Landgraaf

Informatie over Landgraaf

Ik wil je door middel van het artikel dat op deze pagina te vinden is graag meer gaan vertellen over de plek in Nederland die bekendstaat als Landgraaf. Wanneer je wel meer over Landgraaf te weten wil komen kan ik je dan ook zeker aanraden om dit artikel door te nemen. Je vindt dit dan namelijk hoogstwaarschijnlijk zeker weten de moeite waard! Je kan in dit artikel immers bijvoorbeeld onder andere van alles lezen over hoe je in Landgraaf kan gaan wonen. Wanneer dit iets is waarin je geïnteresseerd bent kan het dan ook erg waardevol zijn om deze informatie die je hierover in dit artikel kan vinden daadwerkelijk door te gaan nemen.

Verder kan je in dit artikel overigens ook nog een hele hoop andere informatie over Landgraaf vinden. Zo ga ik in dit artikel onder andere ook bespreken wat voor plek Landgraaf nou eigenlijk precies is. Als dit iets is waar je meer over te weten wil komen is het dus zeker een goed idee om dit artikel daadwerkelijk door te nemen. In dit artikel ga ik immers bijvoorbeeld van alles vertellen over de geschiedenis van Landgraaf, en wat voor dingen en bouwwerken er nou eigenlijk allemaal te zien en te doen zijn in Landgraaf. Kortom, je zou na dit artikel te hebben doorgenomen dus in principe goed over Landgraaf geïnformeerd moeten zijn.

 

Algemene informatie over Landgraaf

Ik wil nu graag algemene informatie over Landgraaf gaan bespreken. Wanneer je wel meer over algemene informatie die met Landgraaf te maken heeft te weten wil komen zou ik dan ook snel verder lezen als ik jou was! Hieronder kan je immers dus allerlei algemene informatie over Landgraaf vinden. Door meer algemene dingen over Landgraaf te weten te komen kan je verder overigens in principe een beter beeld bij deze plek gaan vormen.

Zoals je mogelijk al wel weet is Landgraaf een gemeente die in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg ligt. Kortom, deze plek ligt dus in een van de aller zuidelijkste plekken van heel Nederland. Hierdoor ligt Landgraaf dus erg in het binnenland. Dit heeft een aantal gevolgen. Zo is het in Landgraaf bijvoorbeeld vaak aardig warm voor Nederlandse begrippen en gemiddelden. Dit is iets dat vele mensen erg prettig vinden van Landgraaf! Het feit dat het in Nederland vaak vrij koud kan zijn is namelijk iets dat vele mensen jammer vinden van dit land. Over het algemeen worden wat warmere temperaturen immers door de meeste mensen als het aller aangenaamste ervaren. Vandaar dat het ook prettig is dat Landgraaf behoort tot de gebieden van Nederland waar over het algemeen de hoogste gemiddelde temperaturen heersen door het gehele jaar. De zon schijnt hier dan ook relatief vaak. Hierdoor heeft Landgraaf volgens vele mensen voor Nederlandse begrippen het aller beste klimaat dat mogelijk is.

Op het moment van het schrijven van dit artikel heeft Landgraaf trouwens iets van 37.000 inwoners. Dit is dus een aardig grote gemeente. Daarom heeft Landgraaf in Nederland (en omstreken) ook aardig veel naamsbekendheid. Vele Nederlanders zijn immers wel bekend met de Nederlandse gemeente genaamd Landgraaf. Toch behoort Landgraaf echter zeker niet tot de aller grootste gemeentes van heel Nederland. Er zijn echter ook nog een hele hoop andere manieren waarop Landgraaf veel naamsbekendheid opdoet. Hier kan je verder in dit artikel echter nog veel meer over lezen! Met zijn 37.000 inwoners behoort Landgraaf overigens wel bij een van de aller grootste gemeentes (op het gebied van inwoners) van de gehele provincie Limburg. Hierbij bungelt Landgraaf op het moment van het schrijven van dit artikel namelijk zo’n beetje rond de 10e plek. Deze gemeente is verder sowieso erg belangrijk voor deze provincie Het is verder overigens best opvallend dat een gemeente die op het gebied van omvang zeker niet al te groot is toch nog zo bekend en belangrijk voor de regio is als Landgraaf! Dit is zeker iets dat aantoont dat Landgraaf een bijzondere plek is.

Een van de reden dat Landgraaf bij vele Nederlanders bekend is heeft overigens te maken met het feit dat er in deze gemeente grote en bekende festivals georganiseerd worden. Hierdoor is Landgraaf een plek die bekend is bij veel meer mensen dan alleen de iets van 37.000 die in deze gemeente wonen. Er zijn hierdoor immers jaarlijks sowieso al vele mensen die om verschillende redenen naar Landgraaf afreizen. Vandaar dat deze gemeente dus ook beter bekend is dan de meeste andere gemeentes die in Nederland te vinden zijn. Dit geldt overigens ook internationaal gezien. Landgraaf is immers een gemeente die ook buiten de Nederlandse landsgrenzen bekendheid verworven heeft. Dit komt met name door dat het erg beroemde Nederlandse festival genaamd Pinkpop al ontzettend lang wordt georganiseerd op een locatie in Landgraaf. Vandaar dat dit zeker iets is dat in grote maten bijdraagt aan het bouwen van de naamsbekendheid van de gemeente Landgraaf. Dit festival genereert namelijk al lang veel (media) aandacht voor de gemeente Landgraaf. Zo worden er bijvoorbeeld al erg lang jaarlijks (delen van) de optredens die plaatsvinden op Pinkpop uitgezonden op de Nederlandse televisie.  Dit is zeker weten positief voor de bekendheid van de plek die op de dag van vandaag bekend staat als Landgraaf.

Buiten Pinkpop om worden er overigens ook nog andere evenementen georganiseerd in / bij Landgraaf. Deze evenementen zijn bij de meeste mensen echter een stuk minder bekend dan Pinkpop. Toch wil ik hier nog wel graag wat over vertellen in dit artikel. Er is in de gemeente Landgraaf immers een speciaal evenemententerrein te vinden dat Megaland wordt genoemd. Hier wordt Pinkpop ook georganiseerd. Hieruit blijkt verder heel erg goed dat Landgraaf een gemeente is die (grote) evenementen graag wil ondersteunen door deze ruimte te bieden waar dit soort desbetreffende evenementen op een uitstekende manier georganiseerd kunnen worden.

Op het evenemententerrein dat Megaland wordt genoemd vinden zoals je net hier boven al hebt kunnen lezen buiten Pinkpop om nog een hoop andere evenementen plaats. Dit zijn echter zeker niet allemaal net zoals Pinkpop muziekfestivals. Zo worden er bijvoorbeeld onder andere regelmatig vlooienmarkten georganiseerd op dit evenemententerrein. Er gebeurd dus echt een hele hoop op dit evenemententerrein. Vandaar dat het evenemententerrein Megaland dat in de gemeente Landgraaf te vinden is ook zeker weten iets toevoegt aan deze gemeente! Hierdoor gebeuren er hier immers bijvoorbeeld een hele hoop interessante dingen. Hier worden namelijk bijvoorbeeld ook zo nu en dan sportevenementen georganiseerd. Het terrein dat Megaland wordt genoemd heeft overigens een oppervlakte van ongeveer 27 hectare. Dit evenemententerrein is dus vrij groot, wat één van de redenen is dat er erg bijzondere en interessante evenementen kunnen plaatsvinden op dit terrein.

De gemeente Landgraaf bestaat trouwens uit een aantal verschillende stadsdelen. Dit is zeker iets dat Landgraaf erg interessant maakt! Hierdoor heeft deze gemeente namelijk een erg bijzondere opbouw. Deze gemeente is namelijk ontstaan door het samenvoegen van meerdere verschillende nederzettingen. De gemeente Landgraaf is immers echt officieel ontstaan in het jaar 1982 toen de plekken met de volgende namen Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms samengevoegd werden. Hierdoor bestaat de gemeente Landgraaf dus eigenlijk als het ware uit een aantal verschillende dorpen als het waren die nu op de dag van vandaag een gemeente geworden zijn. Ondanks dat al deze plekken tegenwoordig dus als het ware een geheel zijn kan je toch nog steeds duidelijk zien dat Landgraaf uit een aantal verschillende (aparte) gemeenschappen bestaat.

Aangezien Landgraaf uit meerdere stadsdelen bestaat is het overigens ook vrij logisch dat er een hele hoop verschillende wijken te vinden zijn in Landgraaf. Hierdoor zijn er binnen de gemeente Landgraaf dus een hoop unieke, bijzondere en interessante wijken te vinden. Ondanks dat de gemeente Landgraaf niet bijster groot is kan je in deze gemeente toch nog steeds een hoop verschillende wijken terug vinden, waardoor de kans aardig groot is dat er voor vrijwel iedereen een geschikte woning in een passende wijk te vinden is in Landgraaf. Dit is dan ook zeker één van de redenen dat Landgraaf een plek is die vele mensen aanstaat. Er is immers dus voor vrijwel iedereen een leuke en goede plek in de gemeente Landgraaf te vinden.

Verder is het trouwens zo dat de gemeente Landgraaf een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante kilometer heeft. Dit oppervlakte bestaat vrijwel volledig uit land. In Landgraaf is dan ook niet echt water te vinden. Zoals je waarschijnlijk al wel hebt kunnen opmaken uit het feit dat Landgraaf een oppervlakte van iets van 25 vierkante kilometer heeft is deze gemeente niet enorm groot. Qua grootte (in vierkante kilometer) behoort Landgraaf dan ook echt verreweg niet bij de aller grootste gemeentes van de provincie Limburg. Ondanks dat deze gemeente misschien op het gebied van oppervlakte niet al te groot is heeft Landgraaf echter dus toch ontzettend veel naamsbekendheid, en dit is bijzonder.

Het netnummer dat in Landgraaf gehanteerd wordt is overigens 045. Het nummer 045 is dan ook een nummer waar Landgraaf vaak mee geassocieerd wordt. Alle telefoonnummers van de vaste lijn uit deze gemeente beginnen hierdoor immers 045. Daarom wordt het nummer 045 dus eigenlijk sowieso al gebruikt om Landgraaf aan te duiden.

 

Verschillende manieren om in Landgraaf te kunnen wonen

Wanneer je graag in Landgraaf zou willen wonen zijn er een aantal verschillende manieren waarop je dit kan bewerkstelligen. Je hebt dus meerdere verschillende opties wanneer je in Landgraaf wil gaan wonen. Hier wil ik je nu graag meer over gaan vertellen! Het kan immers erg prettig zijn om meer te weten over op wat voor manieren je nou eigenlijk in Landgraaf kan gaan wonen. De kans is namelijk zeker aanwezig dat dit iets is wat verstandig kan zijn om te doen. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is Landgraaf namelijk een erg bijzondere plek die veel te bieden heeft. Vandaar dat er ook aardig wat mensen zijn die geïnteresseerd zijn in wonen in Landgraaf.

