bezienswaardigheid die bij Monnickendam hoort is de de Grote kerk. De Grote kerk doet zijn naam overigens zeker eer aan. Zo heeft deze kerk namelijk een toren die maar liefst 55 meter hoog is. Deze kerk is dan ook vanuit de wijde omgeving te zien. Verder is het zo dat de Grote kerk tevens ook in andere opzichten flinke afmetingen heeft. Het is verder zo dat de Grote kerk ook wel bekend staat als de Sint-Nicolaaskerk. Verder is het zo dat er ook binnenin de Grote kerk een hoop bijzonders en imposants te zien is. De kerk in kwestie is verder trouwens nogal oud. Het is namelijk zo dat de bouw van deze kerk ooit gestart is in de 15e eeuw. Hierna zijn er wel nog een aantal dingen aangepast aan dit bouwwerk. Kortom, de de Grote kerk in Monnickendam is dus zeker een bouwwerk dat het bezoeken waard kan zijn! Dit bouwwerk is verder overigens dan ook een rijksmonument.

 

Tot slot

Inmiddels is dit artikel die in het teken van Monnickendam staat zoals je misschien ook al wel door hebt richting zijn einde aan het gaan. Het is namelijk zo dat er inmiddels al een hele hoop over Monnickendam verteld is in dit artikel. Er is hierdoor op dit een punt een situatie ontstaan waarop er in ieder geval voor zover ik weet niet echt meer iets over Monnickendam valt te vertellen dat echt nog iets aan dit artikel zou kunnen toevoegen. Vandaar dat ik dit artikel nu dus ook aan het afronden ben.

Voordat ik dit artikel echt helemaal beëindig wil ik je echter wel graag eerst nog even dingen gaan vertellen over een aantal van de andere artikelen die hier op www.huis-te-huur.com kunnen worden terug gevonden. Het is immers erg goed mogelijk dat er hier op deze website nog meerdere andere artikelen staan die je wel interessant vindt. Daarom kan het dus leuk zijn om meer over deze desbetreffende artikelen te weten te komen!

Zo zou het namelijk bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je het artikel die hier op deze website staat en over Haarlem gaat ook wel interessant vindt. Haarlem is immers nog een andere stad die in Noord-Holland ligt. Monnickendam en Haarlem zijn dus in ieder geval in dit opzicht enigszins aan elkaar gerelateerd.

Ook Den Helder is nog een plek die in de provincie Noord-Holland kan worden terug gevonden. Vandaar dat ik je nu ook graag nog even wilde informeren over dat er hier op deze website een artikel is terug te vinden die over Den Helder gaat. Je vindt dit desbetreffende artikel immers mogelijk wel interessant wanneer je tot op dit punt van dit huidige artikel terecht bent gekomen.

Monnickendam afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je een stukje van de historische binnenstad van Monnickendam zien. Vandaar dat ik het dus wel gepast vond om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die over deze desbetreffende stad gaat.

Giethoorn

Ben je opzoek naar informatie die met Giethoorn te maken heeft? Lees dan in dat geval snel verder!

Het is zoals je misschien al wel door hebt zo dat dit artikel die je nu aan het doornemen bent over Giethoorn gaat. Wanneer dit een onderwerp is dat je wel interessant vindt is het dan ook zeker aan te raden om tevens nog de rest van dit artikel door te gaan nemen! Je kan op deze manier immers allerlei informatie te zien krijgen die met Giethoorn te maken heeft. Vandaar dat je nadat je dit artikel hebt doorgenomen dus ook in principe op een goede manier over Giethoorn geïnformeerd zou moeten zijn.

 

Algemene informatie over Giethoorn

Ik vind het verstandig om je nu nog enigszins aan het begin van dit artikel algemene dingen over Giethoorn te gaan vertellen. Er bestaat immers uiteraard zeker een mogelijkheid dat je dit aan het lezen bent zonder echt al goed over Giethoorn geïnformeerd te zijn. Het is verder overigens zeker niet ideaal wanneer dit inderdaad het geval is. Je weet dan namelijk dus niet waar dit artikel over gaat.

Giethoorn is verder overigens een plaats in Nederland. Deze plek is namelijk terug te vinden in de Nederlandse provincie met de naam Overijssel. Het is trouwens zo dat Giethoorn maar een relatief klein dorpje is. In dit dorp wonen op het moment dat dit artikel geschreven wordt immers minder dan 3000 mensen. Toch is het zo dat Giethoorn een dorp is dat eigenlijk wereldberoemd is. Er zijn namelijk bijvoorbeeld toeristen van over de hele wereld die dit dorp komen bezoeken. Dit is natuurlijk erg bijzonder! Giethoorn is dan ook een heel bijzonder dorp. Vandaar dat ik er voor heb gekozen om dit artikel over dit desbetreffende dorp te gaan schrijven.

De reden dat Giethoorn inderdaad wereld beroemd is komt trouwens doordat dit dorp op een nogal opmerkelijke manier is opgebouwd. Dit dorp bestaat namelijk eigenlijk uit allemaal verschillende eilandjes, die overigens wel op veel plekken door middel van bruggetjes met elkaar in verbinding staan. Er loopt echter dus een hele hoop water door dit dorp heen. Vandaar dat de voornaamste manier om je door Giethoorn voor te bewegen ook door middel van een boot is. Je hebt immers zelfs maar amper wegen in dit dorp. Door zijn bijzondere opbouw wordt er verder overigens ook wel eens verwezen naar Giethoorn als het Venetië van Nederland. De Italiaanse stad Venetië is namelijk op een vergelijkbare manier opgebouwd.

 

De geschiedenis van Giethoorn

Op dit punt van dit artikel wil ik je verder ook graag nog even het een en ander over de geschiedenis van Giethoorn gaan vertellen. Het kan immers erg leuk zijn om meer over deze geschiedenis te weten te komen wanneer Giethoorn je wel interesseert. Je kan Giethoorn zo op deze manier namelijk als het goed is beter leren kennen. Vandaar dat ik het dus gepast vind om je door middel van dit artikel die in het teken van Giethoorn staat meer over de geschiedenis van dit desbetreffende dorp te gaan vertellen.

Het is overigens niet helemaal zeker wanneer de nederzetting die uiteindelijk door de jaren heen tot het huidige Giethoorn is uitgegroeid precies gesticht is. Een ding is echter in ieder geval wel zeker, en dat is dat dit al zeer lang geleden is gebeurd. Zo is er namelijk bijvoorbeeld een geschift uit het jaar 1225 bekend waarin naar Giethoorn verwezen wordt. Dit dorp is dus echt al tal van eeuwen oud.

Verder is het ook zo dat het bekend is dat turf winning erg belangrijk was voor het vroege Giethoorn. Turf is verder overigens een grondstof die vroeger in grote hoeveelheden met name als brandstof gebruikt werd. Dat het winnen van turf belangrijk was voor Giethoorn is verder trouwens zeker een factor die heeft bijgedragen aan het ontstaan van het unieke karkater van deze plaats. Zo werden er namelijk bijvoorbeeld waterwegen uitgegraven in dit gebied om turf op een goede manier (door middel van boten) te kunnen vervoeren. Ook is het zo dat veenontginning een belangrijk onderdeel is geweest van het ontstaan van Giethoorn. Bij veenontginning worden trouwens veenlandschappen drooggelegd om zo op deze manier bruikbare grond te creëren. Bij dit proces kan tevens turf gewonnen worden.

Naarmate de tijd vorderde werd turf winning verder steeds minder belangrijk in Giethoorn, en ging men zich in dit dorp met name richten op een boerenbestaan. Met name de veehouderij was hierbij erg belangrijk. Er werden hier echter ook zeker wel gewassen verbouwd. Ook de visserij speelde zeker een rol van betekenis in Giethoorn. Er kwam op deze plek en omstreken ook steeds meer handel op gang. Op deze manier ontwikkelde het dorp in kwestie zich naarmate de jaren die verstreken dus steeds verder.

In de 20ste eeuw begon verder het toerisme erg belangrijk te worden voor Giethoorn. Dit werd grotendeels in werking gezet doordat in het jaar 1958 de film genaamd ‘Fanfare’ uitkwam die zich in Giethoorn afspeelde. Deze film werd een enorm succes, waardoor het dorp Giethoorn dus in een klap bij vele mensen bekend werd. Aanvankelijk kwamen er overigens met name binnenlandse toeristen in Giethoorn, maar zo rond de jaren 70 van de vorige eeuw begonnen hier ook steeds meer internationale toeristen bij te komen. Zo komen er op de dag van vandaag bijvoorbeeld tal van Chinese toeristen in Giethoorn.

Inmiddels is het toerisme dus al tijden de belangrijkste inkomstbron in Giethoorn, en er zijn hier tegenwoordig dan ook niet al te veel boeren meer actief. Zo werd er bijvoorbeeld geschat dat er in het jaar 2020 maar liefst 1.5 miljoen toeristen naar Giethoorn kwamen. Dit brengt uiteraard veel geld in het laatje.

 

In Giethoorn gaan wonen

Er bestaat een erg goede mogelijkheid dat je wel interesse hebt in het gaan wonen in Giethoorn wanneer je tot op dit punt van dit artikel die over deze desbetreffende plek gaat terecht bent gekomen. Vandaar dat ik nu dus gaan willen bespreken wat voor dingen er inderdaad mogelijk kunnen zijn wanneer het aankomt op het gaan wonen in de plek die bekend staat als Giethoorn.

Het is overigens zo dat er meerdere verschillende manieren zijn waarop een woning in Giethoorn bemachtigd kan worden. De meest gebruikelijke manier om dit ook echt daadwerkelijk te doen zijn trouwens in principe door zo’n soort woning te gaan huren, óf door deze te gaan kopen. Vandaar dat dit ook de manieren zijn om in Giethoorn te kunnen gaan wonen waar ik door middel van dit artikel de meeste aandacht aan ga besteden.

Verder is het trouwens zo dat zowel het kopen en het huren van een woning in Giethoorn allebei hun eigen voordelen en nadelen hebben. Hierdoor verschilt het dus per situatie wat de aller beste optie gaat zijn om inderdaad in dit desbetreffende dorp te kunnen gaan wonen. Over het algemeen is het echter zo dat het kopen van een woning in Giethoorn je aller beste optie is wanneer je veel geld te besteden hebt terwijl het huren van een woning in dit dorp juist waarschijnlijk voor de mensen met een wat kleinere beurs de beste optie gaat blijken te zijn.

 

De beste manier om in Giethoorn een huis te gaan huren

Voor veel mensen gaat het huren van een woning in Giethoorn de beste manier zijn om inderdaad in deze desbetreffende plek te kunnen gaan wonen. Vandaar dat ik je nu dus ook graag meer wil gaan vertellen over hoe je in ieder geval wat mij betreft het beste een woning in Giethoorn kan gaan huren. Wanneer je inderdaad daadwerkelijk een woning in Giethoorn wil gaan huren kan je dit immers natuurlijk maar beter op een voordelige manier gaan doen.

Ik wil je daarom persoonlijk dus aanraden om een woning in Giethoorn door middel van www.kamernet.nl te gaan huren wanneer je inderdaad wel een woning in dit dorp zou willen gaan huren. Via deze desbetreffende website kan dit namelijk in ieder geval voor zover ik kan zien onder erg voordelige omstandigheden gerealiseerd worden.

Zo is het namelijk bijvoorbeeld zo dat je via www.kamernet.nl direct in contact kan komen te staan met verhuurders die via dit platform woonruimte aanbieden. Hierdoor is het vaak mogelijk om snel tot een huurovereenkomst te komen wanneer je inderdaad iets door middel van de website in kwestie gaat huren. Dit is natuurlijk erg prettig! Doordat je gelijk in contact kan komen te staan met de verhuurders van woonruimte door middel van www.kamernet.nl is het verder zo dat je vaak goede deals kan vinden door middel van deze website. Hierdoor is het immers zo dat er niet al te veel (tussen)partijen zijn die geld moeten verdienen aan de verhuur van een woning door middel van deze desbetreffende website.

Verder zijn er ook nog tal van andere opzichten waarin het voordelig kan zijn om een woning in Giethoorn (en omstreken) door middel van www.kamernet.nl te gaan huren. Vandaar dat ik je dus ook kan aanraden om eens een kijkje te gaan nemen op deze site wanneer je inderdaad wel hier op deze desbetreffende plek wel iets zou willen gaan huren!

 

Bezienswaardigheden in Giethoorn

Verder wil ik je door middel van dit artikel ook graag nog meer gaan vertellen over een aantal van de bijzondere dingen die in Giethoorn te zien zijn. Het kan immers leuk zijn om over deze dingen te weten te komen. Deze desbetreffende bezienswaardigheden die in Giethoorn zijn terug te vinden zijn namelijk dusdanig speciaal dat het zeker geen gek idee is om Giethoorn in ieder geval wel een keer in je leven te gaan bezoeken wanneer je hier nog nooit geweest bent.

Het is overigens ook zo dat het dorp Giethoorn zelf eigenlijk een grote bezienswaardigheid is. Gewoon door hier rond te lopen of mogelijk zelfs nog beter rond te varen in een bootje kan je dus al sowieso meer dan genoeg bijzonders zien zonder echt specifiek bezienswaardigheden uit dit dorp te gaan bezoeken. Een groot deel van Giethoorn heeft dan ook een beschermd dorpsgezicht.

 

‘t Olde Maat Uus

Een van de dingen die in Giethoorn te vinden is die zeker een bezoekje waard kan zijn is ‘t Olde Maat Uus. Dit is namelijk een museum waar wel het een en en ander te beleven valt! Je kan in dit museum immers van alles te weten komen over hoe het leven in Giethoorn er in het verleden aan toe ging. Dit museum zit dan ook gevestigd in een authentiek Giethoornse boerderij. Kortom, wanneer je de plek Giethoorn interessant vindt kan het dus zeker een uitstekend idee zijn om eens het museum ‘t Olde Maat Uus te gaan bezoeken.

