Roosendaal

Informatie over Roosendaal

Wanneer je meer te weten wil komen over de plek genaamd Roosendaal ben je hier helemaal precies op de goede plek! In het artikel dat op deze pagina te vinden is kan je namelijk alles over deze plek lezen. Vandaar dat ik je dus ook zeker wil aanraden om snel verder te lezen wanneer je meer te weten wil komen over Rosendaal! Door dit artikel door te lezen kan je namelijk van alles over deze stad te weten komen.

Je kan in dit artikel trouwens onder andere van alles lezen over wat de beste manier is om een woonruimte in Roosendaal te huren. Je kan in dit artikel echter verder ook nog een hele hoop andere dingen over Roosendaal lezen. Daarom is het dus ook zeker de moeite waard om het artikel dat op deze pagina te vinden is door te lezen wanneer je meer te weten wil komen over Roosendaal. Ik wil je daarom dus ook zeker aanraden om dit artikel dus (volledig) door te lezen wanneer je inderdaad wel meer over Roosendaal te weten wil komen! Na dit daadwerkelijk gedaan te hebben zou je immers in principe op een goede manier over Roosendaal geïnformeerd moeten zijn.

 

Algemene informatie over Roosendaal

Het zou goed kunnen dat je al weet wat Roosendaal is wanneer je dit leest. Het zou echter natuurlijk ook gewoon heel erg goed kunnen dat je dit leest terwijl je eigenlijk helemaal niet precies weet wat Roosendaal is. Daarom wil ik dit nu ook eerst even wat algemene dingen over dit onderwerp gaan bespreken voordat ik echt verder ga met dit artikel. Wanneer je niet echt weet wat Roosendaal is en wat er met Roosendaal bedoeld wordt begrijp je namelijk hoogstwaarschijnlijk niet al te veel van de rest van het artikel dat op deze pagina te vinden is. Vandaar dat ik je nu eerst dus ook meer wil gaan vertellen over wat Roosendaal is voordat ik verder ga met dit artikel.

Roosendaal is een stad die in Nederland ligt. Deze stad ligt namelijk in de Nederlandse provincie genaamd Noord-Brabant. Deze stad ligt dus in het zuiden van Nederland. Noord-Brabant is namelijk een provincie die in het zuiden van Nederland ligt. Verder ligt Roosendaal overigens redelijk in het westen van Noord-Brabant. Verder ligt deze stad verticaal gezien ongeveer in het midden van de provincie Noord-Brabant. Deze stad ligt dus wel redelijk in de uithoeken van Nederland. Vandaar dat Roosendaal dus ook heel erg dicht bij België ligt. Zo ligt Roosendaal bijvoorbeeld slechts iets van 50 kilometer verwijderd van de bekende Belgische stad genaamd Antwerpen[LINK].

Vandaar dat België en steden zoals Antwerpen dus ook gemakkelijk te bereiken vanuit Roosendaal. Zo is het treinstation van Roosendaal bijvoorbeeld het aller laatste station van Nederland voordat je de grens met België overgaat. Deze stad staat daarom dus ook zeer direct in verbinding met België! Dit merk je op sommige manieren dan ook terug in Roosendaal. Omdat deze stad zo dichtbij de Belgische grens ligt komen er namelijk bijvoorbeeld vrij veel Belgen in Roosendaal. Dit is dus een van de manieren waarop je goed kan terug zien dat Roosendaal een stad is die slechts enkele kilometers van de Belgische grens verwijdert ligt.

Roosendaal is overigens niet een ontzettend grote stad. In deze stad wonen (momenteel) namelijk een kleine 80.000 mensen. Vandaar dat Roosendaal dus ook niet behoort tot de aller grootste steden van Nederland. Toch behoort Roosendaal wel bij een van de grotere (en bekendere) steden die in Nederland te vinden zijn. De meeste mensen die (al lang) in Nederland wonen hebben dan ook al wel eens in hun leven van Roosendaal gehoord. Roosendaal behoort echter dus zeker niet tot de aller grootste steden die in Nederland te vinden zijn. Vandaar dat Roosendaal dus ook eerder meer een middelgrote stad is. In Roosendaal heb je hierdoor wel gewoon de meeste faciliteiten (in de buurt) die je eventueel nodig zou kunnen hebben, terwijl deze stad niet uitzonderlijk druk is. Dit is iets dat veel mensen erg prettig vinden van Roosendaal! Hierdoor is er namelijk een erg fijne balans in deze stad.

Het is in Roosendaal overigens erg goed mogelijk om te winkelen. In deze stad vind je namelijk vele winkelgelegenheden. Zo zijn er in deze stad bijvoorbeeld een hoop winkelstraten te vinden. Verder heb je ook meerdere (overdekte) winkelcentrums in Roosendaal. Vandaar dat je dus ook meer dan genoeg mogelijkheden hebt wanneer het gaat om winkelen in Roosendaal. Aangezien er meer dan genoeg winkels zijn te vinden in Roosendaal is het zo dat eigenlijk iedereen wel op een geslaagde manier zou moeten kunnen shoppen in Roosendaal. Hierdoor kan het ook erg leuk zijn om in deze stad te gaan winkelen wanneer dit iets waar je van houdt!

Roosendaal is overigens een stad die (over het algemeen) goed te bereiken is. Zo heeft deze stad bijvoorbeeld een belangrijk treinstation waar vele populaire / veel gebruikte treinen stoppen. Vandaar dat Roosendaal dus ook een plek is die (onder andere) in principe erg goed met de trein te bereiken is. De trein is echter zeker niet het enige vervoermiddel dat je prima kan gebruiken om naar Roosendaal af te reizen. Zo is deze stad bijvoorbeeld ook gewoon prima met de auto te bereiken. Deze stad ligt namelijk goed aangesloten op het wegennetwerk dat in Nederland te vinden is. Er zijn dan bijvoorbeeld ook meerdere grote snelwegen die naar / langs Roosendaal liggen. Vandaar dat je dus ook goed naar deze stad kan afreizen met de auto.

Het netnummer van Roosendaal is trouwens 0165. Hier kan je telefoonnummers uit Roosendaal dus aan herkennen. Dit soort telefoonnummers beginnen namelijk dus allemaal met de getallen 0165. Het netnummer 0165 is dan ook een kenmerk van Roosendaal. Vandaar dat ik je hier nu even over wilde vertellen.

In de stad Roosendaal vind je overigens best veel parken. Hierdoor is Roosendaal dus als het ware een redelijke groene stad. Veel mensen vinden dit erg prettig van deze stad! De meeste mensen houden er namelijk niet van om in een stad te komen die alleen maar volledig uit gebouwen bestaat. Dit soort steden hebben bijvoorbeeld vaak een zeer grauwe uitstraling. Daarom is het dus ook zeker erg prettig dat er meerdere (grote) parken in Roosendaal te vinden zijn. Hierdoor heb je Roosendaal namelijk nog in ieder geval een beetje natuur en recreatiegebieden in deze desbetreffende stad.

 

De geschiedenis van Roosendaal

Door de jaren heen heeft Roosendaal een bijzondere en interessante geschiedenis weten op te bouwen. Er zijn dan ook bijvoorbeeld vele memorabele momenten geweest in de geschiedenis van Roosendaal. Daarom is het dus ook zeker leuk om meer over de geschiedenis van Roosendaal te weten te komen. Zeker aangezien je door de geschiedenis van Roosendaal beter te kennen je ook beter gaat begrijpen hoe Roosendaal er uiteindelijk uit is komen te zien zoals op de dag van vandaag het geval is! Dit is dan ook de reden dat ik besloten heb om je nu meer te gaan vertellen over de geschiedenis van Roosendaal. Ik wil je dan ook van harte aanraden om snel verder te lezen wanneer je meer te weten wil komen over de geschiedenis van Roosendaal! Door dit te doen zou je de geschiedenis van de plek in kwestie immers goed moeten leren kennen.

De geschiedenis van Roosendaal begon overigens al zeer lang geleden. Deze plek bestaat namelijk al heel erg lang. Vandaar dat Roosendaal door de jaren heen dus meer dan genoeg tijd heeft gehad om een boeiende en indrukwekkende geschiedenis op te bouwen. Vandaar dat het niet zo gek is dat dit ook echt is gebeurd.

Zoals je net al hebt kunnen lezen is Roosendaal al erg lang geleden ontstaan. Aanvankelijk ontstond Roosendaal namelijk naar alle waarschijnlijkheid ergens rond de 13e eeuw. Inmiddels bestaat deze stad dus al honderden jaren oud! Toen deze stad ontstond lag deze plek er echter nog heel anders bij dan dat op vandaag het geval is. Door de jaren heen is Roosendaal dan ook ontzettend veel ontwikkeld. Dit is echter natuurlijk niet zo heel vreemd aangezien deze plek dus al echt honderden jaren bestaat.

Zo was Roosendaal in de 13e eeuw echt nog maar een zeer klein plaatsje. Dit was in deze periode namelijk nog maar slechts een kleine verzameling van huizen. Beetje bij beetje groeide deze plek vervolgens verder. Er begon op deze plek namelijk bijvoorbeeld ook steeds meer bedrijvigheid te ontstaan. Zo begon bijvoorbeeld turfwinning erg belangrijk te worden voor deze plek. Verder is het zo dat de vaarwateren in en rondom Roosendaal verbeterd werden, wat de handel die in dit gebied gedreven werd zeker ten goede kwam.

Uiteindelijk kwam Roosendaal echter ook in een lastige situatie terecht wat de groei die hiervoor in deze plek had plaatsgevonden liet stagneren. Zo raakte Nederland, en dus tevens ook Roosendaal namelijk verwikkeld in de 80 jarige oorlog. Aangezien Roosendaal niet echt een al te grote plek was had deze plek ook niet al te beste bescherming. Vandaar dat Roosendaal tijdens deze oorlog ook meerdere malen flinke schade opliep. Ook trof de verscheurende ziekte genaamd de pest deze regio zo ongeveer in dezelfde periode. Om alles nog maar een beetje erger te maken kreeg Roosendaal in deze periode verder nog te maken met een aantal stadsbranden in deze tijd. Hierbij gaat het overigens zo ongeveer om de tweede helft van de 16e en de eerste helft van de 17e eeuw. Dit was dus een periode waarin het niet al te voortvarend ging met Roosendaal. Al met al wist Roosendaal deze lastige tijden echter wel te doorstaan, waarna deze plek de weg naar boven weer insloeg.

Vervolgens is het zo dat er in de wat recentere geschiedenis ook belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in de geschiedenis van Roosendaal. Zo is het namelijk bijvoorbeeld zo dat er in de 19e eeuw verschillende spoorwegen werden aangelegd bij Roosendaal. Hierdoor verbeterde de infrastructuur van deze plek dus, waardoor Roosendaal beter bereikbaar werd vanuit andere gebieden. Ook is het zo dat rond deze periode de industrialisering een beetje op gang begon te komen. Dit resulteerde er in dat Roosendaal explosief begon te groeien.

Er kwam vervolgens echter weer een oorlog die roet in het eten gooide wanneer het aankwam op de ontwikkeling van Roosendaal. Hierbij gaat het om de Tweede Wereldoorlog. Deze oorlog richtte namelijk in Roosendaal net zoals op tal van andere plaatsen echt enorme schade aan. Ook deze moeilijke periode wist Roosendaal echter te doorstaan. Vervolgens is deze plek overigens na de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot het Roosendaal zoals we dit op de dag van vandaag kennen.

 

Bezienswaardigheden die in Roosendaal te vinden zijn

Er zijn in en rondom Roosendaal een aantal zeer bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Het kan dan ook zeker de moeite waard zijn om (een aantal) van deze bezienswaardigheden eens te bezoeken wanneer je bijvoorbeeld een keertje in Roosendaal bent! Je moet dan echter natuurlijk wel weten wat voor soort bezienswaardigheden er eigenlijk allemaal in Roosendaal te vinden zijn. Daarom wil ik je hier nu ook meer over gaan vertellen! Vandaar dat ik heb besloten om hieronder even een overzicht te maken dat bestaat uit een aantal van de (bekendere) bezienswaardigheden die in Roosendaal te vinden zijn. Door het onderstaande overzicht door te lezen kan je dus snel en gemakkelijk te weten wat voor bezienswaardigheden er allemaal te vinden zijn in Roosendaal.

Er zijn echter overigens buiten de onderstaande bezienswaardigheden overigens dus ook nog meerdere andere bijzondere bezienswaardigheden in Roosendaal te vinden die niet in het onderstaande overzicht zijn opgenomen. In het onderstaande overzicht staan dus niet alle bezienswaardigheden die in Roosendaal te vinden zijn. Toch kan je door het onderstaande overzicht even door te lezen goed achterhalen wat voor soort bijzondere bezienswaardigheden er allemaal in Roosendaal te vinden zijn. Vandaar dat ik je dus ook zeker wil aanraden om het onderstaande overzicht even door te lezen wanneer je meer te weten wil komen over (een aantal van de) de bezienswaardigheden die in Roosendaal te vinden zijn!

 

Sint-Janskerk

Een van de meest bekende en waarschijnlijk ook de meest bijzondere bezienswaardigheid die in Roosendaal te vinden is heet overigens de Sint-Janskerk. Vandaar dat ik je nu dus ook meer over deze desbetreffende bezienswaardigheid wil gaan vertellen. Zoals je waarschijnlijk al wel kan zien aan de naam van de Sint-Janskerk is het overigens zo dat deze desbetreffende bezienswaardigheid een kerk is. Voluit heet deze kerk trouwens de Sint-Jan de Doperkerk. Over het algemeen wordt deze kerk echter gewoon de Sint-Janskerk genoemd. Dit ga ik door middel van dit artikel daarom ook doen.

Op de plek waar de Sint-Janskerk staat waren trouwens al heel erg lang gebedshuizen terug te vinden. Deze hebben het echter naar mate de jaren verstreken om wat voor soort redenen niet gered om hier te blijven te staan, wat er vervolgens in resulteerde dat in het jaar 1839 op deze desbetreffende plek de Sint-Janskerk in gebruik werd genomen. Deze kerk is hier destijds trouwens gebouwd op ontwerp van een uit Antwerpen afkomstige architect met de naam J. Franssen. Verder is het overigens zo dat de Sint-Janskerk voorzien is van een kerktoren die een hoogte heeft van ruim 57 meter. Vandaar dat je dit bouwwerk in kwestie ook vanuit de wijde omgeving kan zien liggen. Dit is een van de dingen die de Sint-Janskerk imposant, en tevens bekend maakt.

Sinds het jaar 1971 is de Sint-Janskerk trouwens een rijksmonument. Dit is iets dat nog maar eens onderstreept dat de Sint-Janskerk een bouwwerk is dat zeker wel het een en ander te bieden heeft. Alleen maar bijzondere bouwwerken worden immers verkozen tot rijksmonument. Wanneer dit gebeurt worden dit soort bouwwerken namelijk onder andere extra goed beschermd zodat deze bouwwerken niet verloren zullen gaan.

 

Tongerlohuys 

Verder is ook het Tongerlohuys een (bekende en populaire) bezienswaardigheid die in Roosendaal te vinden is. Ik wil je hier daarom nu dus meer over gaan vertellen. Een van de redenen dat het Tongerlohuys een bijzonder gebouw is heeft trouwens te maken met de leeftijd van dit pand. Het is immers zo dat het Tongerlohuys inmiddels al erg oud is. Dit bouwwerk dateert namelijk uit het jaar 1762.

Door de jaren heen heeft het Tongerlohuys overigens meerdere verschillende functies vertolkt. Aanvankelijk werd dit gebouw namelijk gebruikt als een zogenaamd refugium. Een refugium is verder een plaats waar geestelijken als het ware even kunnen onderduiken wanneer hun woonplaats even om wat voor soort reden dan ook niet meer veilig wordt geacht. Hierna bleef dit pand vervolgens tot in het jaar 1971 in gebruik als pastorie, wat de naam is om een woonplaats van een pastoor mee aan te duiden. Hierna vestigde zich onder andere een museum in het Tongerlohuys, en op deze manier wordt dit gebouw op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. In het museum dat in het Tongerlohuys is terug te vinden kan je trouwens onder andere van alles te weten te komen over de geschiedenis van Roosendaal. Wanneer je in Roosendaal bent en je deze plek wel interessant vindt kan het dus een goed idee zijn om eens een bezoekje te gaan brengen aan het Tongerlohuys!

 

Mariadal

Ook het Mariadal is nog een bijzonder gebouw dat in Roosendaal kan worden terug gevonden. Vandaar dat ik je hier nu dus ook graag nog meer over wil gaan vertellen! Het Mariadal is overigens een klooster dat in het jaar 1934 werd gebouwd. Destijds is dit klooster gebouwd naar het ontwerp van 2 architecten met de namen Franciscus Sturm en Joseph Cuypers. Dit ontwerp wordt verder door vele mensen gewaardeerd, waardoor het Mariadal is uitgeroepen tot een officieel rijksmonument. Verder is het overigens zo dat dit bouwwerk tegenwoordig nog steeds als klooster wordt gebruikt. Dit is op zich vrij bijzonder, aangezien er op de dag van vandaag niet echt meer bijster veel kloosters in Nederland zijn terug te vinden.

 

De Hoop

De Hoop is ook een bijzondere bezienswaardigheid die in Roosendaal te vinden is. Dit is namelijk een erg bijzondere molen. Daarom kan het dus ook zeker de moeite waard zijn om deze molen genaamd de Hoop de gaan bezoeken wanneer je in of rondom Roosendaal bent. Het kan namelijk erg leuk zijn om deze molen eens in het echt te zien. Zeker wanneer je van molens houdt en dus affiniteit hebt met molens!

Het is overigens zo dat de Hoop een korenmolen is. Dit houdt in dat deze molen er voor bedoeld was om graan mee te malen om zo op deze manier meel te kunnen produceren. Deze desbetreffende molen heeft door de jaren heen dan ook een belangrijke functie vertolkt in de voedsel voorziening van de mensen in Roosendaal en omstreken. Verder is het trouwens zo dat de Hoop een windmolen is. Deze molen draait dus door middel van de kracht van de wind.

Aanvankelijk werd de molen de Hoop trouwens in het jaar 1684 gebouwd. Deze molen is dus al erg oud! Dit speelt dan ook zeker een rol in het feit dat het leuk kan zijn om deze molen te gaan bezoeken. Deze molen heeft hierdoor namelijk dus veel historische waarde. De Hoop is na zijn bouw in 1684 overigens wel meerdere malen verplaatst. Verder is deze molen ook wel eens gerepareerd nadat deze schade had opgelopen tijdens een storm. Op de dag van vandaag verkeert de Hoop dus niet meer volledig in zijn originele staat.

 

Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk is ook een bekende bezienswaardigheid die in de stad Roosendaal staat. Het kan dan ook zeker de moeite waard zijn om dit bouwwerk te gaan bezoeken wanneer je in of rondom Roosendaal bent. De Heilig Hartkerk is immers zeker niet voor niets uitgeroepen tot een rijksmonument. Deze status verkreeg dit desbetreffende bouwwerk trouwens op 23 april van het jaar 2002.

Een van de redenen dat de Heilig Hartkerk een rijksmonument is geworden komt trouwens doordat dit bouwwerk een uiterlijk heeft dat veel mensen wel kunnen waarderen. Dit desbetreffende uiterlijk dankt de Heilig Hartkerk aan een meneer met de naam Jan van der Laan. Het is namelijk zo dat dit de architect is geweest die de Heilig Hartkerk ontworpen heeft. De bouw van de Heilig Hartkerk is verder overigens in het jaar 1935 voltooid nadat Jan van der Laan dit bouwwerk ontworpen had. Bij de bouw van de Heilig Hartkerk is trouwens grotendeels gebruik gemaakt van bakstenen. Ook binnenin de de Heilig Hartkerk zijn tevens indrukwekkende dingen te zien. Het is dus niet alleen maar het uiterlijk dat men van de Heilig Hartkerk kan waarderen.

Zoals je al wel aan de naam van de Heilig Hartkerk kan zien is het overigens zo dat dit bouwwerk oorspronkelijk een kerk en dus een gebedshuis was. Dit is op de dag van vandaag echter niet meer het geval. Hier is dit desbetreffende bouwwerk namelijk tot het jaar 2006 voor gebruikt, waarna de Heilig Hartkerk sinds het jaar 2010 als een gezondheidscentrum gebruikt wordt.

 

Watertoren van Roosendaal

Een andere zeer belangrijke en bekende bezienswaardigheid die in Roosendaal te vinden is heet uiteraard de watertoren van Roosendaal. Dit is namelijk een erg bekende watertoren die in Roosendaal te vinden is! Vrijwel iedereen die in Roosendaal woont kent deze watertoren dan ook wel. Dit komt onder andere doordat deze watertoren nogal hoog is. Het is namelijk zo dat de watertoren van Roosendaal een hoogte van bijna 49 meter heeft. Je kan deze desbetreffende watertoren dus al van een flinke afstand zien liggen. Verder is het overigens zo dat de watertoren van Roosendaal gebouwd is in het jaar 1916. Destijds is dit gebeurt aan de hand van het ontwerp van een architect genaamd H.P.N. Halbertsma.

Wil je trouwens te weten komen hoe de watertoren van Roosendaal er nou eigenlijk precies uitziet? In dat geval wil ik je aanraden om even naar de onderkant van dit artikel te gaan! Je kan daar namelijk een afbeelding vinden waar de watertoren van Roosendaal op staat afgebeeld.

 

Raadhuis van Roosendaal

De laatste bezienswaardigheid van Roosendaal waar ik je door middel van dit artikel nog meer over wil gaan vertellen is het raadhuis van Roosendaal. Ook dit is immers een bijzonder bouwwerk dat in de plek Roosendaal staat. Het raadhuis van Roosendaal heeft dan ook de status van een rijksmonument. Deze status verkreeg dit bouwwerk verder in het jaar 1971.

Het is overigens niet zo vreemd dat het raadhuis van Roosendaal inderdaad een rijksmonument is. Zo is het namelijk bijvoorbeeld zo dat dit een historisch gebouw is. Er zijn immers delen van dit pand die uit de 16e eeuw stammen. Er zijn door de jaren heen echter wel meerdere dingen aan het raadhuis van Roosendaal aangepast, waardoor dit gebouw zeker niet meer volledig uit deze periode komt. Sommige delen van het raadhuis van Roosendaal zijn dus nog recenter gebouwd. Zo is dit gebouw in zijn geschiedenis namelijk bijvoorbeeld getroffen door een brand. Vandaar dat het dus niet zo gek is dat dit bouwwerk niet meer in zijn originele staat verkeert. Toch zijn echter nog vele delen van het huidige raadhuis van Roosendaal honderden jaren oud. Vandaar dat ook het ‘moderne’ raadhuis van Roosendaal nog steeds zeker een historisch bouwwerk is.

Een raadhuis is verder trouwens een plek waar leden van de gemeente bij elkaar komen om bijvoorbeeld vergaderingen te houden. Hier is het raadhuis van Roosendaal dan ook een tijd lang voor gebruikt. Op de dag van vandaag gebeurt dit echter niet meer, en zit er onder ander een museum in dit pand.

 

Verschillende opties / manieren om in Roosendaal te gaan wonen

Het is (over het algemeen) erg leuk om in Roosendaal te wonen! Er zijn dan ook veel mensen die graag in Roosendaal zouden willen wonen. Daarom wil ik je nu dus ook meer gaan vertellen over hoe je eventueel in Roosendaal zou kunnen gaan wonen. Dit kan je overigens op een aantal verschillende manieren bewerkstelligen. Wanneer je in Roosendaal wil gaan wonen heb je namelijk een aantal verschillende opties.

Doordat er meerdere verschillende manieren zijn waarop je in Roosendaal kan gaan wonen kan het overigens soms lastig zijn om te bepalen wat voor jouw persoonlijke situatie de beste manier is om in deze plek te kunnen gaan wonen. Ik wil je door middel van dit artikel dan ook zo goed mogelijk bij proberen te helpen bij het vinden van de beste optie hiertoe! Wanneer je inderdaad in Roosendaal wil gaan wonen kan je dit immers natuurlijk uiteraard het beste gaan doen op de manier die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Ik ga hieronder dus de verschillende manieren waarop je eventueel in Roosendaal zou kunnen gaan wonen bespreken, aangezien je in principe zelf zou moeten bepalen welke van deze manieren je persoonlijk het beste lijkt wanneer je goed over deze desbetreffende opties geïnformeerd bent.

 

Woonruimte in Roosendaal kopen

Het is ten eerste natuurlijk mogelijk om woonruimte in Roosendaal te bemachtigen door een woning te kopen in deze stad. Dit is dan ook een zeer goede mogelijkheid om in Roosendaal te kunnen wonen. Toch is het echter jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd om (geschikte) woonruimte in de stad Roosendaal te kunnen kopen. Je dient hierdoor namelijk financieel gezien in een vrij uitzonderlijke situatie te zitten. Wanneer je wel in een situatie zit waarin je (zonder enige problemen) een woning kan kopen in Roosendaal is dit verder waarschijnlijk je aller beste optie om op deze desbetreffende plek te gaan wonen. Het wonen in een koopwoning brengt immers vele voordelen met zich mee. Zo is dit namelijk bijvoorbeeld een manier van wonen die met een hele hoop zekerheid gepaard gaat.

 

Woonruimte in Roosendaal kraken

Verder is het ook mogelijk om woonruimte in Roosendaal de kraken wanneer je in deze stad wil gaan wonen. Dit is dus ook nog een optie die je hebt wanneer je in Roosendaal wil gaan wonen. Het is echter wel zo dat deze manier van het wonen in Roosendaal af te raden is. Het kraken van een woning is immers illegaal. Wanneer je een woning kraakt vestig je jezelf namelijk in een pand dat van iemand anders is en al langere tijd leegstaat. Aangezien het verboden is om op deze manier in Roosendaal te gaan wonen ga ik deze optie nu echter verder buiten beschouwing houden.

 

Woonruimte in Roosendaal bemachtigen doormiddel van anti-kraak

Nog een andere manier waarop je in Roosendaal zou kunnen gaan wonen is door hier in een anti-kraak woning te gaan wonen. Dit is echter wel een manier om te wonen die niet al te gebruikelijk is. Er is dan ook over het algemeen niet al te veel aanbod om je inderdaad op deze manier in Roosendaal te gaan vestigen.

Wanneer je in een anti-kraak woning trekt is het overigens zoals deze term eigenlijk al wel aangeeft zo dat je in een desbetreffende woning gaat wonen om ervoor te zorgen dat deze dan niet meer gekraakt kan worden. Panden kunnen namelijk alleen maar worden gekraakt wanneer deze (langtijdig) leeg staan. Door mensen tegen vaak schappelijke tarieven in een pand te laten wonen dat anders leeg zou staan kan je dus voorkomen dat dit gekraakt wordt. Financieel gezien is het wonen in een anti-kraak pand dan ook vaak aantrekkelijk. Je hebt bij deze manier van wonen echter wel maar weinig zekerheid. Zo kan je bijvoorbeeld vaak op korte termijn uit een woning worden gezet waar je onder anti-kraak voorwaarden woont.

 

Woonruimte in Roosendaal huren

Je kan natuurlijk ook woonruimte in Roosendaal gaan huren wanneer je woonruimte in deze stad wil bemachtigen. Dit is zelfs ook een (erg goede) optie wanneer je opzoek bent naar woonruimte in Roosendaal. Over het over het algemeen is dit voor de meeste mensen overigens een van de aller beste manieren om (tijdelijk) woonruimte in Roosendaal te bemachtigen! Dit is namelijk bijvoorbeeld voor de meeste mensen wel haalbaar. Er worden namelijk in allerlei verschillende prijsklassen huurwoningen in Roosendaal aangeboden. Het huren van een woning in Roosendaal kan dus een uitstekende optie zijn wanneer je inderdaad in deze desbetreffende plek zou willen gaan wonen.

 

Beste, meest effectieve en voordelige manier om woonruimte in Roosendaal te huren

Wanneer je graag woonruimte in Roosendaal zou willen huren kan je dit op enorm veel verschillende plekken doen. Hierdoor kan het soms nog best lastig zijn om de aller voordeligste plek / manier om woonruimte in Roosendaal te huren te vinden. Je moet dan immers dus vele aanbieders van woonruimte in Roosendaal met elkaar gaan vergelijken. Dit kan ook aardig veel tijd kosten. Vandaar dat ik je nu dus graag (zo goed mogelijk) wil gaan helpen bij het vinden van een voordelige aanbieder van woonruimte in Roosendaal! Wanneer je inderdaad wel een woning zou willen gaan huren in deze desbetreffende plek kan je dit namelijk natuurlijk het beste op een voordelige manier gaan doen. Niet iedereen heeft echter immers dus de tijd en energie om zelf de beste aanbieder van huurwoningen in Roosendaal te gaan zoeken.

Ik zou je zelf overigens willen aanbevelen om een woning door middel van www.kamernet.nl te gaan huren wanneer je inderdaad wel in Roosendaal zou willen gaan wonen door hier iets te gaan huren. Via deze website is het namelijk in ieder geval wat mij betreft voordelig om een woning te huren.

Zo is het namelijk bijvoorbeeld zo dat je via www.kamernet.nl in principe gelijk in contact kan komen met eventuele verhuurders van woonruimte in Roosendaal. Hier zit dus niemand tussen, waardoor je vaak op een zeer directe en tevens snelle manier tot een huurovereenkomst zou moeten kunnen komen door middel van deze site. Verder is het zo dat het huren van een woning via www.kamernet.nl over het algemeen niet met al te hoge kosten gepaard gaat. Wanneer je een woning huurt op een manier waarbij vele partijen betrokken zijn kunnen de kosten immers aardig hoog oplopen, aangezien dan elke van de desbetreffende betrokken partijen een commissie op een eventuele verhuur wil verdienen.

Verder zijn er ook nog andere opzichten waarin het voordelig kan zijn om een woning door middel van www.kamernet.nl te gaan huren. Vandaar dat ik je persoonlijk dus ook zeker kan aanraden om eens een kijkje te gaan nemen op deze desbetreffende website wanneer je inderdaad (actief) opzoek bent naar woonruimte om te huren in Roosendaal! Dit zou dan immers wel de moeite waard kunnen zijn.

 

Tot slot

Op deze pagina heb je allerlei informatie kunnen vinden over de Nederlandse stad genaamd Roosendaal. Ik hoop heel erg dat je deze informatie allemaal duidelijk kon begrijpen, en dat je het verder leerzaam en / of leuk vond om deze informatie door te lezen! Verder hoop ik ook heel erg dat ik je door middel van dit artikel een beter beeld heb kunnen geven over wat voor soort plek Roosendaal nou eigenlijk precies is. Roosendaal is namelijk een hele leuke en bijzondere stad. Vandaar dat deze stad naar mijn persoonlijke mening ook wel wat meer aandacht en erkenning verdient! Dit is dan ook de reden dat ik hoop dat ik door middel van het schrijven van dit artikel hebt kunnen bijdragen aan het vergroten van de bekendheid die Roosendaal heeft.

Heb je er trouwens van genoten om het artikel dat op deze pagina te vinden is te lezen? In dat geval wil ik je aanraden om ook eens mijn artikel over Eindhoven en / of Helmond te bekijken. Zowel Eindhoven en Helmond zijn namelijk allebei steden die in Noord-Brabant liggen (zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen ligt Roosendaal ook in deze provincie). Omdat Eindhoven en Helmond allebei plekken zijn die tevens in de provincie Noord-Brabant liggen zou het daarom dus zeker zo kunnen zijn dat je het leuk vindt om meer over een van deze of allebei deze steden te weten komen wanneer je het leuk vond om dit artikel over Roosendaal te lezen! Deze desbetreffende plekken zijn immers dus in ieder geval enigszins verwant aan Roosendaal. Vandaar dat ik je dus graag nog even wilde wijzen op dat er hier op deze website artikelen zijn terug te vinden die in het teken van Eindhoven en Helmond staan voordat ik dit huidige artikel echt helemaal tot zijn einde zou brengen.

 

Roosendaal watertoren afbeelding

Op deze bovenstaande afbeelding kan je de watertoren zien die in Roosendaal te vinden is. Zoals je kan zien is dit een watertoren die een erg bijzonder en indrukwekkend uiterlijk heeft. Vandaar dat het dus ook zeker de moeite waard kan zijn om deze watertoren eens in het echt te gaan bezoeken wanneer je in Roosendaal bent! Dit kan namelijk een erg leuke, bijzondere en gedenkwaardige ervaring zijn. Wanneer je meer te weten wil komen over deze watertoren die in Roosendaal te vinden is wil ik je overigens aanraden om het artikel dat op deze pagina te vinden is (nog eens) door te lezen. In dit artikel kan je namelijk veel meer gedetailleerde informatie vinden over de watertoren ik kwestie.

Katwijk

Wil je meer te weten komen over het huren van een huis in Katwijk? Lees dan snel verder voor meer informatie hierover!

Wanneer je opzoek bent naar informatie over hoe je woonruimte in de Nederlandse plek genaamd Katwijk kan huren ben je hier helemaal op precies de goede plek. Je kan in het artikel dat op deze pagina te vinden is namelijk werkelijk alles over dit onderwerp lezen. Dit artikel staat namelijk vrijwel volledig in het teken van het huren van woonruimte in Katwijk. Vandaar dat ik je dus ook zeker weten wil aanraden om snel verder te lezen om meer te weten te komen over dit onderwerp wanneer je hierin geïnteresseerd bent! Door dit artikel door te lezen kan je namelijk in principe alles te weten komen dat je moet weten om onder voordelige omstandigheden en voorwaarden een leuke woonruimte te kunnen gaan bemachtigen in Katwijk, zonder hier uitzonderlijk veel moeite voor te hoeven doen.

Verder kan je in dit artikel ook nog een hele hoop andere informatie over Katwijk vinden in dit artikel. Zo kan je in dit artikel bijvoorbeeld van alles over de geschiedenis van deze plek lezen. Je kan in dit artikel ook nog van alles lezen over (een aantal van) de bezienswaardigheden die in en rondom Katwijk te vinden. Kortom, je kan in dit artikel dus werkelijk van alles over Katwijk lezen. Wanneer je hier wel meer over te weten zou willen komen wil ik je dan ook zeker aanraden om het artikel dat op deze pagina te vinden is (volledig) door te lezen! Waarschijnlijk vind je dit dan namelijk de moeite waard.

 

Algemene informatie over Katwijk

Zoals je hoogstwaarschijnlijk al wel weet is Katwijk een plek die in Nederland ligt. Katwijk ligt namelijk in de provincie Zuid-Holland. Deze desbetreffende plek ligt verder in het noord westen van deze provincie. Verder ligt Katwijk overigens aan zee. Er is dan ook een strand gebied bij deze plek. Hier staat Katwijk dan ook bekend om. Vele mensen vinden dit overigens zeker een voordeel van deze plek. Er zijn dan ook (met lekker weer) vaak veel mensen die dit strand bezoeken. Katwijk is dus een populaire badplaats voor vele mensen. Dit strand is dus ook redelijk bekend, waardoor de plek Katwijk ook redelijk veel naamsbekendheid heeft. De meeste mensen die (al lang) in Nederland wonen hebben namelijk over het algemeen wel gehoord van Katwijk en kennen deze naam dus. Ondanks dat iedereen de plek Katwijk bij naam kennen weet echter toch zeker niet iedereen wat voor plek Katwijk nou eigenlijk precies is. Daarom heb ik hieronder ook een verzameling gemaakt met nog veel meer algemene informatie over Katwijk. Wanneer je nog niet precies weet wat voor plek Katwijk nou eigenlijk is wil ik je dan ook zeker aanraden om deze onderstaande informatie nog even door te nemen. Wanneer je al wel precies weet wat Katwijk voor een plek is kan je er eventueel voor kiezen om deze informatie over te slaan. Je kent de meeste van de onderstaande kennis dat namelijk waarschijnlijk al. Het kan echter uiteraard eigenlijk nooit kwaad om je geheugen op te frissen en eventueel mogelijk nog wat nieuws te leren over de plek die Katwijk genoemd wordt genoemd. Het kan dus vaak toch wel verstandig zijn om de onderstaande informatie even door te nemen wanneer je van plan bent om dit gehele artikel te gaan lezen! Hierdoor weet je namelijk zeker dat je goed op de hoogte bent over Katwijk. Dit is dus prettig van het doornemen van de onderstaande informatie.