Een van de manieren waarop je uiteraard in Landgraaf kan gaan wonen is door een woning in deze gemeente te kopen. Dit kan verder in tal van opzichten een goede manier zijn om inderdaad op deze plek te gaan wonen. Daarom wil ik je door middel van dit artikel graag meer gaan vertellen over het kopen van een woning in Landgraaf en hoe je dit nou eigenlijk kan realiseren. Het is immers zo dat er ontzettend veel komt kijken bij het kopen van een woning (in Landgraaf). Wanneer je inderdaad geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in Landgraaf is het dan ook verstandig om je hier van te voren goed in te verdiepen! Hierdoor kan je jezelf immers goed voorbereiden op het kopen van een huis in Landgraaf, wat sowieso een goed idee is wanneer je een pand wil gaan kopen. Daarom wil ik hier door middel van dit artikel informatie over gaan verstrekken.

Wanneer je inderdaad een woning in Landgraaf wil gaan kopen is het ten eerste verstandig om je goed te oriënteren op de huizenmarkt van Landgraaf. Zo kan je namelijk achterhalen wat voor aanbod er is, en wat de huizen hier zo’n beetje kosten. Verder is het ook belangrijk dat je goed naar het financiële plaatje gaat kijken wanneer je wel geïnteresseerd bent in het kopen van een woning in Landgraaf. Dit kost immers veel geld, en het gaat hierbij niet alleen maar om aankoopkosten. Denk hierbij namelijk bijvoorbeeld aan eventuele kosten voor een makelaar, notaris en kosten voor de overdracht van de inboedel van het pand dat je aanschaft. Kortom, wanneer je inderdaad een huis in Landgraaf wil gaan kopen is het van belang dat je financieel gezien in een goede situatie verkeert. Misschien is het dan ook verstandig om eerst te gaan sparen voordat je daadwerkelijk serieus werk gaat maken van het kopen van een huis in Landgraaf.

Verder is het trouwens natuurlijk ook mogelijk om in Landgraaf te kunnen wonen door hier een woning te gaan huren. Vandaar dat ik dit nu uitgebreider wil gaan bespreken in dit artikel. Het zou immers goed zo kunnen zijn dat het verstandig is om een woning te huren in Landgraaf wanneer je graag in deze gemeente wil wonen. Er zijn immers vele voordelen die komen kijken bij het huren van een woning in Landgraaf. Vandaar dat het huren van een woning voor vele mensen een erg goede optie is om inderdaad daadwerkelijk in de gemeente Landgraaf te kunnen gaan wonen. Op een later punt van dit artikel hebt ik overigens nog een gehele sectie toegewijd aan het huren van een woning in Landgraaf. Wanneer dit je interesse wel heeft is het dus verstandig om door te lezen.

Er zijn overigens ook nog andere manieren waarop je ervoor kan zorgen dat het mogelijk is om in Landgraaf te gaan wonen. Zo bestaan er bijvoorbeeld anti-kraak woningen. Dit zijn woningen waar je over het algemeen echt tegen zeer voordelige tarieven in kan wonen. Vandaar dat dit zeker voor mensen die het bijvoorbeeld niet zo breed hebben een enorm goede manier kan zijn om toch in Landgraaf te gaan wonen. Het is overigens wel zo dat anti-kraak woningen niet bijster veel voor komen over het algemeen. Soms kan het dus lastig vinden om een anti-kraak pand te vinden op een plek waar je wel graag zou willen gaan wonen. Dit is zeker weten een nadeel van het vertrouwen op een anti-kraak woning in Landgraaf.

Verder zijn er trouwens nog een aantal andere nadelen die komen kijken bij het leven in een anti-kraak woning. Zo is het bijvoorbeeld vaak vrij onzeker om in een anti-kraak woning te wonen. Je hebt namelijk niet al te veel zekerheden wanneer je in een anti-kraak pand woont. Je kan namelijk bijvoorbeeld over het algemeen niet al te lang in een anti-kraak woning kan wonen. Dit is dan ook zeker iets waar je rekening mee moet houden! Hierdoor is dit namelijk meestal dus niet echt een goede optie voor de lange termijn. Het kan verder overigens wel weer zo zijn dat het mogelijk is om relatief snel een woning  (in Landgraaf) te verkrijgen door middel van een anti-kraak woning. Je kan vaak namelijk snel in dit soort woningen trekken wanneer deze vrij zijn.

Er bestaan verder overigens ook nog een aantal verschillende manieren waarop je tijdelijk in Landgraaf kan gaan wonen. Technisch gezien zijn er dus nog meerdere manieren waarop je in Landgraaf kan gaan wonen. Zo kan je hier bijvoorbeeld een Airbnb huren. Dit is een erg goede manier om even in Landgraaf te kunnen overnachten. In principe kan je dit trouwens ook op de lange termijn doen wanneer je in Landgraaf wil wonen. Je moet er dan echter wel rekening mee houden dat het in de meeste gevallen erg duur is om langdurig in een Airbnb te wonen. Vandaar dat dit meestal dus zeker niet aan te raden is. Wanneer je Landgraaf voor een paar dagen bezoekt zoals zo vele mensen dit doen kan het echter vaak wel echt een zeer goed idee zijn om een Airbnb in Landgraaf te regelen. Vele mensen vinden het immers echt enorm prettig om in een Airbnb te overnachten wanneer ze een tijdje een plek gaan bezoeken. Er zijn hier namelijk vele voordelen aan verbonden. Er zijn in en rondom Landgraaf verder ook andere tijdelijke overnachtingsplekken zoals hotels en bed & breakfasts te vinden.

 

Beste manier en plek om in Landgraaf een huis te kunnen huren

Eerder in dit artikel heb ik het huren van een woning in Landgraaf al even besproken. Hier wil ik nu echter nog even dieper op ingaan. Het zou namelijk zeer goed kunnen dat je in een situatie zit waarin je graag zou willen weten hoe je een huis kan huren in Landgraaf. Er bestaat namelijk een goede mogelijkheid dat het huren van een woning in Landgraaf je aller beste optie gaat blijken te zijn om inderdaad in deze desbetreffende plaats te kunnen gaan wonen. Vandaar dat (extra) informatie over het huren van een huis in Landgraaf dus zeer nuttige informatie kan zijn.

Er zijn overigens vele verschillende manieren om een huis in Landgraaf te kunnen huren. Er zijn immers bijvoorbeeld zeer veel verschillende partijen die zich bezig houden met het verhuren van dit soort woningen. Vandaar dat je dus veel verschillende opties hebt wanneer je wel een huis in Landgraaf zou willen huren. Dit kan prettig, maar ook juist vervelend zijn. Hierdoor is de kans namelijk groot dat er wel ten minste één aanbieder te vinden moet zijn die een huis in Landgraaf verhuurt dat je wel graag zou willen huren. Het is hierdoor echter misschien ook vrij lastig om deze woning ook echt daadwerkelijk te vinden. Om echt een goed beeld te krijgen bij wat voor huurwoningen er allemaal worden aangeboden in Landgraaf moet je hierdoor namelijk eigenlijk bij vele aanbieders hiervan gaan kijken of je hier een geschikte woning bij kan vinden. Alleen op deze manier kan je namelijk achterhalen wat voor soort woningen er allemaal in Landgraaf te huur zijn.

Omdat er zo veel aanbieders van huurwoningen in Landgraaf zijn is het verder ook lastig om echt gemakkelijk te kunnen bepalen wat nou eigenlijk de voordeligste aanbieder van huurwoningen in deze gemeente is. Vandaar dat ik je hier nu graag wil bij gaan proberen te helpen door middel van dit artikel. Wanneer je inderdaad een woning in Landgraaf wil gaan huren kan je dit immers natuurlijk het beste op een voordelige manier doen.

Het is overigens sowieso erg belangrijk dat je jezelf goed realiseert dat je het beste zo direct mogelijk een woning (in Landgraaf) kan huren. Op deze manier is je kans op het vinden van een voordelige huurwoning namelijk het aller grootste. Dit komt immers omdat er dan minder partijen betrokken zijn bij het verhuren van een woning, waardoor er ook logischerwijs minder partijen zijn die geld moeten verdienen op het verhuren van een desbetreffende woning.

Persoonlijk kan ik je overigens zeker van harte aanraden om eens te kijken of het in jouw persoonlijke situatie een mogelijkheid is om een woning in Landgraaf door middel van www.kamernet.nl te huren. Via deze website is het immers echt ontzettend voordelig om een woning te huren! Wanneer je via www.kamernet.nl een woning gaat huren is het namelijk mogelijk om direct in contact te komen met de verhuurders van eventuele woningen in Landgraaf. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is dit in principe een erg voordelige manier om een woning te huren. Het is dus over het algemeen mogelijk om tegen voordelige tarieven woonruimte bemachtigen in de gemeente Landgraaf wanneer je dit via Kamernet regelt. Dit is sowieso echt een groot voordeel van Kamernet! Verder is het overigens trouwens ook nog eens zo dat er eigenlijk ten alle tijden wel ten minste één interessante woning die in de gemeente Landgraaf staat aangeboden voor de verhuur op www.kamernet.nl. Hierdoor is de kans dat je een geschikte huurwoning in Landgraaf weet te vinden dus aanzienlijk groot wanneer je naar deze opzoek gaat via Kamernet.

Er zijn buiten Kamernet om zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen ook nog andere partijen die je kan raadplegen wanneer je graag voordelig een woning in Landgraaf zou willen huren. Wanneer er (momenteel) geen woningen voor de verhuur worden aangeboden via www.kamernet.nl waar je wel in geïnteresseerd bent is dit dus zeker niet het einde van de wereld! Er is dan immers nog steeds een kans dat je wel de perfecte huurwoning in Landgraaf kan vinden die onder voordelige voorwaarden wordt aangeboden.

 

Bezienswaardigheden die in en rondom Landgraaf te vinden zijn

Er zijn in en rondom Landgraaf meerdere verschillende bezienswaardigheden te vinden. Dit is iets waar ik je nu graag meer over zou willen gaan vertellen. Deze bezienswaardigheden voegen immers bijvoorbeeld veel toe aan Landgraaf! Het kan daarom mogelijk de moeite waard zijn om (een aantal van) deze bezienswaardigheden te gaan bekijken. De kans namelijk groot dat dit een goede ervaring en leuke herinnering oplevert.

Wanneer je wel meer te weten wil komen over de bezienswaardigheden die in Landgraaf te vinden zijn zou ik overigens snel verder lezen als ik jou was! Hieronder kan je namelijk een overzicht vinden waarin ik ga bespreken wat voor bezienswaardigheden er nou eigenlijk in en rondom Landgraaf te vinden zijn. Door dit overzicht door te nemen kan je dus gemakkelijk en overzichtelijk meer te weten komen over wat voor bezienswaardigheden er in Landgraaf (en directe omgeving) te vinden zijn.