 

Molengat

Ook het Molengat is nog een bezienswaardigheid van het dorp Giethoorn. Het is namelijk zo dat dit een bijzonder molentje is. Het gaat hierbij overigens om een zogenaamde tjasker. Dit is een molensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Friesland, maar dus ook bijvoorbeeld in Overijssel is terug te vinden. Deze desbetreffende tjasker in kwestie is namelijk terug te vinden bij de Kerkweg in Giethoorn. Verder is het trouwens zo dat deze molen afkomstig is uit het jaar 1979.

 

Hervormde kerk

Verder is de hervormde kerk die in Giethoorn staat nog een andere bezienswaardigheid van deze plek. Dit is immers een bijzonder gebouw. Zo is het namelijk bijvoorbeeld zo dat dit bouwwerk inmiddels al meerdere eeuwen oud is. Het is verder niet helemaal zeker uit welk bouwjaar deze kerk echt precies stamt. Deze is echter alleen wel sowieso al honderden jaren oud. De hervormde kerk die in Giethoorn is terug te vinden is verder overigens wel meerdere malen aangepast door de jaren heen De hervormde kerk die in Giethoorn staat is verder sinds 5 april van het jaar 1973 een officieel rijksmonument is. Dit is een status die alleen bijzondere bouwwerken krijgen. Vandaar dat deze status die deze kerk heeft dus veel zeggend is. Het adres waar je de hervormde kerk in kwestie terug kan vinden is trouwens Beulakerweg 80 te Giethoorn.

 

Tot slot

Dit artikel die in het teken van Giethoorn staat is inmiddels richting zijn einde aan het gaan. Er is namelijk echt al een hele hoop over deze plek in kwestie verteld. Op dit punt valt er dus in ieder geval voor zover ik weet niet meer informatie over Giethoorn te verstrekken dat echt nog wat aan dit artikel zou kunnen toevoegen. Vandaar dat ik dit artikel nu dus ook richting zijn einde aan het brengen ben.

Voordat ik dit huidige artikel echt helemaal tot zijn einde laat komen wil ik je overigens wel graag eerst nog even het een en ander gaan vertellen over een aantal van de andere artikelen die hier op www.huis-te-huur.com zijn terug te vinden! Het is immers zeer goed mogelijk dat er hier op deze website nog wel meerdere andere artikelen zijn terug te vinden die je interessant vindt. Daarom kan het leuk zijn om meer over deze desbetreffende artikelen te weten te komen.

Zo is het bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat je het artikel die in het teken van Almelo staat en hier op deze website is terug te vinden wel kan waarderen. Almelo is namelijk net zoals Giethoorn een plek die is terug te vinden in de provincie Overijssel. In ieder geval in dit opzicht zijn deze beide plekken in kwestie dus verwant aan elkaar.

Ook Hengelo is nog een plek die in Overijssel ligt. Vandaar dat ik je nu ook nog even wilde laten weten dat er hier op deze website een artikel is terug te vinden die in het teken van deze desbetreffende plek staat. Het zou immers zomaar zo kunnen zijn dat je Hengelo wel een interessante plek blijkt te vinden wanneer je tot op dit punt van dit huidige artikel terecht bent gekomen!

Giethoorn afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je een stukje van Giethoorn zien. Vandaar dat ik het dus wel gepast vond om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die in het teken van dit mooie en bijzondere dorp staat.

Volendam

Ben je opzoek naar informatie die over Volendam gaat? Lees dan snel verder!

Het is zo dat dit artikel die je nu aan het doornemen bent over Volendam gaat. Wanneer Volendam een onderwerp is dat je wel interessant vindt is het dus in principe een goed idee om ook nog de rest van dit artikel door te gaan lezen. Door dit te doen kan je immers allerlei informatie over Volendam te zien krijgen. Nadat je dit artikel hebt doorgenomen zou je dan ook goed over Volendam geïnformeerd moeten zijn.

 

Algemene informatie over Volendam

Ik vind het verstandig om je nu nog enigszins aan het begin van dit artikel algemene dingen over Volendam te gaan vertellen. Op deze manier hoop ik namelijk bijvoorbeeld duidelijkheid te kunnen gaan verschaffen over wat Volendam voor iets is voor de mensen die dit lezen en hier momenteel nog niet (echt goed) van op de hoogte zijn.

Het is zo dat Volendam een plaats is die in Noord-Holland is terug te vinden. Deze plek ligt verder binnen zeer afzienbare afstand van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. Volendam is namelijk een dorp dat iets van 20 kilometer ten noorden van Amsterdam ligt. Deze grote stad is dus gemakkelijk te bereiken vanuit dit dorp. Dit is iets dat veel mensen kunnen waarderen van Volendam. Je hebt hier immers dus de rust die je normaliter terug kan vinden in een dorp, terwijl je verder in de directe omgeving van deze plaats ook de bruisendheid van een wereldstad hebt.

Op het moment van het schrijven van dit artikel wonen er trouwens ruim 20.000 mensen in Volendam. Volendam is dus zeker geen al te grote plek, maar is ook niet uitzonderlijk klein. Verder is het zo dat Volendam toch een zeer bekende en invloedrijke plek is in Nederland, zonder dat dit dorp dus niet al te groot is. Zo zijn er namelijk bijvoorbeeld vele bekende mensen afkomstig uit Volendam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zanger Jan Smit. Er komen verder tevens nog tal van andere bekende muzikanten uit Volendam. Ook is het zo dat Volendam op het gebied van sport erg goed weet te presteren. In dit dorp zitten immers bijvoorbeeld een professionele voetbalclub en een handbalclub gevestigd die op hoog niveau weten te presteren. Dit is natuurlijk indrukwekkend voor een relatief klein dorp. Kortom, Volendam is dan ook een bijzondere plek! Vandaar dat ik er voor heb gekozen om dit artikel aan dit dorp toe te gaan wijden. Een inwoner van Volendam wordt verder trouwens een Volendammer genoemd. Er zijn dus iets van 20.000 Volendammers.

 

De geschiedenis van Volendam

Op dit punt van dit artikel wil ik je verder ook graag meer gaan vertellen over de geschiedenis van Volendam. Wanneer je Volendam wel interessant vindt is het namelijk zeer aannemelijk dat je de geschiedenis van deze desbetreffende plek ook interessant vindt. Door meer over de geschiedenis van Volendam te weten komen leer je deze plek namelijk in principe beter kennen. Verder is het overigens ook zo dat Volendam een boeiende geschiedenis heeft weten op te bouwen door de jaren heen waar dus zeker wel het een en ander over valt te vertellen.

De geschiedenis van Volendam is trouwens nauw verbonden met de van een andere Nederlandse plaats met de naam Edam[link]. Volendam is namelijk ontstaan nadat mensen uit Edam een nieuwe haven aanlegde. Dit gebeurde verder zo rond de helft van de 14e eeuw. Hierbij maakte ze de oude haven die in Edam te vinden was dicht, en het grondgebied dat op deze manier ontstond werd ‘Follendam’ genoemd. Dit is uiteindelijk door de jaren heen veranderd in Volendam. De nederzetting die zo ontstond en aanvankelijk dus als Follendam door het leven ging is verder beetje bij beetje verder ontwikkeld. Er was destijds (en ook tegenwoordig nog steeds trouwens) overigens sowieso veel water in en rond Volendam te vinden. Volendam is van oudsher dan ook een vissersdorp. Zo is bijvoorbeeld de palingvisserij al eigenlijk sinds het ontstaan van Volendam erg belangrijk voor deze plek. Dit is dus een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van deze plek.

Vervolgens is Volendam door de jaren heen uitgegroeid tot het dorp zoals we dit op de dag van vandaag kennen. Er hebben dus niet bijster veel grote ontwikkelingen plaatsgevonden in de geschiedenis van dit dorp. Dit is dan ook een van de dingen die Volendam zo speciaal maakt. Het is immers dus zo dat deze plek zeer traditioneel is. Veel mensen in Volendam leven dan ook nog op een zeer vergelijkbare manier dan de oorspronkelijke bewoners van dit dorp.

 

Wonen in Volendam

Aangezien het zeker leuk kan zijn om in Volendam te gaan wonen is het zo dat ik je nu graag meer wil gaan vertellen over wat voor soort mogelijkheden er eventueel kunnen zijn om dit te kunnen gaan realiseren. Er bestaat immers ook zeker een grote kans dat je wel oren hebt naar het gaan wonen in Volendam wanneer je tot op dit punt van dit artikel die over deze plaats gaat terecht bent gekomen.

In principe heb je eigenlijk twee voornaamste opties wanneer het aankomt op wonen in Volendam, namelijk huren of kopen. Deze beide opties hebben allebei hun eigen voordelen en nadelen. Hierdoor is het zo dat het in sommige situaties het huren van een woning in Volendam de beste optie is om in dit dorp te gaan wonen, terwijl het ook zo kan zijn dat je juist in een situatie zit waarin je het beste een woning in dit dorp kan kopen wanneer je hier wel zou willen gaan wonen. Over het algemeen is het huren van een woning in Volendam echter voor de meeste mensen de meest realistische manier om inderdaad daadwerkelijk in dit dorp te kunnen gaan wonen. Vandaar dat ik je hieronder dus ook nog een stuk meer ga vertellen over deze manier van het wonen in Volendam.

 

De beste manier om een huis in Volendam te gaan huren

Ik wil je nu verder nog meer gaan vertellen over wat in ieder geval wat mij betreft de beste manier is om een huis in Volendam te gaan huren. Voor de meeste mensen die inderdaad in Volendam zouden willen gaan wonen is het huren van een huis hier namelijk de meest logische optie om dit te kunnen gaan volbrengen.

Er zijn verder overigens tal van verschillende mogelijkheden wanneer het aankomt op het huren van een woning in Volendam. Hierdoor kan het lastig zijn om zelfstandig te achterhalen op wat voor manier je nou eigenlijk echt voordelig een woning in Volendam kan huren. Vandaar dat ik je hier nu ook bij wil gaan helpen door middel van dit artikel. Wanneer je inderdaad wel een woning in Volendam wil gaan huren kan je dit immers natuurlijk wel het beste op een voordelige manier gaan doen.

Ik zou je persoonlijk dan ook willen aanraden om een woning in Volendam door middel van www.kamernet.nl te gaan huren wanneer je inderdaad wel een woning in deze plek zou willen gaan huren. Via deze desbetreffende website kan je dit soort woningen namelijk in ieder geval voor zover ik kan zien onder erg voordelige omstandigheden huren.

Zo kan je namelijk bijvoorbeeld direct in contact komen te staan met verhuurders van woningen (in Volendam) door middel van www.kamernet.nl. Hierdoor kan je vaak snel tot een huurovereenkomst komen wanneer je een woning gevonden hebt die je wel zou willen gaan huren door middel van deze website. Dit is uiteraard erg fijn. Verder zijn er ook nog andere opzichten waarin het voordelig kan zijn om inderdaad een woning door middel van www.kamernet.nl te gaan huren. Vandaar dat ik je dus ook zeker zou willen aanraden om eens een kijkje te gaan nemen op deze desbetreffende website wanneer je opzoek bent naar een huurwoning in Volendam!

 

Bezienswaardigheden in Volendam

Er zijn meerdere verschillende bezienswaardigheden terug te vinden in Volendam. Over een aantal van deze desbetreffende bezienswaardigheden wil ik je nu verder graag nog meer gaan vertellen. Het kan immers leuk zijn om meer over deze bezienswaardigheden te weten te komen wanneer Volendam je wel interesseert aangezien deze desbetreffende bezienswaardigheden namelijk er voor zorgen dat Volendam is zoals het is.

Aangezien Volendam niet bijster groot is zijn er overigens niet al te veel bezienswaardigheden in dit dorp te vinden. Eigenlijk is echter wel het gehele dorp Volendam één grote bezienswaardigheid door zijn unieke karakter. Wanneer gewoon door dit dorp heen loopt kan je dus sowieso wel meer dan genoeg bijzonders zien. Ik wil je nu echter toch wel specifiek meer gaan vertellen over een aantal van de bezienswaardigheden die bij Volendam zijn terug te vinden. Je vindt deze desbetreffende bezienswaardigheden immers mogelijk wel interessant. Verder vind ik het zelf ook leuk om hier meer over te vertellen.

 

Stolphoevekerkje

De eerste bezienswaardigheid van Volendam waar ik je door middel van dit artikel nog meer over wil gaan vertellen is het Stolphoevekerkje. Dit is immers zeker een bijzonder bouwwerk dat is terug te vinden in deze desbetreffende plaats. Het is dan ook niet zomaar zo dat het Stolphoevekerkje de status van een rijksmonument heeft. Een bouwwerk dient immers echt wel bijzonder te zijn om deze desbetreffende status te verkrijgen.

En bijzonder is het Stolphoevekerkje zeker! Zo is het namelijk bijvoorbeeld zo dat deze desbetreffende kerk al ontzettend oud is. De Stolphoevekerk dateert namelijk uit het jaar 1658. Inmiddels is dit bouwwerk dus al meerdere eeuwen oud. Vandaar dat de Stolphoevekerk ook veel historische waarde heeft. Op de dag van vandaag wordt de Stolphoevekerk trouwens nog steeds als kerk gebruikt. Dit is ook vrij uitzonderlijk, dat een bouwwerk zo lang aan een stuk door voor hetzelfde doeleinde gebruikt wordt. Ook dit is dus nog iets dat het Stolhoevekerkje bijzonder maakt.