Op het moment van het schrijven van dit artikel heeft de plek Katwijk trouwens ongeveer iets van 65.000 inwoners. Voor Nederlandse begrippen is Katwijk dus een redelijk grote plek. Dit is dan ook zeker een van de redenen dat er best veel mensen zijn in Nederland die Katwijk kennen of zelfs wel al eens echt in deze stad geweest zijn. Verder heeft deze plek trouwens een oppervlakte van iets van 31 vierkante kilometer. Hiervan is overigens het overgrote gedeelte gewoon land aangezien ongeveer iets van 6,5 vierkante kilometer hiervan uit water bestaat. Er is echter dus sowieso wel veel water te vinden in de omgeving van Katwijk, aangezien deze plek natuurlijk ook aan de zee ligt. Hierdoor kan je dus echt uitzonderlijk veel water vinden in de buurt van Katwijk. 6,5 vierkante kilometer is echter overig water buiten de zee om dat in de plek Katwijk ligt. Er ligt namelijk bijvoorbeeld een kanaal in Katwijk (dit kanaal is overigens verbonden met de zee). Katwijk ligt overigens ook aan een rivier die de Oude Rijn heet.

Verder zijn er ook meerdere grachten en andere soorten wateren te vinden in Katwijk. Hier komt deze 6,5 vierkante kilometer water die in Katwijk te vinden is dus vandaan. Je kan dit water namelijk dus in de vorm van onder andere een kanaal en grachten terug vinden in Katwijk. Verder zijn er ook nog andere vormen van water die je terug kan vinden in Katwijk. Kortom, je kan dus erg veel water in en rondom Katwijk vinden. Dit water heeft zelfs al sinds de oprichting / het ontstaan van Katwijk al een belangrijke rol gespeeld voor dit gebied! Wanneer dit water er niet geweest was zou het zelfs erg goed zo kunnen zijn dat Katwijk nooit zou zijn ontstaan. Vandaar dat Katwijk dus ook een plek is die een hevige connectie heeft met water. Water speelt namelijk een erg belangrijke rol in en rondom Katwijk.

Aangezien Katwijk aan de zee ligt vind je overigens ook een redelijk bijzondere natuur in het gebied waarin Katwijk ligt wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met vele andere regio’s van Nederland (en de rest van de wereld). Deze omgeving is dan ook zeker één van de dingen die deze plek zo bijzonder en uniek maakt! Zo vinden de meeste mensen deze omgeving namelijk erg mooi. Er zijn namelijk vele mensen die uitzicht op het strand en de zee erg mooi vinden, en dit heb je in Katwijk.  Verder zijn er ook veel mensen die duinen heel erg mooi vinden. Dit behoort dan ook zeker tot de redenen dat er vele mensen zijn die er erg van genieten om in Katwijk te wonen of hier in ieder geval te komen! Het strand dat je bij Katwijk kan vinden voegt dat ook echt enorm veel toe aan deze plek. Dit is namelijk dus bijvoorbeeld onder andere één van de redenen dat er veel mensen zijn die wel in Katwijk zouden willen wonen.

Veel mensen ervaren het namelijk bijvoorbeeld als zeer rustgevend om dichtbij het strand en de zee te wonen. Verder zijn er ook zeer veel mensen die er gewoon erg van houden om het strand te bezoeken. Voor dit soort mensen is het dan ook erg leuk / prettig om in Katwijk te wonen! Wanneer je in Katwijk woont woon je namelijk dus in een plek waar een mooi strand en mooie zee te vinden zijn. Dit vinden vele mensen echt top van deze plek. Dit speelt voor veel mensen die in Katwijk wonen dan ook een erg belangrijke rol (om hier te gaan en / of te blijven wonen).

De zee waar Katwijk aan ligt is overigens (uiteraard) de Noordzee. Dit is namelijk de enige zee die bij Nederland te vinden is. De Noordzee is overigens een zee die (zeker bij Nederland) erg koud kan zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je in deze zee gaat zwemmen in het voorjaar. Hier moet je dus wel rekening mee houden wanneer je naar het strand van Katwijk toe gaat. In de zomer warmt het water van de Noordzee echter altijd wel op zodat de meeste mensen het dan wel echt enorm lekker vinden om hier te gaan zwemmen.

Het feit dat Katwijk aan de zee ligt kan overigens ook een aantal (kleine) nadelen met zich mee brengen. Zo waait het hierdoor bijvoorbeeld aardig vaak (hard) in Katwijk. Aangezien deze plek aan de zee ligt heeft de wind hier namelijk vaak vrijwel vrij spel. De wind komt hier namelijk meestal net vanaf de zee het binnenland in, en heeft dan nog zeer veel kracht. Dit kan soms irritant en nadelig zijn. Hierdoor zijn er namelijk dus vaak harde windstoten te voelen in Katwijk. Dit kan bijvoorbeeld erg vervelend zijn wanneer je hier tegenin moet fietsen. Aan de andere kant is het echter wel weer zo dat het juist weer prettig kan zijn wanneer je deze wind in de rug hebt tijdens het fietsen. Toch ervaren de meeste mensen harde wind over het algemeen als onprettig en irritant. Vandaar dat de meeste mensen het dus ook als een nadeel zullen bestempelen dat er regelmatig krachtige windvlagen te voelen zijn in vele plekken binnen Katwijk. Daarom kan je hier jezelf dus ook maar beter op voorbereiden wanneer je Katwijk gaat bezoeken! Het is overigens zeker niet zo dat de wind altijd (hard) waait in Katwijk. Wanneer je deze plek gaat bezoeken zorgt de wind dus eigenlijk meestal helemaal niet voor problemen.

Katwijk ligt trouwens dichtbij vele andere (bekende) Nederlandse plekken. Zo ligt Katwijk bijvoorbeeld erg dichtbij de Nederlandse stad Den Haag. Je kan Den Haag dan ook goed bereiken vanuit Katwijk. Vandaar dat er ook vele mensen uit Den Haag zijn die naar het strand gaan in Katwijk. Er zijn echter ook een hele hoop mensen die het strand van Katwijk vanuit andere uithoeken in Nederland bezoeken. Het is dus zeker niet zo dat er alleen maar mensen uit Den Haag op dit strand komen. Zeker wanneer het (erg) lekker weer is komen er namelijk een hele hoop mensen vanuit heel Nederland naar het strand van Katwijk komen om hier van dit lekker weer te gaan genieten. Op dit soort momenten is dit strand dan eigenlijk altijd ook echt zeer sfeervol en gezellig. Daarom kan het dus ook zeker een goed idee zijn om dit strand te gaan bezoeken wanneer het eens lekker weer is! Zeker aangezien Katwijk vanuit vele plekken in Nederland gemakkelijk te bereiken is.

Dit geldt overigens wel voornamelijk alleen voor mensen met een auto. Ondanks dat Katwijk een redelijk grote en bekende plek is kan je deze plek namelijk bijvoorbeeld niet echt met de trein bereiken. Dit is dus niet echt al te handig van de plek Katwijk. Gelukkig kan je deze plek wel goed op een aantal andere manieren bereiken. Er zijn overigens ook wel gewoon meerdere bussen die naar en in Katwijk rijden. Deze plek is dus wel goed bereikbaar met de bus. Dit is dus een vervoersmiddel dat je wel goed kan gebruiken om naar Katwijk toe te reizen. Wanneer je Katwijk wil gaan bezoeken kan het dus een goed idee zijn om hiervoor de bus te gebruiken. Toch zijn er ook mensen die niet echt graag met het openbaar vervoer reizen. Zeker wanneer het om Katwijk gaat. De plek Katwijk is namelijk niet uitzonderlijk goed aangesloten op het netwerk van het openbaar vervoer zoals wel het geval is in vele andere plekken in Nederland.

De plek Katwijk is echter wel zeer goed aangesloten op het wegennet. Vandaar dat je deze plek dus ook wel gewoon erg goed kan bereiken door middel van een auto. Veel mensen die vanaf een flinke afstand naar Katwijk toe willen kiezen er dan ook voor om naar deze plek toe te gaan met de auto wanneer ze hier beschikking over hebben. Met de auto naar Katwijk afreizen heeft namelijk vele voordelen. Zo kan in principe volledig naar je eigen schema kijken wat het aller handigste / beste is om naar Katwijk toe te gaan wanneer je naar deze plek met de auto wil afreizen. Je hoeft hiervoor dus niet echt met andere mensen en factoren rekening te houden wat een erg groot voordeel is van het reizen met de auto. Wanneer je met het openbaar vervoer reist moet dit namelijk bijvoorbeeld wel. Dit is dan ook een van de redenen waarom de voorkeur van de meeste mensen sowieso uitgaat naar het reizen met de auto wanneer ze Katwijk willen gaan bezoeken vanuit een plek die een aardig aantal kilometers verwijderd ligt van Katwijk. Verder is het natuurlijk ook zo dat je met de auto erg makkelijk (veel en / of grote) spullen mee kan nemen. Dit is ook een erg groot voordeel van het gebruiken van de auto wanneer je naar Katwijk toe wil gaan. Zeker aangezien vele mensen Katwijk gaan bezoeken om naar het strand te gaan dat bij deze plek te vinden is. Hierdoor kan het erg prettig zijn om naar deze plek af te reizen door middel van een vervoersmiddel dat je goed kan gebruiken om vele spullen mee te nemen. Vaak is het namelijk wel prettig om aardig wat spullen mee te nemen wanneer je (de hele dag) naar het strand gaat. Zo kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om een parasol, koelbox en nog vele andere (grote) voorwerpen mee te nemen wanneer je naar het strand gaat. Dit kan echter allemaal lastig te vervoeren zijn wanneer je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist. Dit is echter al direct een stuk minder lastig wanneer je met de auto gaat. Vandaar dat het feit dat je gemakkelijk (veel) spullen mee kan nemen dus ook zeker een groot voordeel is van het afreizen naar Katwijk door middel van een auto.

Het is overigens zo dat Katwijk uit een aantal verschillende wijken is opgebouwd. Binnen Katwijk heb je dus een aantal verschillende wijken die allemaal hun eigen unieke kenmerken hebben. Hierdoor hebben vele verschillende plekken binnen Katwijk dus ook een eigen identiteit en karakter. Vandaar dat er dus ook redelijk verschil kan zitten tussen de verschillende wijken die in Katwijk te vinden zijn. Zo komen veel van deze verschillende wijken die binnen Katwijk te vinden zijn bijvoorbeeld uit (geheel) andere tijdsperiodes. Hierdoor zijn sommige wijken van Katwijk dus vele malen ouder dan andere wijken van deze stad. Deze stad heeft overigens onder andere meerdere nieuwbouwwijken. De plek Katwijk wordt dan ook nog steeds verder ontwikkeld en verder gebouwd. Hierdoor wordt de plek Katwijk dus steeds beetje bij beetje groter en uitgebreider. Er ontstaan hierdoor namelijk af en toe nieuwe gebieden die tot Katwijk behoren. Katwijk breidt zich zelf dan ook tot op de dag van vandaag nog steeds verder uit. Vandaar dat het dus ook goed zou kunnen dat Katwijk in de toekomst alleen nog maar groter (en mogelijk ook belangrijker) wordt!

Omdat er verschillende wijken binnen Katwijk zijn bestaat deze plek overigens uit verschillende delen. Zo is bijvoorbeeld het bekende Katwijk aan Zee onderdeel van deze stad. Dit is namelijk het deel van Katwijk waar ook het strand van deze plek toebehoort. Vandaar dat dit dus het bekendste deel is van Katwijk. Verder is Katwijk aan Zee ook het deel van Katwijk waar de meeste mensen wonen. Katwijk heeft echter ook nog een hele hoop andere delen die niet aan zee liggen. Deze delen zijn overigens bij het algemene publiek echter vaak minder bekend. Toch hebben deze andere minder bekende delen van Katwijk nog steeds zeer veel te bieden. Vandaar dat er vaak nog vele mooie plekken in Katwijk te ontdekken zijn, zelfs wanneer je bijvoorbeeld het strand van deze plek al meerdere malen bezocht hebt.

Voorbeelden van andere delen van Katwijk zijn overigens delen zoals Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Katwijk Noord. Verder zijn er ook nog een aantal andere delen die Katwijk vormen. Deze plek heeft dus echt veel meer te bieden dan alleen maar Katwijk aan Zee, wat bij de meeste mensen wel bekend is. Katwijk draait dus ook zeker niet alleen maar om de zee die te vinden is bij Katwijk. Deze plek heeft namelijk ook nog vele andere bijzondere en indrukwekkende delen die veel te hebben hebben. Wanneer je Katwijk (voor het eerst) gaat bezoeken kan het zeker de moeite waard zijn om deze delen ook te gaan bezoeken en ontdekken!

Zoals je net al meerdere malen hebt kunnen lezen is Katwijk trouwens in plek dat een strand heeft. Er zijn dan ook vele mensen die Katwijk gaan bezoeken om hier naar het strand te gaan. Dit is overigens niet zonder reden. Katwijk heeft namelijk een erg mooi en aangenaam strand. Zo wordt dit strand over het algemeen bijvoorbeeld erg goed schoon gehouden. Er ligt daardoor dus bijvoorbeeld meestal ook niet echt zwerfafval op dit strand, wat erg prettig is aangezien je hierdoor niet tussen het zwerfafval ligt wanneer je besluit om te gaan liggen op het strand dat bij Katwijk te vinden is. Dit is op sommige andere stranden nog wel eens anders. Vandaar dat het dus ook zeker een pluspunt is van het strand van Katwijk dat hier over algemeen niet echt viezigheid is te vinden op het strand. Hierdoor is dit namelijk een schoon en hygiënisch strand, waardoor het aangenaam is om je op dit strand te bevinden! Het feit dat het strand van Katwijk goed wordt schoon gehouden is dan ook zeker ee groot voordeel van dit strand.

Verder is het strand van Katwijk trouwens een strand dat gewoon openbaar is. Vandaar dat in principe iedereen het strand van Katwijk gewoon kan bezoeken. Hierdoor trekt dit strand een zeer divers publiek aan. In principe is iedereen namelijk dus welkom op het strand van Katwijk. Dit is dan ook zeker erg prettig van het strand dat bij Katwijk te vinden is! Veel mensen vinden het dan ook zeker een voordeel dat dit strand gewoon openbaar toegankelijk is. Dit strand is hierdoor namelijk totaal niet exclusief, en is dus gewoon gratis toegankelijk.

Op en rondom het strand van Katwijk zijn overigens meerdere verschillende horecagelegenheden te vinden. Het is in dit gebied dus goed mogelijk om iets te drinken of mogelijk een hapje te eten. Dit is erg prettig van dit strand! Hierdoor heb je namelijk dus vele mogelijkheden wanneer je dit strand bezoekt op het gebied van eten en drinken. Het is vaak een leuk en goed idee om hier ook mogelijk gebruik van te maken wanneer je het strand van Katwijk gaat bezoeken (voor een lange periode). Het kan namelijk erg leuk en lekker zijn om langs de horecagelegenheden te gaan die je in en rondom Katwijk kan vinden. Hier kan je bijvoorbeeld vaak erg genieten. Omdat er zo veel verschillende horecagelegenheden te vinden zijn in dit gebied is er verder voor vrijwel iedereen een geschikte horecagelegenheid te vinden die goed aan jou persoonlijke eisen en verwachtingen voldoet.

Katwijk is overigens een plek die in een streek ligt die de Duin- en Bollenstreek of ook wel kortaf de Bollenstreek wordt genoemd. De streek waarin Katwijk ligt wordt zo genoemd omdat er erg veel bollen worden geteeld in deze streek. Een van de redenen dat er zoveel bollen worden geteeld in deze streek komt overigens doordat er in deze streek een enorm goed klimaat hangt om bollen te telen. Deze streek staat verder bekend om alle mooie bloemen die hier vandaan komen. Zo worden er bijvoorbeeld onder andere vele narcissen, tulpen en krokussen geteeld in deze streek. Deze bloemen kan je dus vaak in grote hoeveelheden zien in de omgeving van Katwijk. Dit geeft de streek waarin deze plek ligt bijvoorbeeld mooi kleur wanneer deze bloemen bloeien. Het is daarom dus ook best leuk dat Katwijk in de Bollenstreek ligt! Hierdoor ligt deze plek namelijk in een bijzondere en mooie omgeving.

Het is trouwens vrij uitzonderlijk dat Katwijk een grote en uitgebreide (legale) graffiticultuur heeft. Je vindt dus erg veel graffiti terug in deze stad. Dit is een van de dingen die Katwijk bijzonder maakt ten opzichte van vele andere plekken in Nederland. Er zijn in Katwijk namelijk meerdere plekken waar je legaal graffiti mag spuiten. Op deze manier wordt graffiti dus eigenlijk (in enige mate) gestimuleerd in Katwijk. Hierdoor kan je in Katwijk dan ook op zeer veel plekken mooie graffiti beschildering zien. Dit geeft deze stad zeker iets unieks. Er komen hierdoor ook soms (veel) graffiti artiesten samen in Katwijk om hier met elkaar bijzondere en indrukwekkende graffitikunstwerken te maken op de plekken die hiervoor zijn toegewezen. Dit is een van de redenen dat de graffitikunstwerken die in Katwijk te vinden zijn vaak erg professioneel zijn! Verder vind je in deze plek ook op veel minder plekken illegale graffiti wanneer je dit bijvoorbeeld met andere plekken in Nederland vergelijkt. Persoonlijk ben ik dan ook zeker een voorstander van het graffiti beleid dat in Katwijk wordt gehanteerd. Hierdoor is er namelijk bijvoorbeeld erg weinig graffiti gerelateerde overlast in Katwijk wanneer je dit vergelijkt met vele andere Nederlandse steden. Dit maakt Katwijk dan ook zeker uniek en extra bijzonder.

Het netnummer van Katwijk is overigens 071. Dit is dus een nummer waar Katwijk (vaak) mee wordt geïdentificeerd. 071 is dus een nummer dat onderdeel is van de identiteit van Katwijk. Veel mensen associëren Katwijk dan ook met het nummer 071. Het feit dat het netnummer van Katwijk 071 is betekent overigens onder andere dat alle (particuliere) telefoonnummers van de vaste lijn die afkomstig zijn uit Katwijk beginnen met 071. Vandaar dat je hieraan nummers uit Katwijk dus ook erg goed kan herkennen. Een netnummer wordt trouwens ook wel eens een zonenummer genoemd. Kengetal is verder ook een term die kan worden gebruikt in plaats van netnummer. Wanneer er over het kengetal of zonenummer van Katwijk wordt gesproken gaat het dus ook om de nummercombinatie 071.

Mede doordat Katwijk een (bekend) strand heeft is dit overigens een plek die veel te maken heeft met toerisme. Er zijn hierdoor namelijk vele (buitenlandse) toeristen die Katwijk gaan bezoeken. Katwijk is hier dan ook in sommige opzichten erg afhankelijk van. Hierdoor zijn ze in deze plek dus vaak erg blij met toeristen, waardoor er dus ook vaak erg veel te doen is voor toeristen in deze plek. Vandaar dat Katwijk onder vele toeristen dus ook een populaire plek is om te bezoeken. Deze plek heeft toeristen namelijk veel te bieden. Daarom zijn er (jaarlijks) ook vele mensen die vanuit de wijde omgeving naar Katwijk toe gaan om hier bijvoorbeeld vakantie te vieren. Dit is dus de reden dat je vaak mensen uit het buitenland kan vinden in Katwijk. Hierdoor is Katwijk dus redelijk internationaal. Ze kennen deze plek namelijk dus ook op een aantal plekken het buitenland. Dit toont wel goed aan hoe leuk Katwijk eigenlijk wel niet is! Het feit dat er mensen zijn die het de moeite waard vinden om helemaal vanuit het buitenland naar Katwijk af te reizen om hier bijvoorbeeld vakantie te vieren laat namelijk echt goed zien dat Katwijk een zeer aangename plek is waar veel valt te beleven. Anders zouden er nooit mensen zijn die helemaal vanuit het buitenland naar Katwijk toe komen. Zo komen er bijvoorbeeld geregeld mensen vanuit de buurlanden van Nederland naar Katwijk om hier bijvoorbeeld (onder andere) van het strand te genieten. Vandaar dat je dus ook regelmatig Duitsers en Belgen kan vinden in Katwijk. Verder komen er ook nog meer dan genoeg mensen uit andere buitenlandse landen naar Katwijk om hier bijvoorbeeld te gaan genieten van hun vrije tijd / vakantie.

Dit draagt allemaal zeker bij aan het feit dat de toerisme sector erg belangrijk is voor Katwijk. Dit levert namelijk veel geld op, waardoor dit dus ook vele banen oplevert voor mensen uit de regio waarin Katwijk ligt. Er zijn dan ook meerdere plekken om te overnachten in Katwijk. Zo heb je bijvoorbeeld meerdere hotels en appartementen in Katwijk waar je (tegen betaling) kan slapen. Wanneer je Katwijk voor meerdere dagen zou willen bezoeken zou dit dus zeker mogelijk moeten zijn!

 

De geschiedenis van Katwijk

Door de jaren heen heeft de plek Katwijk een unieke geschiedenis weten op te bouwen. Er is dan ook het een en ander gebeurd in de geschiedenis van deze plek. Deze plek heeft op deze manier dus interessante geschiedenis weten op de te bouwen door de jaren heen. Vandaar dat het dus erg leuk kan zijn om meer te weten te komen over de geschiedenis van de plek genaamd Katwijk. Zeker aangezien je hierdoor bijvoorbeeld ook het huidige Katwijk veel beter gaat begrijpen. Uiteindelijk heeft de geschiedenis van Katwijk er namelijk natuurlijk voor gezorgd dat Katwijk er op de dag van vandaag bijligt zoals tegenwoordig het geval is. De geschiedenis van deze stad is dan dus ook zeer belangrijk wanneer je deze stad echt goed wil begrijpen. Daarom wil ik je dus zeker aanraden om jezelf te verdiepen in de geschiedenis van Katwijk wanneer je meer of zelfs zo veel mogelijk over deze plek te weten wil komen. Vandaar dat ik ook heb besloten om hieronder de geschiedenis van de plek Katwijk zo goed mogelijk uit te gaan leggen! Wanneer je inderdaad daadwerkelijk wel meer te weten zou willen komen over de geschiedenis van Katwijk wil ik je dan ook zeker aanraden om snel verder te lezen zodat je hier als het goed is meer over te weten kan komen.

Een van de redenen dat de geschiedenis van Katwijk zo bijzonder en indrukwekkend is komt trouwens door het feit dat deze geschiedenis echt al enorm ver terug gaat. Mede hierdoor hebben er al vele bijzondere en belangrijke dingen plaatsgevonden in de geschiedenis van Katwijk. Omdat Katwijk een plek is die al enorm lang bestaat zijn er namelijk door de jaren heen al vele memorabele gebeurtenissen geweest die hebben plaats gevonden in Katwijk (en directe omgeving). Vandaar dat deze plek dus ook zo’n bijzondere en interessante geschiedenis heeft opgebouwd.

Zo hebben er bijvoorbeeld al vele verschillende volkeren gewoon in het gebied waar Katwijk ligt. Aangezien deze plek al zo’n lange geschiedenis heeft was de plek waar Katwijk ligt immers ook al erg belangrijk voor een aantal (belangrijke) volkeren uit de oudheid. Zo had de plek waar het huidige Katwijk ligt bijvoorbeeld al een grote rol in de tijd dat de Romeinen over dit gebied heersten. Dit is inmiddels al duizenden jaren geleden! Er komen dus echt werkelijk al eeuwen lang mensen voor in het gebied waar het huidige Katwijk ligt. In dit gebied zijn dan ook door de jaren heen al meerdere vondsten gedaan waarbij historische voorwerpen gevonden werden. Dit is dan ook de reden dat er al het een en ander bekend is over wat voor soort volkeren er precies in dit gebied gewoond hebben, en hoe lang dit gebied dus al (vast) bewoond wordt door mensen.

Toch moet er wel bij gezegd worden dat dit uiteindelijk allemaal waarnemingen zijn. Het is dus niet zeker dat de geschiedenis van Katwijk er ook daadwerkelijk zo uitziet zoals door experts wordt geschetst. Aangezien de technieken om dit soort dingen te bepalen op de dag van vandaag ver zijn ontwikkeld kan je er echter in principe wel vanuit gaan dat de geschiedenis van Katwijk die op de dag van vandaag wordt geschetst waarschijnlijk wel zeer veel gelijkenissen vertoont met de daadwerkelijke geschiedenis van deze plek. Aangezien dit niet allemaal gedocumenteerd is voor zover we nu weten kan je echter nooit 100% zeker garanderen dat de geschiedenis van Katwijk daadwerkelijk (precies) zo is verlopen zoals er tegenwoordig wordt gedacht.

Mede doordat Katwijk al zo enorm lang wordt bewoond door mensen heeft deze plek trouwens door de jaren heen dus al een belangrijke historische rol gespeeld. Deze plek wordt namelijk al zeer lang door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld vele mensen die in Katwijk wonen, of hier heen gaan om lekker aan het strand te ontspannen. In de geschiedenis is dit echter zeker niet altijd hetzelfde geweest. Vroeger is deze plek namelijk ook voor andere doeleinden gebruikt.

De reden dat Katwijk al lang een plek is die een rol van betekenis bekleed in de geschiedenis van de mensheid komt overigens met name door de ligging van deze plek. Katwijk ligt namelijk zeer dichtbij de Oude Rijn, wat een rivier is. Hierdoor heeft deze plek dus voor vele mogelijke situaties een erg strategische ligging. Vandaar dat er dus ook al zeer lang geleden mensen waren die zich vestigden in dit gebied waar tegenwoordig het huidige Katwijk ligt. Zo heb je bijvoorbeeld al kunnen lezen dat dit gebied erg belangrijk was onder het regime van de Romeinen, wat een volk is dat al duizenden jaren geleden over dit gebied regeerde. Er waren echter ook al mensen die in dit gebied leefden voordat de Romeinen hier überhaupt ooit geweest waren. Zo leefden er ook al stammen in dit gebied die onderdeel waren van de Germanen. Er wordt overigens ook door vele mensen geloofd dat de naam van Katwijk afkomstig is uit de talen van deze volkeren die al dit gebied leefde in de oudheid. Deze volkeren zijn dan ook zeer invloedrijk geweest voor de ontwikkeling van Katwijk. Wanneer deze volkeren zich niet al op deze plek hadden gevestigd in de oudheid had Katwijk er op de dag van vandaag dan ook waarschijnlijk zeer anders uitgezien.

Door zijn ligging gingen de Romeinen het gebied in kwestie trouwens verder gebruiken tijdens bepaalde oorlogssituaties omdat dit strategisch gezien handig was. De grens van het Romeinse Rijk lag namelijk aan de andere kant van de Oude Rijn. Er zijn dan ook veel belangrijke veldslagen in dit gebied geweest. Vanaf dit moment begon dit gebied dus al echt bekender en meer gewaardeerd te worden. Dit gebied ging namelijk dus een belangrijke rol vertolken in het Romeinse Rijk. In de tijd van de Romeinse overheersing in dit gebied was Katwijk overigens nog niet echt een nederzetting waar echt al permanent geleefd werd door mensen.

Uiteindelijk zou dat wel ontstaan in dit gebied. Toen het Romeinse Rijk uit elkaar begon te vallen en de middeleeuwen opgang begonnen te komen waren er namelijk al wel een aantal mensen die (vast) in dit gebied woonden. De Romeinen hadden hier namelijk bijvoorbeeld al wel enige nederzettingen gebouwd rond het jaar 0. Mede in dit opzicht hebben  de Romeinen dus ook zo’n belangrijke rol hebben gespeeld in het ontwikkelen van dit gebied. Vervolgens ontwikkelde dit gebied zich rustig verder. Na een tijdje begon deze groei echter wel enigszins te stagneren. De rivier de Oude Rijn begon namelijk rond de helft van de negende eeuw na Christus namelijk verstopt te raken op een aantal plekken. Dit was dus ongeveer rond het jaar 850. Toen deze rivier slechter ging doorstromen waren er dus minder mensen geneigd om zich in dit gebied te gaan vestigen. Uiteindelijk zou de nederzetting die in dit gebied begon te ontstaan en later verder zou groeien tot het huidige Katwijk echter wel weer verder te groeien. Hierdoor ontwikkelde deze nederzetting dus tot een groot en belangrijke nederzetting in het gebied waarin deze gevestigd was. Zo ongeveer rond de 11de eeuw begon de groei van Katwijk namelijk weer opgang te komen. Deze plek werd in deze periode dus weer steeds groter en belangrijker, waardoor ook de naamsbekendheid van deze plek begon toe te nemen.

De aller oudste vermelding van Katwijk in een geschrift die op de dag bekend is komt overigens al uit het jaar 1231. Destijds werd er trouwens naar Katwijk verwezen als “Catwijck”. Er werd in het oud Nederlands namelijk naar deze plek verwezen als Catwijck. Door de jaren heen is dit veranderd in het huidige Katwijk. In het jaar 1231 was Katwijk dus al een plek die belangrijk genoeg was om benoemd te worden in een geschrift. In deze tijden was Katwijk overigens een nederzetting die het erg moest hebben van de visserij. Katwijk is dan oorspronkelijk eigenlijk ook gewoon een vissersdorp. Door de jaren heen heeft deze plek zich echter verder ontwikkeld tot veel meer dan een simpel vissersdorp. Aangezien vissen vroeger voor vele mensen in deze nederzetting erg belangrijk was werden er overigens in het verleden vele en grote vismarkten georganiseerd. Katwijk heeft dus altijd wel een belangrijke connectie gehad met de zee en water over het algemeen.

Toch heeft deze zee en water ook voor veel problemen gezorgd in Katwijk. Zo is het gebied waarin deze plek ligt bijvoorbeeld vaak getroffen door schade die veroorzaakt werd door water. Dit gebied is namelijk bijvoorbeeld overstroomd in de tijd waarin Katwijk dit nog een vissersdorp was, waardoor er veel schade werd aangericht in deze plek. Hierdoor werd een deel van dit dorp zelfs volledig onbewoonbaar gemaakt. Het water dat bij Katwijk te vinden is heeft deze plek dus veel opgeleverd, maar heeft ook zeker voor problemen gezorgd door de jaren heen. Uiteindelijk is dit water tegenwoordig overigens over het algemeen prima onder controle, waardoor dit op de dag van vandaag ook niet meer echt voor overlast / problemen zorgt. In het verleden is dit dus echter wel gebeurd. Dit is dan ook onderdeel van de geschiedenis van Katwijk en het gebied waarin Katwijk ligt.

Verder heeft Katwijk overigens ook nog meerdere andere zware / lastige tijden gekend. Deze plek is door de jaren heen dus zeker niet alleen maar gegroeid. Zo is dit gebied en deze nederzetting bijvoorbeeld meerdere malen bij oorlogen betrokken geweest. Hierdoor heeft Katwijk en zijn bewoners ook meerdere malen schade opgelopen. In de 17e en 18e eeuw vonden er namelijk bijvoorbeeld oorlogen plaats tussen Nederland en Engeland die grotendeels op de zee werden uitgevochten. Dit had negatieve gevolgen voor de bewoners van Katwijk. Zo zijn er in deze periode bijvoorbeeld meerdere malen vissersboten die uit Katwijk afkomstig waren aangevallen door Engelse oorlogsschepen. Op deze manier was Katwijk dus betrokken bij deze oorlogen tussen Nederland en Engeland. Ook de Tweede Wereldoorlog is uiteraard nog een oorlog die schade in Katwijk heeft aangericht.

Het is Katwijk echter wel gelukt om alle moeilijke tijden die deze plek te verduren heeft gehad door de jaren heen goed te doorstaan. Uiteindelijk werd alle schade die werd aangericht in dit gebied namelijk altijd hersteld, waarna Katwijk juist verder groeide. Alle lastige tijden die Katwijk tot nu toe heeft moeten doorstaan hebben deze plek dus eigenlijk alleen maar sterker en beter gemaakt. Deze plek heeft zich namelijk tot nu toe na een lastige periode altijd gewoon verder ontwikkeld.

In de redelijk recente geschiedenis heeft Katwijk trouwens ook cultureel gezien een erg belangrijke rol vertolkt. Zo gingen er in de 19e eeuw bijvoorbeeld meerdere kunstenaars is Katwijk wonen. Er zijn dan ook (zeker in deze periode) vele kunstwerken gemaakt in Katwijk. Dit is dus ook een manier waarop Katwijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis.

 

Verschillende soorten woningen die je in Katwijk kan huren

Wanneer je in Katwijk een woning wil gaan huren heb je een aantal verschillende opties. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal verschillende soorten woningen die in deze plek te huur worden aangeboden. Vandaar dat je dus een aantal verschillende opties hebt wanneer het gaat om wat voor soort woningen je allemaal kan huren wanneer je inderdaad een woning in Katwijk gaat huren. Dit is enorm prettig van het huren van woonruimte in Katwijk! Hierdoor is er namelijk in principe vaak voor iedereen wel een geschikte huurwoning te vinden in Katwijk! Iedereen zou dus in principe (op en duur) wel een woning in Katwijk moeten vinden die voor hun geschikt is wanneer je woonruimte zou willen huren in deze plek. Toch kan het soms best lastig zijn om uit te vogelen waar deze geschikte woning voor jouw persoonlijke situatie zich bevindt in Katwijk, en waar je deze precies kan huren. Hier wil ik je echter verder in dit artikel graag (uitgebreid) bij gaan helpen. Wanneer je hier wel meer over te weten wil komen wil ik je dan ook zeker aanraden om snel verder te lezen! Hieronder kan je namelijk dus veel meer informatie vinden over het huren van woonruimte in Katwijk.

Er zit overigens vaak erg veel verschil tussen huurprijzen die je maandelijks moet betalen om bepaalde woningen in Katwijk te gaan huren. Wat de prijs van een huurwoning hangt trouwens af van een hele hoop verschillende factoren. De prijs die je (maandelijks) moet betalen om een woning in Katwijk te huren is namelijk bijvoorbeeld natuurlijk afhankelijk van hoe groot deze woning precies is. Verder is de locatie die deze woning binnen Katwijk heeft ook van belang wanneer het gaat om de hoogte van de huurprijs die betaalt moet worden om deze woning te mogen huren. Soms is het overigens ook mogelijk om een woning in Katwijk de huren die al gemeubileerd is. Het kost ook meer geld om zo’n woning te huren wanneer je dit vergelijkt met het huren van een woning zonder meubels omdat je dan ook extra geld moet betalen om deze meubels die al in dit pand staan te mogen huren. Daarom kost het dus extra geld om woonruimte te huren dat al gemeubileerd is.