Verder is het trouwens ook zo dat Landgraaf zoals je misschien al wel weet bekendstaat als een plek waar vele leuke dingen te doen zijn. Vandaar dat ook vele mensen zijn die vinden dat Landgraaf de ideale locatie is voor een leuk uitje van bijvoorbeeld 2 dagen. Dit is de de reden dat ik hieronder ook meer ga vertellen over de evenementen en de bijzondere parken voor bepaalde activiteiten die in Landgraaf en de directe omgeving van deze gemeente te vinden zijn. Dit is immers voor vele mensen ook een soort bezienswaardigheid, aangezien ze hierdoor naar Landgraaf afreizen. Ik ga hieronder verder echter ook bijzondere bouwwerken die bij Landgraaf zijn terug te vinden bespreken.

 

Snow World Landgraaf

Er zijn sowieso erg veel mensen die naar Landgraaf toegaan om hier Snow World te gaan bezoeken. Vandaar dat ik je nu graag meer wil gaan vertellen over Snow World dat in Landgraaf gevestigd zit. Dat er inderdaad veel mensen zijn die deze plek wel willen bezoeken komt doordat Snow World dat in Landgraaf te vinden is echt een bijzondere plek is die veel te bieden heeft! Er zijn immers niet al te veel plekken die goed vergelijkbaar zijn met Snow World Landgraaf. Vandaar dat er ook mensen zijn die van redelijk grote afstanden toch de moeite nemen om naar deze plek af te reizen.

Het is namelijk mogelijk om te snowboarden en / of te skiën bij Snow World Landgraaf. Dit is uiteraard vrij bijzonder, aangezien Nederland nou niet echt een land is dat bekendstaat als een plek waar je (het gehele jaar door) wintersporten kan beoefenen. Dit is echter dus wel gewoon mogelijk omdat Snow World Landgraaf bestaat, wat dus een indoor ski / snowboard hal is. Deze indoor skihal is trouwens te vinden op de Wilhelminaberg waar sneeuw op ligt dat door middel van sneeuwmachines gemaakt wordt. Het wordt dan ook kunstmatig -5 graden Celsius gehouden in deze skihal waardoor deze sneeuw goed blijft liggen. Hier is ook een kabelbaan te vinden die je kan gebruiken om naar het hoogste punt van deze indoor skihal gaan. Op deze manier kan je dus mooi en gemakkelijk skiën of snowboarden in deze indoor skihal. De onderneming die Snow World Landgraaf gerealiseerd heeft is trouwens een onderneming die Snow World Leisure NV.

Tegenwoordig zijn er overigens meerdere verschillende pistes te vinden in de indoor skihal die Snow World Landgraaf genoemd wordt. Verder is het trouwens zo dat Snow World Landgraaf ongeveer iets van 500 meter hoog / lang is. Deze skibaan is dus niet uiterst groot en lang. Toch kan je hier prima vermakelijk snowboarden of skiën. Zeker voor een aantal uurtjes per dag in ieder geval. Om de hele dag lang van dezelfde redelijk korte piste gaan vinden vele mensen na een tijdje over het algemeen echter wel een beetje saai worden.

Verder is het trouwens ook zo dat er delen van de piste zijn die bij Snow World Landgraaf te vinden zijn die speciaal op beginners gericht zijn, en daarom totaal niet stijl en lang zijn. Al met al is Snow World Landgraaf dus echt een zeer geschikte plek voor beginnende skiërs en snowboarders. De piste die hier te vinden is brengt namelijk niet al te veel risico’s met zich mee aangezien deze niet al te lang is. Vandaar dat deze indoor skihal ook zeker weten een goede plek kan zijn om te leren snowboarden of skiën. Het is daarom erg prettig dat dit inderdaad daadwerkelijk kan bij Snow World Landgraaf. Hier ga ik je ietsje later in dit artikel echter nog veel meer over vertellen.

Het is overigens verder ook zo dat Snow World Landgraaf op verschillende manieren ook gewoon interessant kan zijn voor mensen die goed kunnen snowboarden of skiën. Er zijn hier immers bijvoorbeeld heuvels gemaakt van sneeuw die je kan gebruiken om (indrukwekkende) sprongen te maken met je snowboard of ski’s. Dit is dus een van de manieren waarop je toch dingen kan doen die een gevorderde techniek vereisen wanneer je gaat snowboarden of skiën op de pieste die je kan vinden bij Snow World Landgraaf. Je kan aan de onderkant van dit artikel trouwens een afbeelding vinden waarop Snow World Landgraaf staat afbeeld. Wanneer je een beter beeld wil kunnen vormen bij hoe deze plek eruit ziet kan het dus een goed idee zijn om deze desbetreffende afbeelding eens te gaan bekijken.

Er bestaat trouwens een mogelijkheid om ski en snowboard lessen te volgen in Snow World Landgraaf. Om te leren te skiën of snowboarden hoef je door de komst van Snow World Landgraaf dus niet meer naar een ver oord afreizen! Dit is dan ook zeker een reden dat het erg prettig is dat Snow World Landgraaf bestaat. Vele mensen vinden het immers erg leuk om te leren skiën en / of te snowboarden. Verder gelden snowboarden en skiën over het algemeen ook nog eens als vrij intensieve sporten. Hierdoor is het dus goed om deze sporten uit te voeren. Het is immers goed voor mensen om in ieder geval zo af en toe (op een verantwoorde) intensief te sporten. Op deze manier kan je namelijk bijvoorbeeld fit blijven en dus een vitaal en energiek leven voor je zelf creëren!

Verder is het overigens zo dat je in principe alles dat je eventueel nodig kan hebben om te snowboarden of te skiën kan huren bij Snow World Landgraaf. Zo kan je hier bijvoorbeeld onder andere gewoon een hele hoop verschillende soorten (denk hierbij voornamelijk aan afmetingen) ski’s en snowboards huren. Voor vrijwel iedereen zijn er dus wel geschikte ski’s en snowboards te huren bij deze indoor skihal. Verder is het trouwens ook zo dat je hier bijbehorende schoenen kan huren die je nodig hebt wanneer je wil gaan skiën of snowboarden. Je kan hier ook warme skikleding huren, en het is verder ook mogelijk om hier handschoenen te regelen. Helmen worden tevens ook verhuurd door Snow World Landgraaf. Wanneer je dus eigenlijk over helemaal niks beschikt dat je nodig hebt om te skiën of te snowboarden hoef je jezelf dus geen zorgen te maken wanneer je Snow World Landgraaf zou willen bezoeken.

Het is overigens niet verplicht om gebruik te maken van het materiaal dat bij deze indoor piste gehuurd kan worden. Wanneer je zelf wel gewoon over (alle) spullen beschikt die je nodig hebt om te kunnen snowboarden of skiën kan je deze dus ook gewoon meenemen naar Snow World Landgraaf en deze hier gebruiken. Het is echter in ieder geval wel erg prettig dat het enorm bereikbaar wordt gemaakt om bij Snow World Landgraaf te kunnen skiën en / of snowboarden doordat het mogelijk is om hier in principe alles te verkrijgen dat je nodig hebt wanneer je wil snowboarden of skiën.

Buiten dat Snow World Landgraaf een plek biedt om te skiën en of te snowboarden biedt deze plek trouwens onder andere ook een plek om te eten en te drinken. Er zit namelijk een restaurant bij Snow World. Hierdoor is het dus bijvoorbeeld gewoon mogelijk om even een maaltijd te nuttigen en wat te drinken nadat je lekker hebt gesnowboard of geskied. Dit is zeker prettig, aangezien je doorgaans aardig honger en dorst krijgt van snowboarden en skiën. Deze behoeftes kan je dus echter gewoon prima stillen bij Snow World Landgraaf doordat hier een restaurant gevestigd zit.

Er is overigens ook een health club te vinden bij Snow World Landgraaf. Het is dus mogelijk om hier andere sporten te beoefenen buiten snowboarden en skiën om. Deze health club kan immers gewoon als een volwaardige sportschool fungeren. Vandaar dat je hier dus ook zeer goed aan krachttraining doen! Er zit trouwens ook een spa bij deze health club die te vinden is bij Snow World Landgraaf. Hier kan je ook van de sauna genieten. Je hebt verder buiten een skipiste ook een klimpark Snow World Landgraaf. Dit is dus nog iets (compleet) anders dat te vinden is bij deze plek. Wanneer je wel van klimmen en klauteren houdt kan dit zeer goed bij dit klimpark! Bij Snow World Landgraaf is verder ook een erg luxe vier sterren hotel te vinden waar je voor relatief schappelijke prijzen kan overnachten. Het is dus goed mogelijk om Snow World Landgraaf voor meerdere dagen te bezoeken. Hierdoor is het bijvoorbeeld erg goed mogelijk om even een (lang) weekend naar Landgraaf toe te gaan. Je kan namelijk zonder echt enige moeite te doen bij deze indoor skihal overnachten.

Kortom, Snow World Landgraaf is dus echt nog veel meer dan alleen maar een indoor piste. Hierdoor kan het dus om verschillende redenen erg leuk en mogelijk nuttig zijn om deze plek eens te bezoeken. Er is hier namelijk dus veel te doen en te beleven. Vele mensen weten zich dan ook echt prima te vermaken bij Snow World Landgraaf. Het is dus zeker geen gek idee om deze plek eens te gaan bezoeken in je leven.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is Snow World Landgraaf eigendom van SnowWorld Leisure NV. Deze onderneming heeft verder ook nog een andere indoor skihal in Nederland. Deze bevindt zich namelijk in de Nederlandse plek met de naam Zoetermeer. Dit is dus een andere plek in Nederland die vergelijkbaar is aan Snow World Landgraaf.

 

Pinkpop

Ik wil nu ook graag meer gaan vertellen over Pinkpop. Ondanks dat Pinkpop maar een tijdelijk evenement is kan je dit evenement langzaam maar zeker toch wel echt als een bezienswaardigheid van Landgraaf gaan zien. Vandaar dat ik Pinkpop nu graag nog even (verder) wil gaan bespreken, ondanks dat ik dit eerder in dit artikel ook al tot op zekere hoogte gedaan heb. Zeker aangezien het goed zo zou kunnen zijn dat een groot deel van alle mensen die op deze pagina terecht zijn gekomen Landgraaf aanvankelijk kennen door Pinkpop. Door dit festival is deze gemeente namelijk echt landelijk bekend geworden. Hierdoor komt deze gemeente namelijk bijvoorbeeld onder andere jaarlijks veelvuldig in het nieuws voor. Pinkpop is dan ook echt zeker een erg belangrijke (jaarlijkse) gebeurtenis voor Landgraaf en om streken.