Verder is het zo dat het Stolphoevekerkje een vorm heeft die niet zeer gebruikelijk is bij kerken. Zoals de naam van het Stolphoevekerkje al aangeeft vertoont deze kerk namelijk overeenkomsten met een stolphoeve. Dit is een soort gebouw dat doorgaans als boerderij wordt gebruikt, een vierkante vorm heeft en verder voorzien is van een driehoekig puntig dak. Het is tevens zo dat het Stolphoevekerkje voor een groot gedeelte uit hout bestaat. Dit is ook iets dat je niet echt vaak meer ziet bij de kerken die op de dag van vandaag nog overeind staan.

Al met al is de Stolphoevekerk dus een bijzonder bouwwerk. Vandaar dat het niet verwonderlijk is dat dit bouwwerk sinds 15 november van het jaar 1967 een rijksmonument is. Hierdoor kan het verder ook zeker leuk zijn om de Stolphoevekerk eens in het echt te zien. Vandaar dat het Stolphoevekerkje dus zeker een bezienswaardigheid van Volendam is. Dit desbetreffende kerkje staat verder overigens in het centrum van dit desbetreffende dorp.

 

Houten klokkenstoel

Ook de houten klokkenstoel die in Volendam is terug te vinden is nog een bezienswaardigheid van deze desbetreffende plek. Zo is het namelijk bijvoorbeeld ook zo dat de houten klokkenstoel die in Volendam staat een rijksmonument is. Dit bouwwerk in kwestie heeft deze status trouwens net zoals het Stolphoevekerkje waar je net hierboven al over hebt kunnen lezen in het jaar 1967 verkregen. De houten klokkenstoel zelf is overigens afkomstig uit het jaar 1771.

Een klokkenstoel is overigens een term die eigenlijk erg goed aangeeft wat de functie van zo’n desbetreffend bouwwerk is. Het is namelijk zo dat een klokkenstoel ervoor gebruikt wordt om een klok in te plaatsen, waardoor er dus eigenlijk een klok zit in zo’n ‘stoel’. De meeste klokkenstoelen hebben echter niet al te veel weg van zitstoelen maar lijken meer op een soort steiger. Verder is het zo dat de klok die in een klokkenstoel zit en dus ook in de houten klokkenstoel in Volendam is terug te vinden voor meerdere verschillende doeleinden geluid kan worden. Op deze manier kan men namelijk de aandacht verkrijgen van alle omwonenden.

 

Visafslag Sint-Vincentius

Verder is ook de Visafslag Sint-Vincentius nog een andere bezienswaardigheid die bij Volendam is te vinden. Dit is immers nog een ander rijksmonument dat bij dit desbetreffende dorp te vinden is. De Visafslag Sint-Vincentius verkreeg zijn status als rijksmonument trouwens op 15 september van het jaar 1999. Verder is het zo dat aangezien de Visafslag Sint-Vincentius een rijksmonument is dat dit zeker een interessant en bijzonder bouwwerk is! De Visafslag Sint-Vincentius is verder ook typisch Volendams. Een visafslag is namelijk een plek die in principe dient als handelshuis voor vis, en zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is het zo dat Volendam van oudsher een vissersdorp is.

Op de dag van vandaag wordt de Visafslag Sint-Vincentius echter niet meer gebruikt als visafslag. Nadat de Visafslag Sint-Vincentius in het jaar 1934 gebouwd werd is dit bouwwerk echter wel tot in de jaren 90 van deze desbetreffende eeuw als visafslag gebruikt. Vervolgens wordt dit bouwwerk sinds het jaar 2017 als ‘gewone’ winkel gebruikt. De Visafslag Sint-Vincentius is verder voor een groot deel van hout gemaakt. Anno nu is het natuurlijk vrij bijzonder om (in Nederland) nog gebouwen te zien waarbij dit het geval is. Ook dit is dus nog iets dat de Visafslag Sint-Vincentius speciaal maakt.

 

Hotel Spaander

Hotel Spaander is ook zeker iets dat je zou kunnen bestempelen als een bezienswaardigheid van Volendam. Dit desbetreffende hotel is immers bijvoorbeeld ontzettend historisch. Nadat hier in 1854 een café startte is Hotel Spaander namelijk al sinds het jaar 1881 een hotel. Inmiddels is dit dus al ontzettend lang een hotel. De persoon die verantwoordelijk is geweest voor de oprichting van Hotel Spaander is trouwens een meneer met de naam Leendert Spaander geweest. Dit hotel is dus vernoemd naar zijn oprichter.

Verder is het overigens zo dat het feit dat Hotel Spaander (inmiddels) al een erg oud hotel is zeker niet het enige is dat dit hotel bijzonder maakt. Het is namelijk bijvoorbeeld ook zo dat Hotel Spaander een erg sterke connectie met kunst heeft. Leendert Spaander was zelf namelijk een groot fan van kunst, en liet dan ook een artelier bouwen in zijn hotel. Hij nodigde verder vervolgens allerlei kunstenaar van over de hele wereld uit om in zijn hotel te overnachten en hier dus ook te kunnen werken. Veel van deze kunstenaars lieten een kunstwerk achter, waardoor Hotel Spaander zo beetje bij beetje een indrukwekkende kunstverzameling opbouwde die op de dag vandaag overigens nog steeds in dit hotel te bewonderen is. Hotel Spaander is buiten een hotel om dus ook een soort museum.

Buiten dat er veel beroemde kunstenaars in Hotel Spaander hebben overnacht hebben hier verder ook tal van van andere bekende mensen geslapen zoals sporters, acteurs / actrices en machthebbers. Voorbeelden hiervan zijn de de boks legende genaamd Muhammad Ali en de actrice Elisabeth Taylor. De lijst van beroemdheden die in Hotel Spaander zijn geweest is echter nog vele malen langer. Dit draagt zeker bij aan het feit dat Hotel Spaander een bijzondere plek is.

 

Tot slot

Inmiddels is er door middel van dit artikel al een hele hoop informatie verstrekt die met Volendam te maken heeft. Vandaar dat dit artikel die over deze desbetreffende plaats gaat nu dus ook richting zijn einde aan het gaan. Er valt hierdoor op dit punt namelijk in ieder geval wat mij betreft niets meer omtrent Volendam te vertellen dat echt nog iets aan dit artikel zou kunnen toevoegen. Ik voel er dus niet echt iets voor om dit artikel heel veel langer te gaan maken.

Voordat ik dit huidige artikel helemaal tot zijn einde laat komen wil ik je echter wel graag eerst nog even het een en ander gaan vertellen over een aantal van de andere artikelen die hier op www.huis-te-huur.com zijn terug te vinden. Het is namelijk ontzettend goed mogelijk dat er hier op deze website nog meerdere andere artikelen staan die je interessant vindt. Vandaar dat het dus leuk kan zijn om nog meer over deze artikelen te weten te komen!

Zo kan je namelijk bijvoorbeeld mogelijk het artikel die hier op deze website staat en over Alkmaar gaat ook wel waarderen. Alkmaar is namelijk net zoals Volendam een plek die in de provincie Noord-Holland is terug te vinden. In ieder geval in dit opzicht zijn deze beide plekken dus gerelateerd aan elkaar.

Ook het artikel die hier op deze website is terug te vinden en in het teken van Haarlem staat zou nog wel een ander artikel van deze website kunnen zijn die je kan waarderen. Haarlem is namelijk een andere plek die in Noord-Holland ligt.

Volendam afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je een stukje Volendam bewonderen. Vandaar dat ik het dus ook toepasselijk vond om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die over dit desbetreffende dorp gaat!

Appartement huren Breda

Wil je meer weten over appartement huren Breda? Lees dan snel verder!

Wanneer je meer te weten wil komen over appartement huren Breda ben je hier op precies de goede plek! Je kan in het artikel dat je nu aan het lezen bent namelijk van alles vinden over het huren van een appartement in Breda. Zo kan je in dit artikel bijvoorbeeld allerlei algemene informatie vinden over Breda. Verder kan je ook nog wat meer gedetailleerde informatie over Breda vinden in dit artikel. Je kan in dit artikel overigens ook lezen wat je opties zijn wanneer je een appartement in Breda wil huren, en wat (voor zover ik weet) de aller beste plek is om een huur appartement in Breda te bemachtigen. Kortom, wanneer je meer te weten wil komen over een appartement huren in Breda wil ik je dus zeker aanraden om snel verder te lezen! Er staat dan namelijk allerlei nuttige en / of interessante informatie in dit artikel. Door dit artikel even (volledig) door te lezen kan je dan ook van alles te weten komen dat goed van pas kan komen wanneer je een woning in Breda wil gaan huren!

 

Algemene informatie over Breda

Het zou goed kunnen dat je al van alles over Breda weet wanneer je dit leest. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk dat je dit leest zonder dat je al te veel van Breda af weet. Daarom wil ik nu aan het begin van dit artikel ook even wat algemene informatie over Breda gaan bespreken. Hierdoor weet ik namelijk zeker dat iedereen die dit leest weet wat Breda precies is, en elke lezer van dit artikel dus in dit opzicht op een lijn zit.

Zoals je mogelijk al weet is Breda een stad die in de provincie Noord-Brabant ligt. Noord-Brabant is overigens een provincie die je in het zuiden van Nederland terug vindt. Deze stad ligt dus als het ware een beetje aan de onderkant van Nederland. Dit is zeker het geval aangezien de stad Breda een beetje in het zuid westen van Noord-Brabant ligt. Verder ligt deze stad (horizontaal gezien) ongeveer in het midden van deze provincie. deze stad ligt dus wel in het binnenland, maar ligt toch nog redelijk dichtbij de zee. Deze stad ligt overigens ook zeer dichtbij België aangezien deze stad redelijk zuidelijk binnen Noord-Brabant ligt. Er zijn dus een hele hoop leuke en interessante plekken te vinden in de (directe) omgeving van Breda.

Veel mensen vinden de locatie / ligging van Breda dan ook zeer prettig. Breda ligt namelijk eigenlijk heel erg centraal, en is mede daardoor (over het algemeen) ook zeer gemakkelijk te bereiken. Hierdoor kan je namelijk dus makkelijk naar deze stad toe gaan, terwijl je Breda ook weer heel gemakkelijk kan verlaten. Deze stad is dus zeer toegankelijk. Zo kan je deze stad bijvoorbeeld (over het algemeen) zeer gemakkelijk met de trein bereiken. Verder is deze stad als het goed is met het juiste verkeer ook gemakkelijk te bereiken met de auto. Breda is overigens ook een stad die redelijk dicht bij een openbaar (passagiers)vliegveld ligt. Het is namelijk zo dat Breda op ongeveer iets van 60 kilometer verwijderd ligt van Eindhoven Airport. Breda is dus ook vanuit het buitenland gemakkelijk te bereiken! Het is namelijk dus ook goed mogelijk om naar deze stad met het vliegtuig af te reizen.

Er is overigens ook een haven in Breda te vinden. Er is dan ook veel water in en rondom Breda te vinden. Veel mensen vinden dit erg leuk van Breda. Er zijn namelijk bijvoorbeeld veel mensen die erg kunnen genieten van het varen in een bootje. In en rondom Breda zijn hier dus meer dan genoeg mogelijkheden toe. Het is dan ook erg prettig dat dit tot een van de mogelijkheden hoort wanneer je in Breda bent. Niet elke stad biedt namelijk de mogelijkheid om te varen. In Breda is dit dus echter wel mogelijk.

In Breda wonen op de dag van vandaag trouwens ruim 180.000 mensen. Breda is dan ook een van de aller grootste plekken (qua inwonersaantal) van heel Noord-Brabant. Mede hierdoor is het zo dat Breda ook een van de bekendste en belangrijkste plekken van Noord-Brabant is. Hierdoor kan je in Breda ook vele voorzieningen vinden. Alles wat je eventueel nodig zou kunnen hebben kan je dus waarschijnlijk wel terug vinden in Breda. Wanneer je iets nodig hebt in Breda hoef je namelijk dus waarschijnlijk niet al te ver te reizen. Dit is enorm aangenaam van Breda, aangezien dit je veel tijd kan besparen. Vandaar dat het dus ook zeker een pluspunt is van de stad Breda dat je hier in principe alle faciliteiten kan vinden die je eventueel nodig zou kunnen hebben.

Het netnummer dat in Breda wordt gehanteerd is overigens 076. Dit betekent in de praktijk dat de getallen 076 sowieso onderdeel zijn van lokale telefoonnummers die behoren de tot vaste lijn en afkomstig zijn uit Breda. Wanneer je een telefoon op de vaste lijn hebt in Breda begint dit telefoonnummer dus altijd met 076. Het is dan ook goed mogelijk om telefoonnummers uit Breda te herkennen aan deze desbetreffende cijfers. Vandaar dat de cijfercombinatie 076 dus ook een kenmerk / herkenningspunt is van de stad Breda.

Je kan in Breda overigens een aantal verschillende parken vinden. Je vindt dan ook redelijk veel natuur in Breda. Dit vinden veel mensen erg prettig. Veel mensen vinden het namelijk prettig om op een plek te zijn waar veel “groen” is. In principe is dit in Breda dus het geval. Je kan in deze stad dus namelijk redelijk veel groen vinden in de vorm van bomen en planten.

Een inwoner van de stad Breda wordt overigens een “Bredanaar” genoemd in de Nederlandse taal. In totaal zijn er dus iets van ruim 180.000 Bredanaars. Verder is het trouwens zo dat de stad Breda voor het grootste gedeelte op een hoogte van 3 meter ligt ten opzichte van (de huidige) zeespiegel. Breda is dus voor Nederlandse begrippen een plek die een redelijk hoge ligging heeft. Er zijn namelijk grote gebieden van Nederland die lager dan de (huidige) zeespiegel liggen. Dit maakt Breda dus ook redelijk uniek.