Vandaar dat het dus ook zeker heel erg afhankelijk van je budget afhangt wat er allemaal mogelijk is op het gebied van het huren van een woning in Katwijk. Een hoger budget betekent namelijk nou eenmaal meerdere opties / mogelijkheden. Hier moet je dus wel rekening mee houden wanneer je een woning wil gaan huren in Katwijk. Het kan bijvoorbeeld zelfs zo zijn dat je (tijdelijk) vrijwel helemaal geen opties hebt wanneer je voor een te laag budget woonruimte in Katwijk wil gaan huren. Je moet dan ook wel zeker minimaal over een paar honderd euro per maand beschikken wanneer je een woning in Katwijk wil gaan huren. Er zijn namelijk in deze plek geen huurwoningen beschikbaar die voor minder dan laten we zeggen 250 – 400 euro te huur worden aangeboden voor een gehele maand. Dit moet dan ook wel zeker je minimum budget zijn wanneer je een woning wil gaan huren in Katwijk. Je moet er dan dus ook voor zorgen dat je ten minste 250 – 400 euro beschikbaar hebt wanneer je woonruimte in Katwijk wil gaan huren. Als dit niet het geval is gaat het namelijk echt uitzonderlijk lastig worden om een (leuke) huurwoning in Katwijk te kunnen huren. Wanneer je trouwens een woning in Katwijk wil gaan huren die tussen de 250 en 400 euro is moet je trouwens ook wel realiseren dat dit geen grootse woning gaat zijn. Meestal krijg je voor deze prijs namelijk alleen maar huurwoningen van slechts een aantal vierkante meter, en doorgaans zelfs alleen maar één kamer.

Wanneer je een bepaald soort woning zou willen huren waar je bijvoorbeeld goed tegelijkertijd  met meerdere mensen kan wonen moet je dus over een maandelijks budget beschikken dat hoger is dan ten minste 400 euro. Hier moet je dus wel rekening mee houden wanneer je een woning wil gaan huren in Katwijk. Vandaar dat het ook verstandig kan zijn om goed na te gaan denken over hoeveel vierkante meter aan woonruimte je ongeveer denkt nodig te hebben wanneer je woonruimte in Katwijk wil gaan huren. Het kan namelijk erg zonde van je geld zijn om een grotere hoeveelheid woonruimte te huren dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Zeker wanneer je alleen opzoek bent naar geschikte woonruimte waar je zelfstandig kan wonen. Je hebt dan namelijk vaak in de praktijk helemaal niet zo veel ruimte nodig, waardoor het dus zonde is om een woning te ruimte die eigenlijk iets te groot is, aangezien je hier in principe ook gewoon extra voor moet betalen.

Het is overigens ook zo dat je uiteraard niet alleen maar geld hoeft te betalen om een pand te huren in Katwijk. Je moet dan namelijk bijvoorbeeld ook nog gas en licht betalen. Dit zijn dus ook kosten waar je nog rekening mee moet houden wanneer je in Katwijk wil gaan wonen door hier een woning te gaan huren. Je hebt dan dus ook uiteindelijk (veel) meer nodig dan 250 – 400 euro per maand nodig om een woning te huren in Katwijk! Wanneer je woonruimte in Katwijk wil gaan huren moet je er dan dus ook uiteraard eerst voor zorgen dat je financiële situatie dit toelaat. Anders heeft het natuurlijk nog niet heel erg veel zin om al opzoek te gaan naar huurwoningen in Katwijk. Je kan deze woningen dan namelijk dus toch niet daadwerkelijk gaan huren. Daarom is het vaak een goed idee om eerst een goed overzicht te maken van je financiële situatie voordat je opzoek gaat naar een huurwoning in Katwijk. Op deze manier weet je namelijk bijvoorbeeld van te voren al direct veel beter wat er allemaal mogelijk is op het gebied van het huren van woonruimte in Katwijk voordat je ook daadwerkelijk naar woonruimte in deze plek gaat zoeken.

Verder heeft wat voor soort huis je precies huurt trouwens ook nog invloed op hoeveel je hiervoor moet betalen. In Nederland zijn er bijvoorbeeld namelijk sociale huurwoningen te vinden. Dit zijn huurwoningen die bedoeld zijn voor mensen die het financieel gezien niet al te breed hebben. Vandaar dat sociale huurwoningen dus ook vaak minder geld kosten om te huren dan “gewone” commerciële huurwoningen. Wat voor soort doel een huurwoning heeft is dus ook een factor die meespeelt bij hoeveel je (maandelijks) moet betalen om in deze desbetreffende woning te mogen wonen. Sommige woningen worden namelijk dus door de overheid gesubsidieerd / gesteund zodat het voor betaalde groepen van de bevolking eenvoudiger wordt gemaakt om geschikte woonruimte te bemachtigen. Het is dan ook zeker verstandig om hier gebruik van te maken waarvoor je hier in aanmerking komt! Op deze manier kan je namelijk mogelijk een leuke en betaalbare woning in Katwijk huren die je anders nooit zou kunnen huren wanneer de overheid je niet tegemoet zou komen.

Er zijn in Nederland verder ook meerdere studentenwoningen en jongerenwoningen te vinden. Zoals je waarschijnlijk al wel aan de naam van dit soort woningen kan zien zijn dit woningen die speciaal bedoeld zijn voor studenten of jongeren. Wanneer je in aanmerking om een studentenwoning te huren moet je dan ook verplicht een student zijn. Op deze manier wordt het dus makkelijker gemaakt voor studenten om een huurwoning te bemachtigen. Zo zijn studentenwoningen vaak bijvoorbeeld niet al te duur. Wanneer je een student bent kan het dus ook zeker de moeite waard zijn om te kijken of je een geschikte studentenwoning kan vinden in Katwijk wanneer je wel woonruimte in deze stad zou willen huren en je een student bent! Het zou namelijk zomaar kunnen dat je op deze manier een leuke en goede plek vindt waar je kan gaan wonen. Daarom kan het zeer de moeite waard zijn om te kijken naar studentenwoning in Katwijk wanneer je in deze plek zou willen wonen en een student bent.

In Katwijk is het overigens ook soms mogelijk om losstaande woningen te huren. Je hebt namelijk meerdere woningen die volledig losstaan van andere panden in (en rondom) Katwijk. Veel mensen vinden het erg prettig om in zo’n woning te wonen. Zo heb je in een losstaande woningen bijvoorbeeld vaak veel ruimte, en mogelijk ook een (grote) tuin! Verder betekent dit vaak ook dat je op een gebied woont dat in principe voor iedereen is afgesloten, waardoor je vaak veel rust en privacy hebt wanneer je in een losstaande woning woont en dit is iets dat zeer veel mensen erg op prijs stellen. Vandaar dat het dus ook zeker erg prettig is dat je ook losstaande woningen hebt in Katwijk die te huur staan. Dit betekent namelijk dus dat je meerdere opties hebt wanneer je woonruimte wil huren in Katwijk. Verder worden er in deze stad ook veel appartementen aangeboden. Je kan dus ook gewoon in deze vorm woonruimte huren in Katwijk.

Kortom, het aanbod van verschillende soorten woonruimte dat je in Katwijk kan vinden is dus echt zeer divers en uitgebreid! Vandaar dat er dus ook voor vrijwel iedereen die woonruimte in Katwijk zou willen huren wel een geschikte soort woonruimte te vinden is die te huur wordt aangeboden in deze plek. Dit is een van de reden waarom Katwijk zo’n leuke en geschikte plek is voor vele mensen om een woning te gaan huren.

 

Beste plek om een huurwoning in Katwijk te bemachtigen

Er zijn en aantal verschillende ondernemingen die huurwoningen binnen Katwijk aanbieden. Je kan dus op een aantal verschillende plaatsen een huurwoning bemachtigen die zich in Katwijk bevindt. Niet al deze manieren kan je echter even goed gebruiken om ook daadwerkelijk een huurwoning in Katwijk te gaan huren. Dit is vrij onhandig. Niet iedereen weet namelijk (al) waar je het aller beste / voordeligste een huurwoning in Katwijk kan bemachtigen. Daarom wil ik je nu dus ook zo goed mogelijk bij gaan proberen te helpen bij het vinden van een instantie die huurwoningen in Katwijk onder voordelige omstandigheden aanbiedt! Het kan namelijk erg frustrerend zijn wanneer je wel graag een woning in Katwijk zou willen gaan huren, maar niet precies weet waar en hoe je deze woning nou echt daadwerkelijk het aller beste kan gaan huren.

Verder kan het vaak een lang proces zijn om uit te gaan zoeken waar je het beste een huurwoning kan bemachtigen die zich in Katwijk bevindt. Er zijn dus weinig mensen die hier ook daadwerkelijk de moeite voor nemen, waardoor ze vaak uiteindelijk een woning huren in Katwijk die niet per se erg voordelig is. Dit is dan enorm zonde! Hierdoor betaal je namelijk dus uiteindelijk mogelijk bijvoorbeeld meer dan nodig is voor je huur, en dit kan uiteindelijk na een lange tijd aardig oplopen.

Zoals je net al hebt kunnen lezen zijn er vele verschillende plekken waar je woonruimte in Katwijk kan huren. Al deze plekken zijn echter zeker niet allemaal even voordelig. Zo is het bijvoorbeeld zo dat het vaak een zeer traag proces is om woonruimte in Katwijk te huren bij vele van deze aanbieders die woonruimte te huur aanbieden in Katwijk. Dit komt met name omdat hierbij vaak vele verschillende partijen zijn betrokken. Al deze partijen moeten dan namelijk akkoord gaan met een eventuele huurovereenkomst. Daarom wil ik je ook zeker aanraden om snel een kijkje te gaan nemen op www.kamernet.nl! Door middel van Kamernet kan je namelijk op zeer directe wijze woonruimte huren. Het is immers onder andere zo dat  je via www.kamernet.nl direct in contact kan komen met mensen die woonruimte verhuren in Katwijk. Dit heeft vele voordelen!

Doordat je direct in contact kan komen met eventuele verhuurders van woningen in Katwijk door middel van www.kamernet.nl kan je via deze website namelijk bijvoorbeeld ook vaak financieel gezien goede deals via deze website vinden. Wanneer er veel partijen komen kijken bij de verhuur van een woning moeten deze hier namelijk allemaal geld op verdienen, waardoor de prijs die je als huurder moet betalen doorgaans alleen maar oploopt.

Kortom, het kan dus zeker voordelig zijn om een woning door middel van www.kamernet.nl te gaan huren! Vandaar dat ik je dus ook wil aanraden om eens een kijkje te gaan nemen op deze desbetreffende website wanneer je wel interesse hebt in het gaan huren van een woning in Katwijk. Dit kan immers mogelijk de (kleine) moeite die dit kost dubbel en dwars waard zijn.

 

Bezienswaardigheden die in of rondom Katwijk te vinden zijn

Er zijn in en rondom Katwijk meerdere bijzondere bezienswaardigheden te vinden. In en rondom deze plek staan namelijk bijvoorbeeld meerdere bijzondere en indrukwekkende bouwwerken. Het kan trouwens leuk zijn om (een aantal van) deze bezienswaardigheden die in Katwijk te vinden zijn eens te gaan bezoeken. Dit kan namelijk bijvoorbeeld vaak een memorabele en leuke / prettige herinnering zijn! Vandaar dat het dus ook zeker de tijd en moeite waard kan zijn om bezienswaardigheden die bij Katwijk te vinden zijn te gaan bezoeken. Wanneer je dit ook daadwerkelijk wil gaan doen moet je echter natuurlijk wel eerst weten wat voor bezienswaardigheden er nou eigenlijk allemaal te vinden zijn in dit gebied. Dit is immers natuurlijk iets dat niet iedereen uit zijn hoofd weet. Daarom wil ik je hier nu dus ook nog meer over gaan vertellen. Vandaar dat ik heb besloten om hieronder een overzicht te maken dat is opgebouwd uit de bezienswaardigheden die je kan vinden bij Katwijk. Het is dus een goed idee om dit overzicht eens door te gaan nemen wanneer je wel geïnteresseerd bent in wat voor soort bezienswaardigheden er in Katwijk te vinden zijn!

 

De Vuurbaak van Katwijk aan Zee

Een van de bekendere bezienswaardigheden van Katwijk is zonder twijfel de Vuurbaak van Katwijk aan Zee. Dit komt onder andere omdat deze bezienswaardigheid bevind bij het strand van Katwijk, wat in principe de meest bekende plek van deze stad is. Vandaar dat het dus niet zo gek is dat er ook al automatisch veel mensen bekend zijn met de Vuurbaak die in Katwijk te vinden is.

Het is overigens zo dat de Vuurbaak een vuurtoren is. De naam hiervan geeft dit overigens eigenlijk al aan, aangezien vuurbaak in principe gewoon een andere term voor vuurtoren is. Verder is het zo dat de Vuurbaak niet zomaar een vuurtoren is. De Vuurbaak is namelijk de op twee na oudste vuurtoren van heel Nederland! Alleen in dit opzicht is de Vuurbaak dus al bijzonder. De Vuurbaak is overigens afkomstig uit het jaar 1605. Inmiddels is deze vuurtoren dus al ruim 4 eeuwen oud. Zoals je net al hebt kunnen lezen is het verder zo dat de Vuurbaak een van de bekendere bezienswaardigheden van Katwijk is. Dit is op zich niet zo gek, aangezien die bouwwerk maar liefst 14 meter hoog is. Hierdoor is de Vuurbaak dus niet snel te missen.

Sinds het jaar 1913 wordt de Vuurbaak trouwens niet meer gebruikt als vuurtoren. Dit bouwwerk heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog verder wel nog actieve functies gehad. Je kan deze vuurtoren tegenwoordig verder bezoeken. Op de dag van vandaag is de Vuurbaak dus een toeristische attractie. Verder is het overigens zo dat de Vuurbaak sinds het jaar 1971 een rijksmonument is. Ook is het trouwens zo dat de Vuurbaak tevens bekend staat als de Vierboet. Onder deze naam wordt er dus ook wel eens verwezen naar dit desbetreffende bouwwerk.

 

De jachthaven Katwijk

De plek Katwijk heeft ook een zeer mooie en indrukwekkende jachthaven. Wanneer je in Katwijk bent kan het daarom leuk zijn om deze jachthaven een bezoekje te brengen. Hier valt namelijk veel te zien en vaak dus ook veel te beleven. Vandaar dat je de jachthaven van Katwijk zou kunnen bestempelen als bezienswaardigheid van deze desbetreffende plek. Een jachthaven is overigens een plek waar je kan aanmeren met je boot.

Een van de dingen die de jachthaven van Katwijk zo uniek maakt is zijn ligging. Deze jachthaven bevindt zich namelijk in de uitmonding van de rivier de Oude Rijn in de Noordzee, waardoor je slechts een paar honderd meter van de zee verwijderd bent bij deze jachthaven. Dit is eigenlijk in geheel Zuid-Holland en zelfs ook in heel Noord-Holland nergens anders terug te vinden. Door zijn unieke ligging zit je vanuit deze jachthaven dus binnen de kortste keren op zee, wat bijvoorbeeld echt ideaal is voor mensen die watersporten zoals waterskiën of wakeboarden beoefenen.

Verder is het tevens zo dat er tal van winkels en horecagelegenheden in de directe omgeving van de jachthaven in kwestie terug te vinden zijn. Vanuit deze jachthaven ben je ook zo in de duinen. Er is hier dus ook mooie natuur in de omgeving terug te vinden. Kortom, er zijn dus tal van redenen waarom het een prettige ervaring kan zijn om bij deze desbetreffende jachthaven aan te meren.

 

Johannes de Doperkerk

In Katwijk heb je ook de Johannes de Doperkerk. Dit is een bijzonder en indrukwekkend bouwwerk. Vandaar dat dit dus ook een voorbeeld is van een bezienswaardigheid van Katwijk. Het kan daarom ook een goed idee zijn om de Johannes de Doperkerk die in Katwijk te vinden is te gaan bekijken wanneer dit soort dingen je interesseren. Je vindt dit dan immers hoogstwaarschijnlijk wel de moeite waard.

Zoals de naam van de Johannes de Doperkerk al aangeeft is het trouwens zo dat deze kerk is toegewijd aan Johannes de Doper. Dit is dan ook een erg belangrijk persoon binnen het Christendom. De Johannes de Doperkerk is verder een bouwwerk dat volgens vele mensen een indrukwekkend uiterlijk heeft. Zo is deze kerk namelijk bijvoorbeeld voorzien van een kerktoren met een hoogte van maar liefst 45 meter. Je kan deze kerk dan ook vanuit de wijde omgeving zien liggen. Iemand die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van de uiterlijke kenmerken van de Johannes de Doperkerk is verder trouwens een meneer met de naam Jean van Groenendael geweest. Hij heeft deze kerk immers ontworpen. Ook binnenin de Johannes de Doperkerk is verder overigens een hoop moois te zien.

 

Zwembad Aquamar

Zwembad Aquamar is misschien niet echt een bezienswaardigheid van Katwijk, maar het kan wel zeker erg leuk zijn om Zwembad Aquamar te gaan bezoeken wanneer je in of rondom Katwijk bent. Hier kan je immers echt uren plezier beleven. Vandaar dat ik je nu door middel van dit artikel ook graag nog meer over dit desbetreffende zwembad wil gaan vertellen!

Het is overigens zo dat Aquamar een zwembad is dat eigenlijk voor elk soort zwemmer wel het een en ander te bieden heeft. Zo is het namelijk bijvoorbeeld mogelijk om hier zwemlessen te volgen. Dit zwembad heeft dus ook dingen te bieden voor de beginnende zwemmer. Je kan hier verder ook als recreant terecht, terwijl zwembad Aquamar tevens een goede plek is voor mensen die erg serieus bezig zijn met de zwemsport. In dit zwembad vinden verder ook allerlei zwem gerelateerde activiteiten plaats zoals discozwemmen en vormen van zwemgymnastiek. Kortom, voor iedereen die van (overdekt) zwemmen houdt en zich in of rondom Katwijk bevindt is zwembad Aquamar dus the place to be.

 

Katwijks Museum

Wanneer je in (de buurt van) Katwijk bent kan het ook leuk zijn om naar het Katwijks Museum te gaan. In dit museum is namelijk een hele boel moois en interessants terug te zien. Zoals de naam van het Katwijks Museum al een beetje doet vermoeden staat dit museum trouwens voornamelijk in het teken van de plek genaamd Katwijk. Je kan in dit museum dus allerlei kunst terug vinden die op een of andere manier betrekking heeft tot deze desbetreffende plek. Vandaar dat het dus zeker leuk kan zijn om dit desbetreffende museum te gaan bezoeken wanneer Katwijk een plek is die je wel kan waarderen! Je kan de kunst die in het Katwijks Museum is terug te vinden dan immers hoogstwaarschijnlijk ook waarderen.

 

Andreaskerk

Je hebt in Katwijk ook de Andreaskerk. Dit is ook een bezienswaardigheid die in deze stad te vinden is. Wanneer je in Katwijk bent kan het dus ook zeker de moeite waard zijn om dit gebouw eens te gaan bekijken wanneer je wel van dit soort uitstapjes houdt!

De Andreaskerk die in Katwijk is terug te vinden wordt verder overigens ook wel de Witte kerk genoemd (door zijn kleur), en staat tevens nog bekend als de Oude kerk. Dat deze kerk ook wel bekend staat als de Oude kerk is ook erg toepasselijk. De Andreaskerk is namelijk al lang geleden gebouwd. Deze kerk werd immers in het jaar 1461 gebouwd. Dit is inmiddels dus al vele eeuwen geleden. Door de jaren heen is er echter wel het een en andere aan de Andreaskerk aangepast. Deze kerk verkeert dus niet meer compleet in zijn originele staat. Verder is het overigens zo dat de Andreaskerk op een bijzondere plek ligt. Deze desbetreffende kerk ligt namelijk vrijwel direct aan zee. Voor zover ik weet zijn er in Nederland geen andere kerken te vinden waarbij dit ook het geval is.

Wil je trouwens weten hoe de Andreaskerk eruit ziet? In dat geval wil ik je aanraden om even de onderkant van dit artikel te gaan bekijken. Hier kan je namelijk een foto vinden waarop de Andreaskerk staat afgebeeld. Door de foto te bekijken die je aan de onderkant van deze pagina kan vinden kan je dus te weten komen hoe de Andreaskerk die in Katwijk te vinden is er nou eigenlijk daadwerkelijk uitziet.

 

Laurentiuskerk

De Laurentiuskerk is een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die in Katwijk te vinden. Dit is namelijk een erg bijzonder en indrukwekkend bouwwerk dat in deze plek te vinden is. Vandaar dat er dus ook mensen zijn die het de moeite en de tijd waard vinden om de Laurentiuskerk te gaan bezoeken en bekijken wanneer ze in Katwijk of omstreken zijn. Het is verder overigens zo dat de Laurentiuskerk ook wel bekend staat als de Grote kerk. Dit wijst op het feit dat deze desbetreffende kerk vrij groot van stuk is. Dit is één van de dingen die deze kerk imposant maakt.

Dat de Laurentiuskerk inderdaad vrij groot is komt overigens onder andere doordat deze kerk door de jaren heen meerdere verschillende malen is uitgebreid. Deze kerk komt verder oorspronkelijk uit het jaar 1578. Inmiddels is de (oorspronkelijke) Laurentiuskerk dus al erg oud. Dit is ook een van de dingen die deze kerk interessant maakt. De Laurentiuskerk heeft hierdoor namelijk een bepaalde historische waarde. Dat de Laurentiuskerk daadwerkelijk bijzonder is blijkt tevens uit het feit dat deze kerk sinds het jaar 1971 een officieel rijksmonument is.

 

Molen ‘De Geregtigheid’

In Katwijk heb je ook de molen ‘De Geregtigheid’. Dit is ook een vrij bijzonder bouwwerk dat te vinden is in deze plek. Daarom zijn er ook mensen die (speciaal) langs deze molen gaan om deze te bekijken. Vandaar dat je dus ook wel kan stellen dat de molen ‘De Geregtigheid’ een bezienswaardigheid van Katwijk is. Deze molen is namelijk onder andere erg populair onder mensen die veel van molens houden.

De molen ‘De Geregtigheid’ is overigens een windmolen, en een korenmolen. Deze molen werkt dus op wind, en werd er aanvankelijk voor gebruikt om graan mee te malen. Verder is het zo dat de molen ‘De Geregtigheid’ een historische molen is. Deze molen komt namelijk uit het jaar 1740. Door de jaren heen zijn er echter wel nog werkzaamheden aan deze molen uitgevoerd. Op de dag van vandaag verkeert de molen ‘De Geregtigheid’ dus niet meer geheel in zijn originele staat. Dit is echter maar goed ook, aangezien de molen ‘De Geregtigheid’ hierdoor nog in een prima staat verkeert, waardoor we tegenwoordig nog steeds van dit bouwwerk kunnen genieten. Sinds het jaar 1971 is de molen in kwestie trouwens een rijksmonument.

 

Dorpskerk 

Een andere bezienswaardigheid die je ook in Katwijk kan vinden is een bouwwerk dat de Dorpskerk heet. Wanneer je in Katwijk bent kan het dus eventueel ook de moeite waard zijn om de Dorpskerk te gaan bekijken. Dit kan namelijk een bijzondere en memorabele herinnering opleveren!

Het is zo dat een van de dingen die de Dorpskerk bijzonder maakt dat deze kerk al ontzettend oud is. De Dorpskerk  stamt namelijk uit het jaar 1231. Hierdoor behoort deze kerk tot één van de oudste kerken die tegenwoordig nog in deze regio zijn terug te vinden. Verder is het zo dat de Dorpskerk hierdoor (naar alle waarschijnlijkheid) de eerste kerk van Katwijk geweest is. Dat de Dorpskerk op de dag van vandaag nog overeind staat komt trouwens onder andere doordat deze desbetreffende kerk door de jaren heen een aantal keer grondig gerenoveerd is. Ook is het zo dat er door de jaren heen nog wel dingen aan de Dorpskerk veranderd zijn. De huidige Dorpskerk is dus niet meer geheel afkomstig uit 1231.

 

Tot slot

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over de Nederlandse plek genaamd Katwijk. Zo heb je in dit artikel bijvoorbeeld een hele hoop kunnen lezen over het bemachtigen van een huurwoning in deze plek. Wanneer je graag woonruimte in Katwijk zou willen gaan huren zou je hier dus als het goed is dit artikel uitstekend bij moeten kunnen gebruiken. Ik hoop dan ook zeker dat het artikel dat op deze pagina staat duidelijk was te begrijpen! Dit artikel zou namelijk zoals je net al hebt kunnen lezen in principe erg waardevol kunnen zijn. Er staat hier namelijk veel nuttige informatie in.

Verder is het overigens zo dat ik dit artikel inmiddels een beetje aan het afronden ben. Voordat ik dit artikel echt helemaal tot zijn einde ga laten komen wil ik je echter wel graag eerst nog even het een en ander gaan vertellen over een paar van de andere artikelen die hier op deze website staan. Het is immers zeer goed mogelijk dat er hier op deze website nog meerdere andere artikelen zijn terug te vinden die je wel interessant vindt. Vandaar dat het dus leuk kan zijn om meer over deze artikelen te weten te komen!

Zo is het bijvoorbeeld zeer goed mogelijk dat je het artikel die in het teken van Gouda staat en hier op deze website is terug te vinden wel kan waarderen. Gouda is immers net zoals Katwijk een plek die in Zuid-Holland ligt. Vandaar dat het dus zeker niet ondenkbaar is dat je Gouda wel interessant vindt wanneer je tot op dit punt van dit huidige artikel terecht bent gekomen. Dit zijn immers dus beide plekken die in ieder geval qua ligging vergelijkbaar aan elkaar zijn.

Ook Dordrecht is nog een andere plek die in Zuid-Holland kan worden terug gevonden. Ik wilde je daarom nu dus ook graag nog even snel informeren over dat er hier op deze website een artikel is terug te vinden die over Dordrecht gaat! Je kan dit artikel namelijk mogelijk wel op prijs stellen.

Andreaskerk Katwijk

Op deze bovenstaande afbeelding kan je de Andreaskerk zien die is te vinden in Katwijk. Wanneer je meer over deze kerk te weten wil komen wil ik je overigens aanraden om het artikel dat op deze pagina te vinden is (mogelijk nog een keer) door te lezen. Hierin kan je namelijk veel meer informatie vinden over deze kerk!

Bergen op Zoom

Informatie over Bergen op Zoom

In het artikel dat op deze pagina te vinden is kan je allerlei informatie terugvinden over de Nederlandse plek genaamd Bergen op Zoom. Wanneer je geïnteresseerd bent in Bergen op Zoom kan het daarom een zeer goed idee zijn om het artikel dat op deze pagina staat door te lezen wanneer je hier tijd voor hebt! Hierdoor kan je namelijk echt van alles over Bergen op Zoom te weten komen. Zo ga ik in dit artikel bijvoorbeeld onder andere uitgebreid bespreken hoe je (voordelig) in Bergen op Zoom kan gaan wonen. Verder staat er in dit artikel ook nog een hele hoop andere (interessante en relevante) informatie over Bergen op Zoom. Zo ga ik later in dit artikel de geschiedenis van Bergen op Zoom bespreken. Er is verder later in dit artikel ook nog een deel te vinden dat gewijd is aan het bespreken van wat voor soort bezienswaardigheden er nou eigenlijk in en rondom Bergen op Zoom te vinden zijn.

Kortom, in dit artikel kan je dus echt van alles over de Nederlandse plek genaamd Bergen op Zoom lezen. Vandaar dat ik je ook zeker weten wil aanraden om het artikel dat op deze pagina te vinden is (verder) te gaan lezen wanneer je wel meer over Bergen op Zoom te weten wil komen! Door dit te doen kan je namelijk dus veel meer over Bergen op Zoom te weten komen.

 

Algemene informatie over Bergen op Zoom

Ik wil nu aan het begin van dit artikel graag wat algemene dingen over Bergen op Zoom gaan bespreken. Op deze manier hoop ik er namelijk voor te kunnen zorgen dat iedereen die dit artikel leest een goed beeld heeft bij wat voor plek Bergen op Zoom nou eigenlijk is en wat de kenmerken en specificaties van deze plek zijn. Het is immers wel zo prettig om hier goed over geïnformeerd te zijn wanneer je de rest van dit artikel die over Bergen op Zoom gaat aan het doornemen bent.

Zoals je waarschijnlijk al wel weet is Bergen op Zoom een plek die in Nederland ligt. Bergen op Zoom is immers een Nederlandse stad die ligt in de Nederlandse provincie die Noord-Brabant heet. Deze stad ligt dus aardig in het zuiden van Nederland. Verder ligt deze stad trouwens eigenlijk vrijwel helemaal in het westen van deze provincie in kwestie, waardoor Bergen op Zoom (deels) aan het water van het Markiezaatsmeer ligt. Hier kan je later in dit artikel echter nog meer informatie over vinden. Het feit dat Bergen op Zoom aan het water ligt voegt namelijk veel aan deze plek toe. Ik hoop echter in ieder geval wel heel erg dat ik door middel van deze alinea een beetje duidelijk heb kunnen maken waar de stad genaamd Bergen op Zoom nou eigenlijk precies binnen Nederland ligt. Wanneer je de omgeving van Bergen op Zoom kent heb je namelijk in principe een goed beeld over in wat voor regio Bergen op Zoom ligt, en wat hier allemaal te vinden is. Zo ligt deze plek bijvoorbeeld aardig dichtbij de Nederlandse grens met België. Vandaar dat je ook zeker regelmatig Vlaams sprekende mensen kan aantreffen in Bergen op Zoom en omgeving. Verder ligt Bergen op Zoom overigens ook ontzettend dichtbij de Nederlandse provincie genaamd Zeeland.

Je hebt net al kunnen lezen dat Bergen op Zoom wordt geclassificeerd als een stad. Dit betekent dat Bergen op Zoom (voor Nederlandse) begrippen een aardig grote plek is. Er wonen dan ook momenteel ongeveer iets van 65.000 mensen in Bergen op Zoom. Met ruim 65.000 inwoners behoort Bergen op Zoom dus inderdaad tot de wat grotere plekken van Nederland, maar toch behoort deze stad ook zeker weer niet bij de aller grootste plekken van heel Nederland (op het gebied van inwoners). Doordat er meer dan 65.000 mensen wonen in Bergen op Zoom behoort deze plek trouwens wel bij de aller grootste plekken van de provincie Noord-Brabant. Wanneer je naar de grootste plekken op het gebied van inwonersaantal uit Noord-Brabant gaat kijken komt Bergen op Zoom namelijk gewoon in de top 10 voor. Vandaar dat Bergen op Zoom dus zeker regionaal gezien een erg bekende en belangrijke plek is. Verder is het overigens zo dat Bergen op Zoom landelijk gezien ongeveer rond de 50ste plaats staat wanneer het gaat om de grootste steden van Nederland op het gebied van totale inwonersaantallen. Bergen op Zoom is dus waarschijnlijk het beste te omschrijven als een middelgrote stad.

Het oppervlakte van de plek die als Bergen op Zoom gezien wordt is trouwens in totaal ongeveer iets van 65 vierkante kilometer. Hiervan is iets van 12 vierkante kilometer water. Er is dan ook zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen aardig veel water te vinden in en rondom Bergen op Zoom. Dit zie je dan ook zeker weten terug in het landschap dat in en rondom Bergen op Zoom te vinden is! Aangezien Bergen op Zoom uit 65 vierkante kilometer bestaat behoort deze stad dus ook niet qua oppervlakte bij de aller grootste plekken van Nederland, terwijl it ook zeker niet tot de kleinste plekken van dit land behoort. Vandaar dat je dus vele dingen die je eventueel nodig zou kunnen hebben in je leven wel terug kan vinden in Bergen op Zoom en omstreken. Dit maakt Bergen op Zoom zeker weten een prettige plek om te wonen. Hierdoor hoef je namelijk bijvoorbeeld niet de hele tijd zeer ver te reizen wanneer je van bepaalde dingen gebruik wil maken. Zo is het onder andere gewoon mogelijk om Bergen op Zoom naar de bioscoop te gaan om maar even een voorbeeld te noemen.

De naam van Bergen op Zoom wordt overigens soms wel eens afgekort tot BoZ. Het kan dus zijn dat er naar Bergen op Zoom wordt verwezen als BoZ. Dit kan handig zijn om te weten. Het zou immers ooit kunnen dat dit inderdaad gebeurt, en dan zou je nu als het goed is dus moeten weten dat er dan waarschijnlijk over Bergen op Zoom wordt gesproken wanneer je ergens de afkorting ‘BoZ’ ziet. Bergen op Zoom heeft trouwens ook nog andere bijnamen. Zo wordt deze stad bijvoorbeeld ook wel eens ‘Krabbegat’ genoemd. Dit gebeurd onder andere tijdens carnaval. Verder word er ook wel eens in andere situaties naar Bergen op Zoom verwezen als Krabbegat. Vandaar dat het dus handig kan zijn om te weten dat dit in sommige situaties inderdaad kan gebeuren. Hopelijk heb ik dit nu dus voor je duidelijk weten te maken. Het kan immers vrij verwarrend zijn wanneer je niet op de hoogte bent van eventuele bijnamen van Bergen op Zoom, aangezien dit kan namelijk redelijk gemakkelijk to verwarring zou kunnen zorgen.

De inwoners van Bergen op Zoom worden trouwens ‘Bergenaar’ genoemd. Een inwoner van Bergen op Zoom is namelijk dus een Bergenaar. Er zijn in totaal overigens dus iets van 65.000 Bergenaren, aangezien er net ook al hebt kunnen lezen zoveel mensen in Bergen op Zoom wonen. Het zou daarom zeker weten kunnen voorkomen dat je mogelijk een Bergenaar kent. Zeker wanneer je een beetje in de buurt van deze plek woont. Er bestaan trouwens ook meerdere bekende Bergenaren. Er zijn immers een aantal bekende mensen die hier wonen, terwijl hier ook BN’ers zijn geboren die hier tegenwoordig toch niet meer wonen maar oorspronkelijk dus wel gewoon een Bergenaar zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld  onder andere meerdere (oud) professionele sporters afkomstig uit Bergen op Zoom. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse kickboxer genaamd Rico Verhoeven die momenteel zonder twijfel behoort tot één van de aller beste kickboxers van de wereld! Er zijn verder ook nog een hoop andere bekende en belangrijke mensen die geschiedenis in Bergen op Zoom hebben. Uit het feit dat er vele belangrijke en bekende mensen afkomstig zijn uit Bergen op Zoom of in ieder geval een verbinding met deze stad hebben toont overigens goed aan dat Bergen op Zoom een goede plek is om te wonen. Vanuit deze plaats kan je het immers dus ver schoppen.

Verder is het overigens zo dat er nog een heleboel te zien en te beleven is in Bergen op Zoom wat deze stad een zeer aangename en unieke plek maakt. Zo zijn er bijvoorbeeld een hele hoop parken te vinden in Bergen op Zoom. Deze plek zit dan ook vol met groen. Dit is iets dat vele mensen erg kunnen waarderen van Bergen op Zoom! Hierdoor heeft Bergen op Zoom overigens een bijzonder stadsbeeld. Ondanks dat deze stad niet uitzonderlijk groot is kan je namelijk toch vele parken en (grote) stukken groen vinden.

In Bergen op Zoom kan je trouwens tevens een veelzijdige economie vinden. Dit is één van de redenen waarom deze plek een solide economie heeft. Hierdoor is de economie van Bergen op Zoom namelijk niet per se van slechts één sector afhankelijk. Onder andere de landbouw en de visserij zijn overigens sectoren die belangrijk zijn voor Bergen op Zoom. Dit zijn echter zeker niet de enige sectoren waar de economie van Bergen op Zoom op teert.

Het netnummer van Bergen op Zoom is overigens 0164. Dit is dus een nummer dat gekoppeld is aan Bergen op Zoom. Bergen op Zoom wordt immers in feite dus in principe geïdentificeerd met dit nummer. Telefoonnummers uit Bergen op Zoom beginnen namelijk dus altijd met de getallen 0164.