Er zijn trouwens vele verschillende redenen waarom Pinkpop een erg bijzonder festival is dat jaarlijks elke keer weer zeer veel bezoekers (die voornamelijk afkomstig uit Nederland zijn) aan weet te trekken. Zo wordt dit festival inmiddels bijvoorbeeld al best lang georganiseerd. Hierdoor heeft dit festival als het ware echt culturele maar ook zeker historische waarde gekregen. Het is tegenwoordig namelijk een deel van de (Nederlandse) geschiedenis dat Pinkpop een festival is dat bij Landgraaf georganiseerd wordt en waar vele mensen (steevast) naar afreizen. Er zijn dan ook mensen die dit festival al erg vaak bezocht hebben in hun leven. Zeker aangezien de aller eerste editie van Pinkpop al in het jaar 1970 plaats vond. Inmiddels is dit dus een festival dat al meer dan een halve eeuw georganiseerd wordt! Hierdoor wordt er vanuit gegaan dat Pinkpop het aller oudste jaarlijks terugkerend popfestival van de gehele wereld is. Hierin onderscheid Pinkpop zich dus eigenlijk van alle andere (pop)muziekfestivals die wereldwijd georganiseerd worden. Het feit dat Pinkpop al zo ontzettend lang onafgebroken georganiseerd wordt speelt dan ook zeker mee bij het feit dat Pinkpop een erg bijzonder festival is.

Het is overigens wel zo dat Pinkpop nog niet sinds het begin bij Landgraaf georganiseerd. Inmiddels is Landgraaf echter al wel de plek waar dit festival het aller vaakst heeft plaats gevonden. Dit festival vindt namelijk sinds het jaar 1988 plaats bij Landgraaf. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werd Pinkpop voor het eerste georganiseerd in 1970. Dit festival heeft dus op het moment van het schrijven van dit artikel 18 keer plaats gevonden op een andere locatie dan Landgraaf. Pinkpop is inmiddels op dit moment echter al (ruim) meer dan 30 keer bij Landgraaf georganiseerd. In de jaren dat Pinkpop niet plaats vond in Landgraaf is dit festival trouwens 17 keer in de Nederlandse plek met de naam Geleen[LINK] georganiseerd, terwijl dit festival 1 keer heeft plaats gevonden bij de plek in Nederland met de naam Baarlo[LINK].

Inmiddels hebben de meeste edities van Pinkpop echter dus bij Landgraaf plaatsgevonden. Vandaar dat Pinkpop door de jaren heen is uitgegroeid tot een festival dat door vele mensen geassocieerd wordt met Landgraaf. Daarom heb ik dit festival dus ook opgenomen in dit artikel en bespreek ik dit wanneer het gaat over bezienswaardigheden van Landgraaf. Dit is namelijk een enorme trekpleister voor deze gemeente. Door de jaren heen is Pinkpop immers uitgegroeid tot een muziekfestival dat jaarlijks maar liefst tientallen duizenden unieke bezoekers weet aan te trekken. Het aantal van unieke bezoekers dat Pinkpop bezoekt komt in de beste jaren trouwens erg dicht in de buurt van 100.000 bezoekers, en in een paar jaar werd deze magische grens zelfs overschreden.

In het eerste jaar werd Pinkpop overigens zelfs al door iets van 10.000 mensen bezocht. Dit was tevens (logischerwijs) ook het jaar waarin Pinkpop het aller minste bezoekers wist te verwelkomen. Destijds was dit festival namelijk nog niet zo bekend. Zelfs toen was dit echter dus al wel een heel erg groot festival. Vandaar dat Pinkpop sinds zijn bestaan in totaal ook al miljoenen bezoekers heeft mogen verwelkomen, en hierdoor is dit festival dus echt tot een waar begrip uitgegroeid binnen de festivalwereld en zelfs hier buiten. Ook mensen die nooit naar festivals gaan kennen Pinkpop namelijk vaak wel.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen werd Pinkpop voor het aller eerst georganiseerd in het jaar 1970. Hier zijn destijds een aantal verschillende mensen bij betrokken geweest. Sommige van deze oorspronkelijke organisatoren van Pinkpop zijn op de dag van vandaag nog steeds intensief betrokken bij de organisatie. Zo is bijvoorbeeld Jan Smeets een persoon die hier al vanaf het begin bij betrokken is. Omdat Jan Smeets een erg belangrijk aandeel heeft gehad door de jaren heen wanneer het gaat om het tot stand komen van Pinkpop heeft hij de bijnaam ‘Mr Pinkpop’ gekregen, en heeft hij zelfs (onder andere) een onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen voor zijn werk omtrent Pinkpop. Jan Smeets is dus zeker een persoon die instrumenteel is voor het succes van het Pinkpop festival. Vandaar dat ik je nu ook graag meer over deze persoon wilde vertellen door middel van dit artikel. Zonder Jan Smeets zou Pinkpop namelijk hoogstwaarschijnlijk nooit zijn uitgegroeid tot het wonderbaarlijke festival dat dit op de dag van vandaag is.

Er zijn trouwens een aantal verschillende redenen waardoor Pinkpop (jaarlijks) zoveel bezoekers aan weet te trekken. Zo heeft dit bijvoorbeeld veel te maken met het feit dat Pinkpop een festival is dat meerdere dagen duurt. Pinkpop is namelijk in principe een festival dat 3 dagen lang duurt. Hierdoor zijn er dus 3 dagen waarop dit festival bezoekers kan verwelkomen. Vandaar dat dit festival dus jaarlijks veel bezoekers kan ontvangen. Hier is immers maar 3 dagen lang de tijd voor, en het totale aantal bezoekers van Pinkpop wordt dan ook over 3 volledige dagen verdeeld. Het is overigens niet zo dat Pinkpop al sinds het begin van zijn bestaan een meerdaags festival is. Oorspronkelijk vond dit festival namelijk op slechts 1 dag plaats. Sinds het jaar 1996 duurt dit festival namelijk 3 dagen lang.

Zoals je als het goed is al weet is Pinkpop verder een muziekfestival. Veel mensen vinden het erg leuk om muziek te luisteren. Zeker wanneer het gaat om (live) muziek van artiesten die ze kunnen waarderen. Vandaar dat een groot deel van het succes van Pinkpop voorkomt uit het feit dat er op dit muziekfestival al vele jaren muziekacts optreden die (wereldwijd) vele bewonderaars hebben. Door de jaren heen hebben er dan  ook al vele legendarische artiesten opgetreden op en tijdens Pinkpop. Dit speelt zeker mee in het succes van Pinkpop. Uiteindelijk zijn het namelijk vaak de artiesten die optreden op een muziekfestival die er voor zorgen dat mensen zo’n festival echt daadwerkelijk willen bezoeken.

Waarschijnlijk weet je inmiddels al wel dat Pinkpop bij Landgraaf plaatsvindt. Zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen wordt dit festival namelijk georganiseerd op Megaland. Dit is een bijzonder festivalterrein dat bij de gemeente Landgraaf te vinden is. Megaland is immers bijvoorbeeld een zeer uitgestrekt festivalterrein dat uit veel beschikbare ruimte bestaat. Hierdoor is het dus ook (onder andere) mogelijk dat Pinkpop zo’n ontzettend groot festival is. Dit festivalgebied heeft Pinkpop (en Landgraaf) dan ook veel opgeleverd. Zo is het bijvoorbeeld onzeker of Pinkpop echt tot zo’n enorm groot festival was uitgegroeid wanneer dit niet al sinds het jaar 1988 georganiseerd zou worden op Megaland dat in Landgraaf te vinden is. Dit festivalterrein is dan ook zeker een sleutel in het succes van Pinkpop. Zeker aangezien dit festival zijn echte hoogtepunten beleefde vanaf het moment dat er naar deze locatie verplaatste. Vandaar dat je zeker kan stellen dat Megaland en dus ook Landgraaf heeft bijgedragen aan het succes van Pinkpop.

Kortom, zoals je hierboven net uitgebreid hebt kunnen lezen kan het zeker geen gek idee zijn om Pinkpop en op deze manier dus ook de gemeente Landgraaf te bezoeken. Dit kan namelijk een erg leuke ervaring zijn. Vandaar dat er dus ook al een hele hoop mensen je voor gegaan zijn wanneer het gaat om het bezoeken van Pinkpop (voor de eerste keer). Verder is dit festival op de dag van vandaag mogelijk wel bekender en populairder dan ooit. Hier kan je dus goed uit opmaken dat het mogelijk echt daadwerkelijk een goed idee kan zijn om dit festival te bezoeken.

Het is overigens zo dat Pinkpop over het algemeen tijdens Pinksteren plaats vind. Op deze manier komt dit festival trouwens ook aan zijn naam. Dit is namelijk een festival dat in principe traditioneel (onder andere) tijdens Pinksteren plaats vindt, en waar voornamelijk popmuziek te beluisteren is. Wanneer Pinksteren op een erg vroege datum in het jaar valt wordt Pinkpop overigens doorgaans sowieso ergens in de maand juni georganiseerd. Dit is namelijk om verschillende (met name organisatorische) redenen in dit geval een beter tijdstip om dit festival te houden. Dit festival vind echter dus in ieder geval wel in principe net zoals de meeste muziekfestivals plaats in de zomerperiode.

Het is overigens wel zo dat een groot deel van de bezoekers van Pinkpop het echte bebouwde gebied dat in de gemeente Landgraaf te vinden is nooit echt bezoeken (tijdens hun verblijf op Pinkpop). De meeste mensen komen het Megaland festivalterrein namelijk niet af tijdens dit festival. In dit opzicht levert Pinkpop Landgraaf dus niet heel erg veel op. Het is echter dus wel zo dat dit festival voor enorm veel naamsbekendheid voor Landgraaf gezorgd heeft. Daarom wilde ik dit festival ook uitgebreid bespreken door middel van dit artikel.

 

Brunssummerheide

Ik wil in dit artikel ook graag meer gaan vertellen over de Brunssummerheide. De Brunssummerheide kan je namelijk zeker weten zien als een bezienswaardigheid die bij Landgraaf is te vinden. Er zijn namelijk vele mensen die besluiten om de Brunssummerheide die in de buurt van de gemeente Landgraaf ligt te bezoeken. Mensen vanuit wijde omstreken nemen bijvoorbeeld de tijd en moeite om naar deze plek af te reizen. De Brunssummerheide heeft dan ook veel te bieden. Dit is immers een erg mooi en indrukwekkend natuurgebied. De is de Brunssummerheide is immers onder andere een enorm groot natuurgebied. Dit natuurgebied bestaat namelijk uit iets van maar liefst 600 hectare! Hier vind je dus uitgestrekte stukken natuur, wat vrij uitzonderlijk is voor Nederland. Vandaar dat je bij de Brunssummerheide veel (verschillende soorten) planten en bomen kan terug vinden. Verder zijn er ook relatief veel wilde dieren die in dit gebied voorkomen.