 

De geschiedenis van Breda

De plek Breda heeft door de jaren heen een interessante en boeiende geschiedenis weten op te bouwen. Hier heeft deze stad ook aardig de tijd voor gehad. Breda bestaat inmiddels namelijk al redelijk lang. Door de jaren heen zijn er dan ook al vele ingrijpende en bijzondere dingen gebeurd in Breda. Hier wil ik je nu dan ook meer over gaan vertellen. Op deze manier kan je namelijk op een gemakkelijke manier meer over de geschiedenis van Breda te weten komen. Wanneer je meer over de geschiedenis van Breda te weten wil komen wil ik je dan ook aanraden om snel verder te lezen!

Door de geschiedenis van Breda beter te begrijpen snap je trouwens als het goed is ook veel beter waarom deze stad er op de dag van vandaag zo uit ziet zoals tegenwoordig het geval is. Daarom is het dus erg leuk om meer over de geschiedenis van Breda te weten te komen wanneer deze desbetreffende stad je wel interesseert.

Het is overigens niet helemaal zeker wanneer Breda nou echt precies ontstaan is. Hier zijn echter wel meerdere theorieën over gemaakt. Verder is het in ieder geval zeker dat Breda al in het jaar 1125 bestond. In dit jaar is namelijk voor het eerst verwezen naar Breda in een geschrift. Het zou echter natuurlijk wel goed zo kunnen zijn dat Breda al (veel) eerder bestond dan het jaar 1125. Een ding is in ieder geval zeker, en dat is dat Breda al een zeer oude plek is!

Breda heeft dan ook een redelijk grote rol gespeeld de Nederlandse geschiedenis. Breda was namelijk dus al honderden jaren geleden een zeer bruisende nederzetting. De plek Breda behoort dan ook al erg lang tot de aller grootste steden die in Nederland te vinden zijn.

De stad Breda heeft door de jaren heen overigens meerdere bloeiperiodes gehad. In deze tijden ging het zeer goed met deze stad en groeide Breda zeer snel. Zo ontwikkelde Breda zich bijvoorbeeld rond de helft van de 19e eeuw ontzettend snel. In deze periode werd namelijk onder andere de infrastructuur en in rondom deze stad enorm verbeterd.

Door de jaren heen is Breda overigens door vele verschillende personen geregeerd. Dit is dan ook een van de redenen dat Breda op een aantal verschillende aspecten is veranderd in al de jaren dat deze plek bestaat. Verschillende machthebbers bestuurde deze plek namelijk allemaal op hun eigen manier. Aangezien Brede door de jaren heen vaak in handen van allerlei verschillende machthebbers is geweest is deze stad trouwens ook meerdere keren in oorlogen betrokken geweest. Dit is dan ook één van de redenen dat Breda historisch gezien erg belangrijk is. Er hebben namelijk op deze plek veel hele belangrijke dingen plaatsgevonden die veel invloed hebben gehad op het verloop van de geschiedenis. Vandaar dat Breda dus ook een plek is die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Wanneer je door het historische centrum van Breda loopt ben je dan ook op een plek waar al honderden jaren geleden zeer ingrijpende gebeurtenissen plaatsvonden. Daarom is het ook erg indrukwekkend om je op de dag van vandaag in het centrum in Breda te bevinden!

De geschiedenis van Breda kent overigens niet alleen maar mooie (bloei) moment. Er hebben namelijk ook een aantal tragische / vervelende dingen plaatsgevonden in Breda. Zo vond er in het jaar 1534 bijvoorbeeld een erg grote stadsbrand plaats in Breda. Hierdoor werd een erg groot deel van deze stad verwoest. Nadat deze stadsbrand had plaatsgevonden moest Breda dan ook voor een groot deel weer herbouwd worden. Uiteindelijk wist Breda deze tegenslag echter wel te doorstaan, waarna deze stad weer verder begon te groeien. Breda werd eerder in het jaar 1490 overigens ook al getroffen door een stadsbrand. Deze stadsbrand uit 1490 was echter lang niet zo verwoestend als die van het jaar 1534. De stadsbrand die in het jaar 1534 plaatsvond in Breda verwoestte naar schatting namelijk ongeveer iets van 90% van Breda. Deze stadsbrand was dus zeer verwoestend! Na deze stadsbrand uit het jaar 11534 was Breda dus eigenlijk weer helemaal terug bij af, maar toch wist deze stad terug te komen van deze verschrikkelijke gebeurtenis die meerdere mensen het leven kostten, en ook nog eens veel meer mensen dakloos maakte.

Zoals je net al hebt kunnen lezen was Breda ook een aantal keer het strijdtoneel bij een aantal verschillende oorlogen. Deze periodes van oorlog zijn ook zwarte bladzijdes in de geschiedenis van Breda. Tijdens deze oorlogen zijn namelijk over het algemeen vele slachtoffers gevallen, en hierbij zijn ook meerdere keren delen van de infrastructuur van Breda verwoest of in ieder geval beschadigd geraakt. Breda is echter gelukkig instaat geweest om al deze moeilijke periodes te doorstaan.

De meest recente oorlog waar Breda onderdeel van was vond trouwens ongeveer iets van 80 jaar geleden plaats. Dit was namelijk de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog werd Breda overigens een aantal jaar bezet door het regime van Nazi Duitsland. Uiteindelijk werd Breda echter op 29 oktober van het jaar 1944 bevrijd. Breda was echter zeker niet zonder kleerscheuren door de Tweede Wereldoorlog gekomen. Tijdens de Tweede Oorlog was Breda namelijk bijvoorbeeld meerdere keren het doelwit van bombardementen. Hierdoor raakte grote delen van Breda zwaar beschadigd. Verder kostte de Tweede Wereldoorlog ook veel oorspronkelijke inwoners van Breda het leven. Daarom was de Tweede Wereldoorlog misschien ook wel de aller zwaarste periode in de geschiedenis van Breda. Uiteindelijk begon toen de Tweede Wereldoorlog beëindigd werd echter de wederopbouw van Breda, waardoor deze stad uiteindelijk is uitgegroeid tot de (geweldige) stad zoals we die op de dag van vandaag kennen. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog is het dus uiteindelijk weer helemaal goed gekomen met deze stad.

Hieruit blijkt dus maar weer dat Bredanaars mensen zijn die niet klein te krijgen zijn! Ondanks dat de stad Breda vele moeilijke tijden heeft gekend is deze stad namelijk altijd weer herbouwd en hersteld na deze moeilijke periodes door zijn bewoners. De stad Breda en zijn inwoners hebben door de jaren heen dus veel veerkracht getoond. Hierdoor is Breda uiteindelijk uitgegroeid tot een zeer imposante stad met een indrukwekkende geschiedenis. Vandaar dat Breda ook zeker een stad met een bijzondere karakter is! Dit zie je op vele manieren terug wanneer je deze stad bezoekt. Dit is dan ook één van de redenen dat de meeste mensen Breda een zeer unieke en interessante stad vinden. Vandaar dat ik je dus ook persoonlijk zeker wil aanraden om deze stad ten minste een keer in je leven te bezoeken! Dit kan namelijk een erg leuke en memorabele ervaring zijn.

Ondanks dat er door de jaren heen meerdere malen op grote schaal verwoesting heeft plaats gevonden in Breda heeft deze stad op de dag van vandaag trouwens nog steeds een historisch centrum dat in een prima staat verkeert en waar ook al eerder in dit artikel naar gerefereerd werd. Er zijn op de dag van vandaag dan ook nog steeds vele historische bouwwerken te vinden in Breda. Je kan deze bouwwerken die tegenwoordig nog steeds bezoeken. Door deze bouwwerken te bezoeken kan je zelfs erg veel te weten komen over de geschiedenis van Breda. Daarom kan het ook erg leuk zijn om (een aantal van) deze historische bouwwerken in Breda te bezoeken wanneer je deze desbetreffende geschiedenis wel interessant vindt! Hierdoor kan je namelijk een goed beeld krijgen over hoe Breda er vroeger ongeveer uitzag. Vandaar dat ik je dus ook zeker wil aanraden om deze historische bouwwerken in Breda te bezoeken wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van deze stad.

Hieronder kan je overigens verder een overzicht vinden van een aantal van de bezienswaardigheden die in Breda te vinden zijn. Hier zitten ook zeker een aantal bouwwerken met historische waarde tussen! Ik wil je dan ook aanraden om snel verder te lezen wanneer je meer te weten wil komen over wat voor historische bouwwerken er allemaal in Breda te vinden zijn. Hieronder ga ik dit namelijk (gedetailleerd) bespreken. Door verder te lezen kan je dus meer te weten komen over een aantal van de historische bouwwerken die op de dag van vandaag nog steeds in Breda te bewonderen zijn.

 

Wat is er allemaal te zien en te doen in Breda?

In de stad Breda zijn een hele hoop leuke en mooie dingen te doen en te bekijken. Je kan in deze stad dus meer dan genoeg doen! Niet iedereen weet echter wat je nou eigenlijk precies allemaal in Breda kan zien en doen. Hier wil ik nu dan ook meer over gaan vertellen. Deze stad heeft namelijk echt zeer veel te bieden! Zo zijn er bijvoorbeeld een hele hoop bijzondere bezienswaardigheden te vinden in de stad Breda. Het kan dan ook zeker de moeite zijn om (een aantal) van de bezienswaardigheden die in Breda te zien zijn te gaan bekijken wanneer je in deze stad bent.

Vandaar dat ik je nu ook meer wil gaan vertellen over de bezienswaardigheden die in Breda te vinden zijn. Hierdoor krijg je namelijk een beter beeld over wat er nou eigenlijk allemaal te zien en te doen is in de stad Breda. Wanneer je meer te weten wil komen over alle bezienswaardigheden die in Breda te vinden zijn wil ik je dan ook zeker aanraden om snel verder te lezen zodat je hier meer over te weten kan komen! Hieronder kan je namelijk een overzicht vinden waarin ik allerlei bezienswaardigheden die in Breda te vinden zijn ga benoemen.

 

Grote Kerk

De Grote Kerk is een bekende bezienswaardigheid die in Breda te vinden. Deze bezienswaardigheid is overigens zeer bijzonder. Daarom vinden de meeste mensen het ook zeker de moeite en de tijd waard om de Grote Kerk te bezoeken wanneer ze in of rondom Breda zijn. Zo is deze kerk bijvoorbeeld historisch. De Grote Kerk begint inmiddels namelijk al vrij oud te worden. Zo is het begin van de bouw van de huidige Grote Kerk trouwens naar alle waarschijnlijkheid al begonnen rond het jaar 1410. Hiervoor stond er overigens al een andere (houten) kerk op de plek waar men uiteindelijk besloot om in het jaar 1410 de Grote Kerk te gaan bouwen.

Vervolgens is er verder trouwens na het jaar 1410 door de jaren heen veranderd en aangepast aan de Grote Kerk. Zo zijn er nog een aantal nieuwe delen door aan de Grote Kerk gebouwd. De versie van de Grote Kerk die op vandaag nog overeind staat was daarom pas helemaal klaar in het jaar 1547. Tussen de jaren 1410 en 1547 zijn er dus verschillende momenten geweest waarbij verschillende delen van de huidige Grote Kerk gebouwd werden. De Grote Kerk die tegenwoordig nog steeds in Breda staat is hierdoor trouwens inmiddels al ruim 470 jaar oud! Vandaar dat het dus ook erg terecht is dat Breda wordt gezien als een erg historisch bouwwerk. Sommige delen van deze kerk zijn namelijk zelfs al iets van 600 jaar oud. Dit is dan ook zeker een van de factoren die de Grote Kerk zo bijzonder en indrukwekkend maakt.

Verder is de Grote Kerk trouwens voorzien van een zeer hoge kerktoren. De kerktoren van de Grote Kerk in Breda is namelijk maar liefst 97,2 meter hoog! Hierdoor kan je deze kerktoren ook in de omliggende omgeving van de Grote Kerk nog steeds heel goed zien. Deze kerktoren is namelijk een van de hoogste bouwwerken in heel Breda. Vandaar dat je deze kerktoren dus ook nog van een grote afstand kan zien wanneer je in Breda bent. Dit is dan ook de reden dat deze kerktoren van de Grote Kerk een goed herkenningspunt is in de stad Breda. Door naar deze toren te kijken kan je namelijk vrij gemakkelijk te weten komen waar in Breda je precies bent. Deze toren kan je dus goed gebruiken wanneer je jezelf door Breda moet navigeren. Omdat deze kerktoren van de Grote Kerk zo enorm hoog is maakt deze kerktoren ook een belangrijk deel uit van de skyline van de stad Breda. Het feit dat de Grote Kerk die in de stad Breda staat zo’n enorm grote en hoge kerktoren heeft maakt dit bouwwerk dan ook extra speciaal! Mede door zijn enorme kerktoren doet de Grote Kerk zijn naam trouwens zeker eer aan. Deze desbetreffende kerk is immers mede hierdoor erg groot van stuk.

Buiten de kerktoren die bij de Grote Krek te vinden is zijn alle andere onderdelen van de Grote Kerk trouwens ook heel erg groot. Dit speelt zeker een rol in het feit dat dit bouwwerk zo imposant is. Zo heeft deze kerk bijvoorbeeld een lengte van maar liefst 77,3 meter. Verder is de Grote Kerk iets van 37,7 meter breed. Kortom, de Grote Kerk doet zijn naam zeker eer aan! Deze kerk heeft namelijk dus enorme afmetingen. Wanneer je om deze kerk heen loopt ben je dan ook wel een tijdje bezig.