 

Verschillende manieren om een woning in Bergen op Zoom te bemachtigen

Wanneer je in Bergen op Zoom zou willen gaan wonen zijn er een aantal verschillende manieren waarop je dit (in theorie) kan bewerkstelligen. Er zijn immers bijvoorbeeld verschillende soorten woningen in Bergen op Zoom te vinden waar je op verschillende manieren en onder verschillende voorwaarden eventueel in kan wonen. Het feit dat je dus eigenlijk op verschillende manieren in Bergen op Zoom kan gaan wonen is verder iets dat ik nu graag gedetailleerder wil gaan bespreken. Ik wil je daarom zeker weten aanraden om verder te lezen wanneer je wel geïnteresseerd bent in het bemachtigen van een woning in Bergen op Zoom zodat je in deze plek kan gaan leven, wat overigens erg veel mensen bevalt! Het leven in Bergen op Zoom kan immers uitstekend zijn. Vandaar dat er ook meer dan genoeg mensen zijn die in Bergen op Zoom wonen, of hier juist wel zouden willen gaan wonen.

Ten eerste is het uiteraard natuurlijk mogelijk om een woning in Bergen op Zoom te kopen. Dit is immers een zeer voor de hand liggende manier om ervoor te kunnen zorgen dat je een woning kan bemachtigen in deze plek. Vandaar dat ik het kopen van een woning in Bergen op Zoom nu ook graag verder wil gaan bespreken! Het kopen van een woning heeft overigens echt ontzettend veel voordelen. Zo biedt dit bijvoorbeeld in principe heel erg veel zekerheid en vastigheid. Verder zijn er ook nog meerdere andere voordelen die komen kijken bij het kopen van een huis in Bergen op Zoom. Vandaar dat er vele mensen zijn die ook daadwerkelijk echt geïnteresseerd zijn in het kopen van een woning in Bergen op Zoom wanneer ze in deze plek willen gaan wonen. Het is echter wel zo dat er vele verschillende factoren zijn die komen kijken bij het kopen van een huis (in Bergen op Zoom). Het is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd om een huis in Bergen op Zoom te kunnen kopen. Zo moet je hier bijvoorbeeld voor in een erg goede financiële situatie verkeren! Dit is één van de redenen waarom er waarschijnlijk een niet al te groot percentage van alle mensen die dit artikel lezen daadwerkelijk instaat zullen zijn om een woning te kunnen kopen in Bergen op Zoom.

Het is verder ook zeker een goede mogelijkheid om een woning in Bergen op Zoom te bemachtigen door deze te huren. Dit is daarom een andere optie waar je van op de hoogte moet zijn wanneer je graag in Bergen op Zoom zou willen gaan wonen. Sterker nog, de kans is erg groot dat het huren van een woning in Bergen op Zoom voor de meeste mensen die dit artikel lezen de aller beste manier is om in Bergen op Zoom te kunnen gaan wonen. Een woning huren in Bergen op Zoom is immers iets dat voor de meeste mensen wel bereikbaar is. Het is immers niet al te veel eisend om in een situatie te zitten waarin je een woning kan huren in Bergen op Zoom. Zeker aangezien er huizen voor de verhuur worden aangeboden in Bergen op Zoom die tot vele verschillende prijsklassen behoren. Hierdoor is het goed mogelijk om een woning in Bergen op Zoom te huren wanneer je niet per se al te veel te besteden hebt, terwijl het ook mogelijk is om een geschikt huurhuis te vinden in Bergen op Zoom wanneer je een groot budget hebt en echt in een luxueus en mooi huis wil gaan wonen op deze desbetreffende plek.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden wanneer je graag in Bergen op Zoom zou willen gaan wonen. Zo bestaan er bijvoorbeeld anti-kraak woningen. Dit zijn woningen waar je onder vrij interessante omstandigheden en voorwaarden kan wonen. Vandaar  dat dit dus een optie is die ik ook graag nog verder wil gaan bespreken. Het zou immers bijvoorbeeld erg goed kunnen dat het zoeken van een anti-kraak woning in Bergen op Zoom voor jouw persoonlijke situatie de aller beste manier is om in deze plek te gaan wonen. Zeker wanneer je het financieel gezien niet heel erg breed hebt. Het is financieel gezien immers in de meeste gevallen waarschijnlijk de aller aantrekkelijkste manier om in Bergen op Zoom te gaan wonen. Dit is zeker weten iets dat vele mensen interesseert! Niet iedereen beschikt namelijk over al te veel geld om het te kunnen realiseren om in Bergen op Zoom te gaan wonen.

Het is overigens wel zo dat het wonen in Bergen op Zoom door middel van een anti-kraak woning een vrij onzekere manier is om in deze plek te kunnen wonen. Je hebt immers niet al te veel zekerheid wanneer je in een anti-kraak pand woont. Wanneer je in een anti-kraak pand woont heb je bijvoorbeeld niet zo iets als huurbescherming. Het is dan dus mogelijk dat je op erg korte termijn uit een desbetreffend pand moet vertrekken. Toch kan het wonen in Bergen op Zoom door middel van een anti-kraak woning voor sommige mensen een interessante optie zijn om inderdaad in deze plek te gaan wonen. Vandaar dat ik je nu dus ook even wilde informeren over het bestaan van deze optie!

 

Beste manier om een huurwoning in Bergen op Zoom te bemachtigen

Ik heb het bemachtigen van een huurwoningen in Bergen op Zoom hierboven al even besproken. Dit is echter iets waar ik nu graag dieper op in wil gaan. Wanneer je wel geïnteresseerd bent in het huren van een woning in Bergen op Zoom kan het dan ook zeker weten een goed idee zijn om snel verder te lezen zodat je hier meer over te weten kan komen! Hieronder ga ik immers uitgebreid bespreken hoe je in principe ope een erg voordelige manier een huurwoning in Bergen op Zoom kan bemachtigen. Dit is dus handige en waardevolle informatie wanneer je inderdaad wel oren hebt naar het gaan wonen in Bergen op Zoom door middel van een huurwoning.

Er zijn meerdere verschillende manieren waarop je een huurwoning kan bemachtigen in Bergen op Zoom. dit is één van de redenen dat er soms ook wat geluk moet komen kijken bij het bemachtigen van een geschikte huurwoning voor jouw persoonlijk situaties en behoeftes in Bergen op Zoom. Hier moet je dan ook zeker weten rekening mee houden wanneer je opzoek bent naar een huurwoning in Bergen op Zoom.

Ondanks dat je soms een beetje geluk nodig hebt om een geschikte huurwoning in Bergen op Zoom te kunnen vinden die je onder goede voorwaarden en omstandigheden kan huren is het echter zeker zo dat er bepaalde voordelige manieren zijn om te zoeken naar dit soort woningen. Er zijn dus bepaalde manieren waarop je een grotere succeskans hebt om een goede huurwoning in Bergen op Zoom te vinden. Hier wil ik nu graag meer over gaan vertellen!

Zo helpt het onder andere heel vaak bijvoorbeeld om proberen zo min mogelijk partijen te betrekken bij het huren van een woning in Bergen op Zoom. Hoe meer verschillende partijen hierbij komen kijken zorgt er namelijk voor dat het proces om inderdaad een woning in Bergen op Zoom te kunnen gaan huren steeds gecompliceerder wordt. Het devies is dus in principe wanneer je onder voordelige omstandigheden een woning in Bergen op Zoom wil gaan huren: ‘Hou het simpel’.

Het is dus zo dat er wel degelijk manieren zijn waarop je kansen kan vergroten dat je een geschikte huurwoning kan vinden in Bergen op Zoom. Zo kan het bijvoorbeeld zoals je net al hebt kunnen lezen een zeer goed idee zijn om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk partijen betrokken zijn bij het bemachtigen van een huurwoning in Bergen op Zoom. Vandaar dat ik je persoonlijk ook zeker weten kan aanraden om een woning in Bergen op Zoom proberen te huren door middel van een website zoals www.kamernet.nl! Het is namelijk enorm simpel en recht door zee om een woning in Bergen op Zoom te huren via Kamernet. Je kan op www.kamernet.nl immers direct in contact komen te staan met verhuurders van woningen in Bergen op Zoom. Hierdoor kan je via Kamernet over het algemeen vrij gemakkelijk een woning huren in Bergen op Zoom. Dit kan je verder helemaal zelf doen. Je hoeft hier dus niemand anders voor in te schakelen, waardoor je op deze manier helemaal zelfstandig kan regelen dat je een voordelige huurwoning weet te bemachtigen in Bergen op Zoom.

Kortom, het kan echt erg voordelig zijn om door middel van www.kamernet.nl een huurwoning proberen te bemachtigen in Bergen op Zoom. Zeker aangezien je via deze website over het algemeen ook huurwoningen kan vinden in Bergen op Zoom die tegen erg schappelijke prijzen worden aangeboden. Vandaar dat ik je nu ook even wilde informeren over het bestaan van deze desbetreffende website.

 

De geschiedenis van Bergen op Zoom

Ik wil je nu door middel van dit artikel ook graag meer gaan vertellen over de geschiedenis van Bergen op Zoom. Dit is immers zeker relevante informatie wanneer je meer over Bergen op Zoom te weten wil komen. Zeker aangezien je hierdoor in principe ook beter begrijpt hoe het huidige Bergen op Zoom uiteindelijk tot stand gekomen is. Het huidige Bergen op Zoom is immers in het verleden gevormd. Daarom kan het dus erg leuk en waardevol zijn om meer te weten te komen over de geschiedenis van Bergen op Zoom wanneer je interesse hebt in deze plek! Dit is dan ook de reden dat ik nu aandacht aan deze desbetreffende geschiedenis ga besteden.

Door de jaren heen is er overigens al erg veel opmerkelijks gebeurd in de geschiedenis van Bergen op Zoom. Er valt dan ook zeker het een en ander te vertellen over de geschiedenis van deze plek. Hierdoor is het echter ook zo dat het lastig is om echt werkelijk alle memorabele momenten uit de geschiedenis van Bergen op Zoom aan bod te laten komen in dit artikel. Het is dus lastig om echt geheel een volledig compleet beeld over deze geschiedenis te schetsen door middel van dit artikel. Ik ga toch heel erg mijn best doen om dit wel zo goed mogelijk te realiseren! Ik hoop echter alleen heel erg dat je er in ieder geval begrip voor hebt dat het waarschijnlijk zo is dat ik niet alle onderdelen van de geschiedenis van Bergen op Zoom echt goed kan uitlichten in dit artikel. Dit artikel zou immers anders bijvoorbeeld echt ontzettend lang gaan worden.

Door de jaren heen zijn er overigens zeer veel verschillende mensen geweest die geregeerd hebben over Bergen op Zoom en het gebied waarin deze nederzetting ligt. Dit speelt ook zeker mee in het feit dat Bergen op Zoom zo’n bijzondere en interessante geschiedenis heeft weten op te bouwen.

Verder is het zo dat Bergen op Zoom een geschiedenis heeft die ver terug gaat. Bergen op Zoom is door de jaren heen dan ook echt enorm veel verschillende fases doorgegaan. Hierdoor is het eigenlijk alleen nog maar interessanter om meer te weten te komen over de geschiedenis van Bergen op Zoom, en hoe deze plek dus door de jaren heen tot stand is gekomen. Hierdoor is het tevens zo dat er wel het een en ander valt te vertellen over de geschiedenis van deze plek.

Het is overigens niet helemaal met zekerheid te zeggen hoelang de geschiedenis van Bergen op Zoom precies terug gaat. Het is echter dus wel bekend dat deze geschiedenis echt al ontzettend lang terug gaat. Zo zijn er bijvoorbeeld vondsten gedaan in en rondom Bergen op Zoom die aanwijzen dat dit gebied al bevolkt was in de Romeinse tijd! Zo zijn er in dit gebied bijvoorbeeld Romeinse munten gevonden. Hierdoor lijkt het er heel erg op dat Bergen op Zoom al langer dan 2000 jaar bewoond wordt. Verder is het overigens ook zo dat Bergen op Zoom al heel erg lang stadsrechten heeft. Hieruit kan je concluderen dat deze stad ook al lang geleden echt enorm belangrijk was. Er waren in de vroege middeleeuwen namelijk slechts een aantal steden die stadsrechten hadden. Hier was Bergen op zoom er dus één van. Bergen op Zoom heeft overigens naar alle waarschijnlijkheid zijn stadsrechten verkregen tussen de jaren 1198 en 1212. Het exacte jaar waarin dit gebeurd is weet men op de dag van vandaag echter (nog) niet. Deze informatie is namelijk hoogstwaarschijnlijk door de jaren heen verloren gegaan omdat dit destijds waarschijnlijk slecht gedocumenteerd is. Ook is het zo dat Bergen op Zoom in het jaar 1397 getroffen werd door een heftige stadsbrand waarbij deze stad voor een groot deel werd verwoest. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat eventuele documenten die destijds in deze stad terug te vinden waren waarop stond wanneer Bergen op Zoom stadsrechten had gekregen in vlammen zijn opgegaan.

In de Middeleeuwen heeft Bergen op Zoom zich overigens uiteindelijk heel erg veel ontwikkeld. Deze plek maakte in deze periode immers een enorme groeiperiode mee. Dit is dus een belangrijke periode geweest voor deze plek. Bergen op Zoom was in de Middeleeuwen dan ook over het algemeen echt een zeer bloeiende stad waar enorm veel bedrijvigheid plaats vond. Bergen op Zoom was toen namelijk bijvoorbeeld een plek waar bijvoorbeeld veel handel werd gedreven.

Ondanks dat Bergen op Zoom over het algemeen goede periodes door maakte in de Middeleeuwen heeft deze plek in deze periode echter ook zeker weten moeilijke tijden doorgemaakt! Dit had onder andere met stadsbranden te maken. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen werd Bergen op Zoom namelijk in het jaar 1397 voor een groot deel verwoest bij een stadsbrand. Deze desbetreffende stadsbrand trof deze stad toen trouwens op 7 mei. Vervolgens werd deze stad in het jaar 1444 weer toegetakeld door een brand die een groot deel van Bergen op Zoom in as veranderde. Binnen 50 jaar moest deze stad dus twee zeer grote en ingrijpende stadsbranden verwerken. Dit waren dan ook zeker grote tegenslagen voor de ontwikkeling van Bergen op Zoom. Deze tegenslagen zijn uiteindelijk wel gewoon goed verwerkt. Dit kwam onder andere omdat Bergen op Zoom een geliefde plaats voor vele handelaars was. Dit had op zijn beurt weer te maken met het feit dat de plek waar Bergen op Zoom zich bevindt aan water ligt. Hierdoor kwam er immers sowieso veel handelswaar in deze stad binnen door middel van boten, waardoor Bergen op Zoom zich dus kon ontpoppen tot een stad die veel welvaart verkreeg door middel van de handel die in deze stad gedreven werd.

Aan het einde van de Middeleeuwen begon de kracht van Bergen op Zoom als handelsstad trouwens een beetje af te nemen. Dit had een aantal verschillende oorzaken. Zo werden er in deze periode bijvoorbeeld vele nieuwe handelsroutes gevonden. Verder kwam het gebied waar het huidige Bergen op Zoom in ligt in deze periode ook nog eens in een lastige situatie terecht aangezien dit bij een lange en heftige oorlog betrokken was waarnaar vaak wordt verwezen als de 80 jarige oorlog. Tijdens deze oorlog kwam Bergen op Zoom meerdere malen in benauwde situaties terecht.

Door de 80 jarige oorlog groeide Bergen op Zoom trouwens uit tot een ware garnizoensstad. Dit is een aanduiding voor een stad die militair gezien een belangrijke rol speelt. Het gebied waar tegenwoordig Bergen op Zoom ligt had namelijk bijvoorbeeld een zeer strategische ligging tijdens de 80 jarige oorlog. Vandaar dat handel dus gelijk een stuk minder belangrijk werd in deze stad, en dit werd vervangen door allerlei oorlog gerelateerde arbeid en activiteiten.

Bergen op Zoom kwam in de (late) Middeleeuwen echter dus in een hevige oorlog terecht. Het is dan ook zo dat deze stad werd ingenomen in het jaar 1747 tijdens het zogenaamde Beleg van Bergen op Zoom. Bij dit Beleg van Bergen op Zoom werd er overigens een groot deel van deze plek verwoest. Door het Beleg van Bergen op Zoom dat in 1747 plaatsvond viel deze nederzetting trouwens op 16 september van het jaar 1747 in Franse handen, nadat deze desbetreffende belegering van deze stad eerder was begonnen op 12 juli van dit jaar. Ondanks dat de verdediging van Bergen op Zoom de eerste paar maanden van deze belegering doorstond werd dit uiteindelijk toch teveel voor deze nederzetting en werd deze overwonnen. Uiteindelijk kwam Bergen op Zoom trouwens gewoon weer in Nederlandse handen terecht, en is dit uiteindelijk zoals je waarschijnlijk wel weet ook gewoon zo gebleven.

Nadat Bergen op Zoom was overwonnen bleef deze plek trouwens nog steeds wel gewoon dienen als een verdedigingswerk in tijden van oorlog. Dit was namelijk nog gewoon het voornaamste doel van deze desbetreffende nederzetting tot aan het einde van de 19e eeuw. Er begon rond deze periode (en eigenlijk al iets daarvoor) overigens wel een verschuiving plaats te vinden in de manier waarop er destijds in deze nederzetting geleefd werd. In deze periode begon bijvoorbeeld het pottenbakken erg belangrijk te worden voor dit gebied. Vele mensen die destijds in het gebied leefden waar tegenwoordig Bergen op Zoom te vinden is waren in deze periode dus bezig met pottenbakken of in ieder geval iets daar daarmee te maken had.  Verder was de visserij in deze tijd overigens ook erg belangrijk voor deze regio. In de jaren die volgenden kwamen er overigens verder nog meerdere boerderijen in dit gebied.

Later begon de industrialisering, en dit had net zoals in vele andere plekken van Nederland ook veel invloed op Bergen op Zoom. Zo kwamen hierdoor vele nieuwe industrieën en ondernemingen tot stand, waarvan er een aantal hun toetreden maakten in het gebied waarin Bergen op Zoom zich bevindt. Zo kwamen er hier in deze tijd bijvoorbeeld onder andere meerdere suikerfabrieken en ijzergieterijen. Dit leverde onder andere banen op voor mensen die in dit gebied woonden. In deze periode begonnen deze nijverheden dus erg belangrijk te worden in het Bergen op Zoom van destijds. Hierdoor veranderde Bergen op Zoom in een aantal verschillende opzichten, en bleef deze plek zich verder ontwikkelen. In deze periode werd er bijvoorbeeld ook een spoorweg aangelegd die dit gebied een stuk beter bereikbaar maakte (voor treinen). Dit is zeker een belangrijke ontwikkeling geweest voor deze regio. In deze periode was de trein namelijk echt misschien wel het meest gebruikte en meest praktische vervoersmiddel dat bestond. Ondanks dat het in deze tijden dus zeker niet slecht ging met dit gebied behoorde deze regio echter overigens niet bij de meest welvarende gebieden van Nederland.

Vervolgens brak de 20ste eeuw aan. Hierin vonden ook vele belangrijke momenten plaats in de geschiedenis van (het huidige) Bergen op Zoom. Zo werd er bijvoorbeeld een haven geopend in Bergen op Zoom toen de 20ste eeuw ongeveer halverwege was. Tussen de jaren 1959 en 1964 werd namelijk de Theodorushaven aangelegd bij Bergen op Zoom. Dit was weer een nieuwe impuls voor deze plek. Zo genereerde dit bijvoorbeeld onder andere vele banen voor veel mensen. Bij deze haven ontstond namelijk bijvoorbeeld ook een heel bedrijventerrein dat deze stad veel werkgelegenheid opleverde.

Uiteindelijk is Bergen op Zoom vervolgens verder in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de plek zoals we die op de dag van vandaag kennen. Vandaar de dag zijn er overigens vele verschillende soorten bouwwerken in Bergen op Zoom te vinden die uit verschillende periodes van de geschiedenis van deze plek stammen. Dit kan erg bijzonder en indrukwekkend zijn om te zien. Door middel van deze bouwwerken is het dus mogelijk om de geschiedenis van Bergen op Zoom als het ware met je eigen ogen waar te kunnen nemen. Dat een aantal van deze bouwwerken op de dag van vandaag inderdaad nog overeind staan kan verder wel gezien worden als een klein wonder, aangezien Bergen op Zoom zoals je al eerder hebt kunnen lezen een aantal keer bijna volledig is verwoest in zijn geschiedenis. Het zou echter dus leuk kunnen zien om de historische bouwwerken die in Bergen op Zoom zijn terug te vinden te gaan bezoeken wanneer de geschiedenis van deze desbetreffende plek je wel intrigeert. Verder is het overigens zo dat ik een aantal van deze bouwwerken hieronder nog uitgebreider ga bespreken wanneer ik je meer ga vertellen over de bezienswaardigheden van Bergen op Zoom. Wanneer deze bouwwerken je wel interesseren kan het daarom dus verstandig zijn om door te lezen!

 

Bezienswaardigheden die in en rondom Bergen op Zoom te vinden zijn

Er zijn in en rondom Bergen op Zoom meerdere verschillende bezienswaardigheden te zien. Dit is iets waar ik je nu graag meer over wil gaan vertellen! Wanneer je wel geïnteresseerd bent in wat voor bezienswaardigheden er allemaal te vinden zijn bij Bergen op Zoom wil ik je dan ook zeker weten aanraden om snel verder te lezen. Ik heb immers besloten om hieronder een overzicht te gaan maken waarin ik meerdere bezienswaardigheden die bij Bergen op Zoom te vinden zijn ga bespreken. Het is daarom een goed idee om dit onderstaande overzicht even door te nemen wanneer je wel geïnteresseerd bent in wat voor bezienswaardigheden er allemaal bij Bergen op Zoom zijn! Dit is immers een zeer goede manier om hier gemakkelijk achter te kunnen komen.

 

Markiezenhof

Een goed voorbeeld van een bezienswaardigheid die je bij Bergen op Zoom kan vinden is het Markiezenhof. Vandaar dat ik je nu graag meer wil gaan vertellen over dit Markiezenhof. Het Markiezenhof is namelijk zonder twijfel een van de aller bekendste bezienswaardigheden die in Bergen op Zoom te vinden is. Vandaar dat informatie over het Markiezenhof ook zeker niet kan ontbreken wanneer het over bezienswaardigheden van Bergen op Zoom gaat!

De beste manier om het Markiezenhof te omschrijven is trouwens als paleis. Vandaar dat het dus niet zo gek is dat het Markiezenhof een bezienswaardigheid is. Paleizen zijn immers eigenlijk altijd wel bijzondere bouwwerken. Zo hebben dit soort bouwwerken namelijk bijvoorbeeld een opvallend uiterlijk ten opzichte van vrijwel alle andere soorten gebouwen. Buiten het feit om dat het uiterlijk van het Markiezenhof imposant is valt er verder ook binnen in dit bouwwerk een hele hoop bijzonders te zien.

Het is overigens zo dat het Markiezenhof ooit gebouwd is in opdracht van invloedrijke mensen uit Bergen op Zoom. Zo heeft namelijk bijvoorbeeld een man met de naam Jan II van Glymes een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van dit gebouw. De bouw van het Markiezenhof is trouwens ooit in het jaar 1511 voltooid. Deze bouw was verder in 1485 van start gegaan. Het is dus zo dat de bouw van het Markiezenhof redelijk lang heeft geduurd.

Aanvankelijk werd dit gebouw er trouwens met name voor gebruikt om belangrijke gasten te verwelkomen door de invloedrijke personen die een belangrijke rol hadden gespeeld bij het ontstaan van dit gebouw. Deze belangrijke personen hadden trouwens de status van markies, wat een adellijke titel is. Zo komt het Markiezenhof dan ook aan zijn naam.

Er zijn verder trouwens meerdere verschillende personen betrokken geweest bij de bouw van het Markiezenhof. Zo hebben bijvoorbeeld de bouwmeesters Antoon I Keldermans en zijn zoon Rombout II Keldermans een belangrijke rol gespeeld bij de bouw van dit desbetreffende bouwwerk.

Je hebt net overigens al kunnen lezen over de eerste functie van het Markiezenhof. Dit gebouw heeft door de jaren heen echter ook nog tal van andere functies gehad. Zo werd dit gebouw namelijk bijvoorbeeld verder even gebruikt als ziekenhuis voor gewonde Franse soldaten in de periode dat Bergen op Zoom onder Frans bewind viel. Hierna zat er erg lang een kazerne in dit pand. Inmiddels zit er een museum in het Markiezenhof, en zit hier ook horeca en een klein winkeltje in gevestigd. Het museum dat tegenwoordig in het Markiezenhof zit wordt overigens tentoongesteld hoe de personen van adel die dit bouwwerk oorspronkelijk bewoonde zo ongeveer leefden. Dit museum staat namelijk in het teken van de markies. Het is trouwens tevens mogelijk om een bruiloft te vieren in het Markiezenhof. Ook dit is op de dag van vandaag dus nog een manier waarop het Markiezenhof gebruikt wordt.

Verder is het zo dat er door de jaren heen een aantal dingen aan het Markiezenhof zijn aangepast. Vandaar dat dit gebouw dus niet meer helemaal volledig in zijn originele staat verkeert. Verder is het zo dat dit gebouw door de jaren heen een aantal keer grondig gerenoveerd is. Vandaar dat dit mooie bouwwerk op de dag van vandaag nog steeds in volle glorie te bewonderen is. Het Markiezenhof is trouwens sinds 21 december van het jaar 1966 een officieel rijksmonument. Dit toont goed aan dat dit een bijzonder bouwwerk is. Alleen bijzondere bouwwerken krijgen immers de status van rijksmonument.

 

Sint-Gertrudiskerk

De Sint-Gertrudiskerk is een andere bezienswaardigheid die te vinden is bij Bergen op Zoom. Daarom wil ik je nu ook graag meer informatie geven over deze kerk. Zoals de naam van de Sint-Gertrudiskerk al verraad gaat het hier trouwens om een kerk. Dit is echter zeker niet zomaar een kerk. Zo is het immers bijvoorbeeld zo dat de Sint-Gertrudiskerk een historische kerk is. Uit welke tijd de Sint-Gertrudiskerk precies stamt is verder trouwens niet helemaal duidelijk. Het is echter wel zo dat het oudste gedeelde van de Sint-Gertrudiskerk dat op de dag van vandaag nog overeind staat naar alle waarschijnlijkheid afkomstig is uit zo ongeveer het einde van de 14e eeuw. Er zijn echter ook zeker onderdelen van de Sint-Gertrudiskerk die uit een andere periodes stammen. Zo is de Sint-Gertrudiskerk in zijn geschiedenis namelijk bijvoorbeeld een aantal keer (flink) beschadigd geraakt. Hierna is deze kerk echter dus ook weer hersteld. Het is verder overigens zo dat de Sint-Gertrudiskerk net zoals vele kerken voorzien is van een toren, en deze kerktoren staat in de volksmond ook wel bekend als de peperbus. De gehele Sint-Gertrudiskerk is overigens een rijksmonument.

 

Arsenaal 

Het Arsenaal is ook een bezienswaardigheid die te vinden is bij Bergen op Zoom. Ik ga nu daarom meer vertellen over dit arsenaal dat in deze desbetreffende plek te vinden is. Het Arsenaal dat in Bergen op Zoom is terug te vinden wordt trouwens tevens wel het Groot Arsenaal genoemd. Dit is dus nog een andere manier waarop er wel eens wordt verwezen naar het bouwwerk in kwestie.

Een arsenaal is overigens een plek waar in principe wapens en andere oorlogsgoederen worden opgeslagen. Aanvankelijk is dit dan ook waar het Arsenaal in Bergen op Zoom voor gebruikt werd. Hierbij gaat het overigens om de periode zo rond de helft van de 18e eeuw. De bouw van het Arsenaal werd namelijk in het jaar 1764 voltooid. Ruim 100 jaar later werd dit desbetreffende gebouw vervolgens gebruikt als kazerne. Dit bouwwerk bleef dus voor militaire doeleinden gebruikt worden.

In de meest recente jaren heeft het Arsenaal in Bergen op Zoom verder niet echt een vaste functie gehad. Tegenwoordig wordt dit pand namelijk voornamelijk gebruikt om evenementen zoals feesten of ander soort bijeenkomsten in te organiseren. Ook wordt dit gebouw als kantoorruimte gebruikt, en zit er hier een restaurant in gevestigd. Dit gebouw is verder een aantal keer goed gerenoveerd sinds dit hier staat, waardoor dit bouwwerk tegenwoordig nog steeds in een prima staat verkeert. Verder is het trouwens zo dat het Arsenaal van Bergen op Zoom een rijksmonument is.

 

Stadhuis van Bergen op Zoom

Verder is het stadhuis van Bergen op Zoom een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die in Bergen op Zoom te vinden is. Vandaar dat ik dit bouwwerk nu dus ook wil gaan bespreken door middel van dit artikel. Het stadhuis van Bergen op Zoom was zoals de naam van dit bouwwerk al wel aanduidt trouwens aanvankelijk een stadhuis. Dit stadhuis bevindt zich verder aan de Grote Markt die in het historische stadscentrum van Bergen op Zoom is terug te vinden. Tegenwoordig fungeert het stadhuis van Bergen op Zoom echter met name als trouw locatie.

Het oudste gedeelte van het stadhuis van Bergen op Zoom dateert trouwens naar alle waarschijnlijkheid uit eind 14e of begin 15e eeuw. Er is echter vervolgens door de jaren heen nog een hoop aangepast aan dit gebouw. Zeker niet elk onderdeel van het stadhuis van Bergen op Zoom is dus zo oud. Verder is het overigens zo dat het stadhuis van Bergen op Zoom eigenlijk uit 3 verschillende panden bestaan die aan elkaar zijn gebouwd en dus ook zijn samengevoegd. Dit is één van de factoren die bijdraagt aan het feit dat dit pand een bijzonder uiterlijk heeft. Aan de onderkant van dit artikel is trouwens een afbeelding terug te vinden waarop het stadhuis van Bergen op Zoom te zien is. Wanneer je wel meer te weten zou willen komen over het bijzondere uiterlijk van dit gebouw is het dus verstandig om even naar het einde van dit artikel toe te gaan.

 

Fort De Roovere 

Ook het Fort De Roovere is een bezienswaardigheid die je kan vinden bij Bergen op Zoom. Vandaar dat ik dit fort nu graag verder wil gaan bespreken. Het kan immers zeker de moeite waard zijn om deze bezienswaardigheid te gaan bezoeken wanneer je hiervoor genoeg tijd hebt! Zo heeft deze bezienswaardigheid in het verleden namelijk bijvoorbeeld een belangrijke rol vertolkt. Daarom kan het dus leuk zijn om deze plek eens te bezoeken. Het Fort De Roovere was namelijk ooit een schans, wat een verdedigingswerk is. Fort De Roovere heeft dus een rol gespeeld in het verdedigen van Bergen op Zoom en omstreken.

Dit desbetreffende fort stamt verder uit her jaar 1628, maar is vervolgens later nog wel een aantal keer aangepast. In het jaar 1816 is het actieve gebruik van Fort De Roovere als verdedigingswerk verder gestaakt. Tegenwoordig is dit fort verder gewoon te bezoeken. Dit kan overigens zeker de moeite waard zijn om te doen wanneer oorlog je wel interesseert, aangezien Fort De Roovere tijdens tal van oorlogssituaties een belangrijke rol heeft vertolkt.

 

Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming

Een bezienswaardigheid met een zeer lange naam die te vinden is in Bergen op Zoom is de Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming. Ik ga je nu verder meer vertellen over deze desbetreffende kerk. Deze kerk heeft immers zeker wel het een en ander te bieden. Het is dan ook niets voor niets zo dat de Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming de status van een rijksmonument heeft.

Inmiddels is de Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming trouwens redelijk oud, al is dit bouwwerk niet uitzonderlijk oud. De bouw van deze desbetreffende kerk is namelijk ooit afgerond in het jaar 1829. Hierna werden er verder wel nog een aantal keer nieuwe dingen aan de Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming toegevoegd. Niet deze gehele kerk is dus afkomstig uit 1829. Deze kerk bevindt zich verder overigens aan de Grote Markt.

De Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming is verder overigens tot het jaar 1987 ook echt daadwerkelijk als kerk gebruikt, waarna dit bouwwerk in 1990 een nieuwe functie kreeg. Sinds dit desbetreffende jaar wordt de Kerk van de Heilige Maagd Maria-Tenhemelopneming namelijk als theater gebruikt. Het is dus mogelijk om een voorstelling bij te wonen in dit indrukwekkende gebouw.

 

Hotel de Draak

Ik wil nu ook graag meer gaan vertellen over hotel de Draak. Dit is immers een zeer bijzonder hotel dat in Bergen op Zoom te vinden is. Hotel de Draak is namelijk het aller oudste hotel van heel Nederland! Dit hotel zit dan ook in een zeer historisch pand. Het is immers zo dat dit gebouw afkomstig is uit het jaar 1397. Vroeger stond dit hotel overigens aanvankelijk bekend als ‘hotel de Draeck’. Verder is het zo dat hotel de Draak zich net zoals vele andere bezienswaardigheden van Bergen op Zoom aan de Grote Markt bevindt die in deze stad is terug te vinden. Aangezien hotel de Draak in een bijzonder pand zit gevestigd is het overigens niet zo verwonderlijk dat dit desbetreffende pand sinds 3 augustus van het jaar 1976 de status van rijksmonument heeft.

Omdat hotel de Draak een hotel is kan je overigens dus op deze plek overnachten. Dit is verder zeker een bijzondere plek om dit inderdaad te doen gezien de historie die deze plek heeft. Vandaar dat het dus ook zeker geen gek idee is om inderdaad een kamer in dit hotel te gaan boeken wanneer je Bergen op Zoom wel zou willen gaan bezoeken! Dit kan immers een leuke en memorabele ervaring zijn.

 

Watertoren van Bergen op Zoom

De watertoren die in Bergen op Zoom te vinden is kan je ook zeker omschrijven als een bijzonder gebouw. Daarom wil ik graag meer gaan vertellen over dit bouwwerk dat je in de plek Bergen op Zoom kan vinden. Het is overigens onder andere zo dat de watertoren van Bergen op Zoom al redelijk oud is. Deze desbetreffende watertoren is namelijk afkomstig uit het jaar 1899. Verder is het zo dat de watertoren van Bergen op Zoom een imposant uiterlijk heeft. Zo is deze watertoren immers bijvoorbeeld iets van 33 en een halve meter hoog. De uiterlijke kenmerken waarvan deze watertoren is voorzien heeft dit bouwwerk trouwens te danken aan een meneer met de naam D. de Leeuw. Dit is namelijk de architect geweest die deze desbetreffende watertoren ontworpen heeft.

Verder is het overigens zo dat de watertoren van Bergen op Zoom tot in het jaar 1984 ook echt daadwerkelijk als watertoren gebruikt is. Hierna is er een tijdje niet echt iets met dit bouwwerk gebeurd, waarna hier later woon en werkruimte in gemaakt is. De watertoren van Bergen op Zoom is verder sinds het jaar 2002 een rijksmonument.

 

Sint-Catharinakapel

De Sint-Catharinakapel is ook een bouwwerk dat in Bergen op Zoom staat en ik graag gedetailleerder wil gaan bespreken. Je zou deze kapel immers zeker kunnen zien als een bezienswaardigheid van deze plek. Zo is dit namelijk bijvoorbeeld een rijksmonument, wat uiteraard veel zeggend is. Het is verder overigens niet zo gek dat de Sint-Catharinakapel inderdaad een rijksmonument is. Zo is het namelijk bijvoorbeeld zo dat dit een bouwwerk met een hele hoop historische waarde is. Dit bouwwerk is immers afkomstig uit het einde van de 19e eeuw. Hierna is dit bouwwerk echter wel ook nog uitgebreid. Zo zijn er ook delen van deze kapel die uit de 20ste eeuw afkomstig zijn.