Er zijn trouwens verschillende redenen te bedenken waarom het een leuk idee kan zijn om de Brunssummerheide te bezoeken. Zo kan je hier bijvoorbeeld onder andere ontzettend goed wandelen. Vandaar dat dit gebied ook zeker erg populair is onder wandelaars. Er zijn namelijk weinig plekken in Nederland waar je mooiere wandelingen kan maken dan de Brunssummerheide! Daarom zijn er dus vele mensen die er daadwerkelijk voor kiezen om eens een wandeling te gaan maken op de Brunssummerheide. Verder kan hier ook goed worden gefietst of paard worden gereden. De Brunssummerheide is verder sowieso een populaire plek onder mensen die er van houden om in de buitenlucht en de natuur te zijn.

Het is overigens verder nog zo dat er een golfclub te vinden is bij de Brunssummerheide. Hierdoor is het ook mogelijk om te golfen op deze locatie. Voor mensen die er wel van houden om te golfen of dit graag eens zouden willen proberen is dit zeer goed nieuws. Zeker aangezien de golfbaan die te vinden is bij de Brunssummerheide echt in een zeer mooi gebied ligt. Hierdoor kan het erg bijzonder en aangenaam zijn om hier te gaan golfen. Golfclub Brunssummerheide is dus een goede plek om een balletje te slaan. Dit is overigens tevens gewoon een volwaardige golfvereniging, waar het bijvoorbeeld mogelijk is om golflessen te volgen, en waar echte officiële golfwedstrijden plaatsvinden. Deze golfclub bevindt zich hier trouwens sinds de jaren 90 van de vorige eeuw.

Bij de Brunssummerheide is verder ook een sterrenwacht te vinden. Een sterrenwacht is overigens de benaming voor een plek die gebruikt wordt om sterren en planeten te onderzoeken en waar te nemen voor de mensen die dit nog niet wisten. Dit soort plekken zijn dan ook erg belangrijk voor het verzamelen van informatie over het heelal en wat voor planeten hier allemaal in voorkomen. Deze sterrenwacht die bij de Brunssummerheide gevestigd zit is trouwens de enige sterrenwacht van de gehele provincie Limburg. Verder is het zo dat deze sterrenwacht opengesteld is voor bezoekers. Wanneer je daadwerkelijk naar de Brunssummerheide gaat is het dus in principe ook mogelijk om deze sterrenwacht een bezoekje te brengen. Wanneer je wel geïnteresseerd bent in de ruimte kan het erg leuk zijn om dit inderdaad echt te gaan doen! Hierdoor kan je immers mogelijk veel meer over de ruimte en sterrenkunde te weten komen. Zo is het hier bijvoorbeeld op bepaalde momenten mogelijk om de sterrenhemel te bewonderen door middel van zeer geavanceerde en kostbare apparatuur waar de meeste mensen normaal gesproken geen toegang tot hebben.

De Brunssummerheide is overigens een beschermd natuurgebied. Dit natuurgebied is dan ook onderdeel van de Natura 2000. De Natura 2000 is een netwerk van de Europese Unie dat bestaat uit bijzondere natuurgebieden die instant gehouden dienen te worden, om op deze manier bijvoorbeeld de biodiversiteit van het continent Europa te behouden. Uit het feit dat de Brunssummerheide tot de Natura 2000 behoort kan je trouwens wel concluderen dat dit een belangrijk natuurgebied is dat zeker waarde heeft, en dus ook zo goed mogelijk intact gehouden dient te worden. Wanneer je de Brunssummerheide daadwerkelijk gaat bezoeken wil ik je dan ook graag van harte vragen om respectvol met dit gebied om te gaan. Zeker aangezien er niet echt veel van dit soort vergelijkbare plekken in Nederland te vinden zijn. Let er dus op dat je bijvoorbeeld niet bewust allemaal troep achterlaat op de Brunssummerheide en dit gebied op deze manier vervuilt. Dit is namelijk niet netjes, en het is niet wenselijk dat er op zo’n manier met de Brunssummerheide omgegaan wordt. Probeer hier dus rekening mee te houden wanneer je inderdaad echt een bezoekje gaat brengen aan dit desbetreffende natuurgebied.

Het is trouwens wel zo dat de Brunssummerheide een plek die niet daadwerkelijk in de gemeente Landgraaf ligt, maar wel erg dichtbij deze gemeente ligt. De Brunssummerheide ligt immers in de Nederlandse gemeente met de naam Brunssum. Op deze manier komt de Brunssummerheide dan ook aan zijn naam. De gemeente Brunssum is trouwens een gemeente die grenzend is aan de gemeente Landgraaf. Vandaar dat de Brunssummerheide dus wel gewoon heel erg dichtbij Landgraaf ligt, en je deze plek dus gemakkelijk vanuit Landgraaf kan bezoeken. Daarom is de Brunssummerheide dus zeker een bezienswaardigheid die je kan bezoeken wanneer je in Landgraaf bent, ondanks dat deze plek dus niet ook echt letterlijk in Landgraaf ligt.

 

Kasteel Schaesberg

Ook het kasteel Schaesberg is een bezienswaardigheid die bij Landgraaf te vinden is en waar ik nu graag in dit artikel dieper op in wil gaan. Dit is namelijk een indrukwekkende bouwwerk dat goed / gemakkelijk te bezoeken is wanneer je jezelf in Landgraaf bevindt. Dit bouwwerk is namelijk onderdeel van het dorpje dat bekend staat als Schaesberg en dat sinds het jaar 1982 tot Landgraaf behoort. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen werd in dit jaar namelijk de gemeente Landgraaf gevormd door verschillende plekken waaronder de gemeente waarin Schaesberg lag bij elkaar samen te voegen. Kasteel Schaesberg is trouwens heel erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de nederzetting en het latere het dorp dat bekendstaat als Schaesberg en dus sinds het jaar 1982 onderdeel uitmaakt van Landgraaf. Mede hierdoor kan het leuk zijn om deze bezienswaardigheid te bezoeken. Kasteel Schaesberg heeft immers dus veel historische waarde.

Het is trouwens ook zo dat er vaak naar Kasteel Schaesberg wordt verwezen als Slot Schaesberg. Het bouwwerk dat ik nu aan het bespreken ben wordt immers omringd door veel water, aangezien hier een slotgracht is aangelegd. Dit gebeurde in de periode waar dit bouwwerk uit stamt wel vaker, en het doel hiervan was meestal met name om ongewenste bezoekers in ieder geval beter buiten te kunnen houden. Omdat dit kasteel is voorzien van een slotgracht wordt dit kasteel dan ook geclassificeerd als een waterburcht. In het water dat rondom dit kasteel te vinden is komen trouwens meerdere vissen voor.

Een van de voornaamste redenen waarom Kasteel Schaesberg een indrukwekkend en bijzonder bouwwerk is komt door de historie hiervan. Dit gebouw is door de jaren heen namelijk bijvoorbeeld erg belangrijk geweest voor Landgraaf en omstreken. Dit kasteel heeft in zijn glorietijden immers een belangrijke rol vertolkt in dit gebied. Dit geldt in feite voor eigenlijk elk kasteel dat ooit gebouwd is. Kastelen zijn immers geen eenvoudige bouwwerken om te maken. Het vergt namelijk onder andere veel aandacht en middelen om de bouw van een kasteel te realiseren. Zo zijn kastelen namelijk bijvoorbeeld in principe altijd (vrij) grote bouwwerken.

Het is overigens wel zo dat het niet echt helemaal bekend is wanneer dit kasteel oorspronkelijk ontstaan is. Net zoals bij de meeste kastelen het geval is wordt er echter vanuit gegaan dat dit ongeveer is gebeurd in de eerste helft van de middeleeuwen. Zo wordt de 14e eeuw weleens genoemd als eeuw waarin kasteel Schaesberg oorspronkelijk gesticht is. Dit kan echter dus niet met volledige 100% zekerheid gezegd worden. De delen van dit kasteel die op de dag van vandaag nog over zijn stammen naar alle waarschijnlijkheid verder uit de 16e eeuw. Dit is dus juist afkomstig uit de periode die zo’n beetje wordt gezien als het einde van de middeleeuwen. In de 16e eeuw waren de middeleeuwen zelfs officieel gezien al afgelopen. Toch zijn bouwwerken uit deze periode natuurlijk nog steeds allemaal erg oud. De 16e eeuw is inmiddels immers honderden jaren geleden.

Het is trouwens zo dat Kasteel Schaesberg op de dag van vandaag zeker niet in zijn beste staat verkeert. Dit bouwwerk is de afgelopen tijd namelijk wegens verschillende redenen enorm vervallen. Dit betekent echter niet dat het tegenwoordig niet meer bijzonder is om Kasteel Schaesberg of in ieder geval wat hier nog van over is in het echt waar te kunnen nemen! Dit kan namelijk nog steeds als erg indrukwekkend ervaren worden. Ondanks dat dit bouwwerk zeker niet meer volledig intact is zijn er namelijk nog aardig veel stukken van Kasteel Schaesberg overgebleven door de jaren heen. Er valt dan ook nog meer dan genoeg te zien wanneer je dit kasteel tegenwoordig gaat bezoeken.

Kasteel Schaesberg is trouwens door verschillenden redenen in verval geraakt. Dit had echter voornamelijk te maken met het feit dat dit kasteel gewoon erg lang niet meer naar behoren onderhouden werd. Hierdoor raakte dit kasteel in een steeds slechtere staat, wat vervolgens tot gevolg had dat dit een populaire plek werd voor vandalen. In het jaar 1965 werd dit kasteel dat toen al aardig aan het vervallen was ook nog eens getroffen door een brand, waardoor dit gebouw nog eens extra schade opliep. Al met al was dit kasteel dus erg beschadigd geraakt door de jaren heen.