De Grote Kerk in Breda wordt overigens soms ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd. Deze kerk heeft dus eigenlijk twee verschillende namen. Het kan daarom dus ook zo zijn dat er mensen zijn die naar de Grote Kerk verwijzen als de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Over het algemeen wordt er echter gesproken over de Grote Kerk wanneer het om deze kerk gaat. De meeste mensen kennen deze kerk namelijk als de Grote Kerk. Vandaar dat ik deze kerk in dit artikel dus ook zo genoemd heb. Het kan dus echter ook voorkomen dat er naar de Grote Kerk in Breda wordt verwezen als de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Door de jaren heen is de Grote Kerk overigens meerdere malen gerestaureerd. Op de dag van vandaag verkeert de Grote Kerk dus niet meer in zijn oorspronkelijke staat. Hierdoor bevindt de Grote Kerk zich tegenwoordig echter nog wel steeds in een zeer goede staat! Mede door deze restauraties is het op de dag van vandaag dus nog steeds goed mogelijk om de Grote Kerk te bezoeken. Het is dus zeer prettig dat deze restauraties door de jaren heen hebben plaatsgevonden, aangezien dit waarschijnlijk een groot aandeel heeft gehad in het feit dat de Grote Kerk op de dag van vandaag nog steeds overeind staat. Daarom is het dus maar goed ook dat de Grote Kerk een aantal is gerestaureerd, aangezien we hierdoor op de dag van vandaag dus nog steeds van deze kerk kunnen genieten! Wanneer dit niet was gebeurd was dit gebouw immers waarschijnlijk door de jaren heen in verval geraakt.

Verder is de Grote Kerk trouwens een officieel monument. Hieruit blijkt dus wel hoeveel historische waarde de Grote Kerk heeft. Deze kerk is overigens ook (een belangrijk) onderdeel van de Nederlandse cultuur. Al met al is het dus niet heel erg raar dat de Grote Kerk wordt erkend als monument. Dit is namelijk een zeer oud bouwwerk dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd in de geschiedenis van Breda en zelfs heel Nederland, en dit zijn zeker factoren die meespelen of een bouwwerk de status van een rijksmonument krijgt.

Niet alleen het uiterlijk van de Grote Kerk is trouwens bijzonder. Ook het interieur van de Grote Kerk is namelijk erg indrukwekkend. Wanneer je de Grote Kerk gaat bezoeken kan het daarom ook zeker de moeite waard zijn om even te kijken of je ook in deze kerk kan gaan. Hier kan je namelijk werkelijk je ogen uitkijken! Zo zijn er hier onder andere een aantal grafmonumenten van historische mensen die honderden jaren geleden leefden terug te vinden. Binnen in deze kerk kan je trouwens verder veel kunstwerken vinden. Verder bevindt er in de Grote Kerk een erg indrukwekkende kapel die de “Prinsenkapel” heet. Deze kapel komt trouwens aan zijn naam omdat dit de gedenk / begraafplaats is van mensen die voorvaderen waren van de huidige Nederlandse koninklijke familie. Zoals je net al hebt kunnen lezen staan er namelijk grafmonumenten van verschillende invloedrijke en historische personen in deze kerk. Vandaar dat in de Grote Kerk van Breda ook (onder andere) een grafmonument van Engelbrecht II van Nassau te vinden is. Omdat van Engelbrecht II van Nassau hier begraven ligt is er dus gekozen om de kapel in de Grote Kerk de Prinsenkapel te noemen. Engelbrecht II van Nassau was namelijk een belangrijke persoon van adel die dus onderdeel was van de Nederlandse koninklijke familie.

Op de dag van vandaag wordt de Grote Kerk overigens nog steeds als kerkgebouw gebruikt. Tegenwoordig wordt de Grote Kerk ook echter ook voor een hele hoop andere doeleinden gebruikt. Zo worden er bijvoorbeeld ook concerten en tentoonstellingen gehouden in de Grote Kerk die in Breda te vinden is. Er vinden ook regelmatig uitvaarten plaats in de Grote Kerk. Verder wordt de Grote Kerk ook nog voor een heleboel andere doeleinden gebruikt. De Grote Kerk in Breda is dus een locatie waar (jaarlijks) vele verschillende gebeurtenissen plaatsvinden.

 

Begijnhof

Verder is ook het Begijnhof een welbekende bezienswaardigheid die in Breda te vinden is. Er zijn dan ook veel mensen die het Begijnhof in Breda bezoeken wanneer ze hier de mogelijkheden voor hebben. Veel mensen die in Breda zijn vinden het namelijk erg leuk om even naar het Begijnhof te gaan. Persoonlijk kan ik het je dan ook zeker aanraden om dit ook te doen wanneer je naar Breda gaat. Het bezoeken van het Begijnhof in Breda zou namelijk zeer goed een ervaring kunnen worden die je nog lang goed blijft bijstaan! Dit is immers een bijzondere plek Vandaar dat het vaak dus zeker de moeite waard is om het Begijnhof in Breda eens te bezoeken. Ik wil je daarom nu ook meer gaan vertellen over het Begijnhof. Wanneer je meer te weten wil komen over het Begijnhof dat in Breda te vinden is zou ik dan ook snel verder lezen wanneer ik jou was!

Niet iedereen weet trouwens precies wat een begijnhof nou eigenlijk is. Daarom wil ik dit nu ook even (kortstondig) zo goed mogelijk proberen uit te gaan leggen. Je kan een begijnhof waarschijnlijk het aller beste vergelijken met een klooster. In de praktijk is een begijnhof namelijk vrijwel hetzelfde als een klooster op een aantal verschillende punten na. In een begijnhof woonden namelijk een aantal vrouwen samen die allemaal een leven wilden leiden dat zoveel mogelijk was afgestemd op hun geloofsovertuiging. Het is dus zo dat er in een begijnhof een aantal verschillende vrouwen samen woonden waarvan hun leven vrijwel volledig in het teken stond van de Rooms-Katholieke kerk. Dit is in een klooster eigenlijk precies hetzelfde.

Zoals je net al hebt kunnen lezen zitten er echter ook een aantal (grote) verschillen tussen een begijnhof en een klooster. Zo waren de meeste vrouwen die vroeger in een begijnhof woonde vaak van adel of in ieder afkomstig van de hogere delen van de samenleving. In een klooster is dit niet het geval. Je kon namelijk meestal ook als doodgewone burger in een klooster gaan leven. Verder hoefde vrouwen die in een begijnhof woonde geen belofte af te leggen om altijd trouw te blijven aan hun geloof, terwijl nonnen dit wel moesten (en zelfs nog steeds moeten doen) om zich bij een klooster aan te mogen sluiten. Wanneer je in een begijnhof ging wonen hoefde je ook niet per se afstand te doen van je bezittingen / rijkdommen. Dit is wel verplicht wanneer je in een klooster wil gaan wonen. Dit zijn dus een paar voorbeelden van dingen waarop een klooster en een begijnhof van elkaar verschillen ondanks dat deze twee dingen ook in vele opzichten vrijwel hetzelfde zijn.

Even samenvattend, een begijnhof is dus een plek waar een aantal vrouwen samen wonen / leven die allemaal uit het hogere gedeelte van de samenleving komen en allemaal aangesloten zijn bij de Rooms-Katholieke kerk, en in een desbetreffend begijnhof een groot deel van hun leven wijden aan dit geloof. Dit soort begijnhoven waren overigens zeker in de middeleeuwen erg populair. In Nederland had je dan ook in verschillende steden begijnhoven in deze periode. Vandaar dat je er ook een had in de stad Breda, die op de dag van vandaag dus nog steeds bestaat en die je daarom tegenwoordig nog steeds kan bezoeken. Door een begijnhof te bezoeken kan je trouwens een beter beeld vormen bij hoe mensen hier vroeger leefden.

Omdat een begijnhof zo’n erg sterke connectie heeft met de (katholieke) kerk bevinden de meeste begijnhoven zich overigens op locaties die dichtbij een (belangrijke) kerken te vinden zijn. Dit is ook het geval bij het begijnhof dat in Breda te vinden is. De Waalse kerk die in Breda is te vinden was namelijk oorspronkelijk gebouwd voor de vrouwen die het begijnhof in Breda bewoonde. Dit begijnhof ligt dan ook dichtbij de Waalse kerk die in Breda te vinden is. Je kan verder in dit artikel trouwens meer informatie vinden over de Waalse kerk. Wanneer je meer over deze kerk te weten wil komen zou ik dan ook snel verder lezen als ik jou was!

Het Begijnhof in Breda is tevens voorzien van een eigen kapel. Op het begijnhof kan je namelijk de Sint-Catharinakapel vinden. Deze kapel werd hier trouwens tussen de jaren 1836 en 1838 gebouwd. De bouw van deze kapel duurde dus iets van 2 jaar. De Sint-Catharinakapel is overigens onder andere gewijd an de heilige Catharina van Alexandrië. Vandaar dat deze kapel ook de Sint-Catharinakapel heet.

Een van de redenen dat de Begijnhof in Breda erg bijzonder is komt omdat dit hof al enorm oud is! Het Begijnhof dat in Breda te vinden is werd namelijk al in het jaar 1267 gesticht. Inmiddels is het Begijnhof dus al ruim 750 jaar oud. Daarom is het dus ook zeer bijzonder dat het Begijnhof op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen hebben er namelijk door de jaren heen meerdere grote rampen plaatsgevonden in Breda waardoor grote delen van deze stad werden verwoest. Het Begijnhof heeft al deze rampen dus echter weten te doorstaan en is daarom op de dag van vandaag nog steeds in Breda te vinden. Eigenlijk is het dus een klein wonder te noemen dat dit begijnhof al in het jaar 1267 werd gesticht en op de dag van vandaag nog steeds intact is. Het Begijnhof in Breda is overigens door de jaren heen wel in zeer veel verschillende opzichten veranderd. Op de dag van vandaag ziet het Begijnhof er dan ook heel erg anders uit dan het geval was in het jaar 1267 toen dit begijnhof gesticht werd. Dit is echter natuurlijk helemaal niet vreemd, aangezien het begijnhof al langer dan 750 jaar bestaat. Er zijn namelijk vrijwel geen plekken die er ruim 750 jaar lang precies hetzelfde uitzien. Toch zijn er nog steeds trouwens een hoop historische dingen in Breda te zien.

Het Begijnhof in Breda is overigens een officieel erkend rijksmonument. Dit is natuurlijk eigenlijk meer dan logisch aangezien dit begijnhof een erg belangrijke rol heeft in de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Daarom is het dus niet heel erg raar dat het Begijnhof dat in Breda te vinden is al op 16-03-1966 werd ingeschreven in het register van rijksmonumenten die in Nederland te vinden zijn. Dit begijnhof voldoet namelijk in principe aan alle voorwaarden waaraan een bouwwerk moet voldoen om in aanmerking te komen voor de status van een rijksmonument. Het Begijnhof van Breda is verder trouwens te vinden in de Catharinastraat op nummer 23. De Catharinastraat is overigens een straat die in het (oude) centrum van de stad Breda te vinden is.

Dit begijnhof dat in Breda te vinden is bestaat trouwens uit 29 verschillende en unieke huisjes. Het Begijnhof in Breda bestond vroeger dus waarschijnlijk ook al uit iets van 29 verschillende woningen waardoor er hoogstwaarschijnlijk niet ontzettend veel vrouwen in dit begijnhof woonde. Zo’n grote gemeenschap was dit namelijk dus ook weer niet. Waarschijnlijk werd dit begijnhof in Breda in zijn hoogtijden dan ook door een aantal tientallen vrouwen bewoond.

Het Begijnhof dat in Breda te vinden is ligt overigens verder erg dichtbij het park genaamd Park Valkenberg dat in Breda te vinden is. Dit Park Valkenberg is een erg prettig en mooi park. Daarom kan het ook zeker de moeite waard zijn om het begijnhof en het Park Valkenberg na elkaar te bezoeken wanneer dit allebei dingen zijn die je wel zou willen zien aangezien deze twee dingen zich toch dichtbij elkaar bevinden. Wanneer je meer over dit desbetreffende park te weten wil komen zou ik trouwens snel verder lezen als ik jou was! Hieronder kan je namelijk veel meer informatie vinden over het Park Valkenberg. Door de onderstaande informatie door te lezen kan je dus gemakkelijk meer te weten komen over dit park dat in Breda te vinden is.

 

Park Valkenberg

Het kan leuk zijn om Park Valkenberg te bezoeken wanneer je in Breda bent. Er hangt namelijk bijvoorbeeld doorgaans een zeer rustgevende en prettige sfeer in dit park dat in Breda te vinden is. Daarom kan het ook erg aangenaam zijn om dit park eens te bezoeken. Zo kan het bijvoorbeeld in de lente en de zomer zeer aangenaam zijn in het Park Valkenberg dat in Breda te vinden is. Je kan dan namelijk heerlijk ontspannen in het Park Valkenberg wanneer de tempraturen buiten een beetje aangenaam zijn.

Het Valkenberg prak is overigens een van de aller populairste parken van heel Breda. Dit park is dan ook een van de aller bekendste parken van geheel Breda. Hieruit blijkt dan eigenlijk ook wel dat Park Valkenberg een erg prettig park is. Over het algemeen zijn er dan ook meerdere andere mensen in het Park Valkenberg te vinden wanneer je dit park bezoekt. Dit park is namelijk zeker bij een deel van de lokale bevolking van Breda erg populair en een geliefde locatie in deze stad. Vele inwoners van Breda komen namelijk zeer regelmatig in het Park Valkenberg. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die regelmatig gaan wandelen in dit park aangezien dit park hier uitzonderlijk goed voor geschikt is.