De Sint-Catharinakapel werd trouwens aanvankelijk bij een verzorgingstehuis gebouwd. Op de dag van vandaag zit dit verzorgingstehuis hier echter niet meer gevestigd. Dit is echter wel tot in het jaar 2014 het geval geweest. Tegenwoordig wordt de Sint-Catharinakapel verder met name als ‘gewone’ kerk / kapel gebruikt, en is het dus bijvoorbeeld mogelijk om hier ten huwelijk te treden. Ook worden hier kinderen gedoopt.

 

Gevangenenpoort

Ik wil het verder ook nog graag over de Gevangenenpoort hebben. Dit is namelijk een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die bij Bergen op Zoom te vinden is. Wanneer je wel meer over dit bijzondere bouwwerk te weten wil komen wil ik je dan ook zeker weten aanraden om snel verder te lezen!

De Gevangenpoort is overigens zoals de naam van dit bouwwerk eigenlijk al wel een beetje verklapt een deel van de oude stadspoort / stadsmuur van Bergen op Zoom. Het is verder zo dat de Gevangenpoort het enige overgebleven gedeelte van deze desbetreffende muur is. Alleen dit maakt dit bouwwerk dus al bijzonder. Verder is het overigens zo dat er in Nederland sowieso niet al te veel stadspoorten zijn overgebleven. De Gevangenpoort is verder een van de aller oudste bouwwerken die nog in Bergen op Zoom te bewonderen zijn. Deze stadspoort is namelijk naar alle waarschijnlijkheid rond het jaar 1335 gebouwd. Hierna werd dit bouwwerk wel nog een aantal keer aangepast.

Het is verder zo dat Bergen op Zoom in de jaren die volgden zich steeds verder ontwikkelde, waardoor de Gevangenpoort zijn functie als stadsmuur en poort verloor aangezien dit bouwwerk binnen de stad kwam te liggen. Vandaar dat er toen werd besloten om de Gevangenpoort als gevangenis te gaan gebruiken. Zo komt dit bouwwerk dan ook aan zijn naam. Vervolgens is de Gevangenpoort erg lang als gevangenis gebruikt. Dit is namelijk tot in 1931 gebeurt.

Tegenwoordig wordt de Gevangenpoort voor een aantal verschillende doeleinden gebruikt. Zo kan dit bouwwerk bezocht worden als toeristische attractie, terwijl hier ook evenementen zoals bruiloften georganiseerd worden. Verder is het zo dat er een (jeugd)bibliotheek in dit gebouw gevestigd zit, terwijl er ook een escape room in dit pand is terug te vinden.

 

Tot slot

Op deze pagina heb je allerlei informatie kunnen vinden over Bergen op Zoom. Vandaar dat ik ook echt heel erg hoop dat je door middel van deze informatie beter geïnformeerd bent geraakt over Bergen op Zoom! Uiteindelijk is het informeren van de lezer van dit artikel over Berg op Zoom namelijk wel één van mijn doelen geweest bij het schrijven van dit artikel. Vandaar dat ik ook hoop dat dit (in ieder geval een beetje) gelukt is.

Ik wil je nu verder trouwens nog even het een en ander gaan vertellen over een aantal van de andere artikelen die hier op www.huis-te-huur.com zijn terug te vinden voordat ik dit huidige artikel echt helemaal tot zijn einde ga laten komen. Het zou namelijk erg goed zo kunnen zijn dat er hier op deze website meerdere andere artikelen staan die je interessant vindt. Vandaar dat het dus leuk kan zijn om nog het een en ander over deze desbetreffende artikelen te weten te komen!

Zo zou het immers bijvoorbeeld goed zo kunnen zijn dat je het artikel die over huurwoningen in Den Bosch gaat en hier op deze website staat wel interessant vindt. Den Bosch is namelijk net zoals Bergen op Zoom een plaats die in Noord-Brabant ligt. Sterker nog, Den Bosch is de hoofdstad van deze provincie. Vandaar dat het goed mogelijk is dat je Den Bosch ook wel interessant vindt wanneer je interesse hebt in Bergen op Zoom. Deze beide plekken liggen immers dus in dezelfde regio.

Ook Helmond is nog een plek die is terug te vinden in Noord-Brabant. Ik wilde je daarom nu dus graag nog even informeren over dat er hier op deze website een artikel is terug te vinden die in het teken van Helmond staat voordat ik dit huidige artikel helemaal tot zijn einde laat komen! Het is immers zeker niet ondenkbaar dat je dit desbetreffende artikel wel kan waarderen.

 

Bergen op Zoom stadhuis afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je het stadhuis van Bergen op Zoom zien. Vandaar dat ik het dus wel gepast vond om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die gaat over de stad met de naam Bergen op Zoom.

Valkenburg

Informatie over Valkenburg

Op deze pagina kan je allerlei informatie vinden over de plek genaamd Valkenburg die in Nederland ligt. Wanneer je wel meer over Valkenburg te weten wil komen kan het dan ook zeker een goed idee zijn om dit artikel door te lezen! In dit artikel staat immers bijvoorbeeld allerlei informatie over de geschiedenis van deze plek. Verder kan je in dit artikel ook nog een hoop andere aan Valkenburg gerelateerde informatie vinden. Zo ga ik in dit artikel bijvoorbeeld onder andere ook nog uitgebreid bespreken hoe je (voordelig) in Valkenburg kan wonen. Kortom, wanneer je wel geïnteresseerd bent in de plek die bekendstaat als Valkenburg is het dus zeker weten de moeite waard om het artikel dat je nu aan het lezen bent (volledig) door te nemen!

 

Algemene informatie over Valkenburg

Het leek mij een goed idee om aan het begin van dit artikel wat algemene informatie over de plek Valkenburg te gaan benoemen. Hierdoor zou iedereen die dit leest namelijk op de hoogte moeten kunnen raken van wat voor plek dit nou eigenlijk zo’n beetje is, zelfs wanneer dit momenteel nog niet het geval is. Het kan immers natuurlijk voorkomen dat je op deze pagina die over Valkenburg terecht bent gekomen zonder al echt al te veel over deze plek te weten.

Valkenburg is overigens een Nederlandse stad die in Zuid-Limburg ligt. Deze stad ligt zelfs vrijwel op het aller zuidelijkste punt van geheel Nederland. Ondanks dat Valkenburg wordt gezien als een stad heeft deze plek trouwens niet al te veel inwoners. Hoeveel inwoners er hier precies wonen is overigens afhankelijk van hoe je hier precies naar kijkt. In de echte plek Valkenburg wonen namelijk op dit moments slechts iets van 4000 mensen. In Valkenburg Aan De Geul, wat de gemeente is waarin onder andere Valkenburg ligt wonen echter anno 2018 zo’n 16.000 mensen. Het is trouwens wel zo dat dit dus niet werkelijk alleen maar gaat om de plek genaamd Valkenburg, maar ook alle plekken die in de directe omgeving van Valkenburg te vinden zijn. Deze gemeente bestaat namelijk uit vele andere kleine en soms zelfs echt hele kleine andere gemeenschappen buiten de stad Valkenburg om. Het is verder zo dat Valkenburg (verreweg) de grootste plek is die onderdeel is van de gemeente Valkenburg Aan De Geul. Deze plek heeft bijvoorbeeld het aller hoogste inwonersaantal van alle andere nederzettingen die onderdeel zijn van deze gemeente.

Al met al is deze desbetreffende plek echter dus toch aardig dicht bevolkt. Valkenburg Aan De Geul heeft overigens een oppervlakte van 36,92 km². Het overgrote deel van dit oppervlakte bestaat trouwens uit land en dus niet uit water. Er is echter wel wat water te vinden in en rondom Valkenburg. Dit heeft immers bijvoorbeeld mee gespeeld in het feit dat Valkenburg ontstaan is. Zoals je waarschijnlijk al wel weet is (zoet) water namelijk een erg belangrijke factor en eigenlijk een vereiste wanneer het gaat om plekken waar mensen goed kunnen leven. Mensen hebben namelijk nou eenmaal sowieso voor een aantal verschillende doeleinden bepaalde hoeveelheden zoet water nodig. Het is dus noodzakelijk dat er zoet water te vinden is op een plek waar mensen gaan wonen. Vandaar dat het dus prettig is dat dit soort water in ieder geval in enige mate te vinden is bij Valkenburg.

Je kan dit water trouwens bijvoorbeeld in de vorm van het riviertje genaamd de Geul vinden bij Valkenburg. Dit is namelijk een riviertje dat door deze stad heen stroomt. Deze rivier stroomt overigens door meerdere verschillende landen. Deze rivier stroomt immers door Duitsland, België én Nederland. De rivier de Geul stroom echter dus ook door Valkenburg en een deel van de omliggende regio van deze stad. Voor dit gebied is dit riviertje door de jaren heen overigens vrij belangrijk geweest. De Geul is overigens geen rivier die in zee uitmondt. Deze rivier mondt namelijk uiteindelijk uit in de andere (veel grotere) rivier de Maas, die ook door Nederland stroom. De Maas mondt overigens wel gewoon uit in de zee. Vandaar dat Valkenburg en het gebied daar hier direct omheen ligt door middel van de Geul dus wel tot enige hoogte verbonden is met de Zee. Aangezien de rivier de Geul niet echt een rivier is waarin gevaren kan worden levert dit Valkenburg echter toch niet heel erg veel op in dit opzicht. De rivier de Geul is dus echt met name als bron van zoet water belangrijk (geweest) voor Valkenburg.

Iets wat vele mensen trouwens erg waarderen van Valkenburg is het feit dat deze stad ontzettend mooi omgeven wordt door natuur. Er is verder ook sowieso in Valkenburg zelf aardig wat groen te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere parken te vinden in deze stad. Dit vinden vele mensen erg fijn van deze stad. Hierdoor is er namelijk dus veel recreatiegebied in Valkenburg. De meeste van deze parken zijn namelijk gewoon voor het publiek toegankelijk en dus gewoon openbaar. Je kan deze parken daarom gemakkelijk bezoeken wanneer je in Valkenburg bent. Veel mensen doen dit dan ook daadwerkelijk. Heel veel mensen houden er namelijk wel van om zich in de omgeving van groen te begeven, en dit kan uiteraard goed in deze parken. Daarom zijn er dus ook zeker mensen die het erg waarderen dat er inderdaad veel aandacht wordt besteed aan het verzorgen van recreatieplekken zoals parken in Valkenburg. Mede hierdoor is het namelijk doorgaans aangenaam leven op deze plek.

Valkenburg is overigens verder tevens een geliefde plek onder toeristen. Zo kommen er bijvoorbeeld vele toeristen uit Nederland naar deze plek toe. Verder zijn er ook aardig wat buitenlandse toeristen die Valkenburg bezoeken. Dit is trouwens zeker niet voor niets het geval. Er is immers een hele hoop leuks te zien en te beleven in deze stad. Veel mensen genieten er verder sowieso van om zich in de regio waarin Valkenburg ligt te bevinden. Omdat Valkenburg de aller grootste plek in deze regio is trekken vele mensen hiervan trouwens sowieso al naar Valkenburg toe. Het is echter ook zo dat er een hoop bezienswaardigheden in en rondom Valkenburg te vinden zijn. Dit is een van de vele redenen dat Valkenburg een populaire locatie is voor toeristen. Er is namelijk dus meer dan genoeg bijzonders te zien in en rondom Valkenburg. Ik ga een groot deel van alle bezienswaardigheden die bij Valkenburg te vinden zijn trouwens later in dit artikel nog uitgebreid bespreken. Wanneer dit wel iets is waar je meer over zou willen weten wil ik je dan ook zeker aanraden om de informatie die je hierover later in dit artikel kan vinden door te nemen! Dit is namelijk een erg goede manier om meer te weten te komen over wat voor bezienswaardigheden er nou eigenlijk allemaal bij Valkenburg te vinden zijn.

Omdat Valkenburg een (relatief) populaire bestemming is voor toeristen zijn er trouwens vele mogelijkheden om te overnachten in of rondom deze stad. Zo zijn er bijvoorbeeld vele hotels te vinden in dit gebied. Wanneer je Valkenburg wel zou willen bezoeken (voor meerdere dagen) zou je dus als het goed is over het algemeen zonder al te veel moeite een overnachting moeten kunnen regelen op deze plek.

 

De geschiedenis van Valkenburg

Ik wil je nu graag meer gaan vertellen over de geschiedenis van Valkenburg. Door de jaren heen heeft deze plek namelijk een interessante geschiedenis weten op te bouwen. Er zijn dan ook al vele memorabele dingen gebeurd in de geschiedenis van deze plek die zeker het benoemen waard zijn, en ik daarom dus inderdaad nu wil gaan bespreken. Verder kan het trouwens ook sowieso leuk zijn om meer over de geschiedenis van Valkenburg en het gebied waarin deze stad ligt te weten komen, aangezien je hierdoor bijvoorbeeld als het goed is beter gaat begrijpen hoe dit gebied er uiteindelijk door de jaren heen zo is uit komen te zien zoals op de dag van vandaag het geval is. Wanneer Valkenburg je wel interesseert kan het dus waardevol zijn om meer over de geschiedenis van deze plek te weten te komen.

De geschiedenis van mensen in het gebied waar tegenwoordig het huidige Valkenburg ligt gaat trouwens al ontzettend ver terug. Er zijn hier namelijk vondsten gedaan die erop lijken te duiden dat er in ieder geval al duizenden jaren mensen voorkomen in deze regio. De oudste vondst die op dit moment bekend is uit dit gebied wordt geschat te dateren uit iets van 3300 jaar voor Christus. Wanneer dit echt daadwerkelijk inderdaad zo is zijn deze vondsten van mensen die hier destijds leven op de dag van vandaag inmiddels al ruim 5000 jaar oud! Het is dus duidelijk dat er al erg lang mensen leven in het gebied waar tegenwoordig onder andere Valkenburg te vinden is. Op zich kan je hier wel uit opmaken dat het gebied waarin Valkenburg ligt dus een prettig en goed gebied is om in te leven! Dit is trouwens niet heel erg gek, aangezien dit gebied zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is voorzien van een goede zoetwaterbron in de vorm van de rivier de Geul. Hierdoor is dit gebied dus sowieso aantrekkelijk voor mensen. 5000 jaar geleden leefde mensen echter nog heel anders dan tegenwoordig het geval is. In deze periode wordt er dan ook verwacht dat mensen meer door dit gebied heen trokken en hier bijvoorbeeld tijdelijk verbleven, en hier dus nog niet in een echte vaste nederzetting woonden. In deze periode bestond Valkenburg zelf dan ook nog helemaal niet, en het zou ook nog wel een poosje duren totdat deze stad daadwerkelijk gesticht werd.

De stad Valkenburg zelf is namelijk een stuk minder oud dan 5 millennia. Toch gaan de oudste delen van deze stad trouwens al wel een flink poosje terug. Op de dag van vandaag heeft de stad Valkenburg dan ook nog steeds een historisch stadscentrum. Hier zijn nog meerdere oude bouwwerken te bewonderen. Over een aantal van deze bouwwerken kan je later in dit artikel trouwens nog wel meer informatie vinden. Door dit oude stadscentrum te bezoeken dat in Valkenburg te vinden is kan je trouwens aardig goed een idee krijgen en een beeld vormen bij hoe deze stad er in het verleden zo’n beetje uit heeft moeten zien. Wanneer je hier de mogelijkheden toe hebt kan het dan ook zeker onder andere door deze net opgenoemde reden de moeite waard zijn om dit historische centrum van deze stad daadwerkelijk te gaan bezoeken wanneer je in Valkenburg bent.

Het is trouwens niet helemaal zeker hoelang er nou eigen (vast) mensen wonen op de plek waar Valkenburg ligt. Er zijn echter wel meerdere vondsten gedaan die er op lijken te duiden dat dit gebied in ieder geval al in de tijd van het Romeinse Rijk al aardig flink bevolkt was. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere fundamenten en / of andere overblijfselen gevonden van bouwwerken in dit gebied die uit de periode lijken te stammen waarin de Romeinen over deze grond de baas waren. Het lijkt er dus op dat er in ieder geval al een kleine nederzetting of misschien zelfs meerdere kleine verschillende nederzettingen te vinden waren in het gebied waar uiteindelijk het huidige Valkenburg ontstaan is.

Wanneer de echt daadwerkelijk de eerste nederzetting gesticht is die uiteindelijk is uitgegroeid tot het huidige Valkenburg is alleen dus niet helemaal zeker. Het is echter wel duidelijk dat dit al erg lang geleden gebeurd is. De aller eerste keer dat Valkenburg ooit in een geschrift werd genoemd voor zover nu in ieder geval bekend is was namelijk al in het jaar 1041. Deze plek bestond dus al gewoon in de middeleeuwen. Het is echter niet bekend hoe groot Valkenburg destijds nou eigenlijk was. Deze plek bestond toen alleen dus al wel, waardoor Valkenburg  zeker behoort tot een van de oudere plekken die in Nederland te vinden zijn.

De stad / nederzetting die Valkenburg genoemd wordt werd destijds trouwens bestuurd vanuit het kasteel Valkenburg. Kasteel Valkenburg is dan ook een bouwwerk dat echt ontzettend belangrijk is geweest voor Valkenburg. Vandaar dat het zeker erg uniek en bijzonder is dat je dit kasteel op de dag van vandaag nog steeds kan bezoeken. Daarom heb ik ook besloten om later in dit artikel nog veel aandacht te gaan besteden aan dit kasteel. Wanneer je wel meer over kasteel Valkenburg te weten wil komen wil ik je dan ook zeker weten aanraden om door te lezen! Dit kan namelijk erg leuk zijn, aangezien je hierdoor bijvoorbeeld meer te weten komt over het begin van Valkenburg. Omdat ik later in dit artikel het kasteel Valkenburg nog een stuk gedetailleerder ga bespreken wil ik het voor nu trouwens even hierbij gaan laten wanneer het gaat over het bespreken kasteel Valkenburg.

Rondom kasteel Valkenburg ontstond er verder trouwens naar mate de tijd verstreek steeds meer een echte nederzetting waar ook echt een samenleving ontstaan was. De mensen die in deze tijd de baas waren over deze nederzetting waren trouwens mensen van adel die in deze periode veel invloed hadden in (west) Europa. Valkenburg was dan ook in grote onderdelen van de middeleeuwen een belangrijke plek waar veel gebeurde. Deze desbetreffende familie was destijds overigens zeer invloedrijk en hadden grote rollen in de samenleving van destijds. De bloedlijn van adellijke familie die de baas was over deze nederzetting is overigens in het jaar 1352 uitgestorven. Deze familie is dus voornamelijk aan het begin van de geschieden van Valkenburg erg belangrijk geweest voor deze plek.

Het is trouwens verder zo dat Valkenburg in de middeleeuwen meerdere malen belegerd is. Hierbij zijn er meerdere slachtoffers gevallen die inwoners waren van Valkenburg. Al met al heeft deze nederzetting zich echter wel altijd gewoon aardig goed staande weten te houden. Dit is op zich vrij knap aangezien Valkenburg er meestal vrijwel alleen voorstond, en verder niet een al te grote nederzetting was. De nederzetting die Valkenburg destijds was is dan ook in meerdere verschillende oorlogen belangrijk geweest, en is ook bij vele oorlogen onderdeel van het strijdtoneel geweest. Ook in dit opzicht is Valkenburg dus historisch gezien van belang geweest.

Ondanks dat Valkenburg vele oorlogen goed heeft weten te doorstaan is Valkenburg echter zeker niet altijd ongeschonden gebleven. Zo was bijvoorbeeld de Tachtigjarige Oorlog een oorlog die veel invloed had op deze nederzetting. Zo werd deze nederzetting en het gebied waar deze in ligt namelijk bijvoorbeeld opgedeeld door deze oorlog. Als gevolg van deze oorlog bleef de stad Valkenburg zelf bleef namelijk wel gewoon onderdeel van het Nederland van destijds. De dorpjes en andere nederzettingen die rondom Valkenburg lagen kwamen echter onder het bewind van de Spanjaarden. Alles ten noorden van de rivier de Geul bleef namelijk van Nederland, terwijl Spanje het zuidelijke deel kreeg. Al deze dorpen die zuidelijk van de Geul lagen gingen trouwens pas vanaf het jaar 1785 bij (het huidige) Nederland horen.

In het jaar 1672, dat in de Nederlandse geschiedenis ook wel bekendstaat als het rampjaar werd het kasteel Valkenburg (wat destijds nog steeds een enorm belangrijk onderdeel van de plek Valkenburg was) overigens verder vrijwel volledig verwoest. Dit gebeurde ook tijdens een oorlogsetting. Vandaar dat er op de dag van vandaag dus ook niet meer al te veel originele onderdelen van de oorspronkelijke uitvoering van kasteel Valkenburg over zijn.

Valkenburg en de regio waarin deze nederzetting ligt is trouwens ontzettend lang een gebied geweest dat het voornamelijk moest hebben van landbouw. Hier was de economie van Valkenburg dan ook lang op ingesteld. Vele mensen die hier woonden verdienden hun brood immers door middel van de landbouw. In de iets wat recentere geschiedenis van deze stad begon dit echter langzaam maar zeker minder te worden. Zo is het bijvoorbeeld zo dat in de 19e eeuw toerisme een steeds belangrijker onderdeel begon te worden van de economie in en rondom Valkenburg (op de dag van vandaag is toerisme overigens nog steeds erg belangrijk voor Valkenburg zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen).

Dit kwam onder andere omdat deze plek en dit gebied in deze periode gemakkelijker bereikbaar begonnen te worden. Hierdoor was het dus gemakkelijker geworden voor toeristen om ook echt daadwerkelijk naar deze plaats af te reizen. Zo kwam er in het jaar 1854 namelijk een spoorlijn tussen de Duitse stad genaamd Aken en de Nederlandse stad Maastricht, waarbij er een station in Valkenburg geplaatst werd. Dit werd namelijk het welbekende Stadion Valkenburg, waar je verder in dit artikel nog meer informatie over kan vinden. Hierdoor werd Valkenburg direct stukken beter bereikbaar. Voordat deze spoorweg kwam was het gebied waarin Valkenburg ligt overigens best afgesloten van de rest van Nederland en tevens de rest van de wereld. Door het komst van dit spoor kwam hier dus echter verandering in.

Deze plek werd hier dus zoals je net al hebt kunnen lezen bereikbaar voor mensen uit Duitsland na de komst van een nieuwe spoorweg. Vanaf dit moment begonnen er dan ook (meer) Duitse toeristen te komen in Valkenburg. Op de dag van vandaag bestaat deze connectie trouwens nog steeds. Er zijn immer tegenwoordig nog steeds tal van Duitsers die naar Valkenburg afreizen om hier de toerist uit te gaan hangen. Dit begon dus echt voornamelijk met de aanlag van een spoorweg die langs Valkenburg ligt.

Omdat Valkenburg al vrij vroeg een locatie begon te worden die toeristen graag bezochten werd hier trouwens al in het jaar 1885 een locatie van de VVV opgericht (VVV staat overigens voor Vereniging voor Vreemdelingenverkeer). Sterker nog, dit was zelfs de aller eerste locatie van de VVV! Hieruit blijkt dus wel goed dat Valkenburg een van de eerste plekken van Nederland was waar toerisme erg belangrijk werd voor onder andere de economie. Dit geldt al helemaal wanneer het gaat om plekken die nou niet per se erg groot en (wereldwijd) bekend zijn. Door al dit toerisme kreeg Valkenburg overigens zeker weten een enorme boost. Hierdoor bleef dit gebied zich dan ook prima verder ontwikkelen.

Het is overigens wel zo dat Valkenburg ook nog met lastige tijden te maken heeft gehad. Zo heeft deze stad en het gebied waarin deze stad ligt het bijvoorbeeld net zoals vele andere plekken op de wereld erg zwaar gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo werd er onder andere erg veel verwoesting aangericht in dit gebied toen de Geallieerde (voornamelijk) Amerikaanse soldaten dit gebied probeerde te bevrijden van het Duitse regime. Hierbij stierven onder andere vele soldaten.

Ondanks dat de Tweede Wereldoorlog een harde en zware periode was voor Valkenburg en omstreken wist dit gebied zich echter toch goed en redelijk snel te herstellen hierna. Zo trok het toerisme in deze streek bijvoorbeeld vrijwel gelijk weer aan. Mede door dit toenemende toerisme kon Valkenburg zich dus ontwikkelen tot de stad zoals we die op de dag van vandaag kennen. Het punt in de geschiedenis van Valkenburg dat ik nu aan het bespreken ben is overigens vrij recent. Dit heeft namelijk allemaal in de laatste eeuw plaatsgevonden.

Met name in de jaren 60 en 70 van de 20ste eeuw begon Valkenburg trouwens echt uitzonderlijk populair te worden als toeristische bestemming. In deze periode begon men namelijk over het algemeen sowieso meer geld te verdienen (in de westerse wereld) door toenemende welvaart, waardoor het voor steeds meer mensen mogelijk begonnen om ook echt daadwerkelijk de toerist uit te hangen. Vandaar dat er dus bijvoorbeeld met name in de zomermaanden in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw veel jongeren waren die naar Valkenburg en omstreken afreisden om hier te kunnen genieten van hun vrije dagen.

Na het hoogtepunt van het toerisme in Valkenburg dat plaatsvond in de jaren 70 van de vorige eeuw nam het aantal toeristen dat naar deze streek toe kwam trouwens wel enigszins af. Toch is dit altijd wel een geliefde plek voor toeristen geweest. Het is echter wel zo dat het soort toeristen dat voornamelijk in dit gebied komt echter wel erg veranderd door de jaren heen. De jongeren die hier in grote aantallen heen trokken in de zomermaanden tijdens de jaren 70 van de vorige eeuw hebben inmiddels namelijk bijvoorbeeld al een tijdje plaatsgemaakt voor wat oudere toeristen die hier juist meer voor de rust komen. Op de dag van vandaag komen er overigens sowieso een hele hoop verschillende vormen van toerisme voor in Valkenburg. Deze plek is voor vele mensen echter wel nog steeds (onder andere) een kuuroord. Je kan in Valkenburg namelijk over het algemeen nou eenmaal ontzettend goed ontspannen.

Er zijn tegenwoordig trouwens ook zeker mensen die Valkenburg bezoeken vanwege historische doeleinden. Zoals je net hierboven hebt kunnen lezen is Valkenburg namelijk een plek die al erg lang bestaat en dus een bijzondere en indrukwekkende geschiedenis heeft weten op te bouwen. Mede hierdoor kan het dus leuk zijn om deze plek eens te bezoeken.

 

Hoe kan je in Valkenburg gaan wonen?

Wanneer je op deze pagina terecht bent gekomen zou het goed kunnen dat je wel geïnteresseerd bent in het wonen in Valkenburg. Al helemaal wanneer je al tot dit punt in dit artikel gekomen bent. Daarom wil ik het gaan wonen in Valkenburg nu ook uitgebreider gaan bespreken. Wanneer wonen in Valkenburg iets is waarin je geïnteresseerd bent wil ik je dus zeker weten aanraden om snel verder te lezen!

Ten eerste is het natuurlijk mogelijk om een woning te kopen in Valkenburg. Op deze manier kan je jezelf er zelfs tot op een zekere hoogte van verzekeren dat je altijd in deze stad kan blijven wonen. Wanneer je een woning koopt hoef je deze immers in principe nooit af te staan wanneer je deze gewoon kan betalen. Dit is echter ook gelijk het voornaamste nadeel van het kopen van een huis (in Valkenburg). Het kopen van een woning is immers echt een zeer dure manier om in Valkenburg te kunnen gaan wonen. Je moet dan ook financieel gezien echt in een goede situatie verkeren wanneer je een woning in Valkenburg wil aanschaffen. Vandaar dat dit jammer genoeg iets is dat zeker niet voor iedereen is weggelegd.

Het is trouwens tevens nog mogelijk om een eigen woning te bouwen in Valkenburg. Er worden nu namelijk kavels verkocht in Valkenburg. Je kan dus grond kopen in of rondom deze stad, waar je vervolgens zelf een woning kan gaan bouwen. Dit kan ook een erg leuke en goede manier zijn om in Valkenburg te kunnen gaan wonen. Dit is echter wel net als het kopen van een woning die door iemand anders gebouwd is een dure manier om in deze stad te kunnen gaan wonen. Verder is het ook zo dat er aanzienlijk meer risico’s komen kijken bij het verkrijgen van een woning in Valkenburg door deze zelf te gaan (laten) bouwen. Wanneer je ervoor kiest om zelf een woning te gaan (laten) bouwen draag jij hier namelijk in principe zelf gewoon grotendeels de verantwoordelijkheid voor. Je doet dit dan immers als het goed is gewoon helemaal op eigen initiatief. Wanneer er dus iets verkeert gaat tijdens het bouwen van een eigen woning op een aangekochte kavel draai je hier dus in principe gewoon persoonlijk voor op. Dit betekent onder andere dat jij voor de kosten opdraait wanneer het uiteindelijk blijkt dat het een stuk duurder is om wat voor reden dan ook om de woning te bouwen die jij in gedachte had. Dit zijn zeker dingen waar je op voorbereid moet zijn wanneer je inderdaad daadwerkelijk ervoor kiest om bouwgrond in of bij Valkenburg te kopen om hier vervolgens een eigen woning te kunnen bouwen.

Er zijn verder ook nog andere manieren waarop je in Valkenburg kan gaan wonen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een anti-kraak woning in Valkenburg te zoeken wanneer je graag in deze plek zou willen wonen. Dit is dus nog een andere optie die je hebt wanneer je graag in Valkenburg zou willen gaan wonen. Om op deze manier te proberen om in Valkenburg te kunnen gaan wonen is trouwens vaak met name een uitkomst voor mensen die het financieel gezien niet al te breed hebben. Dit is over het algemeen immers een relatief voordelige manier om in Valkenburg te kunnen gaan wonen. Het is echter ook wel weer zo dat er als het ware in ruil hiervoor ook weer een hele hoop mankementen zijn die komen kijken bij het verhuizen naar Valkenburg door hier een anti-kraak woning te vinden. Je hebt immers bijvoorbeeld niet echt al te veel zekerheid wanneer je in een anti-kraak woning woont.

Ook is het natuurlijk nog mogelijk om een woning in Valkenburg te gaan huren. Dit is waarschijnlijk voor de meeste mensen de meest reële optie om echt daadwerkelijk op deze desbetreffende plek te kunnen gaan wonen. Het huren van een woning is dan ook in tal van opzichten een goede optie om inderdaad in Valkenburg te gaan wonen, waardoor er dus veel mensen zijn die daadwerkelijk op deze manier in deze desbetreffende stad wonen.

In Valkenburg is verder overigens sowieso een vrij breed aanbod van verschillende soorten woningen te vinden. Hierdoor zijn er vele mensen die wel een geschikte woning in Valkenburg zouden moeten kunnen vinden. Zeker aangezien er zoals je hierboven al hebt kunnen lezen meerdere verschillende mogelijkheden zijn wanneer het gaat om op wat voor verschillende manieren je een woning in Valkenburg kan verkrijgen. Verder is het trouwens erg prettig dat er een divers aanbod van woningen in Valkenburg te vinden is. Dit betekent namelijk dat er voor mensen met verschillende inkomens en dus verschillende budgetten toch allemaal samen in Valkenburg kunnen wonen. Je vindt in en rondom Valkenburg namelijk luxueuze en / of grote woningen die veel geld kosten, terwijl je in deze regio ook gewoon meer dan genoeg wat kleinere sobere woningen te vinden zijn die voor de meeste mensen gelijk al een stuk betaalbaarder zijn. Vandaar dat er dus voor de meeste mensen wel een geschikt stekje te vinden is in Valkenburg! Wanneer je er van droomt om in Valkenburg te gaan wonen zou je deze droom dus als het goed is wel moeten kunnen verwezenlijken.

 

Beste plek / manier om een huurwoning in Valkenburg te bemachtigen

Je hebt hierboven al het een en ander kunnen lezen over het gaan wonen in Valkenburg. Ik wil nu echter het bemachtigen van een huurwoning in deze plek (onder voordelige omstandigheden) nog even extra gedetailleerd gaan bespreken. De kans is namelijk erg groot dat het overgrote deel van alle mensen die dit artikel (nog) lezen en inderdaad daadwerkelijk in Valkenburg willen gaan wonen dit het beste / gemakkelijkste kunnen realiseren door een woning in deze plek te gaan huren. Vandaar dat het huren van een woning in Valkenburg wel iets is dat naar mijn mening wat meer aandacht verdient. Dit is immers dus voor vele mensen de beste manier om in Valkenburg te kunnen gaan wonen.

Het huren van een woning is verder iets dat aan vrijwel iedereen besteed zou moeten kunnen zijn (wanneer je gewoon een vast inkomen hebt althans). Er worden namelijk vele verschillende woningen verhuurd in deze plek. Verder is dit aanbod vrij divers wanneer het gaat om de prijzen die betaald dienen te worden om deze desbetreffende woningen te kunnen huren. Er zijn dus huurwoningen voor verschilleden inkomensgroepen te vinden in Valkenburg.

Er zijn trouwens vele verschillende ondernemingen die zich bezighouden met het aanbieden van huurwoningen in Valkenburg. Hierdoor kan het soms nog best lastig zijn om te achterhalen waar en hoe je nou eigenlijk voordelig een woning kan huren in Valkenburg. Je moet dan namelijk dus eigenlijk vele verschillende aanbieders van huurwoningen in Valkenburg met elkaar gaan vergelijken. Dit is iets dat aardig wat tijd in beslag kan nemen. Vandaar dat ik je hier graag bij zou willen helpen door middel van dit artikel! Op deze manier kan ik je immers als het goed is tijd en geld besparen.

Wanneer je inderdaad daadwerkelijk een woning wil gaan huren in Valkenburg wil ik je overigens aanraden om te proberen dit op een zo direct mogelijke manier te doen. Hier kan je immers vaak onder andere een hoop tijdswinst door boeken. Het kan namelijk erg vervelend zijn om een woning te huren op een manier waarop hier veel verschillende partijen bij komen kijken. Dit kan het proces om een woning te kunnen huren namelijk bijvoorbeeld erg vertragen. Zo zijn er dan namelijk vele mensen / partijen die allemaal op één lijn moeten zitten. Hier kan aardig wat tijd overheen gaan. Dit kan dit verder ook duurder maken. Het is namelijk zo dat hoe meer partijen er betrokken zijn bij de verhuur van een woning er ook meer partijen zijn die hier geld aan (proberen te) verdienen. Vandaar dat het over het algemeen dus het beste is om te proberen een woning te huren in Valkenburg waarbij zo min mogelijk verschillende partijen komen kijken.

De beste plek om te gaan kijken wanneer je wel een woning zou willen huren in Valkenburg of de directe omgeving van deze stad is naar mijn persoonlijke mening overigens www.kamernet.nl. Er zijn immers ontzettend veel verschillende voordelen die komen kijken bij het huren van een woning in dit gebied door middel van deze website. Zo worden woningen in Valkenburg die door middel van deze website verhuurd worden bijvoorbeeld gewoon meestal direct door de eigenaar van deze woning aangeboden. Hierdoor kan je dus zeer gemakkelijk en direct in contact komen met de persoon die deze desbetreffende woning verhuurt. Dit is ontzettend prettig! Hierdoor kan je namelijk bijvoorbeeld in principe over het algemeen erg gemakkelijk tot een huurovereenkomst komen met de aanbieder van deze woning, zonder dat hier echt al te veel tijd overheen hoeft te gaan. Je kan dus vaak relatief snel een woning huren in Valkenburg door middel van www.kamernet.nl wanneer je op deze website een geschikte woning in Valkenburg weet te vinden die je daadwerkelijk wel zou willen huren.