Kasteel Schaesberg is overigens in het jaar 2018 eigendom geworden van de Stichting Landgoed Slot Schaesberg (de naam van deze stichting wordt ook wel eens afgekort tot SLSS). Hiervoor is dit kasteel lang eigendom geweest van de gemeente Landgraaf. Je kan verder in dit artikel trouwens meer informatie vinden over de eigenaren van dit kasteel door de jaren heen. Door deze gebeurtenis waarbij Kasteel Schaesberg eigendom geworden is van de SLSS zou het goed zo kunnen zijn dat dit kasteel in de loop der tijd (in ieder geval deels) verder hersteld gaat worden. Hier zijn namelijk al langer plannen voor. Dit is echter een proces waar erg veel bij komt kijken, en dus ook veel tijd kost. Zo zijn er bijvoorbeeld al meerdere dingen uitgevoerd om dit herstel te gaan doorvoeren sinds het jaar 2012. Toch is er op het moment van het schrijven van dit artikel nog veel dat moet gebeuren om Kasteel Schaesberg echt tot zijn oorspronkelijke staat van zijn hoogtijden te herstellen. Deze plannen zouden echter door het feit dat Kasteel Schaesberg niet al te lang geleden in het bezit van de gemeente Landgraaf gekomen is echter ook echt daadwerkelijk goed uitgevoerd kunnen worden. De Stichting Landgoed Slot Schaesberg is immers een zeer geschikte kandidaat om dit door vele gewilde herstel van dit kasteel te gaan realiseren! De Stichting Landgoed Slot Schaesberg draag dit bouwwerk namelijk een zeer warm hart toe zoals je mogelijk wel al had kunnen zien aan de naam van deze stichting. Er wordt dan ook verwacht dat het herstel van Kasteel Schaesberg mogelijk snel bewerkstelligd gaat worden door het feit dat dit bouwwerk in het bezit is van SLSS.

Dit herstel van Kasteel Schaesberg kan Landgraaf en omstreken trouwens mogelijk erg veel profijt opleveren. Kasteel Schaesberg is namelijk in vervallen staat al een belangrijke trekpleister voor Landgraaf, en dit kan mogelijk nog veel meer het geval worden indien dit kasteel hersteld wordt. Een volledig gebouw heeft in de optiek van de meeste mensen namelijk wel meer aantrekkingskracht dan een ruïne.

Het is trouwens zo dat er vrijwilligers nodig zijn voor de herbouw van Kasteel Schaesberg. Dit is namelijk een enorm groot en uitgebreid proces. Vandaar dat het dus mogelijk een goed idee kan zijn om te kijken of jij kan helpen hierbij wanneer dit je leuk lijkt. Het is immers sowieso een enorm bijzondere ervaring om mogelijk letterlijk een steentje bij te kunnen dragen aan het herstel van een eeuwen oud kasteel dat veel historische waarde heeft!

Kasteel Schaesberg is overigens gewoon open voor bezoekers. Zo worden hier bijvoorbeeld rondleidingen geven. Door zo’n rondleiding te volgen zou je een goed beeld moeten kunnen krijgen bij dit kasteel, en het gebied dat hierbij hoort. Er is namelijk bijvoorbeeld ook (op de dag van vandaag nog steeds) een bijliggende kasteeltuin te vinden bij Kasteel Schaesberg. Deze kan je ook te zien krijgen wanneer je dit kasteel bezoekt. Tegenwoordig is Kasteel Schaesberg trouwens dus een ware publieke attractie geworden, nadat er jaren lang vrijwel niets met dit bouwwerk gebeurde.

Door de jaren heen heeft Kasteel Schaesberg overigens verschillende eigenaren gehad, en zijn er ook meerdere verschillende mensen geweest die in dit gebouw gewoond hebben. Ondanks dat dit bouwwerk al honderden jaren lang bestaat is Kasteel Schaesberg toch niet in het bezit geweest van heel erg veel verschillende eigenaren. Dit zijn er namelijk niet eens meer dan 5 op het moment van het schrijven van dit artikel. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is dit gebouw trouwens sinds kort in het bezit van de Stichting Landgoed Slot Schaesberg en verkeert dit bouwwerk (of in ieder geval de overblijfselen hiervan) dus niet meer in het bezit van de gemeente Landgraaf, wat wel vrij lang het geval is geweest. Het is trouwens verder zo dat dit kasteel erg lang bewoond is door mensen die onderdeel waren van de familie Schaesberg (oorspronkelijk was de familienaam van deze familie Von Schaesberg), wat een Nederlandse en Duitse adellijke familie is. Er woonden namelijk mensen die onderdeel waren van deze familie in Kasteel Schaesberg tot het jaar 1733. In zijn hoogtijden was de familie Schaesberg zeer hoogstaand en invloedrijk. Hierdoor behoort deze familie tot de aller bekendste en belangrijkste adellijke families die Nederland ooit gekend heeft. Door de jaren heen is Kasteel Schaesberg overigens tevens onderdeel geweest van een aantal verschillende landen. Sinds na de Tweede Wereldoorlog is dit kasteel echter gewoon in het bezit van Nederland geweest.

 

Wereldtuinen Mondo Verde

Ik wil je ook graag meer gaan vertellen over de Wereldtuinen Mondo Verde die bij Landgraaf te vinden zijn. Dit is immers zeker een goed voorbeeld van een bijzondere plek in Landgraaf, die (wat mij betreft) veel meer aandacht verdient. Hopelijk kan ik hier dan ook aan bijdragen door middel van dit artikel! Vandaar dat ik je nu van harte wil aanraden om (snel) verder te lezen zodat je meer te weten kan komen over de Wereldtuinen Mondo Verde die bij Landgraaft te vinden zijn.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn de Wereldtuinen Mondo Verde erg bijzondere plek die je in Landgraaf kan vinden. Er zijn immers weinig plekken die goed te vergelijken zijn met deze plek. Bij deze plek vind je namelijk bijvoorbeeld onder andere vele exotische plantensoorten en dieren. Deze plek bestaat immers voornamelijk uit vele verschillende tuinen die zijn aangelegd om een goed beeld te geven bij hoe de natuur op verschillende plekken van de wereld er nou eigenlijk ongeveer uitziet. Zo zijn er bijvoorbeeld tuinen te vinden bij deze plek die in een Aziatische stijl gemaakt zijn. Verder zijn er ook nog een hele hoop andere tuinen te vinden bij dit park die in andere bepaalde stijlen aangelegd zijn.

Mondo Verde is dus het beste te omschrijven als een soort themapark. Hier worden namelijk bepaalde thema’s nagebootst door middel van tuinen. Het is overigens zo dat Mondo Verde “de wereld in het groen” betekent. Dit is dus wel een goede naam voor dit park, aangezien hier door de tuinen die hier aanwezig zijn veel groen te vinden is. Verder zijn hier echter ook planten en bloemen met vele andere kleuren buiten groen om te vinden. Mondo Verde is dan ook een kleurrijke plek.

Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen zijn er buiten bijzondere tuinen om ook exotische dieren te vinden bij Mondo Verde. Hier is zeker niets van gelogen! Er zijn in dit park namelijk vele dieren te vinden die eigenlijk oorspronkelijk gezien afkomstig zijn uit andere continenten dan Europa. In dit park leven dus vele diersoorten die je in Nederland nooit in het wild zou tegenkomen. Dit kan zeker voor vele mensen een (extra) reden zijn om dit park te bezoeken.

Verder zijn er overigens ook meerdere verschillende attracties te vinden bij dit themapark. Het is dus niet zo dat er alleen maar tuinen te vinden zijn bij dit park. Hierdoor is dit park ook aantrekkelijk voor (jonge) kinderen. Omdat er meerdere verschillende dingen te zien en te doen zijn bij Mondo Verde kan het dus een geschikt uitje voor het gehele gezin zijn om deze plek te bezoeken!

Wanneer je Mondo Verde gaat samenvatten en omschrijven is dit waarschijnlijk het beste te doen als een plek waar bijzondere tuinen te vinden zijn, terwijl dit ook tot op zekere hoogte een soort dierentuin en attractiepark is. Het is trouwens wel zo dat het aanvankelijke Mondo Verde volledig gericht was op tuinen. Later zijn hier echter dus ook dieren en attracties bij gekomen.

Ik wil je hieronder overigens sowieso nog even meer gaan vertellen over de geschiedenis van dit park. Hierdoor kan je immers bijvoorbeeld meer te weten komen over hoe deze plek zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot de plek die dit park in de tegenwoordige tijd geworden is. Vandaar dat ik je graag wil aanraden om verder te lezen wanneer je wel meer over de geschiedenis van Mondo Verde te weten wil komen!

Het park Mondo Verde werd geopend in het jaar 2002. Destijds vond deze opening namelijk plaats op 24 maart van dit jaar. Dit park werd overigens geopend op initiatief van een meneer met de naam Ger van Ingen die ook al andere bijzondere tuinen had, en een Belgische meneer met de naam Jan Nonneman was hier ook intensief bij betrokken. Het is echter zo dat deze tuinen aanvankelijk niet echt een al te groot succes waren. Vandaar dat Mondo Verde ook failliet werd verklaard aan het einde van het jaar 2006. Deze wereldtuinen die hier te vinden waren trokken op zichzelf namelijk niet genoeg bezoekers aan.

Vervolgens werd Mondo Verde echter in 2007 overgenomen door twee mannen met de namen Klaas van der Honing en Bert van der Honing. Dit zijn broers die ook al een ander entertainment park in Limburg hadden. Zij hadden namelijk ook al Kinderstad Heerlen opgericht wat een overdekte speelplaats is die zoals je waarschijnlijk al aan de naam van dit park kan zien bij de stad Heerlen te vinden is. Dit heeft misschien ook wel mee gespeeld in het feit dat Mono Verde wel succesvol is geworden na deze overname in 2006. De nieuwe eigenaren van dit park hadden namelijk dus al enigszins ervaring met het uitbaten van entertainmentparken. Het succes dat Mono Verde na 2006 gehad heeft kan trouwens ook zeker worden toebedeeld aan de veranderingen die in dit park werden doorgevoerd nadat dit park in de handen van nieuwe (en op het moment van het schrijven van dit artikel nog steeds de huidige) eigenaren kwam. Zo ontstond hierdoor namelijk pas echt het Mono Verde zoals we dat op de dag van vandaag kennen. Hierdoor kwamen er namelijk de dieren en de attracties bij dit park waar Mono Verde tegenwoordig om bekendstaat. Door deze veranderingen werd het dus voor meerdere mensen aantrekkelijk om dit park te gaan bezoeken. De dingen die hier te zien en te beleven waren werden toen immers uitgebreid.

Al met al heeft Mono Verde overigens een oppervlakte van ongeveer iets van 25 hectare. Dit park is dus vrij groot. Vandaar dat je hier dus ook in principe aardig wat tijd kan besteden. Hierdoor kan het zeker de moeite waard zijn om inderdaad naar Mono Verde toe te gaan. Het is namelijk dus niet zo dat je binnen een paar minuten al bent uitgekeken op deze plek. Je kan hier immers rustig een aantal uur stuk slaan wanneer je dit zou willen.

Verder is het trouwens zo dat het mogelijk is om verschillende soorten feesten te organiseren in Mono Verde. Zo kan je hier bijvoorbeeld een trouwerij plaats laten vinden wanneer je dit wel zou willen. Er kunnen hier echter ook nog een hoop andere (speciale) gelegenheden gehouden worden. Wanneer je dus iets wil organiseren op een unieke locatie is het geen gek idee om dit bij Mono Verde te doen!