Een van de redenen dat het Park Valkenberg zo’n leuk park is trouwens omdat er in dit park van alles te zien is. Zo is er bijvoorbeeld een vijver te vinden in het Park Valkenberg. In deze vijver is overigens een fontein te vinden. Verder zijn er ook meerdere beelden te vinden in dit park die je kan gaan bekijken wanneer je in dit park bent. In het Park Valkenberg kan je trouwens ook restanten terug vinden van de stadsmuur die vroeger de stad Breda beschermde. Je kan dit dit park dus ook nog eens historische bouwwerken bewonderen. Hierdoor is dit park erg bijzonder. Er zijn namelijk (in Nederland) weinig parken zoals het Park Valkenberg waar je gewoon zomaar dit soort overblijfselen van historische bouwwerken kan vinden.

Je kan in het Pak Valkenberg trouwens ook het Baroniemonument vinden. Dit is een monument met de status van een rijksmonument. Hieruit blijkt dan ook wel hoe bijzonder dit monument is. Zo is dit monument inmiddels bijvoorbeeld al ruim 100 jaar oud. Het Baroniemonument is namelijk afkomstig uit het jaar 1905. Dit monument werd namelijk officieel onthuld op 3 juli van het jaar 1905 door Wilhelmina der Nederlanden die in deze tijd de koningin was van Nederland.  Destijds werd dit monument trouwens gemaakt door de Nederlandse architect genaamd Pierre Cuypers (1827 – 1921). Dit monument is trouwens gemaakt als herinnering voor de belangrijke band die de stad Breda heeft met de Nederlandse koninklijke familie. Daarom was het ook zeer toepasselijk dat dit monument officieel onthuld werd door koningin Wilhelmina der Nederlanden.

Zoals je net al hebt kunnen lezen is het Baroniemonument een officieel rijksmonument. Dit is namelijk het geval sinds 24-06-2002. Op 24-06-2002 werd het Baroniemonument namelijk opgenomen in het Rijksmonumentenregister. Dit monument is dus nog niet heel erg lang een officieel rijksmonument.

Verder zijn er trouwens ook nog een aantal andere dingen te vinden in het Park Valkenberg. Zo bevindt bijvoorbeeld onder andere het kasteel van Breda zich nog in dit park. Het kasteel van Breda is ook een bijzondere bezienswaardigheid die in Breda te vinden is. Ik ga verder in dit artikel echter (veel) meer over dit kasteel bespreken. Wanneer je meer over het kasteel van Breda te weten wil komen zou ik dan ook snel verder lezen als ik jou was!

Park Valkenberg is overigens ook voorzien van speeltoestellen voor (kleine) kinderen. Daarom is een bezoek aan dit park ook een activiteit die je prima met het gehele gezin kan uitvoeren. Dit hoeft echter natuurlijk niet per se. Je kan namelijk ook gewoon uiteraard in je eentje naar het Park Valkenberg te gaan.

In het Park Valkenberg vind je overigens verder een hele hoop verschillende soorten planten en bomen. Hierdoor is er dus veel variatie in dit park. Vandaar dat je ook niet echt snel raakt uitgekeken op dit park. Dit is dan ook erg prettig van het Park Valkenberg. Er zijn trouwens ook een aantal verschillende soorten dieren die voorkomen in Park Valkenberg. Zo kan je over het algemeen bijvoorbeeld vaak wel meerdere verschillende vogelsoorten in dit park tegenkomen.

Zoals je net al eerder hebt kunnen lezen ligt Park Valkenberg overigens zeer dichtbij het kasteel van Breda. Dit park ligt overigens ook zeer dichtbij het Begijnhof dat in Breda te vinden is en waar je al eerder over hebt kunnen lezen. Het Park Valkenburg ligt dan ook zeer dichtbij vele andere bijzondere bezienswaardigheden die in de stad Breda te vinden zijn. Daarom kan het ook zeker een goede optie zijn om een of meerdere van deze bezienswaardigheden te bezoeken in combinatie met een bezoekje aan het Park Valkenburg!

In het Park Valkenburg vinden overigens ook allerlei activiteiten plaats. Zo vinden hier bijvoorbeeld jaarlijks meerdere georganiseerde activiteiten plaats. Kortom, in het Park Valkenburg is dus meer dan genoeg te beleven en te zien. Daarom is het dus ook zeker de moeite waard om dit park ooit eens te bezoeken wanneer je hier de mogelijkheden voor hebt! Vandaar dat ik je door middel van dit artikel ook over dit park wilde vertellen.

 

Grote Markt

Wanneer je in of rondom Breda bent kan het ook zeker de moeite waard zijn om (even) de Grote Markt te bezoeken. Dit is namelijk een historisch plein dat in Breda ligt. Op dit plein is overigens erg veel te zien en te doen! Vandaar dat het vaak ook zeker even leuk is om naar de Grote Markt te gaan wanneer je hierbij in de buurt bent. De Grote Markt is namelijk een zogenoemde “hotspot” in Breda. De Grote Markt is immers in principe het aller belangrijkste plein van heel Breda! Dit plein heeft dan ook een zeer centrale ligging in de stad Breda. Mede hierdoor is dit plein een heel belangrijk punt in Breda.

De Grote Markt is overigens dus een plein dat in het (historische) centrum van Breda ligt. Dit plein heeft dan ook al zeer lang een belangrijke functie in Breda. De Grote Markt bestaat namelijk al heel erg lang. In de middeleeuwen bestond de Grote Markt bijvoorbeeld al en werd de Grote Markt destijds ook al voor veel belangrijke doeleinden gebruikt. Zo werden hier destijds regelmatig markten georganiseerd. Het is daarom ook zeer waarschijnlijk dat dit plein op deze manier aan zijn naam is gekomen. In de middeleeuwen was een markt overigens een hele grote en belangrijke plek. In deze periode waren er namelijk bijvoorbeeld nog geen winkelcentrums zoals we die op de dag van vandaag kennen. Een markt was dan ook vaak vroeger een plek waar erg veel belangrijke en broodnodige goederen zoals voedingswaren en grondstoffen gekocht konden worden. De plek waar markten georganiseerd werden waren in de middeleeuwen dus eigenlijk altijd belangrijk en centraal gelegen plekken die makkelijk te bereiken waren.

Ondanks dat de Grote Markt al heel erg lang bestaat heeft dit plein er door de jaren heen zeker niet altijd hetzelfde bij gelegen. Er hebben door de jaren heen namelijk meerdere veranderingen plaatsgevonden op dit plein. Zo is dit plein bijvoorbeeld aan het einde van de middeleeuwen na de stadsbrand die in het jaar 1534 een groot deel van Breda verwoeste groter gemaakt. Verder hebben er door de jaren heen een aantal verschillende dingen op de Grote Markt gestaan die uiteindelijk weggehaald zijn. Zo stond er bijvoorbeeld een tijdje een hele grote boom op dit plein. Deze boom werd in het jaar 1898 echter weggehaald. Vervolgens werd er een fontein geplaatst op dit plein. Dit was de Wilhelminafontein, maar deze fontein werd in het jaar 1909 al weer verwijderd van de Grote Markt, en uiteindelijk is deze fontein verplaatst naar een andere locatie in Breda. Deze fontein staat tegenwoordig namelijk in de Sophiastraat die in Breda te vinden is. Verder hebben er door de jaren heen ook nog een aantal andere veranderingen plaatsgevonden op de Grote Markt in Breda.

Op en rondom de Grote Markt zijn overigens een hele hoop verschillende bezienswaardigheden te vinden. Vandaar dat je een bezoekje aan de Grote Markt ook goed kan combineren met het bezoeken van andere bezienswaardigheden van Breda. Het bezoeken van (historische) bezienswaardigheden is dan ook een van de dingen die te beleven vallen op en rondom de Grote Markt. Zo staat bijvoorbeeld de Grote Kerk van Breda op de Grote Markt die in Breda te vinden is. Wanneer je naar de Grote Markt gaat kan je dit dus zeer goed combineren met een bezoekje aan de Grote Kerk! Deze twee bezienswaardigheden liggen namelijk dus zeer dichtbij elkaar. Buiten de Grote Kerk om zijn er overigens ook nog een aantal andere (historische) bouwwerken / bezienswaardigheden te vinden in de buurt van de Grote Markt. Een voorbeeld hiervan is de Sint-Antonius kathedraal. Dit is namelijk een bijzonder bouwwerk dat een aantal straten van de Grote Markt verwijderd ligt.

Er zijn op en rondom de Grote Markt overigens ook vele horecagelegenheden te vinden. Het is dus zeker mogelijk om even een hapje te eten of iets te drinken wanneer je op dit plein bent. Hier zijn namelijk dus meerdere cafés en restaurants te vinden waardoor er ook een hele hoop terrasjes op en rondom de Grote Markt zijn. Wanneer het lekker weer is kan je hier dus lekker buiten in het zonnetje zitten. Dit kan dan ook erg leuk zijn om te doen wanneer je dit plein bezoekt! Op deze manier kan je namelijk heerlijk tot rust komen en lekker genieten. Daarom kan het dus ook zeer aangenaam zijn om even wat te gaan drinken (en eventueel te gaan eten) op een terras dat zich rondom de Grote Markt bevindt.

Verder zijn er ook nog een aantal andere dingen die op en rondom de Grote Markt plaatsvinden. Zo is de Grote Markt bijvoorbeeld een locatie waar zeer regelmatig allerlei evenementen / festivals plaats vinden. Op dit plein wordt verder (uiteraard) ook elk jaar uitbundig gefeest tijdens carnaval. Tijdens carnaval gebeuren er dan ook een hele hoop verschillende activiteiten op de Grote Markt. Zo wordt hier bijvoorbeeld een grote optocht georganiseerd tijdens carnaval. Rond carnaval heerst er dan ook al helemaal een gezellige sfeer op en rondom de Grote Markt! Daarom kan het ook erg leuk zijn om de Grote Markt eens te bezoeken tijdens carnaval. Hier gebeuren dan namelijk uitzonderlijk veel leuke dingen.

 

Sint-Antonius kathedraal

Ook de Sint-Antonius Kathedraal is een bezienswaardigheid die in Breda te vinden is. Hier heb je net hierboven ook al kort over kunnen lezen. Doordat de Sint-Antonius Kathedraal een bijzonder bouwwerk is kan het trouwens dus zeker de moeite waard zijn om deze kathedraal even te gaan bekijken wanneer je in of in de buurt van de Sint-Antonius kathedraal bent. Het is namelijk meestal erg indrukwekkend om de Sint-Antonius kathedraal een keertje in het echt te bezoeken. Zo heeft deze kathedraal namelijk bijvoorbeeld een imposant uiterlijk.

De Sint-Antonius kathedraal is overigens te vinden aan in de Sint-Jansstraat die in Breda te vinden is. Dit is een straat die in het centrum van Breda te vinden is. Deze straat ligt overigens zeer dicht bij de welbekende Grote Markt die in Breda te vinden is. Dit bouwwerk is dan ook echt in een van de bruisendste stukken van Breda te vinden! Wanneer je de stad Breda een keer bezoekt is het daarom dus ook zeker een goede optie om de Sint-Antonius kathedraal ook even te gaan bekijken. Op deze manier krijg je namelijk dus gelijk een interessant en boeiend gedeelte van de stad Breda te zien.

Het is trouwens zo dat de Sint-Antonius kathedraal inmiddels al best een historisch gebouw is. Deze kathedraal werd namelijk gebouwd in de jaren 1836 en 1837. De architect die destijds werd ingeschakeld om dit gebouw te ontwerpen was trouwens een Nederlandse architect die Pieter Huijsers (1781 – 1848) heette. Pieter Huijsers was trouwens een bewoner van Breda is deze tijd. Pieter Huijsers was zelfs een geboren Bredanaar en is uiteindelijk is Pieter Huijsers in het jaar 1848 ook overleden in Breda. Hierdoor is de Sint-Antonius kathedraal dan ook echt volledig een Bredaas bouwwerk!

Zoals je net al hebt kunnen lezen heeft de Sint-Antonius kathedraal een bijzonder uiterlijk. Deze kathedraal heeft echter ook een erg indrukwekkende binnenkant. Het interieur van deze kathedraal is namelijk ook erg bijzonder. Daarom is het zeker de moeite waard om ook de binnenkant van deze kathedraal te bekijken wanneer je deze kathedraal gaat bezoeken. Ook hier kijk je immers je ogen uit.

De Sint-Antonius kathedraal is trouwens gewijd aan Antonius van Padua. Antonius van Padua is een heilige die (naar alle waarschijnlijkheid) leefde tussen 15 augustus van het jaar 1195 en 13 juni van het jaar 1231. Verder wordt Antonius van Padua overigens beschouwd als een erg belangrijke heilige. Het is dan ook niet heel vreemd dat de Sint-Antonius kathedraal aan Antonius van Padua gewijd is.

Het feit dat de Sint-Antonius kathedraal een belangrijk bouwwerk is blijkt trouwens heel goed uit dat dit bouwwerk een officieel rijksmonument is. Dit is trouwens al het geval sinds 16-03-1966. Op deze datum werd de Sint-Antonius kathedraal namelijk ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

 

Kasteel Bouvigne

Wanneer het om bezienswaardigheden die in en rondom Breda te vinden zijn gaat kan het kasteel Bouvigne niet ontbreken. Dit kasteel is namelijk ongetwijfeld één van de aller bekendste en populairste bezienswaardigheden die bij Breda te vinden zijn. Veel mensen vinden het dan ook zeker de moeite waard om het kasteel Bouvigne te bezoeken wanneer ze in of rondom Breda zijn. Het is namelijk erg bijzonder om dit kasteel te bezoeken. Daarom wil ik je nu ook meer gaan vertellen over kasteel Bouvigne! Aangezien dit kasteel zo bijzonder is valt er overigens meer dan genoeg te vertellen over dit kasteel.