Verder is het overigens ook zo dat er over het algemeen eigenlijk alleen maar woningen worden aangeboden via www.kamernet.nl die voor de meeste mensen gewoon betaalbaar zijn. Vandaar dat het dus voor vrijwel iedereen die dit artikel nu leest als het goed is in ieder geval financieel gezien mogelijk zou moeten zijn om een woning te kunnen huren door middel van Kamernet. Het huren van een woning via deze website is dus over het algemeen erg bereikbaar. Dit is uiteraard ook prettig. Het huren van een woning in Valkenburg door middel van www.kamernet.nl kan verder tevens nog in andere opzichten voordelig zijn. Ik wil je daarom dus ook zeker aanbevelen om eens een kijkje te gaan nemen op deze website wanneer je inderdaad wel een woning in Valkenburg zou willen gaan huren!

 

Bezienswaardigheden die in en rondom Valkenburg te vinden zijn

Er zijn in en direct rondom Valkenburg vele bijzondere dingen te zien die je kan gaan bezoeken wanneer je wel van dit soort uitjes houdt. Er is immers bijvoorbeeld meer dan genoeg te zien wanneer het gaat om unieke bouwwerken die in dit gebied te vinden zijn. Dit is een van de vele dingen die  menig mensen aanspreekt van Valkenburg. Hierdoor kan het namelijk mogelijk een leuk en goed idee zijn deze plek eens te bezoeken zonder hier echt permanent te gaan wonen. Vele mensen die Valkenburg als toerist bezoeken doen dit dan ook daadwerkelijk, en genieten hier dan met volle teugen van. Sterker nog, er zijn zelfs mensen die speciaal naar Valkenburg af te reizen om hier in ieder geval één maar vaak meerdere van de bezienswaardigheden die hier te vinden zijn te bezoeken. Deze desbetreffende bezienswaardigheden geven Valkenburg dus zeker extra aantrekkingskracht.

Hieronder wil ik trouwens graag nog even een aantal van de bezienswaardigheden die bij Valkenburg te vinden zijn gaan bespreken. Het kan namelijk wel leuke informatie zijn om te weten wat er nou eigenlijk allemaal voor bijzonders te zien en doen is in en rondom Valkenburg wanneer deze plek je wel interesseert. Zeker aangezien je deze stad hierdoor in principe wat beter leert kennen.

Deze desbetreffende bezienswaardigheden maken Valkenburg overigens uniek, en geeft deze stad zijn karakter. De meeste plekken worden namelijk herinnerd aan wat er allemaal te zien en te doen is op zo’n plek. In vele situaties geldt dit ook voor Valkenburg. Vandaar dat ik dus besloten heb om hieronder een overzicht te maken waarin ik in ieder geval een (groot) deel van alle bezienswaardigheden die in Valkenburg te vinden zijn ga bespreken. Wanneer je wel in deze bezienswaardigheden geïnteresseerd bent wil ik je dan ook zeker weten om snel verder te lezen!

 

Kasteel Valkenburg

Ten eerste hebt je Kasteel Valkenburg wanneer het gaat om bezienswaardigheden die te vinden zijn bij Valkenburg. Waarschijnlijk kan je trouwens al wel opmaken aan de naar van dit kasteel dat deze ook daadwerkelijk bij de plek Valkenburg te vinden is. Dit kasteel draagt immers de naam van deze stad. Je hebt trouwens al eerder in dit artikel het een en ander kunnen lezen over kasteel Valkenburg toen ik de geschiedenis van deze plek ging bespreken. Zo heb je onder andere al kunnen lezen dat dit kasteel een erg belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van deze plek. Sterker nog, de geschiedenis van Valkenburg is misschien zelfs wel volledig afhankelijk geweest van dit kasteel. Vandaar dat de algemene geschiedenis van de stad Valkenburg dus ook veel aan bod gaat komen wanneer ik hieronder de geschiedenis van het kasteel Valkenburg ga bespreken. Je hebt echter eerder in dit artikel ook al een hoop informatie kunnen vinden over de geschiedenis van Valkenburg. De informatie die je hier later nog over de geschiedenis van kasteel Valkenburg kan vinden kan je mogelijk echter toch nog helpen om de algemene geschiedenis van de plek die we als Valkenburg kennen beter te gaan begrijpen.

Zoals je trouwens al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is kasteel Valkenburg in het jaar 1672 vrijwel volledig verwoest. Dit gebeurde overigens hoogstwaarschijnlijk in december van het jaar 1672. Hierna is dit kasteel eigenlijk nooit echt meer hersteld. Op de dag van vandaag zijn er echter nog steeds overblijfselen te vinden van dit kasteel. Dit kasteel is immers dus niet geheel volledig verwoest, en de delen van dit kasteel die dus toch wel overbleven zijn vervolgens nooit weggehaald waardoor deze hier nog steeds op de dag van vandaag te bewonderen zijn. Op de dag van vandaag is kasteel Valkenburg dus een zeer historische ruïne. Er is namelijk niet echt iets meer over van het hoogstwaarschijnlijk indrukwekkende kasteel dat hier ooit gestaan heeft. Toch is het nog steeds echt zeer bijzonder om deze desbetreffende overblijfselen van dit kasteel te bezoeken! Zo kan je hierdoor onder andere bijvoorbeeld toch nog in ieder geval enigszins een beeld krijgen bij hoe kasteel Valkenburg er in het verleden ongeveer bij heeft gelegen. Hierdoor kan je dus mogelijk ook beter gaan begrijpen hoe en waaruit het huidige Valkenburg nou eigenlijk ontstaan is. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is dit kasteel namelijk instrumenteel geweest voor het ontstaan van de nederzetting Valkenburg die uiteindelijk door de jaren heen is uitgegroeid tot het huidige Valkenburg.

De geschiedenis van kasteel Valkenburg is overigens vrij interessant. Zo zijn er bijvoorbeeld door de jaren heen zeer veel verschillende versies geweest van dit kasteel. In de jaren dat dit kasteel nog in zijn volle glorie bestond en nog niet vrijwel volledig verwoest was zijn er namelijk meerdere aanpassingen geweest aan dit kasteel. Dit kasteel zag er tijdens zijn echte bestaan dus zeker niet de hele tijd het zelfde uit.

Het is verder overigens niet helemaal zeker hoe het kasteel Valkenburg oorspronkelijk ontstaan is. Hier zijn echter wel vele theorieën over. Zo word er over het algemeen vanuit gegaan dat dit kasteel voor het eerst gesticht is door een meneer genaamd Gosewijn I van Valkenburg, die wordt gezien als de stamvader van de adellijke familie die een erg belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Valkenburg. Naar alle waarschijnlijkheid liet Gosewijn I van Valkenburg deze eerste versie van het Kasteel Valkenburg trouwens al rond het jaar 1070 bouwen. Dit kasteel was toen naar alle waarschijnlijkheid echter nog niet heel erg indrukwekkend. Zo werd bijvoorbeeld een deel van dit kasteel in het jaar 1122 verwoest. Vervolgens werd er hierna besloten om op deze plek een nieuw groter en beter kasteel te gaan bouwen door Gosewijn I van Valkenburg. Dit gebeurde dan ook. In deze periode begon Valkenburg trouwens echt als het ware in zijn huidige vorm te ontstaan. Aan de voet van de heuvel waarop dit kasteel stond begon namelijk een kleine nederzetting te ontstaan in deze periode, dat zich uiteindelijk door de jaren heen heeft ontwikkeld tot het huidige Valkenburg.

Gosewijn I van Valkenburg is trouwens overleden in het jaar 1170. Kasteel Valkenburg kwam hierdoor in het bezit van zijn zoon die Gosewijn III van Valkenburg heette. Onder het bewind van Gosewijn III maakte kasteel Valkenburg vele positieve ontwikkelingen door. Zo kreeg dit kasteel rond het jaar 1200 bijvoorbeeld een veel grote en sterkere toren dan alle andere torens die kasteel Valkenburg hiervoor ooit had gehad. Alleen in dit opzicht werd dit kasteel dus al enorm verbeterd. In de 13e en 14e eeuw werd dit kasteel trouwens gewoon nog steeds verder ontwikkeld.

Ondanks dat kasteel Valkenburg zich vanaf zijn ontstaan in vele verschillende opzichten ontwikkelde werd dit kasteel ook meerdere malen belegerd. Dit kasteel wist dit echter lang goed te doorstaan. Uiteindelijk kwam er echter dus toch een oorlogssituatie die dit kasteel te veel werd. Dit gebeurde immers dus in 1672. In het jaar 1672 werd dit kasteel overigens ingenomen door de Fransen. Vervolgens wisten de Nederlanders dit kasteel echter weer terug te winnen in dit zelfde jaar. Uiteindelijk besloten de Nederlanders destijds echter om dit kasteel onklaar te maken. Ze waren er namelijk bang voor dat dit kasteel mogelijk later toch nog in Franse handen terecht zou komen en de Fransen dit bouwwerk goed zouden kunnen gebruiken om de andere Nederlandse plek genaamd Maastricht in te nemen die in de buurt van Valkenburg ligt en vele malen groter en belangrijker is (en dit was destijds ook al het geval). Vandaar dat er dus besloten werd om kasteel Valkenburg grotendeels te verwoesten. Dit kasteel werd immers vrijwel volledig afgebroken. Dit kasteel is dus niet eens in een echte strijd ten onder gegaan.

Nadat het kasteel Valkenburg vrijwel volledig was afgebroken werd dit bouwwerk overigens een lange tijd niet echt meer ergens voor gebruikt. Wat trouwens nog wel is gebeurd met de delen van dit kasteel die destijds nog over gebleven ware is dat stukken stenen die oorspronkelijk onderdeel waren van kasteel Valkenburg gebruikt werden om delen van Valkenburg te herstellen nadat deze nederzetting in het jaar 1773 te maken had gehad met een stadsbrand die een deel van Valkenburg beschadigde. Hiervoor werden overigens wel nog grotere delen van dit kasteel afgebroken die destijds nog wel overeind stonden. Hierdoor werd dit kasteel of ten minste wat hier in deze periode nog van over was dus nog verder aangetast. In dit opzicht heeft dit kasteel echter wel weer een belangrijke rol gehad in de geschiedenis van de stad Valkenburg.

Vervolgens gebeurde er weer vrij lang niks met (de overblijfselen van) kasteel Valkenburg. Dit kasteel of wat hier nog van over was verwisselde echter wel nog meerdere malen van eigenaar, maar geen enkele van deze eigenaren deed echt veel met dit bezit. Uiteindelijk kwamen de ruïnes van dit bouwwerk overigens in het bezit van een adellijke familie genaamd de Villers-Masbourg. Deze familie deed in principe niet heel erg veel met dit bouwwerk, maar zorgden er wel voor dat er een omheining werd geplaatst rondom de overblijfselen van kasteel Valkenburg, waardoor deze ruïnes beschermd werden en dus niet bijvoorbeeld verder vernield werden door vandalen. Dit gebeurde overigens in het jaar 1863.

Ondanks dat een groot deel van het kasteel Valkenburg verwoest is kan je trouwens op de dag van vandaag nog steeds meer dan genoeg bijzondere dingen zien op de plek waar vroeger dit kasteel in volle glorie te bewonderen was. Zo zijn er bijvoorbeeld nog onderdelen van bepaalde zalen die onderdeel waren van dit kasteel die nog aardig intact gebleven zijn. Verder zijn hier ook nog delen van een oude kapel te bewonderen. Ook zijn er nog steeds andere onderdelen van dit kasteel die tegenwoordig nog overeind staan zoals een waterput en een tunnel die bij het kasteel Valkenburg hoorde. Kortom, ondanks dat kasteel Valkenburg al honderden jaren niet meer echt bestaat is er toch nog meer dan genoeg bijzonders te zien op de plek waar dit kasteel stond. Vandaar dat het dus zeker weten de moeite waard kan zijn om deze plek te bezoeken wanneer dit mogelijk is in jouw persoonlijke situatie, en je in dit soort dingen geïnteresseerd bent.

Vanaf de vorige eeuw is het kasteel Valkenburg trouwens echt uitgegroeid tot een ware bezienswaardigheid. Vanaf ongeveer de helft van de 20ste eeuw werden de overblijfselen van dit kasteel overigens ook uitgeroepen tot een officieel rijksmonument. Dit gebeurde namelijk op 14 maart van het jaar 1967 om precies te zien. Dit was dan ook ongeveer het moment dat de overblijfselen van kasteel Valkenburg echt gewaardeerd werden om de historische waarde die deze ruïnes hebben. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen was dit trouwens ook de periode waarin het toerisme in Valkenburg enorm toe begon te nemen. Toen er vele mensen waren die Valkenburg van buiten deze stad begonnen te bezoeken groeide kasteel Valkenburg dus echt uit tot een bezienswaardigheid van deze stad.

De delen van kasteel Valkenburg die op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen zijn bestaan overigens grotendeels uit mergelgesteente. Op zich is dit niet heel erg vreemd, aangezien dit een gesteente is dat in grote hoeveelheden voorkomt in de omgeving van Valkenburg. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat dit kasteel hier in zijn hoogtijden voornamelijk van gemaakt was. Verder zijn er trouwen mensen die denken dat de aller eerste versies van kasteel Valkenburg van hout gemaakt was. Het is dus ook niet zo gek dat deze uitvoering van dit kasteel het niet al te lang heeft vol gehouden. Hout is immers een materiaal dat vrij makkelijk te verwoesten is. Aangezien mergel een betrouwbaar gesteente is zijn er echter dus nog wel delen over van de stenen uitvoering van het Valkenburg kasteel.

 

De Romeinse Katakomben

Je hebt ook de Romeinse Katakomben bij Valkenbrug. Dit is een andere bijzondere bezienswaardigheid die in deze desbetreffende regio te vinden is. Vandaar dat ik je nu graag meer wil gaan vertellen over deze bezienswaardigheid. Ondanks dat de naam van de Romeinse Katakomben er op lijkt te duiden dat dit een bouwwerk is dat door de Romeinen gemaakt is klopt dit echter niet. Deze Romeinse Katakomben die bij Valkenburg te vinden zijn is namelijk een replica van oorspronkelijke Romeinse Katakomben. Dit betekent echter niet dat deze Romeinse Katakomben die bij Valkenburg te vinden is niet bijzonder is! Dit kan je onder andere opmaken uit het feit dat deze Romeinse Katakomben een rijksmonument is. Deze katakomben staat trouwens ingeschreven in het register voor rijksmonumenten sinds 14 maart van het jaar 1967.

Ondanks dat de Romeinse Katakomben niet door de Romeinen gemaakt zijn beginnen deze katakomben langzaam maar zeker overigens toch al best wel oud te worden. De aanvang van de bouw hiervan vond namelijk al in het jaar 1908 plaats. Vervolgens ging deze katakomben open voor het publiek in het jaar 1910. De gene die er voornamelijk voor verantwoordelijk is geweest dat deze Romeinse Katakomben gemaakt zijn is trouwens een meneer die Pierre Cuypers (1827 – 1921) heette. Dit was een architect die zeer geïnspireerd en geïntrigeerd was door de katakomben die bij de Italiaanse stad genaamd Rome te vinden zijn en hier door de Romeinen gemaakt zijn. Vandaar dat hij besloot dat hij dit soort katakomben ook graag in Limburg zou willen maken, waar hij zelf vandaan kwam. Pierre Cuypers was dus iemand uit de streek waarin Valkenburg ligt. Dit speelt dan ook zeker mee in het feit dat de bouw deze katakomben uiteindelijk daadwerkelijk in de buurt van Valkenburg gerealiseerd is.

Pierre Cuypers is overigens sowieso een erg bekende en gerespecteerde architect. Zo heeft Pierre Cuypers echt ontzettend veel indrukwekkende bouwwerken ontworpen in zijn leven. De Romeinse Katakomben die bij Valkenburg te vinden zijn is dan ook zeker niet het enige memorabele dat Pierre Cuypers achtergelaten heeft na zijn dood.

Zo is bijvoorbeeld het indrukwekkende gebouw waarin het wereldberoemde Rijksmuseum gevestigd zit dat in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam te vinden is ontworpen door Pierre Cuypers. Dit is zonder twijfel één van de kroonstukken van de portfolio van Pierre Cuypers. Buiten dit gebouw om heeft Pierre Cuypers echter ook nog een hoop andere indrukwekkende gebouwen ontworpen. Zo zijn er bijvoorbeeld tientallen kerken ontworpen door deze architect. Verder is het overigens ook nog eens zo dat Pierre Cuypers de troon ontworpen heeft die wordt gebruikt door onze koning of koningin op Prinsjesdag. Deze troon komt trouwens al uit het jaar 1904. Uit het feit dat Pierre Cuypers werd ingeschakeld om deze troon te ontwerpen toont overigens wel erg goed aan dat Pierre Cuypers een erg vaardig ontwerper was, en dus ook tijdens zijn leven al erg gewaardeerd werd.

Het feit dat Pierre Cuypers zo’n belangrijke en goede architect was speelt trouwens zeker een grote rol in het feit dat de Romeinse Katakomben zijn uitgegroeid tot een bekende en aardig veel bezochte bezienswaardigheid van Valkenburg. Hierdoor was dit namelijk een groot project waar al eigenlijk vanaf de start vele ogen opgericht waren. Verder is het ook nog eens zo dat deze Romeinse Katakomben uiteindelijk erg indrukwekkend geworden zijn. Vandaar dat het dus echt niet al te vreemd is dat deze katakomben zijn uitgegroeid tot een bekende bezienswaardigheid die te vinden is bij Valkenburg.

Omdat de Romeinse Katakomben vrijwel een exacte kopie is van de katakomben die in Rome te vinden zijn kan je trouwens een zeer goed beeld vormen bij hoe deze originele katakomben er nou eigenlijk uitzien. Dit is dan ook zeker weten één van de redenen waarom het zeker de moeite waard kan zijn om de Romeinse Katakomben die bij Valkenburg in de buurt te vinden zijn te bezoeken als dit mogelijk is. Veel mensen vinden het immers leuk om meer over de Romeinse tijd te weten te komen. Dit is namelijk een belangrijke periode uit de geschiedenis van de mens.

 

MergelRijk

MergelRijk is een andere plek in Valkenburg waar ik je graag meer over wil gaan vertellen. Dit is immers een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die bij Valkenburg hoort. Vandaar dat ik je hier nu graag meer over wil gaan vertellen! MergelRijk is overigens een voornamelijke groeve voor het gesteente dat bekend staat als mergel. Hier werd in het verleden dus mergel gewonnen dat voor een deel gebruikt is om Valkenburg mee op te bouwen. Omdat er door de jaren heen veel mergel en ander gesteende is weggehaald op deze plek is er hier door de jaren heen trouwens een indrukwekkende grot ontstaan. Dit is op de dag van vandaag het MergelRijk geworden. Dit is namelijk de naam geworden van deze grot. MergelRijk is dus een grot die ontstaan is door de winnen van gesteente.

Het kan trouwens zeker leuk zijn om MergelRijk met het gehele zin te bezoeken. Zo zijn er op de dag van vandaag bijvoorbeeld meerdere leuke activiteiten in deze grot die met name voor (kleine) kinderen bedoeld zijn. Zo worden hier bijvoorbeeld kinderfilms vertoond. Omdat het MergelRijk dus zo’n leuke locatie voor kinderen is kan je hier trouwens tevens kinderfeestjes organiseren.

Ondanks dat er vele kinderen zijn die het erg leuk vinden om MergelRijk te bezoeken zijn er overigens ook gewoon vele volwassen mensen die hiervan kunnen genieten. Zo kan je bijvoorbeeld mooie en indrukwekkende wandelingen maken in de mergelgrot die je hier kan vinden. Deze grot is immers zeer groot en bestaat uit een groot gangenstelsel. Je kan hier dus goed rondlopen. Dit is dan ook een vrij unieke en bijzondere locatie om een leuke wandeling te kunnen maken. Het is namelijk zeker niet overal ter wereld mogelijk om een wandeling te maken in een mergelgrot.

Er worden overigens meerdere verschillende soorten workshops geven in MergelRijk. Tijdens deze workshops kan je onder andere leren hoe je mergelgesteente kan bewerken om hier dingen mee en van te maken. Hier kan je dus mogelijk veel van leren. Vandaar dat het zeker leuk kan zijn om zo’n workshop te volgen wanneer je MergelRijk inderdaad gaat bezoeken.

In deze mergelgrot zijn trouwens ook meerdere erg indrukwekkende mergelbeelden te vinden. Die worden namelijk binnen in deze grot vertoond. Dit is dus als het ware nog een bezienswaardigheid op zichzelf. Deze beelden maken deze grot namelijk zeker weten nog extra indrukwekkender! Deze beelden zijn namelijk gewoon kunstwerken op zichzelf.

Verder kan het overigens sowieso erg leuk en waardevol zijn om het MergelRijk te gaan bezoeken, aangezien je hierdoor bijvoorbeeld meer te weten kan komen over de geschiedenis van Valkenburg en de streek waarin deze plek ligt. Het winnen van mergel is in het verleden immers erg belangrijk geweest voor deze streek. Je kan er in MergelRijk trouwens achter komen hoe het winnen van dit desbetreffende gesteente hier destijds in zijn werking gegaan is. Zo kan je dus leren hoe het er hier vroeger in deze grot zo’n beetje aan toe ging.

Er is trouwens een bijbehorend restaurant te vinden bij het MergelRijk. Het is dus zeker goed mogelijk om een hapje te eten wanneer je deze bijzondere plek gaat bezoeken. Dit restaurant is over het algemeen namelijk gewoon 7 dagen per week geopend. Wanneer je MergelRijk gaat bezoeken kan het daarom zeker een leuke en goede mogelijkheid zijn om even naar dit restaurant te gaan. Voor zover ik weet zijn er namelijk niet echt veel andere restaurants te vinden die in een mergelgrot gevestigd zijn. Vandaar dat het dus zeker een bijzondere ervaring kan zijn om bij dit restaurant te gaan eten wanneer je inderdaad daadwerkelijk naar MergelRijk gaat!

In het MergelRijk zijn er verder ook bepaalde zalen te vinden die afgehuurd kunnen worden. Zo is hier bijvoorbeeld een zaal te vinden die onder andere gebruikt kan worden voor feesten en evenementen. Deze locatie kan trouwens voor maar liefst maximaal 400 personen gebruikt worden! Dit kan dus mogelijk echt een zeer goede en unieke locatie zijn wanneer je iets wil organiseren. De meeste mensen zijn immers nooit naar een feest of evenement geweest dat plaats vond in een mergelgrot.

In deze grot die tegenwoordig bekend staat als MergelRijk is trouwens zelfs een officiële trouwzaal te vinden! Het is dus mogelijk om een huwelijk te vieren in deze grot. Dit is uiteraard een zeer unieke locatie om te trouwen. Vandaar dat het dus ook leuk is dat je inderdaad kan trouwen op deze desbetreffende plek. Hier inderdaad gaan trouwen maakt zo’n mooie gebeurtenis immers mogelijk nóg memorabeler.

 

Kasteel Genhoes

Een ander kasteel dat bij Valkenburg te vinden is staat bekend als het kasteel Genhoes. Dit bouwwerk is overigens zeker weten een bezienswaardigheid. Daarom wil ik je nu dus meer gaan vertellen over kasteel Genhoes. Wanneer je wel meer over dit kasteel te weten wil komen wil ik je dan ook zeker weten aanraden om (snel) verder te lezen!

Een van de (voornaamste) redenen dat kasteel Genhoes een bijzondere plek is om te bezoeken komt trouwens door het feit dat dit kasteel inmiddels al aardig oud is. De geschiedenis van dit kasteel gaat immers erg ver terug. Deze begint namelijk al net zoals dit voor eigenlijk vrijwel elk kasteel het geval is al in de middeleeuwen. Het is overigens niet helemaal zeker wanneer de oorspronkelijke uitvoering van het kasteel Genhoes gebouwd is. Er wordt echter door sommige historici ervan uitgegaan dat dit kasteel al bestond voordat het kasteel Valkenburg waar je al eerder in dit artikel over hebt kunnen lezen gebouwd werd. Vandaar dat de meeste mensen er ook vanuit gaan dat de oudste geschiedenis van dit kasteel al terug gaat tot rond het jaar 1000 na Christus. Hier zijn echter niet echt meer concrete sporen van gevonden bij de uitvoering van het huidige kasteel van Genhoes dat op de dag van vandaag nog overeind staat. Dit is echter niet heel erg vreemd, aangezien het goed zou kunnen dat de aller eerste uitvoeringen van kasteel Genhoes nog zeer simpel gebouwd waren, waardoor er hier dus door de jaren heen niks meer van over gebleven is. Alles wat op de dag van vandaag onderdeel is van kasteel Genhoes en nog steeds overeind staat stam overigens dus allemaal uit een latere periode. Toch is dit allemaal nog wel aardig oud. Alle onderdelen van dit kasteel zijn namelijk sowieso een aantal eeuwen oud. Het is echter wel zo dat er jammer genoeg zo dat er geen echte bronnen meer zijn overgebleven door de jaren heen waarin de eerste geschiedenis van kasteel Genhoes besproken wordt. Over de beginjaren van dit kasteel is dan eigenlijk ook niet heel erg veel met 100% zekerheid te zeggen. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet helemaal zeker wie er nou eigenlijk verantwoordelijk is voor het feit dat er überhaupt een kasteel Genhoes bestaat.

Het is trouwens in ieder geval zeker dat het kasteel Genhoes bestaat sinds het jaar 1560. Er zijn namelijk onderdelen van het huidige kasteel Genhoes dat uit deze periode afkomstig lijkt te zijn. Verder is het ook zo dat het goed gedocumenteerd gebleven is dat hier in opdracht van een meneer genaamd Johan van Streithagen in ieder geval tussen de jaren 1540 en 1560 een versie van kasteel Genhoes is laten bouwen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is het echter een beetje onduidelijk of er hiervoor echter al een kasteel stond.

Van het kasteel Genhoes dat tussen de jaren 1540 en en 1560 gebouwd werd in opdracht van Johan van Streithagen is trouwens op de dag niet meer bijster veel over. Een groot deel van deze uitvoering van kasteel Genhoes werd namelijk vernietigd tijdens de fameuze Tachtigjarige Oorlog die veel invloed zou hebben op het vervolg van de Nederlandse geschiedenis. Hierbij speelde dit kasteel dus een (belangrijke) rol! De verwoesting van deze uitvoering van dit kasteel vond overigens naar alle waarschijnlijkheid plaats in het jaar 1579. In de Tachtigjarige Oorlog werden er trouwens sowieso vele kastelen verwoest die in de regio liggen waar kasteel Genhoes zich bevindt. Het kasteel Genhoes werd naar alle waarschijnlijkheid echter vrij snel weer herbouwd. Dit is namelijk hoogstwaarschijnlijk rond het jaar 1600 geweest. Hierdoor kwam er dus weer een nieuwe uitvoering van dit kasteel.

Nadat kasteel Genhoes weer herbouwd werd na de Tachtigjarige Oorlog is dit kasteel overigens niet meer enorm zwaar beschadigd geraakt. Deze desbetreffende uitvoering van dit kasteel staat op de dag van vandaag dus nog grotendeels overeind. Dit betekent echter niet dat dit kasteel sinds iets van 1600 niet meer veranderd is. Zo heeft dit kasteel door de jaren heen bijvoorbeeld vele verschillende eigenaren en bewoners gehad. Deze hebben hier natuurlijk allemaal het een en ander veranderd. Sommige van deze veranderingen hebben uiteraard ook invloed gehad op de staat waarin kasteel Genhoes op de dag van vandaag verkeert.

Het woord “genhoes” betekent trouwens iets in de richting van “het huis”. Vandaar dat er over het algemeen ook vanuit wordt gegaan dat kasteel Genhoes voornamelijk werd gebruikt als woonruimte. Dit was dus geen kasteel dat voornamelijk voor militaire doeleinden gebruikt werd, zoals dit wel geldt voor kasteel Valkenburg. Hierdoor is kasteel Genhoes ook anders dan vele andere kastelen. Toch was dit kasteel trouwens nog steeds een erg belangrijke plek in zijn hoogtijden. Zo heb je bijvoorbeeld al eerder in dit artikel kunnen lezen dat dit kasteel bijvoorbeeld betrokken was bij de Tachtigjarige Oorlog. Ook tijdens tal van andere significante historische gebeurtenissen heeft dit desbetreffende kasteel verder een rol van betekenis gespeeld.

Op de dag van vandaag wordt kasteel Genhoes trouwens nog steeds bewoond. Dit kasteel wordt tegenwoordig dus na al die jaren nog steeds gebruikt waarvoor dit kasteel naar alle waarschijnlijkheid in eerste instantie gebouwd is. Op zich is dit natuurlijk best bijzonder. Er zijn namelijk niet heel erg veel plekken die al honderden jaren gebruikt worden voor de zelfde doeleinden. Het is overigens wel zo dat er niet de hele tijd constant iemand in kasteel Genhoes gewoond heeft. Dit is door de geschiedenis heen namelijk meerdere malen (even) niet gebeurd. Uiteindelijk is er hier echter dus altijd wel weer iemand gaan wonen.

 

Spaans Leenhof

Ik wil ook graag meer over het Spaans Leenhof gaan vertellen. Dit kan namelijk ook zeker als bezienswaardigheid van Valkenburg worden gezien. Het Spaans Leenhof immers een bijzondere plek die in dit gebied te vinden is. Dit is namelijk een bouwwerk dat een bijzonder uiterlijk heeft, dat vele mensen erg mooi en indrukwekkend vinden. Zo is dit gebouw bijvoorbeeld al vrij lang gelegen gebouwd. Hierdoor heeft dit bouwwerk (tegenwoordig) een apart ontwerp. De bouwstijl waarin dit gebouw gemaakt is is dan ook heel er erg anders dan die van gebouwen die op de dag van vandaag gebouwd worden. Hierdoor valt het Spaans Leenhof aardig op in het stadsbeeld van Valkenburg, Er wordt overigens vanuit gegaan dat dit bouwwerk al in de 17e eeuw gebouwd is. Zowel het jaar 1661 of 1667 zijn namelijk allebei jaren die genoemd worden als bouwjaar van het indrukwekkende bouwwerk dat bekendstaat als het Spaans Leenhof.

Door de jaren heen is het Spaans Leenhof trouwens voor meerdere verschillende doeleinden gebruikt. Dit is op zich niet zo vreemd, aangezien dit pand inmiddels al meerdere eeuwen bestaat zoals je net hierboven hebt kunnen lezen. Inmiddels wordt het Spaans Leenhof echter al vrij lang voor het zelfde doeleinden gebruikt. Sinds het jaar 1964 wordt dit pand namelijk gebruikt door een organisatie die bekend staat als de VVV. Dit staat overigens voor Vereniging van Vreemdelingenverkeer. De VVV is dan ook een organisatie die zich voornamelijk met toeristen bezig houdt. Zo biedt de VVV bijvoorbeeld allerlei informatie en hulp aan die erg nuttig en interessant kunnen zijn voor mensen die een plek voor de eerste keer bezoeken. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen zat de aller eerste locatie van de VVV trouwens in Valkenburg. Dit was echter niet de VVV locatie die tegenwoordig in het Spaans Leenhof gevestigd zit.

De VVV zit namelijk al sinds het jaar 1885 in Valkenburg gevestigd nadat deze organisatie werd opgericht door een aantal initiatief nemende inwoners van Valkenburg die er graag voor wilden zorgen dat Valkenburg interessanter zou worden voor toeristen om op deze manier onder andere de lokale economie een impuls te geven. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is dit trouwens zeker gelukt. In de jaren die volgden is Valkenburg namelijk uitgegroeid tot een erg populaire locatie voor toeristen. Vandaar dat het dus ook maar goed is dat de VVV op de dag van vandaag een enorm mooi pand heeft in Valkenburg in de vorm van het Spaans Leenhof waar toeristen geïnformeerd kunnen worden over de streek en de stad waarin zij zich bevinden!

Uiteindelijk is de VVV trouwens uitgegroeid tot een aardig grote onderneming die in vrijwel heel Nederland gevestigd zit. Het is dan ook vrij speciaal dat dit allemaal gestart is in Valkenburg in het jaar 1885, aangezien dit destijds nog een vrij onbekend en niet al te groot stadje was. Daarom is het dus ook mooi om te zien dat de VVV op de dag van vandaag nog steeds in Valkenburg te vinden is, en zelfs in een enorm mooi pand dat in deze plek te vinden is gevestigd zit.

Toen het Spaanse Leenhof gebouwd werd was dit pand trouwens een plek waar vrij formele zaken afgerond werden. Dit gebouw werd destijds namelijk gebruikt om dingen zoals grondregistratie voor boeren af te ronden. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen wordt dit bouwwerk op de dag van vandaag echter voor hele andere doeleinden gebruikt.

Het is overigens zo dat het Spaans Leenhof net als vele andere bouwwerken die in Valkenburg te vinden zijn voor een groot deel van mergelgesteente is gemaakt. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is mergel namelijk een steensoort die in grote hoeveelheden voorkomt bij Valkenburg. Het is dus niet heel erg vreemd dat er in flinke maten gebruik is gemaakt van deze steensoort bij de bouw van het Spaans Leenhof. Dit was namelijk vrij voor de hand liggend, aangezien dit een materiaal was dat in grote hoeveelheden te vinden was in de streek waarin dit bouwwerk te vinden is. Hierdoor was het dus praktisch om inderdaad mergel gebruiken bij de bouw van het Spaans Leenhof.

 

H.H. Nicolaas en Barbarakerk

De H.H. Nicolaas en Barbarakerk is overigens een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die te vinden is in Valkenburg. Vandaar dat ik je nu dus graag meer wil gaan vertellen over deze kerk. Wanneer je wel meer over deze kerk te weten wil komen wil ik je dan ook zeker weten aanraden om (snel) verder te lezen!

De H.H. Nicolaas en Barbarakerk is overigens zonder twijfel een van de bekendste en belangrijke kerken die in en rondom Valkenburg te vinden zijn. Hierdoor is dit ook gelijk een van de meest prominente gebedshuizen van dit gebied. Dit is op zich echter misschien niet echt heel erg vreemd, aangezien deze kerk hier al heel erg lang staat (in verschillende uitvoeringen). Vandaar dat de H.H. Nicolaas en Barbarakerk zeker een plek is die echt bij Valkenburg hoort en kenmerkend is voor deze plek, aangezien deze al lang onderdeel is van deze stad en dus ook van de geschiedenis van deze stad.

Zo wordt de H.H. Nicolaas en Barbarakerk bijvoorbeeld voor het eerst genoemd in een geschrift dat afkomstig is uit het jaar 1228. De huidige uitvoering van de H.H. Nicolaas en Barbarakerk die tegenwoordig nog overeind staat is echter niet afkomstig uit de 13e eeuw. Het overgrote deel hiervan is overigens al wel ontzettend oud. Zo is een groot deel van de huidige H.H. Nicolaas en Barbarakerk bijvoorbeeld naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de 14e eeuw. Het is echter wel zo dat deze kerk sinds toen nog op vele manieren aangepast is. Zo is deze kerk bijvoorbeeld meerdere malen gerenoveerd door de jaren heen. Dit is maar goed ook, aangezien het erg goed mogelijk is dat we op de dag van vandaag niet meer van de H.H. Nicolaas en Barbarakerk zouden kunnen genieten wanneer dit niet gebeurd was aangezien deze kerk dan mogelijk vergaan was door de jaren heen.