 

Kasteel Strijthagen

Verder is Kasteel Strijthagen ook nog een andere bezienswaardigheid die te vinden is bij Landgraaf. Dit is immers een erg belangrijk bouwwerk met (veel) historische waarde. Daarom kan je dit dus zeker weten zien als een bezienswaardigheid die bij Landgraaf te vinden is. Vele mensen vinden het immers een bijzondere ervaring om dit kasteel in het echt te kunnen zien. Dit is namelijk een bouwwerk als geen ander.

Een grote reden waarom Kasteel Strijthagen een bijzonder bouwwerk is komt door het feit dat er in het gebied waarin dit kasteel ligt eigenlijk geen vergelijkbare bouwwerken (meer) te vinden zijn. Dit kasteel is namelijk een van de weinige bouwwerken die oorspronkelijk door een Nederlandse adellijke familie is opgericht en op de dag van vandaag nog steeds overeind staat. Dit is dus zeker een van de redenen dat dit gebouw bijzonder is! Hierdoor onderscheid Kasteel Strijthagen zich namelijk dus van eigenlijk alle andere bouwwerken die te vinden zijn in het gebied waar dit kasteel zich bevindt.

Het is verder trouwens ook zo dat Kasteel Strijthagen sowieso een erg indrukwekkend en bijzonder bouwwerk is door het feit dat dit kasteel al erg oud is. Je hebt daarom eerder in dit artikel al kunnen lezen dat dit gebouw veel historische waarde heeft. Zo werd de eerste uitvoering van Kasteel Strijthagen al gebouwd in de 13e eeuw. Deze uitvoering van Kasteel Strijthagen staat op de dag van vandaag jammer genoeg niet meer overeind, maar de huidige versie van dit kasteel dat tegenwoordig nog wel bestaat is inmiddels ook al wel meerdere eeuwen oud. Het huidige Kasteel Strijthagen komt immers uit de 18e eeuw. Vandaar dat het dus nog steeds een bijzondere ervaring is om dit kasteel te bezoeken. Je kan hierdoor namelijk bijvoorbeeld onder andere een beter beeld krijgen bij de bouwkunst uit de 18e eeuw.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een van de redenen waarom Kasteel Strijthagen een bijzonder bouwwerk is doordat dit oorspronkelijk een bouwwerk was dat in het bezit was van adel. Mede hierdoor heeft dit kasteel door de jaren heen in zijn bestaan vele bijzondere, indrukwekkende en belangrijke bewoners gehad. Op zich is dit natuurlijk niet heel erg vreemd, aangezien dit een kasteel is, en een doorsnee persoon het in principe zichzelf niet kan veroorloven om in een kasteel te kunnen wonen. Kastelen zijn immers eigenlijk zeer grote imposante gebouwen die daarom vrijwel altijd zeer prijzig zijn.

Buiten mensen van adel om heeft Kasteel Strijthagen overigens ook nog meerdere andere bijzondere bewoners gehad. Zo heeft bijvoorbeeld de Nederlandse kunstschilder die Aad de Haas heette een tijdje in dit bouwwerk gewoond. Buiten Aad de Haas om zijn er echter ook nog een hele hoop andere mensen die in dit kasteel gewoond hebben. Kasteel Strijthagen heeft door de jaren heen overigens dan ook vele eigenaren gehad. Dit kasteel is door de jaren heen dus vaak van eigenaar gewisseld.

De huidige uitvoering van Kasteel Strijthagen die op de dag van vandaag nog steeds overeind staat is trouwens van een aantal verschillende materialen gemaakt. Zo is dit kasteel bijvoorbeeld deels van mergel gemaakt. Dit is een materiaal dat redelijk veel gebruikt wordt / werd in de provincie Limburg. Dit is namelijk een gesteente dat veel in deze omgeving voorkomt. Vandaar dat het vrij kenmerkend is dat er gebruik is gemaakt van mergel bij de bouw van het huidige Kasteel Strijthagen. Verder zijn er overigens onder andere ook gewoon bakstenen gebruikt om de huidige uitvoering van Kasteel Strijthagen te kunnen realiseren.

Het landgoed waarop Kasteel Strijthagen zich bevindt biedt overigens ook bestaansrecht voor meerdere andere door mensen aangelegde / gecreëerde bebouwing. Zo is hier bijvoorbeeld buiten het nu al redelijk uitgebreid besproken kasteel om ook een molen te vinden. Deze molen wordt (zeer toepasselijk) de Strijthagen molen genoemd. De Strijthagen molen is trouwens zo bijzonder dat dit bouwwerk op zichzelf de status van rijksmonument gekregen heeft. Deze molen draagt deze titel overigens al best lang. Al vanaf 17 januari van het jaar 1967 is de Strijthagen molen namelijk een officieel rijksmonument. Hieruit blijkt dus wel dat deze molen ook echt een indrukwekkend bouwwerk is. Het is overigens tevens zo dat het Kasteel Strijthagen ook een rijksmonument is.

Het is trouwens niet heel erg gek dat de Strijthagen molen net als Kasteel Strijthagen een rijksmonument is. Deze molen is namelijk bijvoorbeeld nog (een stuk) ouder dan Kasteel Strijthagen zelf! De Strijthagen molen werd immers al in het jaar 1617 gebouwd, en is vervolgens rond het jaar 1700 nog aangepast tot zijn huidige staat. Door de jaren heen is deze molen echter (uiteraard) onderhouden, waardoor deze dus niet meer volledig in zijn originele staat verkeert. Het is echter wel waarschijnlijk maar goed ook dat de Strijthagen molen door de jaren heen goed onderhouden is aangezien deze molen hierdoor op de dag van vandaag nog steeds in een relatief goede staat verkeert, en zelfs nog gebruikt kan worden! De functie van de Strijthagen molen was aanvankelijk trouwens om graan te malen. Dit is dan ook in principe het doel waar deze molen voor het eerst voor gebouwd werd in 1617. De Strijthagen molen is dus (oorspronkelijk gezien) een korenmolen. Dit is namelijk de benaming voor molens die gebruikt worden om goederen zoals graan te malen. Ondanks dat de Strijghagen molen op de dag van vandaag nog steeds eventueel gewoon gebruikt zo kunnen worden gebeurd dit echter al niet echt meer sinds het midden van de vorige eeuw. De Strijthagen molen is overigens een watermolen. Dit betekent dat deze molen door middel van water werkt. Dit water dat deze molen gebruikt om te werken (en waar deze molen dus bij gebouwd is) komt overigens uit de Strijthagerbeek. Dit is een beek(je) die ligt bij Kasteel Strijthagen. Dit kasteel bevindt zich immers aan de oever van deze beek.

Buiten de Strijthagen molen om zijn er overigens ook nog andere bijzondere en indrukwekkende dingen te zien bij Kasteel Strijthagen buiten deze molen dit kasteel zelf om. Hierdoor zijn er dus nog meerdere mogelijke redenen waarom het een goed idee kan zijn om dit kasteel ook echt daadwerkelijk te bezoeken! Hier kan je namelijk dus echt een hele hoop bijzonders zien.

Kasteel Strijthagen ligt overigens bij het Strijthagerbeekdal. Dit is een natuurgebied dat bij Landgraaf te vinden is. Je kan verder in dit artikel trouwens veel meer informatie vinden over dit natuurgebied. Wanneer je hier wel meer over te weten wil komen wil ik je dan ook zeker weten graag aanraden om (snel) verder te leven. Verder in dit artikel kan je namelijk dus echt veel meer info vinden over het Strijthagerbeekdal. Door deze desbetreffende informatie door te nemen zou je in principe instaat moeten zijn om meer te weten te komen en een beter beeld te vormen bij het Strijthagerbeekdal.

 

GaiaZOO

De GaiaZOO is een dierentuin die te vinden is bij Landgraaf. Vandaar dat ik hier nu graag meer over wil gaan vertellen. Je kan deze dierentuin namelijk zeker weten als bezienswaardigheid zien. Het kan immers erg bijzonder en leuk zijn om deze dierentuin te bezoeken! Het is overigens wel zo dat deze dierentuin officieel gezien in de gemeente Kerkrade ligt. Deze gemeente ligt echter zeer dichtbij Landgraaf, waardoor de GaiaZOO slechts enkele kilometers verwijderd is van Landgraaf. Vandaar dat je deze dierentuin in principe dus wel vrij gemakkelijk kan bezoeken vanuit Landgraaf. De meeste mensen die zich in Landgraaf en directe omgeving bevinden zouden dan ook in een situatie moeten verkeren waarin het mogelijk is om de locatie waar de GaiaZOO zich bevindt te bereiken.

Het is overigens zo dat de GaiaZOO een dierentuin is die nog niet ontzettend oud is. Deze dierentuin werd immers geopend in het jaar 2005. Hierdoor heeft deze dierentuin dus nog niet echt de tijd gehad om een uitgebreide historie op te bouwen. Zeker niet onder zijn huidige naam. Toen deze dierentuin geopend werd in het jaar 2005 had deze namelijk nog een andere naam. De naam die deze dierentuin destijds had was overigens niet heel erg verschillend van de naam die deze op de dag van vandaag heeft. Toen deze dierentuin zijn deuren opende in 2005 heette deze dierentuin namelijk GaiaPark. Het feit dat het woord ‘Gaia’ ook toen al verwerkt zat in de naam van deze dierentuin komt trouwens doordat Gaia in de Griekse mythologie de naam is van de godin van de aarde. Hierdoor is het dus vrij toepasselijk om deze naam te verwerken in de benaming voor een dierentuin, aangezien dieren zeker een belangrijk onderdeel van de aarde zijn! Verder zijn er uiteraard ook nog meerdere andere redenen te bedenken waarom het geen gek idee kan zijn om de naam van deze godin te gebruiken voor de naam van een dierentuin. Op deze manier is de naam van de GaiaZOO (en eigenlijk al in het verleden in de vorm van Gaiapark) dus in ieder geval tot stand gekomen.