Het kasteel Bouvigne ligt overigens net niet in de stad Breda. Dit kasteel is namelijk net buiten de stad Breda te vinden. Het kasteel Bouvigne ligt verder trouwens aan het Mastbos. Dit is een bos dat net ten zuiden van Breda ligt. Het Mastbos heeft overigens een oppervlakte van iets van 5,7 vierkante kilometer. Dit bos is dus niet heel erg groot.

Het is trouwens niet precies zeker hoe oud het kasteel Bouvigne is. Het is namelijk niet bekend wanneer dit kasteel gebouwd is. Verder is het ook niet bekend hoe dit kasteel er door de jaren heen precies heeft uitgezien. Het lijkt er namelijk op dat dit kasteel door de jaren heen flink is uitgebreid. Het is overigens wel vrij zeker dat het kasteel Bouvigne al heel erg lang bestaat. Zo wordt dit kasteel bijvoorbeeld een aantal keer genoemd in oude geschriften die dateren uit rond het jaar 1550. Hierdoor lijkt het dus zo te zijn dat het kasteel Bouvigne al honderden jaren bestaat. Ondanks dat dit kasteel inmiddels al erg oud is verkeert het kasteel Bouvigne op de dag van vandaag nog steeds in een uitstekende staat. Dit kasteel is door de jaren heen dan ook meerdere malen (grondig) gerestaureerd. Hierdoor kunnen we op de dag van vandaag dus nog in volle glorie genieten van het kasteel Bouvigne. Het is dan ook maar goed ook dat deze restauraties plaats gevonden hebben!

Omdat het kasteel Bouvigne al zo lang bestaat is dit kasteel trouwens door de jaren heen in het bezit geweest van veel verschillende mensen. Dit kasteel is door de jaren heen dan ook door veel verschillende mensen bewoond. Omdat dit kasteel een zeer bijzonder en dus ook een duur bouwwerk is hebben er trouwens meerdere zeer invloedrijke en welvarende mensen in het kasteel Bouvigne gewoond. Zo hebben er bijvoorbeeld vele mensen van de koninklijke familie in dit kasteel gewoond. Dit kasteel is dan ook lang in het bezit geweest van mensen die tot het koningshuis behoren. Hierdoor is het kasteel Bouvigne eigenlijk nog bijzonderder.

Aangezien het kasteel Bouvigne een bouwwerk is dat al erg lang bestaat hebben er door de jaren heen meerdere belangrijke historische gebeurtenissen plaatsgevonden in en rondom het kasteel Bouvigne. Zo was dit kasteel bijvoorbeeld bij een aantal oorlogen betrokken in het verleden. Hierdoor heeft dit kasteel ook een belangrijke rol gespeeld in de (Nederlandse) geschiedenis. Dit maakt dit kasteel eigenlijk nog extra bijzonder! Vandaar dat het ook zeker de moeite waard is om het kasteel Bouvigne eens in het echt te gaan bekijken wanneer dit een mogelijkheid is. Op deze manier kan je immers een beetje van deze historie mee krijgen.

Verder is kasteel Bouvigne trouwens een kasteel dat vrijwel volledig wordt omringd door water. Dit is hoogstwaarschijnlijk in het verleden zo gemaakt omdat dit kasteel zo beter te verdedigen was tijdens een belegering. Omdat dit kasteel omringd is door water moet je dit kasteel overigens door middel van een brug betreden.

 

De Waalse kerk

Verder is de Waalse kerk ook een bezienswaardigheid in Breda die je kan bezoeken. Het is namelijk in principe erg bijzonder om deze kerk te bezoeken. Deze kerk heeft namelijk bijvoorbeeld een indrukwekkend, uniek en opvallend uiterlijk. Daarom vinden veel mensen het ook zeker de moeite waard om de Waalse kerk te bezoeken wanneer ze zich in de buurt van de Waalse kerk bevinden. Persoonlijk kan ik het je dan ook zeker aanraden om de Waalse kerk eens te bezoeken wanneer dit mogelijk is!

Een van de reden dat de Waalse kerk een bijzonder bouwwerk is (om te zien) komt trouwens omdat de Waalse kerk een historisch bouwwerk is. Deze kerk komt namelijk al uit de 15e eeuw. De Waalse kerk werd namelijk gesticht in het jaar 1440 door Johanna van Polanen. Johanna van Polanen was destijds een invloedrijke vrouw. Toen deze kerk gesticht werd werd deze kerk overigens geschonken aan het Begijnhof dat in Breda te vinden was en op de dag van vandaag nog steeds bestaat (zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen). Deze twee bezienswaardigheden liggen dan ook dicht bij elkaar. Toen het bouwwerk in kwestie door mevrouw Polanen werd geschonken aan het Begijnhof heette dit bouwwerk overigens nog niet de Waalse kerk. Oorspronkelijk ging dit bouwwerk namelijk door het leven als de Wendelinuskapel.

Uiteindelijk werd de naam van de Wendelinuskapel echter in het jaar 1590 veranderd in de Waalse kerk. In dit jaar werd de stad Breda namelijk veroverd door Maurits van Oranje (1567 – 1625). Maurits van Oranje besloot vervolgens dus om de naam van de Wendelinuskapel in de Waalse kerk te veranderen, en dit is vervolgens tot op de dag van vandaag de naam van dit bouwwerk gebleven.

Op de dag van vandaag wordt de Waalse kerk trouwens voor een aantal verschillende doeleinden gebruikt. Zo vinden er tegenwoordig nog steeds (zo nu en dan) kerkdiensten plaats in de Waalse kerk. Verder is de Waalse kerk ook een (populaire) locatie voor bruiloften.

 

Het Gerechtsgebouw

Het Gerechtsgebouw dat in Breda staat is ook een bijzonder bouwwerk. Vandaar dat je het Gerechtsgebouw van Breda dus in principe ook kan zien als bezienswaardigheid die in Breda staat. Daarom kan het ook de moeite waard zijn om het Gerechtsgebouw in Breda te bezoeken! Dit gebouw heeft namelijk bijvoorbeeld een erg interessant uiterlijk. Daarom kan het ook erg leuk zijn om dit gebouw eens in het echt te kunnen zien.

Dit gebouw bevindt zich overigens in de Kloosterlaan die in Breda te vinden is. Het adres van het Gerechtsbouw in Breda is trouwens Kloosterlaan nummer 170-172 om precies te zijn. De Kloosterlaan is overigens een straat die in het oude centrum van de stad Breda ligt. Het Gerechtsgebouw dat je in Breda kan vinden is trouwens ook (inmiddels) een historisch pand. Dit gebouw werd namelijk gebouwd tussen de jaren 1883 en 1886. In totaal duurde de bouw van dit gebouw dus iets van 3 jaar.

Bij de bouw van het Gerechtsgebouw was trouwens een (Nederlandse) architect genaamd Willem Cornelis Metzelaar (1848 – 1918) betrokken. Willem Cornelis Metzelaar heeft dit gebouw namelijk ontworpen. Willem Cornelis Metzelaar is dus eigenlijk verantwoordelijk voor dit bouwwerk. Het bijzondere uiterlijk van het Gerechtsbouw dankt dit bouwwerk dan ook aan deze desbetreffende architect.

Door de jaren heen is het Gerechtsgebouw dat in Breda op nummer 170-172 te vinden is in de Kloosterlaan trouwens voor een aantal verschillende doeleinden gebruikt. Zo zat er tot het jaar 2014 bijvoorbeeld een vrouwengevangenis gevestigd in dit pand. Oorspronkelijk werd dit gebouw verder natuurlijk gebruikt als een gerechtsgebouw. Er hebben dan ook meerdere zittingen plaatsgevonden in dit bouwwerk. In dit opzicht heeft dit bouwwerk dan ook een belangrijke functie vertolkt binnen Breda.

 

Het kasteel van Breda

Een ander bekende (en historische) bezienswaardigheid die in de stad Breda is te vinden is het het kasteel van Breda. Dit is namelijk een kasteel dat al honderden jaren oud is. Hierdoor is dit een zeer bijzonder kasteel! Vandaar dat het kasteel van Breda ook behoort tot een van de bezienswaardigheden die in Breda te vinden zijn. Er zijn immers veel mensen die dit kasteel gaan bekijken. Vandaar dat ik je nu dus ook nog meer over dit kasteel wil gaan vertellen.

Zoals je net al hebt kunnen lezen is het kasteel van Breda een bouwwerk dat erg oud is. Dit kasteel werd oorspronkelijk namelijk al gebouwd in het jaar 1353. Inmiddels is dit kasteel dus al honderden jaren oud! Het is daarom erg bijzonder dat dit kasteel vandaag nog steeds overeind staat en volledig intact is. Dit komt trouwens onder andere omdat dit bouwwerk door de jaren heen meerdere malen gerestaureerd is. Verder is dit gebouw door de jaren heen over het algemeen ook goed onderhouden. Hierdoor bestaat het kasteel van Breda op de dag van vandaag dus nog steeds. Sterker nog, op de dag van vandaag verkeert het kasteel van Breda nog steeds in een zeer goede staat! Dit kasteel is namelijk totaal niet vervallen en ziet er nog uitstekend uit. Je kan dit kasteel tegenwoordig dus nog steeds in zijn volle glorie bewonderen.

Aangezien het kasteel van Breda al zo enorm oud is heeft dit kasteel door de jaren heen al vele verschillende eigenaren gehad, en is dit kasteel tevens ook al voor een hele hoop verschillende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt dit kasteel echter al erg lang gebruikt door De Koninklijke Militaire Academie (KMA). Dit is namelijk al het geval sinds het jaar 1826. De eerste lichting van officieren in opleiding (die ook wel cadetten worden genoemd) begonnen trouwens in het jaar 1828 aan hun opleiding in dit kasteel. Sinds dit jaar worden er dus al officieren opgeleid in het kasteel van Breda. Inmiddels is het kasteel van Breda dus al iets van twee honderd jaar in gebruik door de KMA.

De KMA is trouwens een Militaire Academie die wordt gebruikt om officiëren op te leiden voor verschillende onderdelen binnen de Nederlandse krijgsmacht. Zo worden hier in Breda in het kasteel van Breda officiëren opgeleid die later werkzaam worden in de Nederlandse luchtmacht, landmacht of Koninklijke Marechaussee. In het kasteel van Breda worden dus gezaghebbers opgeleid voor het Nederlandse leger / de Nederlandse strijdkracht.

Ondanks dat de Koninklijke Militaire Academie inmiddels al zeer lang gebruik maakt van het kasteel van Breda is dit kasteel echter ook al voor andere doeleinden gebruikt zoals je al net hebt kunnen lezen. Zo werd dit kasteel aanvankelijk bijvoorbeeld eerst gebruikt als woning door zeer invloedrijke en welvarende mensen. Zo hebben er bijvoorbeeld meerdere mensen van adel in dit kasteel gewoond. Dit is dan ook eigenlijk van de meeste kastelen de voornaamste reden dat deze kastelen ooit überhaupt gebouwd zijn. In de middeleeuwen werden er namelijk door rijke mensen kastelen gebouwd zodat ze hierin konden gaan wonen. Het is dus niet zo gek dat dit ook aanvankelijk het geval was in het kasteel van Breda.

Dit kasteel in kwestie heeft sinds de 18e eeuw eigenlijk al een militaire functie. In de 18e eeuw werd dit kasteel namelijk onder andere gebruikt als ziekenhuis voor gewonde soldaten. Hiervoor was het kasteel van Breda trouwens ook al bij vele oorlogen betrokken geweest. Dit kasteel heeft dus al zeer lang ook een militaire functie.

Een van de rijke, adellijke en invloedrijke mensen die in het kasteel van Breda gewoond hebben is trouwens Willem van Oranje (1533 – 1584). Willem van Oranje wordt overigens door vele mensen gezien als een van de belangrijkste mensen in het ontstaan van het huidige Nederland. Onder het bewind van Willem van Oranje werd de staat die uiteindelijk door de jaren heen is uitgegroeid tot het huidige Nederland namelijk voor het eerst erkend als onafhankelijke staat.

Vandaar dat Willem van Oranje ook misschien wel de aller belangrijkste persoon is uit de geschiedenis van Nederland. Daarom wordt Willem van Oranje trouwens ook wel de “Vader des vaderlands” genoemd. Willem van Oranje is namelijk dus eigenlijk de gene die Nederland oorspronkelijk gevormd heeft. Het is dus niet zo gek dat Willem van Oranje te boek staat als een van de aller belangrijkste mensen in de geschiedenis van Nederland! Het feit dat Willem van Oranje een tijdje het kasteel van Breda als thuishaven had maakt dit kasteel dan eigenlijk ook nog bijzonderder.

Buiten het feit om dat Willem van Oranje een tijdje in het kasteel van Breda heeft gewoond hebben er trouwens ook nog een hele hoop andere zeer belangrijke / invloedrijke gebeurtenissen plaats gevonden in dit kasteel die zeer veel hebben betekend in de geschiedenis van Nederland. Zo hebben er in het kasteel van Breda door de jaren veel taferelen afgespeeld die uiteindelijk in latere jaren zeer belangrijk bleken. In het jaar 1667 werd er bijvoorbeeld in dit kasteel het vredesgedrag getekend dat het einde van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog betekende. Verder gebeurde er overigens ook nog meerdere andere belangrijke en ingrijpende dingen in het kasteel van Breda. Daarom is het kasteel van Breda dan ook zeker een bouwwerk dat historisch gezien een enorm belangrijke rol gespeeld heeft!