Ook is het zo dat deze kerk sinds de 14e eeuw meerdere malen (enigszins) beschadigd is geraakt op verschillende manieren. Zo heeft bijvoorbeeld brand een aantal keer schade aangericht aan de H.H. Nicolaas en Barbarakerk. Dit is uiteindelijk allemaal hersteld. Hierdoor verkeert de H.H. Nicolaas en Barbarakerk echter uiteraard niet meer volledig in de staat waarin deze verkeerde tijdens de 14e eeuw.

Bij de veranderingen die de H.H. Nicolaas en Barbarakerk nog doorging na de 14e eeuw was trouwens onder andere Pierre Cuypers betrokken. Dit is een architect waar je al eerder in dit artikel het een en ander over hebt kunnen lezen. Dit was een zeer bekende en gerespecteerde architect die afkomstig was uit het gebied waar Valkenburg ligt. Pierre Cuypers was immers in Limburg geboren. Sterker nog, Pierre Cuypers was geboren in de plek genaamd Roermond dat echt zeer dichtbij Valkenburg ligt. Pierre Cuypers was overigens in het jaar 1891 bezig met een project de H.H. Nicolaas en Barbarakerk te verbeteren.

Verder is de zoon van Pierre Cuypers overigens een andere architect geweest die ook betrokken is geweest bij het verbeteren van de H.H. Nicolaas en Barbarakerk. De zoon van Pierre Cuypers die Joseph Cuypers heette was namelijk net als zijn vader een begaafde architect. Joseph Cuyper heeft overigens in het jaar 1903 nog dingen aangepast aan de H.H. Nicolaas en Barbarakerk om dit bouwwerk zo op deze manier te verbeteren. Hierna is er verder overigens niet meer heel veel aan deze kerk aangepast.

Er zijn trouwens meerdere dingen die ervoor zorgen dat de H.H. Nicolaas en Barbarakerk een erg bijzonder bouwwerk is. Zo speelt bijvoorbeeld het feit dat dit een zeer historisch bouwwerk is zoals je hier boven al hebt kunnen lezen zeker een (belangrijke) rol hierin. Dit komt verder onder andere doordat dit bouwwerk naar de mening van de meeste mensen een zeer indrukwekkend uiterlijk heeft. Verder is het trouwens ook zo dat de H.H. Nicolaas en Barbarakerk een imposant interieur heeft. Binnenin deze kerk is dus ook een hoop moois te zien.

Omdat de H.H. Nicolaas en Barbarakerk om meerdere verschillende redenen een bijzonder en indrukwekkend gebouw is heeft dit bouwwerk overigens de status en titel van rijksmonument gekregen. Dit onderstreept het feit zeker weten dat de H.H. Nicolaas en Barbarakerk een gebouw is dat de moeite waard is om te gaan bezoeken wanneer je in Valkenburg bent.

De H.H. Nicolaas en Barbarakerk is overigens een kerk die ter ere van twee verschillende heilige uit het Christelijke geloof gebouwd. Dit kan onder andere terug zien aan de naam van deze kerk.  Deze kerk is immers gebouwd ter ere van de beschermheiligen genaamd Nicolaas van Myra, en  Barbara van Nicomedië. Op deze manier heeft de H.H. Nicolaas en Barbarakerk dus zijn naam gekregen.

 

Fluweelengrot

Er zijn ook mensen die de Fluweelengrot bezoeken wanneer ze in de buurt van of in Valkenburg zelf zijn. Er valt hier namelijk zeker wel het een en ander indrukwekkends te zien. Aangezien dit een grot is die bij Valkenburg ligt kan je verder stellen dat de Fluweelengrot een bezienswaardigheid is die bij Valkenburg hoort. Dit is dan ook de reden dat ik deze grot nu graag wat gedetailleerder wil gaan bespreken.

De Fluweelengrot is overigens net als het MergelRijk een grot / gangenstelsel dat ontstaan is door de mergelwinning. Mergel is namelijk een gesteente dat goed voor vele doeleinden gebruikt kan worden. Zo kan er bijvoorbeeld uitstekend van alles gebouwd worden met deze steensoort. Dit is dan ook veel gebeurd in Valkenburg en omstreken. Vandaar dat er in Valkenburg en omgeving aardig veel vraag naar dit gesteente was. Dit is dan ook de reden dat er daadwerkelijk veel van dit gesteente gewonnen is, waardoor er dus grotten zoals de Fluweelengrot en MergelRijk ontstaan zijn. De Fluweelengrot is dus een grot die door menselijk toedoe ontstaan is. Het is echter zo dat dit deze grot niet minder imposant maakt.

De plek waar op de dag van vandaag de huidige Fluweelengrot te vinden is werd naar alle waarschijnlijkheid trouwens al in het jaar 1050 voor het eerst mergelgesteente gewonnen. Op de dag van vandaag gebeurd dit overigens niet meer, maar dit is honderden jaren lang wel het geval geweest. Het is dus ook niet heel erg gek dat er op deze manier door de jaren heen een erg bijzonder en indrukwekkend gangenstelsel ontstaan is op deze plek.

Omdat de Fluweelengrot al erg lang bestaat is het trouwens ook zo dat er door de jaren heen al echt enorm veel in en rondom deze grot gebeurd is. Zo heeft de Fluweelengrot bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Deze grot werd tijdens deze oorlog namelijk onder andere meerdere malen gebruikt door de bevolking van Valkenburg om te schuilen voor het heftige geweld dat de Tweede Wereldoorlog met zich mee nam te ontvluchten. Tijdens deze oorlog zijn er immers bijvoorbeeld vele woningen verwoest waar mensen woonden. In de Fluweelengrot was het daarom soms veiliger dan in je eigen woning tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij het gevecht die uiteindelijk resulteerde van de bevrijding van Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Fluweelengrot bijvoorbeeld naar schatting door maar liefst iets van 400 personen gebruikt om in totaal zo’n 6 volledige dagen achter elkaar in deze grot ondergedoken te zitten voordat deze stad bevrijd werd door de Geallieerde soldaten. Op deze manier zijn vele potentiële burgerslachtoffers voorkomen.

Verder werd de Fluweelengrot trouwens ook gebruikt om de soldaten te verzorgen die gewond waren geraakt in de (uiteindelijk geslaagde poging) om Valkenburg te bevrijden. Op deze manier heeft deze plek dus ook nog direct na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gehad.

Het is overigens verder ook zo dat er tijden waren in het verleden waarin er in het gebied waar Valkenburg ligt niet echt godsdienstvrijheid heerste. Het was dus niet altijd mogelijk om hier zomaar elk geloof aan te hangen. Vandaar dat het in het verleden ook wel heeft plaatsgevonden dat er in de Fluweelengrot in het geheim bijeenkomsten georganiseerd werden door bepaalde religieuze groepen om hier hun godsdienst te praktiseren.

Het is trouwens zo dat de Fluweelengrot echt ontzettend dichtbij kasteel Valkenburg ligt. Een bezoek aan de Fluweelengrot kan dus echt enorm goed gecombineerd worden met een bezoek aan kasteel Valkenburg en in de omgekeerde volgorde kan dit natuurlijk ook gewoon. Persoonlijk kan ik je dan ook zeker aanraden om dit daadwerkelijk te doen wanneer je één van deze bezienswaardigheden wil gaan bezoeken. Zeker aangezien deze twee bezienswaardigheden zelfs behoren tot hetzelfde museum. Zowel de Fluweelengrot en kasteel Valkenburg zijn namelijk ondergebracht onder een museum dat deze beide bezienswaardigheden beheert. De organisatie die achter het beheren van dit desbetreffende museum zit heet trouwens stichting kasteel ruïne Valkenburg.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen ligt de Fluweelengrot ontzettend dichtbij kasteel Valkenburg. Op zich is dit ook niet zo vreemd, aangezien deze grot in feite ontstaan is als bron voor mergel dat gebruikt werd bij de bouw van een vroege versie van het kasteel Valkenburg.

 

Wilhelminatoren

De Wilhelminatoren is een ander voorbeeld van een bijzonder bouwwerk dat te vinden is in Valkenburg. Vandaar dat ik je nu graag meer wil gaan vertellen over deze toren. Als deze toren je wel interessant lijkt wil ik je dan ook zeker weten van harte aanraden om snel verder te lezen!

De Wilhelminatoren is een toren die aanvankelijk opgericht is als uitkijktoren. Hier kan deze toren op de dag van vandaag dan ook nog steeds uitstekend voor gebruikt worden. Hierdoor is deze toren namelijk erg hoog gemaakt, en kan je dus vanaf bovenop deze toren over de wijde omgeving uitkijken. Deze toren heeft immers een hoogte van 35 meter. Verder is de Wilhelminatoren ook nog eens op een vrij heuvelachtig gebied gebouwd. Deze toren is namelijk te vinden op de Heunsberg, wat een heuvel is die te vinden is bij Valkenburg. Dit is overigens ook de heuvel waarop ooit kasteel Valkenburg in volle glorie op te bewonderen was, en waar op de dag van vandaag dus nog de ruïnes van dit kasteel te zien zijn.

Aangezien er in Valkenburg en de directe omgeving van deze stad verder niet al te hoge bouwwerken zijn kan je deze toren dus goed gebruiken om een groot deel van Valkenburg te zien vanaf het uitkijkpunt van de Wilhelminatoren. Het kan daarom een bijzondere ervaring zijn om inderdaad daadwerkelijk naar de Wilhelminatoren te gaan om dit bouwwerk vervolgens te kunnen gebruiken om een mooi uitzicht over Valkenburg te verkrijgen.

De Wilhelminatoren is trouwens redelijk oud, maar niet uitzonderlijk oud. De bouw van deze toren werd namelijk voltooid in het jaar 1906. Het plan achter de bouw van deze toren was trouwens om het interessanter te maken voor toeristen om Valkenburg te bezoeken. Er werd namelijk gehoopt dat men op deze manier de economie van deze plek een opkikker kon geven door zo meer toeristen naar dit gebied toe te kunnen lokken. Deze toren werd hier destijds overigens neergezet op initiatief van een stichting die Kurcomité Falcobergia heette, en opgericht was in het jaar 1895. Het doel van deze stichting was net als die van de Vereniging van Vreemdelingenverkeer (meestal de VVV genoemd) die een aantal jaar eerder opgericht was om Valkenburg aantrekkelijker te maken voor toeristen. Dit is zeker wel gelukt met de bouw van de Wilhelminatoren, aangezien deze toren op de dag van vandaag nog steeds onder andere door (vele) toeristen bezocht wordt.

Een groot gedeelte van de Wilhelminatoren is overigens net zoals vele andere bouwwerken in deze streek gemaakt van Limburgs mergel. Veel van de materialen die gebruikt zijn komen dus ook uit de omgeving van Valkenburg. Hierdoor heeft dit bouwwerk dus echt een grote connectie met Limburg. Zeker aangezien de Wilhelminatoren ook nog eens ontworpen is door een architect die Christiaan Alfons Prevoo (1855 – 1929) heette, en geboren was in Valkenburg zelf. Dit bouwwerk is dus eigenlijk door en door Valkenburgs om dit zo maar even te zeggen. Christiaan Alfons Prevoo was trouwens een leerling van Pierre Cuypers, die een andere gerenommeerde Nederlandse architect die ook uit de buurt van Valkenburg afkomstig was waar je al eerder in dit artikel het een en ander over hebt kunnen lezen. Christiaan Alfons Prevoo heeft verder in de optiek van vele mensen uitstekend werk geleverd bij het ontwerp van de Wilhelminatoren. Dit is namelijk een bouwwerk met een zeer uniek uiterlijk, en een volgens vele mensen bijzondere uitstraling en een indrukwekkende statuur.

Ondanks dat de Wilhelminatoren nog niet heel veel langer dan 100 jaar bestaat is er trouwens al wel erg veel gebeurd in de geschiedenis van dit gebouw. Zo is deze toren bijvoorbeeld in het bezit van meerdere verschillende partijen geweest. Deze toren kwam zo onder andere in het jaar 1922 in handen van een familie die een café ging uitbaten in deze toren en hier dus als het ware (in ieder geval voor een aantal generaties) een familiebedrijf van maakte. Op de dag van vandaag zit er overigens nog steeds een horecagelegenheid in dit café. Dit is dus een initiatief geweest dat is blijven hangen. Het kan trouwens mogelijk zeker leuk zijn om gebruik te maken van het feit dat er een horecagelegenheid gevestigd zit in de Wilhelminatoren. Dit is immers bijvoorbeeld een erg unieke en daarom in de ogen van de meeste mensen een leuke locatie om een drankje te doen.

Op de dag van vandaag is er trouwens nog veel meer te doen bij de Wilhelminatoren dan alleen een hapje eten en wat drinken nadat je genoten hebt van het mooie uitzicht over Limburg dat deze toren je biedt. Buiten een restaurant om zijn er tegenwoordig namelijk bijvoorbeeld ook een hoop activiteiten te doen bij de Wilhelminatoren. Zo is er bijvoorbeeld in het aar 1954 al voor het eerst een kabelbaan aangelegd die je naar deze toren brengt. Zo’n kabelbaan is er op de dag van vandaag nog steeds. Deze kabelbaan vertrekt overigens al uit het centrum van Valkenburg. Door met deze kabelbaan naar de Wilhelminatoren af te reizen kan je dus (onder andere) Valkenburg al deels vanuit de lucht bewonderen, wat een bijzondere ervaring kan zijn. Het is daarom ook zeker een verbetering dat er een kabelbaan is die je kan gebruiken om vanuit het centrum van Valkenburg naar de Wilhelminatoren te laten brengen. Dit is al helemaal het geval aangezien je hierdoor dit stuk de heuvel op niet meer zelf hoeft af te leggen.

Er is verder tegenwoordig ook een rodelbaan te vinden bij de Wilhelminatoren. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is deze toren namelijk op een heuvel gebouwd. Dit is due een perfecte (natuurlijke) locatie om een rodelbaan aan te leggen. Bij een rodelbaan ga je trouwens met een soort slee van een hele grote / lange (glij)baan af die naar beneden loopt als je nog niet wist wat een rodelbaan nou echt inhoudt. Het kan overigens vrij leuk zijn om bij de Wilhelminatoren van de rodelbaan te gaan. Je kan hier immers bijvoorbeeld aardig wat snelheid maken. Deze baan is verder ook vrij lang. Zo is deze baan namelijk maar liefst 375 meter lang! Hierdoor maak je dus echt een prima ritje wanneer je inderdaad besluit om van deze roedelbaan af te gaan.

Op de dag van vandaag is er echter ook nog veel meer anders te doen. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld zelfs mogelijk om te lasergamen bij de Wilhelminatoren! Voor de liefhebber van deze activiteit is dit dus ook een mogelijkheid wanneer je de Wilhelminatoren gaat bezoeken. Misschien bezoek je deze plek dan trouwens wel zelfs eigenlijk juist voornamelijk om hier te gaan lasergamen. De locatie die je hiervoor kan vinden bij deze toren is namelijk erg bijzonder. Dit vindt namelijk plaats in grotten hier. Er is immers net zoals op vele andere plekken bij Valkenburg het geval is een ondergronds grottenstelsel te vinden. Dit is dus echt een zeer uniek decor voor een potje lasergamen, wat vele mensen erg kunnen waarderen van het lasergamen bij de Wilhelminatoren.

Verder zijn er op de dag van vandaag zelfs nog talloze andere activiteiten te doen bij de Wilhelminatoren. Ik ga deze nu echter niet meer allemaal bespreken. Ik heb de aller belangrijkste en meest aansprekende activiteiten die uitgevoerd kunnen worden bij de Wilhelminatoren voor mijn persoonlijke gevoel immers ook al wel zo’n beetje allemaal besproken hierboven.

In zijn de bestaan is de Wilhelminatoren overigens meerdere malen beschadigd geraakt. Zo raakte dit bouwwerk namelijk bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd. In september van het jaar 1944 werd deze toren immers getroffen door een explosief dat hoogstwaarschijnlijk een granaat is geweest. Hierdoor raakte een deel van de Wilhelminatoren dus beschadigd. Vervolgens werd deze toren echter in het jaar 1947 weer hersteld. Hier hadden ze achteraf gezien echter mogelijk misschien wat beter mee kunnen wachten, aangezien deze toren in het jaar 1948 getroffen werd door een blikseminslag, waardoor deze weer beschadigd raakte. Deze nieuwe schade werd echter uiteindelijk ook gewoon hersteld. Vandaar dat de Wilhelminatoren er op de dag van vandaag dus nog steeds goed uitziet en in een goede staat verkeerd. De Wilhelminatoren is door de jaren heen immers goed onderhouden. Dit is maar goed ook, aangezien dit bijzondere en indrukwekkende bouwwerk anders mogelijk wel verloren was gegaan door de jaren heen.

De Wilhelminatoren is trouwens een officieel rijksmonument. Dit toont dus wel goed aan dat dit bouwwerk echt bijzonder is. Bouwwerken die niet echt uniek zijn en niet echt bijzonderheden vertonen worden over het algemeen namelijk niet uitgeroepen tot rijksmonument. Dit gebeurt echter immers dus eigenlijk alleen maar gebouwen die als het ware als ‘waardevol’ worden gezien op cultureel en / of historisch gebied. Dit kan ook zeker over de Wilhelminatoren gezegd worden. Deze twee voorwaarden zijn overigens redenen waarom het juist zeker weten erg leuk en dus de moeite waard kan zijn om de Wilhelminatoren daadwerkelijk te gaan bezoeken. De Wilhelminatoren is overigens ingeschreven als rijksmonument sinds 29 mei van het jaar 1997. Dit bouwwerk werd dus al binnen zijn 100 jarig bestaan erkend als een rijksmonument. Hieruit kan je dus wel opmaken dat dit bouwwerk zeker (een positieve) invloed heeft weten te maken. Dat een bouwwerk zo snel tot rijksmonument wordt uitgeroepen is immers niet al te gebruikelijk.

Aan de onderkant van dit artikel staat verder overigens een afbeelding waarop de Wilhelminatoren terug te zien is. Het is dus verstandig om door te scrollen wanneer de Wilhelminatoren een bouwwerk is dat je wel interessant vindt!

 

Sprookjesbos Valkenburg

Ik wil nu ook graag meer gaan vertellen over het Sprookjesbos Valkenburg dat zoals de naam hiervan al verraad bij de plek Valkenburg te vinden is. Er zijn overigens mensen uit de wijde omgeving die naar Valkenburg toekomen om het Sprookjesbos dat hier te vinden is te kunnen bezoeken. Vandaar dat je dus ook wel zeker kan stellen dat dit een bezienswaardigheid is van Valkenburg, en daarom wil ik deze plek dus graag uitgebreider gaan bespreken door middel van dit artikel! Wanneer je wel meer te weten wil komen over het Sprookjesbos Valkenburg wil ik je dan ook zeker aanraden om snel verder te lezen.

Zoals je waarschijnlijk al wel door had is het Sprookjesbos Valkenburg geen echt daadwerkelijk Sprookjesbos. Dit is namelijk in de werkelijkheid in themapark / attractiepark. De naam hiervan is echter alleen het Sprookjesbos. Dit entertainmentpark, want zo kan je het Sprookjesbos dat bij Valkenburg te vinden is dus wel noemen is overigens een leuk uitje voor zowel jong en oud. Er zijn namelijk vele mensen die mogelijk wel zouden kunnen genieten van een bezoekje aan het Sprookjesbos. Hierdoor kan dit in vele situaties een perfect uitje zijn!

Er moet trouwens wel gezegd worden dat het Sprookjesbos een vrij klein themapark is. Het is dan ook niet zo dat je hier echt (gemakkelijk) meerdere dagen stuk kan slaan zoals dit wel mogelijk is bij vele erg grote (en bekende) themaparken / entertainmentparken. Toch kan het zeker erg leuk zijn om het Sprookjesbos voor een paar uur te bezoeken.

Het Sprookjesbos is overigens een themapark dat al vrij lang bestaat (voor een themapark). Dit park bestaat namelijk al sinds het jaar 1950. Hierdoor is dit themapark in enige zin eigenlijk ook een soort van onderdeel geworden van de Valkenburgse cultuur. Dit is namelijk dus al zeer lang een plek waar (onder andere) mensen uit deze streek in hun vrije tijd komen om zich te vermaken. Zo is dit bijvoorbeeld al erg lang een populair park voor een dagje uit met de familie. Doordat het Sprookjesbos al in het jaar 1950 is opgericht behoort dit themapark overigens zelfs tot de aller oudste themaparken van de gehele wereld. Hier moet echter wel bij worden vermeld dat dit park in het jaar 1950 nog minder geavanceerd en uitgebreid was dan op de dag van vandaag het geval is.  Door de jaren heen is dit themapark namelijk steeds verder ontwikkeld. Toen dit park ontstond was dit immers nog niet eens echt voor (het grote) publiek bedoeld. Het Sprookjesbos werd namelijk aanvankelijk gestart door een welgestelde meneer genaamd Bruno Bruck, waarvan het zijn eerste idee was bij het realiseren van een sprookjesbos om een leuke plek te creëren voor zijn dochtertje. Hierdoor was dit park dus veel minder professioneel. In de begindagen van dit themapark was dit namelijk niet eens echt een grootschalig commercieel park die probeerde enorme bedragen winst te maken.

Toch is het trouwens wel zo dat het Sprookjesbos al snel verbeterd werd. Zo was dit in het begin namelijk eigenlijk echt alleen nog maar een bos met een aantal Sprookjesachtige beelden er in die als het goed is van gips gemaakt waren door studenten die destijds aan de kunstacademie studeerde. In de jaren 60 van de vorige eeuw werden deze (gips) beeldjes echter al vervangen door poppen die konden bewegen, waardoor dit themapark gelijk een stuk levendiger en interactiever werd. Dit was dus al vrijwel direct een grote opwaardering voor dit park.

In de jaren die volgenden is dit park overigens steeds verbeterd en uitgebreid zodat dit park met de tijd mee is blijven gaan. Dit is dan ook de voornaamste reden dat er inmiddels al langer dan een halve eeuw mensen naar het Sprookjesbos bij Valkenburg komen om zich (hopelijk) te vermaken. Er is trouwens bijvoorbeeld sinds het jaar 1986 een wildwaterbaan te vinden in het Sprookjesbos om maar even een voorbeeld te geven van een vernieuwing die in dit themapark doorgevoerd werd om dit park te blijven verbeteren. Op het moment van het schrijven van dit artikel is de laatste keer dat dit park op een grote manier vernieuwd werd was trouwens in het jaar 2013.

Verder werden er in de jaren 90 van de vorige eeuw trouwens onder andere ook nog mergelgrotten gekregen die onderdeel zijn geworden van dit park. Zoals je al meerdere malen in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er in en rondom Valkenburg namelijk echt een hele hoop verschillende mergelgrotten te vinden die ontstaan zijn door het winnen van mergelgesteente. Deze grotten of gangenstelsels zijn dus vaak (grotendeels) met de hand uitgegraven. Dit is ook zo bij het Sprookjesbos. Vandaar dat er uiteindelijk ongeveer aan het einde van de vorige eeuw besloten is om deze grot onderdeel te maken van het Sprookjesbos om deze zo uit te breiden, en interessanter te maken voor meerdere mensen. Deze mergelgrot is op de dag van vandaag overigens nog steeds onderdeel van dit themapark. Het is trouwens zo dat je deze mergelgrot in tegenstelling tot vele andere mergelgrotten die bij Valkenburg te vinden zijn zonder begeleiding mag verkennen. Hierdoor kan het dus mogelijk de moeite waard zijn om de mergelgrot te gaan bekijken die bij het Sprookjesbos te vinden is in plaats van de andere mergelgrotten die hierbij in de buurt te vinden zijn.

Zoals je waarschijnlijk al wel aan de naam van het Sprookjesbos kan zien is dit een themapark dat veel met sprookjes te maken heeft. In dit sprookjespark zijn dan ook verwijzingen te vinden naar vele sprookjes. Zo komen er maar liefst meer dan 10 verschillende sprookjes aanbod in dit themapark. De kans is dan ook groot dat er verwijzingen naar je persoonlijke favorite sprookje te vinden zijn in het Sprookjesbos dat bij Valkenburg te vinden is! Op de dag van vandaag kent dit themapark overigens ook vele verschillende attracties, en is er hier bijvoorbeeld ook een restaurant te vinden. Er zit ook een winkeltje bij dit park waar je souvenirtjes kan aanschaffen.

Wanneer je inderdaad daadwerkelijk van plan bent om het Sprookjesbos dat bij Valkenburg te vinden is te gaan bezoeken zou ik je trouwens graag willen door verwijzen naar www.sprookjesbos.nl. Dit is namelijk de officiële website van deze bezienswaardigheid die bij Valkenburg te vinden is. Je kan op deze website hier dan ook veel meer overige en aanvullende informatie over vinden over deze plek. Verder is het via deze net opgenoemde website ook mogelijk om alvast e-tickets (dit is als het ware een elektronisch toegangsbewijs) aan te schaffen die je toegang verschaft tot het Sprookjesbos. Het is overigens zelfs zo dat je korting krijgt wanneer je een e-ticket via deze website aanschaft wanneer je dit vergelijkt met het kopen van een toegangsbewijs bij de kassa van het Sprookjesbos.

 

Franse Molen

De Franse Molen is ook iets bijzonders dat in Valkenburg te vinden is. Dit desbetreffende bouwwerk heeft dan ook niet voor niets de status van een rijksmonument. Dit is overigens meer dan verdient. Zo heeft de Franse Molen bijvoorbeeld veel historische waarde. Deze molen bestaat immers al sinds het jaar 1804. De Franse Molen is overigens geplaatst in de rivier de Geul. Dit is een klein riviertje die bij Valkenburg stroom, en waar je al eerder in dit artikel het een en ander over hebt kunnen lezen. Zo heb je bijvoorbeeld al kunnen lezen dat deze rivier erg belangrijk is geweest als bron van zoet water voor Valkenburg. Deze rivier heeft deze plek echter als het ware ook arbeidskracht opgeleverd. De Franse Molen is namelijk een molen die oorspronkelijk geplaatst is om graan te malen en op deze manier meel te maken. Deze rivier speelde op deze manier in het verleden dus ook een belangrijke rol in het verzorgen van eten voor de mensen die (destijds) in Valkenburg woonden. Deze molen werd overigens nog actief gebruikt om meel mee te maken tot kort na de Tweede Wereldoorlog.

De Franse Molen komt overigens aan zijn naam door de gene die deze molen gemaakt heeft. Deze molen is hier namelijk oorspronkelijk geplaatst door iemand die roots in Frankrijk had. Deze meneer die verantwoordelijk is geweest voor het plaatsen van de deze molen heette trouwens Bertrand Loisel. Omdat Bertrand Loisel afkomstig was uit Frankrijk was de link voor de lokale bevolking van Valkenburg al snel gelegd om te gaan verwijzen naar de molen die door Bertrand Loisel geplaatst was als de Franse Molen aan te duiden. Deze naam is door de jaren heen blijven hangen, en is op de dag van vandaag dus de officiële naam geworden van dit bouwwerk en monument. Op zich is dit vrij opmerkelijk aangezien Loisel overleed in het jaar 1822, en dus maar iets van 16 jaar eigenaar was van deze molen wat nou niet bijster lang is wanneer je bedenkt dat er op de dag van vandaag nog steeds naar deze molen wordt verwezen met de afkomst van Bertrand Loisel. Het is trouwen wel zo dat Betrand Loisel een vrij invloedrijke man was in Valkenburg. Hier kan je echter later in dit artikel nog het een en ander over lezen.

Bij de Franse Molen bevindt zich trouwens ook een bijbehorend molen gebouw. Dit is inmiddels ook al een vrij historisch gebouw. Het kan daarom mogelijk een goed idee zijn om dit desbetreffende gebouw ook goed op te nemen wanneer je inderdaad daadwerkelijk ervoor kiest om de Franse Molen in Valkenburg te gaan bezoeken.

Hierboven heb je al kunnen lezen dat de Franse Molen een rijksmonument is. Dit is overigens al het geval sinds 14 maart van het jaar 1967. Dit is namelijk de datum waarop dit bouwwerk werd ingeschreven in het register voor (Nederlandse) rijksmonumenten. Vanaf dit moment is de Franse Molen dus officieel een rijksmonument geworden.

 

Station Valkenburg

Ik wil nu meer gaan vertellen over station Valkenburg. Dit kan namelijk ook zeker weten gezien worden als een bezienswaardigheid die in Valkenburg te vinden is. Het Station Valkenburg is namelijk een erg bijzonder station. Dit is immers een van de oudste nog bestaande stations van Nederland! Op dit moment is dit namelijk de op 5 na oudste station dat in Nederland te vinden is. Verder heeft dit station wel het aller oudste stationsgebouw dat nog bestaat en in gebruik is (dit stationsgebouw werd overigens ontworpen door een meneer met de naam Jacobus Enschedé). Het Station Valkenburg is dan ook echt een heel erg historisch station. Dit maakt Station Valkenburg zeker weten een erg iconisch station. Dit station dateert namelijk dus nog uit de periode dat het treinverkeer in Nederland pas net in opkomst was en dus nog in zijn babyschoentjes stond. Wanneer je dit bouwwerk gaat bekijken is het dus ook soms net alsof je al het ware terug in de tijd gaat. Het is overigens natuurlijk wel zo dat er op dit station door de jaren heen een heleboel veranderd en gemoderniseerd is. Zo rijden er op de dag van vandaag bijvoorbeeld onder andere veel geavanceerdere treinen op de spoorweg die bij dit station te vinden is. Toch kan je door Station Valkenburg te bezoeken een beetje een beeld vormen bij hoe treinreizen er in het verleden zo’n beetje aan toe ging.

Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen heeft de bouw van Station Valkenburg de stad Valkenburg en de streek waarin deze stad ligt enorm veel opgeleverd. Dit was namelijk een gebied dat tot dat dit station met bijbehorende spoorweg hier kwam vrij lastig te bereiken was omdat deze plek aardig afgelegen lag. Doordat Station Valkenburg gerealiseerd werd kwam hier echter verandering in. Vandaar dat de aanleg van dit station de stad Valkenburg als het ware op de kaart gezet heeft. Hierdoor werd het namelijk ineens goed mogelijk om deze plek vanuit vele plekken te bezoeken. Op deze manier werden er dus sowieso meer mensen die niet afkomstig waren uit Valkenburg blootgesteld aan deze plek.

Je hebt net al kunnen lezen dat Station Valkenburg een enorm oud station is en dit zeker één van de redenen is dat dit zo’n bijzonder station is. Station Valkenburg werd dan ook al officieel geopend op 23 oktober van het jaar 1853. Dit station bevindt zich hier inmiddels dus al ruim 150 jaar lang! Dit is vrij indrukwekkend, aangezien het eerste stukje spoorlijn in Nederland in het jaar 1839 gelegd werd, en dit destijds slechts een stukje van iets van 25 kilometer dat terug was te vinden tussen de Nederlandse steden Amsterdam en Haarlem. Slechts een aantal jaar nadat er überhaupt een stukje spoorweg te vinden was op Nederlandse bodem was er echter dus ook al een spoorweg te vinden die langs Valkenburg kwam. Dit was dus vrij bijzonder. Zeker aangezien de trein destijds echt nog een zeer innovatief vervoersmiddel was.

Hierboven het je al het een en ander kunnen lezen over het stationsgebouw dat te vinden is bij Station Valkenburg. Dit wil ik echter nu nog wat meer gaan bespreken. Het is namelijk wel leuk dat je bijvoorbeeld goed kan zien dat dit gebouw in Valkenburg staat. Zo is dit stationsgebouw bijvoorbeeld voor een groot deel van grote mergelblokken gemaakt. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er in Valkenburg verder een hele hoop verschillende gebouwen in Valkenburg die in ieder geval onder andere deels van mergel gemaakt zijn. Dit stationsgebouw is dus als het ware echt Valkenburgs.

Op de dag van vandaag zijn er trouwens nog steeds treinen die naar Station Valkenburg komen. Door de jaren heen zijn er trouwens sowieso een hele hoop verschillende treinverbindingen geweest waar Station Valkenburg onderdeel van is geweest. Dit station bestaat verder overigens uit 2 verschillende perrons, en er zijn 4 verschillende spoorlijnen die bij dit station te vinden zijn en hier dus (kunnen) stoppen. Dit is dus geen bijster groot station, maar ook zeker geen uitzonderlijk klein station. Vandaar dat Stadion Valkenburg een prima grootte heeft wanneer je kijk naar hoe groot Valkenburg is en hoeveel mensen er naar deze plek (met de trein) willen afreizen.

 

Gemeentegrot

De Gemeentegrot is een andere grot die in de omgeving van Valkenburg te vinden is. Deze grot trekt ook aardig wat mensen aan. Daarom wil ik je nu dus meer gaan vertellen over de Gemeentegrot die bij Valkenburg te vinden is. De Gemeentegrot is trouwens net zoals vele andere grotten die bij Valkenburg te vinden zijn een grot die ontstaan is door het winnen van mergel. Dit is een gesteente dat door de jaren heen onder andere vaak gebruik is Valkenburg om bouwwerken mee te maken.

Ondanks dat er meerdere andere soortgelijke grotten te vinden zijn in de buurt van de Gemeentegrot is het trouwens wel gewoon zo dat de gemeentegrot wel gewoon uniek is op zijn eigen manier. Zo zijn er bijvoorbeeld bijzondere beschilderingen en tekeningen te vinden in deze grot. Er zijn in deze grot ook verder meerdere beelden van mergel te vinden. Kortom, binnenin de mergelgrotten zijn dus vele mooie en indrukwekkende kunstwerken te vinden. Dit kan dan ook zeker een motivatie zijn om deze grot inderdaad te gaan bezoeken.

Er zijn verder overigens een hele hoop andere redenen te verzinnen om de Gemeentegrot die bij Valkenburg te vinden is daadwerkelijk te gaan bezoeken wanneer dit voor jouw een mogelijkheid is. Zo is deze grot bijvoorbeeld al erg historisch. Zo wordt er vanuit gegaan dat zelfs de Romeinen al mergel wonnen bij deze grot toen zij over het gebied waarin de Gemeentegrot ligt heerste. Ook zij hadden deze grondstoffen namelijk nodig om bepaalde bouwwerken mee te maken. Dit zou betekenen dat deze grot dus al ten minste iets van 2000 jaar lang gebruikt wordt door mensen. Er wordt dan ook wel een beetje vanuit gegaan dat de Gemeentegrot de aller oudste mergelgrot van Nederland is.

Door de jaren heen is de Gemeentegrot trouwens sowieso echt door een hele hoop verschillende mensen voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo werd deze grot bijvoorbeeld net als de Fluweelengrot die ook bij Valkenburg te vinden is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilplaats. Hier was het namelijk destijds in ieder geval relatief veilig tijdens bombardementen en andere oorlogssituaties die hier destijds plaatsvonden.

Verder is het trouwens ook zo dat er in deze grot een vrij constante temperatuur van ongeveer rond de 10 graden Celsius ligt. Hierdoor was het in de winter in deze grot vaak warmer dan in woning van veel mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog, aangezien er in deze periode niet echt veel middelen / mogelijkheden waren om woningen te kunnen verwarmen. Daarom waren er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook vele mensen die de Gemeentegrot opzochten wanneer de buitentemperatuur laag lag. Hier was het namelijk nog relatief warm. In dit opzicht was deze grot dus ook belangrijk voor de inwoners van Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Gemeentegrot was dus tijdens de Tweede Wereldoorlog een plek waar de inwoners van Valkenburg zichzelf graag terugtrokken. Dit is zeker iets dat mee speelt bij het feit dat de Gemeentegrot die bij Valkenburg te vinden is doorgaans wordt gezien als een bijzondere plek. Deze grot is namelijk dus in het verleden in meerdere instanties erg belangrijk geweest voor Valkenburg.