Je kan het kasteel van Breda trouwens niet zomaar bezoeken. Dit kasteel is namelijk normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek die dit kasteel graag (van dichtbij) zouden willen bekijken. Hierdoor verschilt het kasteel van Breda dus van de meeste andere bezienswaardigheden die in Breda te vinden zijn. Het overgrote deel van de bezienswaardigheden die in Breda te vinden zijn kan je namelijk wel gewoon gemakkelijk bezoeken. Bij het kasteel van Breda is dit echter net even wat anders. Dit kasteel is normaal gesproken namelijk afgesloten voor bezoekers. Dit is natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo vreemd, aangezien het kasteel van Breda wordt gebruikt door de KMA om officieren op te leiden.

Dat het kasteel in Breda over het algemeen niet toegankelijk is voor bezoekers betekent trouwens niet meteen dat het helemaal onmogelijk is om dit kasteel te bezoeken. Op de (jaarlijkse) Brabantse Kastelendag is het namelijk mogelijk om dit kasteel te bezoeken. Je kan dan namelijk een rondleiding door dit kasteel krijgen. Wanneer je het kasteel van Breda dus graag eens in het echt zou willen zien kan je dit dus doen tijdens de Brabantse Kastelendag die ieder jaar georganiseerd wordt!

Door de jaren heen is het kasteel van Breda overigens in een aantal verschillende opzichten veranderd. Zo is er bijvoorbeeld het een en ander aangepast aan dit kasteel sinds dit kasteel ruim 600 jaar geleden gebouwd werd. Veel bewoners die in het kasteel van Breda gewoond hebben veranderde bijvoorbeeld wel iets aan het kasteel van Breda in hun tijd dat ze in dit kasteel woonde. Hierdoor werd er door de jaren heen dus het een en ander veranderd aan het kasteel van Breda. Door al deze (kleine) aanpassingen is het kasteel van Breda er dus uiteindelijk uitkomen te zien zoals op de dag van vandaag het geval is. Op de dag van vandaag verkeert dit kasteel trouwens zoals je al eerder hebt kunnen nog steeds in een erg goede staat. Dit kasteel is dan ook meerdere keren gerestaureerd door de jaren heen. Zo werd dit kasteel bijvoorbeeld in de jaren 90 van vorige eeuw nog een aantal jaar lang gerestaureerd.

Het kasteel van Breda is overigens een officieel rijksmonument. Dit kasteel staat namelijk ingeschreven in het officiële register van rijksmonumenten. Dit is trouwens al het geval sinds 16-03-1966. Op deze datum werd dit bouwwerk namelijk aanvankelijk opgenomen in dit register van rijksmonumenten. Het kasteel van Breda is dus al langer dan 50 jaar officieel een rijksmonument.

 

In Breda gaan wonen

Zoals je al in dit artikel hebt kunnen lezen is het zo dat Breda een plek is die echt heel bijzonder is en een hele hoop te bieden heeft. Vandaar dat er ook veel mensen zijn die wel interesse hebben in het gaan wonen in deze desbetreffende stad. Ik wil je nu daarom ook meer gaan vertellen over wat er eventueel mogelijk kan zijn wanneer het aankomt op het gaan wonen in Breda. Het is immers zeer aannemelijk dat dit iets is waar je wel interesse in hebt wanneer je tot op dit punt van dit artikel terecht gekomen bent!

 

Een huis in Breda kopen

Een van de manieren waarop je in Breda kan gaan wonen is door een huis te kopen dat zich in deze stad bevindt. Op deze manier kan je immers de eigenaar worden van een huis in Breda, waardoor je hier dan ook kan gaan wonen wanneer je dit wel zou willen. Het kopen van een woning in Breda kan overigens in tal van opzichten een uitstekende manier zijn om inderdaad in deze desbetreffende stad te kunnen gaan wonen. Je dient hiervoor echter wel in een erg goede financiële situatie te zitten. Vandaar dat het dus zeker niet voor iedereen is weggelegd om in Breda te gaan wonen door hier een huis te gaan kopen.

 

Een huis in Breda huren

Nog een andere manier waarop je in Breda kan gaan wonen is door hier een huis te gaan huren. Dit kan in tal van opzichten een uitstekende manier zijn om inderdaad in deze desbetreffende stad te kunnen gaan wonen. Er zijn dan ook vele mensen die daadwerkelijk in Breda wonen door hier een woning te huren. Aangezien het huren van een woning in Breda een goede manier kan zijn om in deze stad te kunnen gaan wonen is het verder trouwens zo dat ik op een later punt van dit artikel nog veel meer ga vertellen over deze desbetreffende manier van het wonen in deze stad. Wanneer je wel geïnteresseerd bent om op deze manier in Breda te gaan wonen is het dus verstandig om door te lezen.

 

Overige manieren waarop je in Breda kan gaan wonen

In principe zijn het kopen en het huren van een woning in Breda de aller beste opties om ook echt daadwerkelijk in deze desbetreffende stad te kunnen gaan wonen. Er zijn echter ook wel alternatieve manieren waarop je eventueel in deze stad zou kunnen gaan wonen. Hier wil ik je nu nog het een en ander over gaan vertellen.

Zo wil ik je nu namelijk bijvoorbeeld nog gaan vertellen over het wonen in Breda door middel van een anti-kraak woning. Dit kan immers een prima optie zijn om inderdaad in deze desbetreffende stad te gaan wonen, en dit is al helemaal het geval voor mensen die slechts een kleine beurs tot hun beschikking hebben. Het wonen in een anti-kraak woning is immers in principe relatief goedkoop. Je hebt echter wel maar weinig zekerheden wanneer je inderdaad op deze manier ergens woont. Zo kan je bijvoorbeeld doorgaans op een korte termijn uit een anti-kraak woning gezet worden. Wanneer je in een anti-kraak woning woont kan je namelijk in zo’n pand wonen tegen een laag tarief om te zorgen dat een desbetreffende woning bewoond wordt waardoor deze niet gekraakt kan worden. Wanneer een desbetreffende woning een nieuw doel krijgt moet je hier echter dus doorgaans snel plaats voor maken. Verder is het overigens ook zo dat er doorgaans geen al te groot aanbod van anti-kraak woningen zijn. Ondanks dat dit eventueel een goede manier zou kunnen zijn om in Breda te kunnen gaan wonen zitten hier dus ook zeker meerdere haken en ogen aan.

Verder is het tevens in ieder geval in theorie nog mogelijk om in Breda te kunnen gaan wonen door hier een pand te erven. Op deze manier kan je immers ook eigenaar worden van een woning die zich in Breda bevindt. De kans dat dit ook echt daadwerkelijk gebeurt is echter wel maar zeer klein. Je bent hierbij verder volledig afhankelijk van andere personen. Vandaar dat het gaan wonen in Breda door hier een woning te erven in de praktijk dus ook geen echt serieuze optie is.

 

Beste manier om een appartement in Breda te huren

Er zijn een hele hoop verschillende manieren om een appartement in Breda te kunnen huren. Je hebt dan ook veel verschillende mogelijkheden wanneer je een appartement in de stad Breda wil gaan huren. Daarom kan het soms nog best lastig zijn om (snel) de beste manier te vinden om een appartement in Breda te gaan huren. Het kost sommige mensen dan ook best veel tijd om een leuk en betaalbaar appartement in Breda te huren terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is wanneer je weet waar je het beste een leuk en betaalbaar appartement in Breda kan zoeken. Vandaar dat ik je nu ook wil gaan helpen bij het vinden van de beste plek om een leuk en betaalbaar appartement in Breda te huren. Ik zou dan ook snel verder lezen wanneer je hier meer over te weten wil komen!

Naar mijn persoonlijke mening is www.kamernet.nl de aller beste plek om te zoeken wanneer je opzoek bent naar een leuk en betaalbare huurwoning in de stad Breda. Het is namelijk zeer voordelig en gemakkelijk om door middel van www.kamernet.nl een appartement in Breda te vinden dat te huur wordt aangeboden. Zo kan je bijvoorbeeld over het algemeen uitzonderlijk snel een appartement in Breda huren doormiddel van Kamernet. Dit komt omdat je door middel van Kamernet direct in contact kan komen met verhuurders van appartementen in Breda die jij eventueel wel zou willen huren. Hier is dus niet per se nog een derde partij bij nodig. Wanneer je ergens anders een appartement in Breda wil gaan huren is er wel vaak een derde partij zoals bijvoorbeeld een makelaarskantoor. Zo’n derde partij kan het proces om een appartement te huren vaak aardig vertragen. Daarom is het dus ook erg prettig dat geen last hebt van zo’n derde partij wanneer je een appartement via www.kamernet.nl wil gaan huren.

Verder is het ook zo dat er eigenlijk ten allen tijden wel meerdere appartementen in Breda te huur worden aangeboden op www.kamernet.nl die in vele verschillende prijsklassen horen waardoor veel mensen wel instaat zijn om leuke en betaalbare woningen te vinden bij Kamernet die aan je persoonlijke verwachtingen voldoen. Vandaar dat je Kamernet dus ook erg goed kan gebruiken om een leuk en betaalbaar appartement te vinden in de stad Breda! De kans is namelijk zeer groot dat er door Kamernet wel ten minste één appartement te huur wordt aangeboden in Breda dat je wel graag zou willen huren. Dit is dan ook een van de redenen dat je Kamernet uitstekend kan gebruiken wanneer je een appartement in Breda zou willen huren!

Daarom wil ik je ook nogmaals aan raden om (snel) een kijkje te nemen op www.kamernet.nl. Het zou namelijk heel goed zo kunnen zijn dat je door middel van deze website erg vlot een leuke en betaalbare woning kan gaan huren in Breda. Het is dus vaak zeker de moeite en de tijd waard om te kijken of er niet via Kamernet een geschikt appartement in Breda wordt aangeboden wanneer je graag een appartementen in Breda zou willen gaan huren.

 

Tot slot

Je hebt op deze pagina van alles kunnen lezen over Breda. Zo heb je op deze pagina bijvoorbeeld onder andere kunnen lezen hoe je (het beste) een appartement in Breda kan gaan huren. In principe zou de informatie die op deze pagina te vinden is dan ook zeer nuttig en waardevol moeten zijn wanneer je echt daadwerkelijk graag een appartement in Breda zou willen huren! Voor deze mensen heb ik namelijk specifiek het artikel dat op deze pagina te vinden is geschreven. Mijn doel met het schrijven van dit artikel is namelijk om mensen die graag een appartement in de stad Breda zouden willen huren hier zo goed mogelijk bij te helpen door middel van dit artikel. Daarom heb ik in dit artikel dus ook (gedetailleerd) besproken hoe je naar mijn persoonlijke mening het aller beste een leuk en betaalbaar appartement in Breda kan gaan huren. Ik hoop dan ook heel erg dat je door het lezen van dit artikel te weten bent gekomen hoe je op een voordelige manier een appartement in Breda kan gaan huren.

In principe moet het trouwens vrijwel ten alle tijden mogelijk zijn om een appartement in Breda te huren. Je zou de informatie die in dit artikel te vinden is dus in principe altijd toepassen. Ik wil je overigens zeker aanraden om de informatie die in dit artikel staat ook daadwerkelijk toe te passen wanneer je echt een appartement in Breda wil gaan huren. Hierdoor kan je namelijk waarschijnlijk veel geld besparen.

Persoonlijk kan ik het je trouwens zeker aanraden om een appartement in Breda te gaan huren. Het heeft namelijk zeer veel voordelen om in Breda te wonen! Je kan namelijk prima wonen in Breda. Zo is het bijvoorbeeld redelijk voordelig om in Breda te wonen wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met het wonen in andere vergelijkbare plekken die in de buurt van deze stad liggen. Over het algemeen hoef je dus niet al te veel geld kwijt te zijn wanneer je in Breda wil gaan wonen. Verder is Breda over het algemeen ook een redelijk veilige stad. De criminaliteit die in Breda is namelijk niet groter dan in andere steden in Nederland met (vrijwel) dezelfde omvang en inwonersaantallen als Breda.

Kortom, er zijn dus vele voordelen die komen kijken bij het wonen in Breda. Daarom is het dus ook zeker geen slecht idee om een appartement in deze stad te gaan huren wanneer je hier wil wonen. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen kan je zo’n appartement trouwens (hoogstwaarschijnlijk) het aller beste door middel van www.kamernet.nl  bemachtigen. Het is namelijk zoals je al eerder hebt kunnen lezen erg voordelig en gemakkelijk om via deze website een leuk en betaalbare woning in Breda te vinden dat je kan huren.

Vond je het trouwens leuk om het artikel dat op deze pagina te vinden is te lezen? In dat geval wil ik je aanraden om ook eens mijn artikel over Eindhoven, en / of mijn artikel over Den Bosch te lezen! Dit zijn namelijk allebei steden die net als Breda in Noord-Brabant liggen waardoor deze steden dus redelijk dichtbij Breda te vinden zijn. Vandaar dat het dus goed zou kunnen dat je ook wel geïnteresseerd bent in mijn artikel over Den Bosch en / of mijn artikel over Eindhoven wanneer je hebt genoten van het artikel dat op deze pagina te vinden is. Al deze artikelen zijn immers redelijk gerelateerd aan elkaar.

Appartement huren Breda de Grote Kerk afbeelding

Op deze bovenstaande afbeelding kan je (een deel) van de Grote Kerk die in Breda te vinden is zien. Zoals je kan zien is dit een bouwwerk dat een indrukwekkend uiterlijk heeft. Daarom is het vaak ook zeker de moeite waard om de Grote Kerk te bezoeken wanneer je in Breda bent. Wanneer je meer over deze kerk te weten wil komen zou ik trouwens het artikel dat op deze pagina staat (nogmaals) door te lezen. Hierin bespreek ik de Grote Kerk namelijk uitgebreid.