De Tweede Wereldoorlog is overigens niet de enige oorlog waarin de Gemeentegrot gebruikt is als schuilkelder. Althans, tijdens de Koude Oorlog werd deze grot ook ingericht als schuilplaats tegen eventuele aanvallen met atoomwapens waar destijds tijdens deze oorlog veel dreiging voor was. Tijdens de Koude Oorlog is het echter zoals vele van jullie waarschijnlijk al wel zullen weten (gelukkig) nooit zover gekomen dat er daadwerkelijk (atoom)bomen afgevuurd werden. Deze schuilkelder die destijds was gemaakt is de Gemeentegrot is dus nooit echt actief gebruikt. Dit is echter eigenlijk maar goed ook. Toch wilde ik deze schuilplek die in de Gemeentegrot te vinden is graag even bespreken. Zeker aangezien deze atoomschuilplek op de dag van vandaag nog steeds gewoon in de Gemeentegrot gevestigd zit. Deze plek is daarom tegenwoordig nog steeds mogelijk om (onder begeleiding tijdens een rondleiding) te zien te krijgen. Dit kan trouwens een erg bijzondere ervaring zijn. Deze schuilplek is immers zeer indrukwekkend. Zo zouden er in deze schuilplaats bijvoorbeeld als het echt mogelijk zou moeten zijn maar liefst 15.000 mensen tegelijkertijd onderdak en een veilige situatie bieden tijdens een heftige situatie zoals een aanval met een atoombom.

De Gemeentegrot werd trouwens ook al tijdens de Franse Revolutie als schuilplek gebruikt aangezien deze historische gebeurtenis ook voor wat onrust zorgde in het gebied waarin Valkenburg ligt. Vandaar dat de Gemeentegrot dus tijdens de Franse Revolutie als schuilplaats gebruikt werd. Kortom, de Gemeentegrot heeft dus op meerdere momenten in de geschiedenis als een schuilplaats gediend. Wanneer je hier meer over weten komen en wil weten hoe de Gemeentegrot door de jaren heen als schuilplaats gebruikt is kan het overigens leuk zijn om de rondleiding waar ik het net al even eerder over gehad hebt te gaan volgen, aanzien je hierbij allerlei informatie over dit onderwerp krijgt!

Verder is het overigens ook vrij bijzonder dat er tijdens de kerstperiode normaal gesproken een kerstmarkt wordt georganiseerd in de Gemeentegrot. Dit is volgens vele ook een zeer bijzonder moment om deze grot te bezoeken. Er is dan namelijk een erg bijzondere sfeer in deze grot. Hier hangt dan immers doorgaans een positieve sfeer, en er zijn leuk dingen aan te kopen. Hier kunnen vele mensen van genieten. Inmiddels is het houden van een kerstmarkt in de Gemeentegrot trouwens ook beetje een traditie geworden. Er wordt hier namelijk al sinds het jaar 1986 zo’n markt georganiseerd.

Er zijn dus echt zoals je hierboven hebt kunnen lezen meerdere verschillende redenen waarom het leuk kan zijn om de Gemeentegrot die bij Valkenburg te vinden is te gaan bezoeken wanneer dit mogelijk is. Wanneer je bijvoorbeeld al sowieso een bezoekje gaat brengen aan de plek Valkenburg kan het dus zeker geen gek idee zijn om (even) bij deze grot te gaan kijken. Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen is deze grot namelijk (om verschillende redenen) een bijzondere en unieke plek.

 

Kasteel Schaloen

Kasteel Schaloen is een ander voorbeeld van een kasteel dat te vinden is bij Valkenburg. Dit kasteel is trouwens inmiddels een aardig historisch bouwwerk. Vandaar dat Kasteel Schaloen dus ook onder andere zeker weten te classificeren is als een bezienswaardigheid van Valkenburg. Dit is namelijk een bijzonder en interessant bouwwerk dat te vinden is bij de plek die we kennen als Valkenburg. Dit kasteel staat overigens niet werkelijk in het stadje dat we kennen als Valkenburg, maar is wel net buiten deze plek te vinden.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is Kasteel Schaloen een bouwwerk met een hogere dan gemiddelde historische waarde. Het is is echter niet helemaal zeker tot wanneer dit kasteel daadwerkelijk helemaal terug gaat. Het is immers niet (meer) bekend wanneer de eerste uitvoering van kasteel Schaloen gebouwd is. Voor zover op de dag van vandaag nog bekend is werd dit kasteel overigens voor het eerst genoemd in een geschrift dat afkomstig is uit het jaar 1381. In dit jaar bestond er dus al een versie van kasteel Schaloen. Vandaar dat het dus wel zeker is dat dit kasteel al erg oud is. Er wordt verder over het algemeen vanuit gegaan dat dit kasteel oorspronkelijk rond het jaar 1200 gebouwd is in opdracht van een welvarende familie met de naam Van Hulsberg. Dit is dan ook zeker weten één van de redenen dat dit kasteel erg bijzonder is! Dit kasteel is namelijk dus al erg oud en historisch. Er moet hier echter wel bij gezegd worden dat de huidige uitvoering van kasteel Schaloen die op de dag van vandaag nog overeind staat niet meer echt uit deze periode afkomstig is. Deze huidige uitvoering van dit kasteel is namelijk in latere tijden gebouwd.

Het kasteel Schaloen bevindt zich op de dag van vandaag trouwens niet meer in zijn originele staat omdat dit kasteel door de jaren heen meerdere malen beschadigd geraakt is. Zo werd kasteel Schaloen bijvoorbeeld tijdens de Spaans Nederlandse oorlog die plaats vond in de 16e eeuw vrijwel volledig verwoest. Dit gebeurde namelijk in het jaar 1575. Vervolgens werd dit kasteel daarom herbouwd rond het jaar 1650. Een groot deel van het huidige kasteel Schaloen is nog steeds afkomstig van deze herbouw. Vandaar dat het grootste deel van dit kasteel op de dag van vandaag nog steeds heel erg oud is. Dit is dan ook de reden dat dit bouwwerk zoveel historische waarde heeft. Door dit desbetreffende kasteel te bezoeken kan je dan ook in principe een beter beeld vormen bij hoe kastelen uit dit tijdperk in elkaar zitten en vormgegeven zijn. Dit is dan ook zeker een reden waarom vele mensen het erg leuk en / of bijzonder vinden om zo’n kasteel als het kasteel Schaloen in het echt te kunnen bewonderen.

De huidige uitvoering van kasteel Schaloen is overigens grotendeels van mergelgesteente gemaakt. Zoals je hierboven bijvooorbeeld in de informatie over de Gemeentegrot hebt kunnen lezen zijn er in en rondom Valkenburg bijvoorbeeld meerdere grotten ontstaan doordat hier mergelgesteente gewonnen werd. Het is dus niet heel erg vreemd dat (het huidige) kasteel Schaloen in ieder geval deels van mergel gemaakt is. Dit toont namelijk goed aan in welke streek dit bouwwerk te vinden is.

Op de dag van vandaag verkeert kasteel Schaloen trouwens echt in een prima staat, zeker wanneer je kijkt naar de leeftijd van dit gebouw! Dit gebouw is door de jaren heen dan ook over het algemeen goed onderhouden. Dit is uiteraard enorm prettig, aangezien het hierdoor op de dag van vandaag nog steeds mogelijk is kasteel Schaloen te bewonderen. Kasteel Schaloen is overigens ook een keer gerenoveerd door Pierre Cuypers, wat een beroemde Nederlandse architect was die al meerdere malen is voorgekomen in dit artikel. Pierre Cuypers werd overigens in het jaar 1894 ingeschakeld door de toenmalige eigenaar van kasteel Schaloen om dit kasteel nog eens flink onder handen te nemen. Dit heeft dit bouwwerk ook zeker goed gegaan. Deze renovatie die onder leiding van Pierre Cuypers is uitgevoerd heeft er dan ook zeker onder andere aan bijgedragen dat kasteel Schaloen op de dag van vandaag nog steeds in een goede staat verkeert. Tijdens de renovatie waar Pierre Cuypers voor was ingeschakeld werd er overigens ook het een en ander veranderd aan kasteel Schaloen. Dit was dus een mooie opfrisser voor dit bouwwerk.

Omdat kasteel Schaloen een kasteel is dat al aardig lang bestaat zijn er door de jaren heen zeer veel verschillende personen geweest die in dit kasteel gewoond hebben. Dit kasteel heeft verder sinds zijn ontstaan dan ook een hele hoop verschillende eigenaren gehad. Omdat kasteel Schaloen een vrij prestigieus gebouw is heeft dit kasteel door de jaren heen overigens vele bijzondere en over het algemeen erg welgestelde bewoners gehad. Het is echter ook zo dat dit kasteel door de jaren heen (weleens) andere functies heeft gehad buiten alleen maar het bieden van woonruimte. Zo heeft dit kasteel bijvoorbeeld in de periode van de Tweede Wereldoorlog een andere (belangrijke) functie gehad.  Kasteel Schaloen werd toen namelijk door de Geallieerde soldaten gebruikt voor militaire doeleinden. Op deze manier vervulde dit kasteel dus in belangrijke rol in deze tijd. Dit bracht overigens wel aardig wat schade aan het interieur van dit gebouw, dat uiteindelijk in het jaar 1956 hersteld werd waardoor dit kasteel weer bewoonbaar werd. In de Tweede Wereldoorlog is kasteel Schaloen overigens ook vrijwel volledig leeggeroofd door het Duitse leger.

Het is trouwens ook zo dat ervan uit gegaan wordt dat het aanvankelijke kasteel Schaloen ook een belangrijke functie had als verdedigingswerk. Op deze manier had dit kasteel dus ook al heel erg vroeg in zijn bestaan militaire doeleinden / functies. Zo is dit kasteel dus ook gebruikt in het verleden. Op zich is dit trouwens niet heel erg vreemd, aangezien eigenlijk elk kasteel wel deze functies had en dus gebruikt werd in gevechten. Dit is daarom ook bij kasteel Schaloen gebeurd. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen was kasteel Schaloen immers vrijwel volledig volledig verwoest in het jaar 1575 als gevolg van een oorlog. Er was destijds namelijk een brand bij dit kasteel ontstaan. Gelukkig is dit kasteel echter wel altijd gewoon prima hersteld.

Op de dag van vandaag wordt kasteel Schaloen overigens voor een aantal verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt dit kasteel in een bepaald opzicht nog steeds gebruikt als woonruimte. Op de dag van vandaag zit er immers een hotel in kasteel Schaloen. Het is dus mogelijk om in dit kasteel te overnachten! Dit kan zeker om verschillende redenen een leuk idee zijn om eens te gaan doen. Er zijn immers niet bijster veel mensen die kunnen zeggen dat ze ooit eens in een heus kasteel overnacht hebben. Dit kan je echter dus wel doen wanneer je in kasteel Schaloen blijft overnachten door hier een kamer te boeken. Wanneer je daadwerkelijk in het hotel gaat overnachten dat in kasteel Schalhoen gevestigd zit ga je trouwens een aantal luxes te gemoed, zoals je eigenlijk wel kan verwachten wanneer je in een hotel gaat overnachten.

Er zit tegenwoordig verder ook een brasserie in kasteel Schaloen. Hier is hierdoor mogelijk om een hapje te eten bij dit kasteel. Vele mensen vinden het leuk om dit inderdaad daadwerkelijk te doen! Kasteel Schaloen is hier namelijk uiteraard wel een bijzondere en tamelijk unieke locatie voor. Bij deze brasserie kan soms overigens ’s avonds gegeten worden. Dit is namelijk over het algemeen bijvoorbeeld mogelijk tijdens de zomerperiode.

Verder is het overigens zo dat kasteel Schaloen een rijksmonument is. Op zich is dit echter niet heel erg vreemd, aangezien dit zoals je hierboven al hebt kunnen lezen om verschillende redenen een erg bijzonder en indrukwekkend bouwwerk is. Het is dan ook (in ieder geval in mijn persoonlijke optiek) zeker correct dat kasteel Schaloen sinds 22 maart van het jaar 2000 ingeschreven staat in het register waarin alle rijksmonumenten van Nederland is zijn opgenomen. Dit kasteel is dus nog niet heel erg lang een rijksmonument. Toch is het wel mooi dat dit bouwwerk uiteindelijk wel gewoon de status van een rijksmonument verkregen heeft. Zeker aangezien kasteel Schaloen werkelijk al vele jaren een belangrijk, bekend en gewaardeerd bouwwerk is.

 

De Valkenier

De Valkenier is een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die bij Valkenburg te vinden is. Daarom wil ik je nu graag meer gaan vertellen over deze bezienswaardigheid. Je ben hier mogelijk misschien wil in geïnteresseerd. De Valkenier is immers een pretpark dat bij Valkenburg te vinden is. Vandaar dat het mogelijk zeker een leuk idee kan zijn om deze plek te bezoeken wanneer je naar Valkenburg toe gaat. Daarom wil ik je nu dus graag meer gaan vertellen over het pretpark genaamd de Valkenier dat bij Valkenburg te vinden is! Wanneer je iemand bent die er doorgaans wel van houdt om pretparken te bezoeken wil ik je dan ook zeker weten aanraden om verder te lezen.

De Valkenier is overigens een pretpark dat zeker weten geschikt is voor het gehele gezin. Dit pretpark heeft immers zowel attracties voor jong en oud. Vandaar dat dit pretpark dus leuk kan zijn voor een erg grote doelgroep. De Valkenier is namelijk een pretpark dat in principe door grootouders met hun kleinkinderen bezocht kan worden terwijl deze beide een leuke tijd hebben en geschikte attracties kunnen mee pakken tijdens hun bezoek aan dit pretpark. Het is trouwens wel zo dat dit pretpark en de attracties die hier te vinden zijn voornamelijk voor (kleine) kinderen bedoeld zijn. Dit betekent echter niet dat alleen maar kleine kinderen hier uitsluitend van kunnen genieten. Het is overigens verder ook zo dat dit pretpark niet al te hoge entreeprijzen hanteert. Hierdoor is het vrij bereikbaar voor de meeste mensen om de Valkenier te kunnen bezoeken.

Dit pretpark heeft trouwens zowel binnen én buiten attracties. Zelfs wanneer het niet echt lekker weer is kan het dus eventueel nog steeds een vermakelijke ervaring zijn om de Valkenier een bezoekje te brengen. Er is dan namelijk ook nog gewoon het een en ander te doen in dit park zonder dat je hierbij bijvoorbeeld nat hoeft te regenen. Er zijn verder ook eetgelegenheden bij dit pretpark. Het is dus niet noodzakelijk om zelf eten mee te nemen wanneer je dit pretpark gaat bezoeken.

Het is overigens zo dat de Valkenier een pretpark is dat echt enorm oud is voor een pretpark. De Valkenier bestaat immers al sinds het jaar 1934. Dit pretpark begint dus al richting de 100 jaar te gaan! Toen de Valkenier werd trouwens opgericht was een meneer die Jan Albert Otermans heette. Het is trouwens wel zo dat dit pretpark in 1934 nog niet bijster veel voorstelde. Toen was dit namelijk nog gewoon een speeltuin zonder echter grote (mechanische) attracties. Dit soort attracties begonnen echter ook pas echt jaren later populair en gebruikelijk te worden. Doordat de Valkenier echter toch al gewoon in het jaar 1934 is opgericht behoord dit pretpark tot de oudere pretparken van de wereld. De Valkenier is dan ook een vrij bijzonder pretpark door de leeftijd van dit park. Er zijn immers dus niet al te veel pretparken die al zo lang al de Valkenier bestaan. Dit pretpark is overigens al deze tijd in familiebezit gebleven, wat de Valkenier een nog veel indrukwekkender en bijzonderder pretpark maakt. De meeste pretparken wisselen immers vaak van eigenaar, en krijgen hierdoor ook over het algemeen regelmatig (financiële) impulsen. De Valkenier is op de dag van vandaag echter nog steeds in bezit van nabestaanden van Jan Albert Otermans.

 

Kasteel Den Halder

Je hebt ook Kasteel Den Halder in de regio waarin Valkenburg ligt. Dit is dus nog een andere bezienswaardigheid van deze regio. Kasteel Den Halder is immers een bijzonder en historisch bouwwerk. Vandaar dat dit ook zeker een bouwwerk is dat ik graag wil gaan bespreken door middel van dit artikel. Wanneer je wel meer over dit kasteel dat bij Valkenburg te vinden is zou willen weten wil ik je dan ook zeker weten aanraden om snel verder te lezen!

De geschiedenis van kasteel Den Halder gaat overigens al vrij lang terug. Dit bouwwerk was echter nog geen echt kasteel aan het begin van zijn geschiedenis. Kasteel Den Halder was immers eerst een verdedigingstoren voordat dit uiteindelijk een kasteel werd. Een verdedigingstoren vertoont trouwens sowieso wel veel overeenkomsten met een kasteel. Zo hebben namelijk eigenlijk vrijwel alle kastelen een uitkijktoren.  Hierdoor is het ook op zich niet zo vreemd dat er uiteindelijk een kasteel is gemaakt van de verdedigingstoren die Den Halder eerst was.

De eerste bekende vermelding van Den Halder komt overigens uit het jaar 1381. In dit jaar was dit echter nog een verdedigingstoren, en dus nog geen kasteel. Het kasteel Den Halder bestond immers pas vanaf de 17e eeuw. Dit kasteel begon namelijk pas echt vorm te krijgen na een verbouwing die rond het jaar 1635 werd uitgevoerd door een meneer genaamd Gerard van Meer. Nadat Gerard van Meer ervoor had gezorgd dat kasteel Den Halder ontstond was dit kasteel een tijdje in zijn bezit. Vervolgens veranderde de eigenaar van dit kasteel in de eeuwen die volgden een aantal keer. In het jaar 1804 kwam dit bouwwerk bijvoorbeeld in het bezit van Bertrand Loisel, die ook een tijdje de eigenaar was van de Franse Molen wat een ander bouwwerk is dat in Valkenburg te vinden is.

Uiteindelijk werd het kasteel Den Halder in de 19e eeuw trouwens een tijdje gebruikt als kantoor. Dit kasteel werd om dit mogelijk te maken grondig gerenoveerd. Dit pand bleef echter geen kantoor. Zo kwam hier bijvoorbeeld nog de Tweede Wereldoorlog overheen. Dit verstoorde erg veel, en dit was ook het geval in Valkenburg. Hierdoor veranderde de manier van leven namelijk drastisch voor vrijwel iedereen die in Valkenburg woonde. Zo raakte het kasteel Den Halder bijvoorbeeld ook zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen deze oorlog beëindigd was moest dit kasteel dan ook eerst herbouwd worden voordat dit echt weer gebruikt kon worden. Dit was trouwens ook het moment dat dit kasteel door de gemeente Valkenburg aangeschaft werd, en het was dan ook de gemeente die ervoor zorgde dat dit bouwwerk weer opgeknapt werd. Vervolgens kwam er een tijdje een museum in dit pand dat in het teken stond van de streek waarin dit kasteel staat. Hierna kreeg de VVV een vestiging in dit gebouw.

Net zoals vele andere kastelen die bij Valkenburg te vinden zijn is kasteel Den Halder overigens een officieel erkend rijksmonument. Dit is (naar mijn persoonlijke mening) zeker verdiend, aangezien dit kasteel een bijzonder en uniek bouwwerk is dat een goede weerspiegeling geeft van in ieder geval een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Net zoals vele andere bouwwerken in Valkenburg (die ik in dit artikel al besproken heb) is kasteel Den Halder overigens verder voor een groot deel gemaakt van mergelgesteente.

 

Mystery House Valkenburg

Mystery House Valkenburg is ook een voorbeeld van een bezienswaardigheid die in Valkenburg te vinden is. Vandaar dat ik je hier nu graag meer over wil gaan vertellen. Er zijn immers zeker mensen die het Mystery House Valkenburg wel eens zouden willen bezoeken. Het Mystery House Valkenburg is dan ook een erg bijzondere plek. Dit is namelijk een zogenaamde ‘escape room’. Je vindt hier dus ruimtes waarin je als het ware een soort van wordt opgesloten (voor in principe maximaal 1 uur) en je vervolgens door middel van het zoeken naar aanwijzingen uit moet gaan vogelen hoe je uit deze ruimte kan ontsnappen. Het kan dan ook een vrij unieke en bijzondere ervaring zijn om echt daadwerkelijk naar Mystery House Valkenburg te gaan. Vandaar dat er zeker daadwerkelijk mensen zijn die inderdaad naar het Mystery House Valkenburg gaan om te kijken of ze het inderdaad in hun mars hebben om de escape rooms die hier te vinden zijn als het ware te verslaan.

Het is overigens zo dat Mystery House Valkenburg gevestigd zit in een pand waarin een oude bioscoop te vinden is (die niet meer gebruikt wordt). Dit is dan ook het thema van de escape rooms die hier te vinden zijn. Deze staan namelijk dus in het teken van films. Deze bioscoop sloot haar deuren trouwens al in het jaar 1987, waarna hier in het jaar 2014 het Mystery House Valkenburg in kwam te zitten. Dit is dus een bezienswaardigheid die nog niet echt heel erg lang in Valkenburg te vinden is. Dit betekent echter niet dat deze bezienswaardigheid minder leuk is om te bezoeken. Sterker nog, er zullen zelfs vele mensen zijn die er meer van genieten om het Mystery House Valkenburg te gaan bezoeken in plaats van de vele andere bezienswaardigheden die bij deze stad te vinden zijn.

 

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Een andere bijzondere plek die bij Valkenburg te vinden is heet de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Dit is immers een plek met erg veel historische waarde. Dit is dan ook echt een bijzondere bezienswaardigheid die bij Valkenburg ligt (deze plek ligt overigens niet werkelijk in de stad Valkenburg maar wel slechts iets van 10 kilometer hier buiten). De Amerikaanse Begraafplaats Margraten is namelijk een begraafplaats voor Amerikaanse soldaten die om het leven zijn gekomen in Valkenburg en omstreken in een poging om dit gebied in de Tweede Wereldoorlog terug te veroveren. Er is trouwens ook een monument voor deze gevallen slachtoffers te herdenken te vinden bij de Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

Op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten zijn in totaal trouwens maar liefst 8301 graven te vinden. Dit is dus een goede indicatie van hoeveel Amerikaanse soldaten wel niet hun leven geven hebben om Valkenburg en de rest van deze regio te bevrijden van het regime van Nazi-Duitsland. De reden dat er zoveel Amerikaanse soldaten op deze plek begraven zijn heeft overigens ook te maken met het feit dat deze begraafplaats dicht bij de Duitse grens ligt. Omdat Duitsland in de Tweede Wereldoorlog de tegenpartij was in de Tweede Wereldoorlog voor de Amerikaanse soldaten wilden de Amerikanen liever niet dat hun soldaten begraven werden op het grondgebied van de tegenstander. Vandaar dat deze locatie in de buurt van Valkenburg als geschikte locatie werd gekozen om de Amerikaanse soldaten die in deze regio te begraven op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Er liggen hier dus echter ook Amerikaanse soldaten te rusten die op Duits grondgebied gesneuveld zijn.

Deze begraafplaats werd overigens al gesticht in 1944, toen de oorlog dus eigenlijk technisch gezien nog gewoon bezig was. Het gebied waarin deze begraafplaats te vinden is was destijds echter al wel bevrijd. Deze begraafplaats bevindt zich namelijk bij de Nederlandse gemeente genaamd Margraten, zoals je ook al aan de naam van deze begraafplaats kan zien. De gemeente Margraten was namelijk op 13 september van het jaar 1944 bevrijd , terwijl de Amerikaanse Begraafplaats Margraten werd gesticht in november van ditzelfde jaar, en de plannen hiervoor ontstonden overigens al in oktober van 1944. Toen deze begraafplaats gesticht werd was deze trouwens nog vrij klein. Aangezien er (jammer genoeg) naar mate de Tweede Wereldoorlog verder richting zijn eindpunt ging toch nog meer Amerikaanse soldaten stierven in de omgeving van de Amerikaanse Begraafplaats Margraten moest deze begraafplaats zich echter noodgedwongen uitbreiden.

Uiteindelijk heeft deze begraafplaats trouwens een oppervlakte van ongeveer iets van 26 hectare gekregen. Deze begraafplaats is dus best groot. Dit maakt deze begraafplaats zeker een stuk indrukwekkender. Zeker wanneer je bedenkt dat hier echt slechts een klein gedeelte van alle slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn begraven liggen. Daarom is het dus zeker een goede zaak dat er op de dag van vandaag plekken zijn die ons aan deze verschrikkelijke tijden herinneren om er op deze manier voor te kunnen zorgen dat dit soort verschrikkelijke oorlogen nooit meer zullen plaats vinden! Hier draagt de Amerikaanse Begraafplaats Margraten ook zeker aan bij.

Omdat de Tweede Wereldoorlog een erg zware periode was duurde het trouwens wel een tijdje voordat de huidige Amerikaanse Begraafplaats Margraten vorm begon te krijgen. Op de dag van vandaag is deze begraafplaats / rustplaats namelijk zeer netjes en mooi gemaakt. Dit was echter nog niet echt het geval toen deze begraafplaats aanvankelijk ontstond. Verder was het na de Tweede Wereldoorlog ook nog even onduidelijk welke personen de Amerikaanse Begraafplaats Margraten daadwerkelijk als laatste rustplaats zouden krijgen. Uiteindelijk zijn dit trouwens zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen 8301 Amerikaanse soldaten geworden. De echte (nieuwe) Amerikaanse Begraafplaats Margraten zoals we die op de dag van vandaag kennen werd dan ook pas officieel geopend op 6 juni in het jaar 1960 door Koningin Juliana die destijds de Koningin van Nederland was. Dit was destijds dan ook een grote en belangrijke gelegenheid.

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten dient op de dag van vandaag overigens ook nog steeds als een herdenkingsplek. Zo worden hier sowieso over het algemeen vaak slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vandaar dat vele mensen dit onder andere ook zo’n mooie en bijzondere plek vinden. Er zijn namelijk vele mensen die het belangrijk vinden dat de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. In Nederland gebeurd dit dan ook altijd bijvoorbeeld landelijk op 4 mei om 20:00 door even gezamenlijk stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hier horen uiteraard ook de Amerikaanse soldaten bij die gestorven zijn tijdens deze oorlog in de omgeving van Valkenburg.

In het Engels staat de Amerikaanse Begraafplaats Margraten trouwens bekend als Netherlands American Cemetery and Memorial. Er wordt dus ook regelmatig onder deze noemer naar deze plek verwezen. Zeker aangezien dit ook voor met name veel Amerikanen een belangrijke plek is. Hier liggen immers zoals je al hebt kunnen lezen uitsluitend Amerikaanse soldaten die zijn om gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de dag van vandaag zijn er dan ook zeker weten nog vele Amerikanen die (verre) familieleden hebben die begraven liggen op deze begraafplaats.

Zo wordt er op deze plek bijvoorbeeld ook altijd even stil gestaan bij Memorial Day, wat een nationale feestdag is waarop alle militairen die voor de Verenigde Staten gestorven zijn herdacht worden. Memorial Day vindt trouwens traditioneel gezien altijd plaats op de laatste maandag van mei. In het teken van Memorial Day worden de (Amerikaanse) soldaten die op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten begraven liggen overigens dus ook herdacht. Dit gebeurt doorgaans echter op de zondag voor de laatste maandag van mei, aangezien Memorial Day in Nederland natuurlijk geen feestdag is waardoor er niet al te veel mensen een bijeenkomst op deze dag bij zouden kunnen wonen. Veel mensen zijn echter wel vrij op zondag, waardoor dit dus als een geschiktere dag wordt geacht om respect te tonen aan de Amerikaanse soldaten die liggen te rusten op de begraafplaats in kwestie.

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten is trouwens een begraafplaats die in principe vrijwel elke dag van het jaar behalve 25 December (in verband met kerstmis) en 1 januari (in verband met de nieuwjaarsviering) geopend is. Wanneer je in Valkenburg bent is het dan over het algemeen zeker mogelijk om deze begraafplaats te bezoeken. Dit is iets dat vele toeristen dan ook daadwerkelijk doen. Dit kan namelijk een erg bijzondere en memorabele ervaring zien die mogelijk veel invloed op je kan hebben.

 

Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Verder wil ik je nu ook nog gaan vertellen over de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Dit is immers een andere bezienswaardigheid die in Valkenburg te vinden is. Dit is overigens tevens de laatste bezienswaardigheid van Valkenburg die ik in dit artikel ga bespreken. Omdat dit de laatste is betekent dit echter zeker niet dat deze bezienswaardigheid niet bijzonder is. De Kasteeltuin Oud-Valkenburg is immers een indrukwekkende botanische tuin die bij Valkenburg te vinden is. Deze tuin ligt overigens zeer dichtbij kasteel Schaloen waar je eerder in dit artikel ook al het een en ander over hebt kunnen lezen. Vandaar dat het mogelijk dus ook een goed idee kan zijn om een bezoek aan de Kasteeltuin Oud-Valkenburg te combineren met een bezoekje aan dit kasteel. Deze twee bezienswaardigheden liggen immers praktisch aan elkaar. Daarom wordt er ook naar deze tuin verwezen als een kasteeltuin.

In deze tuin kan je trouwens een zeer goed beeld krijgen over hoe de natuur van Zuid-Limburg ongeveer in elkaar zit. Hier is deze tuin namelijk als het ware op gericht. Door deze tuin te bezoeken kan je dus een beter beeld vormen over wat voor planten er eigenlijk in Valkenburg en omstreken voorkomen.

Een botanische tuin is verder overigens in principe een tuin die gesticht is met een wetenschappelijk doeleinden. Deze tuin is dus door menselijk toedoen aangelegd en ontstaan. Inmiddels bestaat deze tuin trouwens al redelijk lang. Men begon namelijk al met het realiseren van deze tuin in de eerste jaren van de jaren 70 in de vorige eeuw, en uiteindelijk werd deze tuin ook daadwerkelijk geopend voor publiek in het jaar 1976. Dit is dus echt al tientallen jaren geleden gebeurd.

In de kasteeltuin Oud-Valkenburg zijn trouwens net zoals op eigenlijk elke plek waar veel planten te vinden zijn ook meerdere verschillende diersoorten terug te vinden. Vandaar dat deze tuin dus een echt goede plek is waar je van de natuur kan genieten. Hier zijn namelijk dus zowel veel soorten flora én fauna te bewonderen! Zo worden er bijvoorbeeld regelmatig dassen gespot bij de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Ook wezels en egels zijn diersoorten die gezien kunnen worden wanneer je een bezoekje brengt aan de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Dit zijn namelijk ook dieren die zich prettig voelen in zo’n soort omgeving. Er komen hier verder ook vele soorten insecten en vogels voor. Dit zijn dus ook wezens uit het dierenrijk die hier te bewonderen zijn. Buiten echt honderden verschillende soorten planten om komen er dus ook vele diersoorten voor bij en in deze tuin. Dit is iets dat vele mensen erg leuk, en sommige mensen zelfs vrij bijzonder vinden. Mensen uit de Randstad zijn het bijvoorbeeld over het algemeen niet echt gewend om zoveel dieren en planten te zien.

Er zijn overigens jaarlijks een aantal verschillende activiteiten die plaats vinden bij de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Dit komt met name omdat deze plek een bijzondere setting is. Er zijn namelijk niet heel erg veel plaatsen die vergelijkbaar zijn met deze botanische tuin. Over het algemeen is het echter ook gewoon mogelijk om deze tuin te bezoeken en hier een rondleiding te krijgen. Wanneer bijvoorbeeld wel van tuinen en natuur houdt kan het een goed idee zijn om dit inderdaad daadwerkelijk te gaan doen! Je kan er dan namelijk waarschijnlijk wel van genieten om de kasteeltuin Oud-Valkenburg een bezoekje te brengen. Verder moet je er trouwens wel rekening mee houden dat deze kasteeltuin niet het gehele jaar geopend is. Op zich is dit natuurlijk niet al te vreemd voor een tuin. Een tuin is namelijk het meest indrukwekkend en bijzonder in de wat warmere maanden van het jaar, wanneer alle planten goed groeien en in de bloei staan. Hier moet je dus wel rekening mee houden wanneer je deze tuin mogelijk wel zou willen bezoeken.

 

Tot slot

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over de plek in Nederland die bekendstaat als Valkenburg. Vandaar dat ik ook erg hoop dat je door het lezen van dit artikel nieuwe dingen over Valkenburg te weten gekomen bent. Zeker aangezien Valkenburg een plek is die veel te bieden heeft! Veel mensen kunnen Valkenburg dan ook zeker waarderen wanneer ze kennis maken met deze plek. Daarom is dit een plek die in ieder geval naar mijn persoonlijke mening wel wat meer erkenning en bekendheid verdient. Valkenburg is immers bijvoorbeeld een enorm leuke plek om eens een weekendje te gaan bezoeken. Er zijn hier namelijk zoals je ook al in dit artikel hebt kunnen lezen vele bijzondere en vermakelijke dingen te zien en te beleven.

Verder is het overigens ook zo dat er zeker aardig wat mensen zijn die het erg kunnen waarderen om (permanent) in Valkenburg te gaan wonen. Daarom is dit iets dat ik besloten heb zo goed mogelijk te bespreken in het artikel dat op deze pagina te vinden is. Wanneer jij inderdaad daadwerkelijk wel in Valkenburg zou willen wonen hoop ik dan ook dat ik je goed heb kunnen helpen door middel van dit artikel bij het realiseren hiervan.

Ik heb trouwens nog vele artikelen geschreven die vergelijkbaar zijn aan het artikel dat op deze pagina te vinden is. Zo heb ik bijvoorbeeld onder andere een artikel geschreven over de Nederlandse plek genaamd Maastricht. Zoals je misschien al wel weet is Maastricht net als Valkenburg een plek die in de provincie Limburg ligt. Sterker nog, Maastricht is zelfs de plek in deze provincie met de aller meeste inwoners. Mede hierdoor is deze stad de hoofdstad van Limburg. Maastricht is dus een belangrijke stad voor Limburg. Hierdoor heeft Maastricht dus ook zeker weten een link met Valkenburg. Vandaar dat het goed zou kunnen dat je mijn artikel over Maastricht ook de moeite waard vindt wanneer dit gold voor dit artikel over Valkenburg.

Mijn artikel over Roermond is mogelijk een ander artikel dat je ook wel de moeite waard vindt wanneer je dit ook vond van het artikel dat op deze pagina staat. Dit artikel is immers een beetje het zelfde opgebouwd als het artikel dat op deze pagina te vinden is. Verder is het overigens ook zo dat Roermond een andere plek is die ook in Limburg ligt net als Valkenburg. Sterker nog, Roermond ligt niet eens 50 kilometer verwijderd van Valkenburg. Daarom kan het dus onder andere leuk zijn om meer over Roermond te weten komen wanneer je wel geïnteresseerd was en nog steeds geïnteresseerd bent in Valkenburg. Hierdoor kan je namelijk bijvoorbeeld mogelijk meer leren over wat voor plekken er in de omgeving van de stad Valkenburg te vinden zijn.

 

Valkenburg Wilhelminatoren Afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je de Wilhelminatoren toren zien die in Valkenburg terug is te vinden. Je hebt overigens al eerder in dit artikel het een en ander over deze toren kunnen lezen. Vandaar dat ik het ook wel een goed idee vond om deze afbeelding gaan toe te voegen aan dit artikel die over Valkenburg gaat.