De GaiaZOO is trouwens zeker niet de aller grootste dierentuin van Nederland, maar deze dierentuin biedt toch woonplaats aan een zeer divers aanbod van dieren die oorspronkelijk afkomstig zijn uit vele verschillende plaatsen van de wereld. Zo komen er bijvoorbeeld buiten dieren uit Europa ook vele dieren uit Zuid-Amerika en Afrika voor in de GaiaZOO. Deze dierentuin is overigens ook zeker niet klein te noemen. De GaiaZOO heeft namelijk een oppervlakte van 250.000 vierkante meter. Wanneer je deze dierentuin inderdaad gaan bezoeken is er hier dan ook meer dan genoeg te zien. Vandaar dat het dus mogelijk een erg goed idee kan zijn om deze dierentuin daadwerkelijk te gaan bezoeken wanneer je in Landgraaf of omstreken bent! Het is overigens zo dat de GaiaZOO jaarlijks meestal honderden duizenden bezoekers verwelkomt. Dit toont goed aan dat deze plek zeker wel het een en ander te bieden heeft.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen komen er overigens veel verschillende diersoorten voor in de GaiaZOO. Daarom zijn er in deze dierentuin overigens voor vrijwel iedereen dieren te vinden die ze wel kunnen waarderen. Zeker aangezien er vele indrukwekkende en ook bijzondere dieren te vinden zijn bij de GaiaZOO. Zo zijn er in deze dierentuin bijvoorbeeld veel dieren te bewonderen die (vrijwel) nergens anders in Nederland te zien zijn. Dit speelt zeker mee bij het feit dat veel mensen het een leuke ervaring vinden om de GaiaZOO te bezoeken! Voorbeelden van bijzondere diersoorten die in de GaiaZOO terug te vinden zijn en voor de rest in Nederland niet echt of nauwelijks om andere plekken bewonderd kunnen worden zijn trouwens bijvoorbeeld de grootoorvos, de veelvraat en de boshond. Wanneer dit dieren zij die je graag wel eens in het echt zou willen zien is dit dus mogelijk in de GaiaZOO.

De GaiaZOO is trouwens meer dan alleen een dierentuin. Er is bij deze dierentuin sinds het jaar 2009 namelijk ook een erg grote speeltuin te vinden die onderdeel is van de GaiaZOO. Deze speeltuin heet trouwens de DinoDome, en staat dus in het teken van dinosauriërs zoals je mogelijk al kan zien aan de naam van deze dierentuin. De DinoDome is overigens een overdekte speeltuin. Het is dus ook goed mogelijk om gebruik te maken van deze speeltuin wanneer het buiten niet al te lekker weer is. Verder is het trouwens ook zo dat deze speeltuin vrij groot is. Sterker nog, toen deze overdekte speeltuin zijn deuren opende in het jaar 2009 was dit zelfs de aller grootste overdekte speeltuin van het gehele continent Europa met een oppervlakte van zo’n 2.500 vierkante meter. Daarom is dit ook zeker te zien als een nog soort van extra park dat te vinden is bij de dierentuin in kwestie. Het feit dat de DinoDome sinds 2009 te vinden is bij de GaiaZOO speelt trouwens zeker mee bij het feit dat er vele (jonge) kinderen zijn die het erg leuk vinden om de GaiaZoo te bezoeken! Vandaar dat het bijvoorbeeld mogelijk ook een goed idee kan zijn om hier een kinderfeestje te organiseren.

De GaiaZOO ligt trouwens in het zelfde gebied waar onder andere ook Snow World te vinden is. Snow World is een andere bijzondere en opmerkelijke plek die bij Landgraaf te vinden is. Je hebt hier al eerder in dit artikel overigens meer informatie over kunnen vinden. Aangezien de GaiaZOO en Snow World dichtbij elkaar liggen is het trouwens goed mogelijk om een bezoek aan deze twee plekken te combineren wanneer dit iets is waarin je wel geïnteresseerd bent.

 

Strijthagerbeekdal

Ik wil je ook graag meer gaan vertellen over het Strijthagerbeekdal. Dit is immers een ander voorbeeld van een erg bijzondere plek die in Landgraaf te vinden is. Het Strijthagerbeekdal is namelijk een indrukwekkend natuurgebied dat bestaat uit een mooi landschap. Er zijn dan ook vele mensen dit gebied erg waarderen. In Nederland zijn er namelijk niet echt bijster veel van dit soort natuurgebieden. Wanneer je van natuur houdt is het dan ook vaak zeker weten een erg goed idee om het Strijthagerbeekdal eens te gaan bezoeken wanneer je in een situatie zit waarin dit een mogelijkheid is! Je kan deze plek dan immers waarschijnlijk wel waarderen.
Een van de redenen waarom het erg leuk kan zijn om het Strijthagerbeekdal te gaan bezoeken is doordat je hierdoor een erg goed beeld kan krijgen bij wat voor soort natuur er nou eigenlijk bij Zuid-Limburg hoort. Dit is zeker een reden waarom het een leuke en zelfs leerzame ervaring kan zijn om dit natuurgebied eens te bezoeken! Hierdoor kan je immers dus een beter beeld krijgen bij welke diersoorten en planten / bomen er nou eigenlijk voorkomen in Zuid-Limburg. Je kan dit hier immers gewoon met je eigen ogen waarnemen.
In het Strijthagerbeekdal is trouwens de Strijthagerbeek te vinden. Dit is een beekje dat door dit gebied heen stroomt. In het Strijthagerbeekdal is dus aardig wat water te vinden. Vandaar dat dit natuurgebied dus ook het Strijthagerbeekdal genoemd wordt. Mede hierdoor komen er overigens meerdere verschillende dieren en plantensoorten voor in dit gebied. Vandaar dat het aanbod hiervan ook vrij divers is in het Strijthagerbeekdal (voor Nederlandse begrippen). Er liggen verder trouwens meerdere boerderijen bij het Strijthagerbeekdal. Het is dus niet zo dat dit gebied volledig uit natuurgebied bestaat. Er is hier echter in ieder geval niet al te veel bebouwing te vinden, waardoor deze plek zonder twijfel als natuurgebied kan worden omschreven.
Verder is het overigens ook zo dat je bij het Strijthagerbeekdal Kasteel Strijthagen kan vinden. Dit is zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen een bijzonder en indrukwekkend gebouw. Het is dan ook heel erg goed mogelijk om een bezoekje aan het Strijthagerbeekdal te combineren met een bezoekje aan Kasteel Strijthagen. Dit kost immers dus weinig extra tijd en moeite, aangezien deze twee plekken zich op vrijwel dezelfde locatie bevinden. Aangezien zowel het Strijthagerbeekdal én Kasteel Strijthagen in mijn persoonlijke mening allebei bijzondere plekken zijn wil ik je dan ook zeker weten aanraden om deze twee plekken allebei bezoeken wanneer je in ieder geval geïnteresseerd bent om naar één van deze twee plekken af te reizen. Je kan dit namelijk dus goed combineren.
Het Strijthagerbeekdal wordt trouwens onderhouden door de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten die in Nederland bestaat. Door deze vereniging verkeert dit natuurgebied dus in een goede staat, en wordt dit deze plek behouden. Het is dan ook maar goed ook dat dit gebied in het bezit en beheer is van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland! Hierdoor kunnen we op de dag van vandaag namelijk dus nog steeds genieten van het Strijthagerbeekdal, en zal dit in de toekomst als het goed is ook nog mogelijk blijven.

Watertoren van Rimburg

Verder wil ik je tot slot ook nog graag over de watertoren van Rimburg gaan vertellen. Dit is immers een andere bezienswaardigheid die bij Landgraaf te vinden is. Deze watertoren is namelijk een vrij bijzonder en volgens vele mensen ook een mooi bouwwerk. Dit komt omdat dit een uniek bouwwerk is, aangezien dit bouwwerk erg anders is dan eigenlijk vrijwel alle andere bouwwerken die in deze omgeving te vinden zijn. Hierdoor is de watertoren van Rimburg dus vrij opvallend in het gebied waarin deze watertoren te vinden is. Dit speelt ook zeker mee in het feit dat meerdere mensen het leuk vinden om deze watertoren te gaan bekijken wanneer ze in Landgraaf zijn.

Het centrum van Landgraaf ligt overigens slechts enkele (ongeveer iets van 5) kilometer verwijderd van de watertoren van Rimburg. Je kan deze watertoren dus ook gewoon vrij gemakkelijk bezoeken vanuit Landgraaf. Verder is deze watertoren overigens te vinden op een plek die omringd is door mooie natuur. Vandaar dat het goed mogelijk is om een wandeling te combineren met een bezoekje aan de watertoren van Rimburg.

Een van de dingen die trouwens zeker een rol speelt in het feit dat de watertoren van Rimburg een bijzonder en opvallend bouwwerk is kan worden toebedeeld aan de lengte en sowieso de algemene afmetingen die deze watertoren heeft. Zo is deze watertoren namelijk bijvoorbeeld ruim 35 meter hoog. Sterker nog, deze is zelfs iets van 36 meter hoog! De watertoren van Rimburg heeft namelijk een totale hoogte van 35,70 meter. Hierdoor is dit dus ook een bouwwerk dat je in principe van een redelijke afstand al kan zien staan. Dit speelt ook zeker mee in de aandacht die dit bouwwerk krijgt.

Doordat deze watertoren in kwestie zo hoog is wordt deze op de dag van vandaag trouwens gebruikt als uitkijkpunt. Wanneer je jezelf aan de top van deze toren bevindt kan je immers dus vrij ver over de omgeving uitkijken. Zeker aangezien deze toren op een vrij heuvelachtig stuk gebouwd is, en Nederland juist een vrij vlak land is. Je hebt boven op de watertoren van Rimburg dus een mooi en bijzonder uitzicht, waardoor het vaak de moeite waard is om inderdaad naar deze watertoren te gaan en deze te gebruiken als uitzichtpunt. Het kan immers een bijzondere ervaring zijn om vanaf boven op deze toren de omliggende omgeving goed vanaf een hoog punt te kunnen bewonderen.

Verder is het overigens ook zo dat de watertoren van Rimburg door vele mensen als een vrij bijzonder bouwwerk wordt gezien komt door dat deze watertoren inmiddels al best oud is, en uit een bouwperiode komt waarvan niet heel erg veel bouwwerken (meer) bestaan in Nederland. Deze watertoren is namelijk gebouwd in het jaar 1925. De watertoren van Rimburg is dus tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog in gebouwd.

De watertoren van Rimburg is destijds in 1925 trouwens gebouwd in opdracht van een mijnonderneming met de naam ‘Laura & Vereniging’. Het ontwerp van deze watertoren is dan ook afkomstig van het bouwbedrijf dat bij deze onderneming hoorde. Het is overigens zo dat de watertoren van Rimburg in het jaar 1944 beschadigd raakte door geweld dat gepaard ging met de Tweede Wereldoorlog die in deze tijd gaande was. De desbetreffende schade die deze watertoren toen opliep werd echter gewoon hersteld. Het is dus echter in ieder geval niet zo dat de watertoren van Rimburg op de dag van vandaag nog in volledige originele staat verkeert.

Omdat deze watertoren om verschillende reden bijzonder is heeft de watertoren van Rimburg overigens de status van een rijksmonument verkregen. Hieruit blijkt dus wel dat deze watertoren een belangrijk bouwwerk is dat door vele mensen gewaardeerd wordt. Alleen bouwwerken die echt toegevoegde waarde hebben op cultureel en / of historisch gebied worden namelijk uitgeroepen tot rijksmonument.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen dient de watertoren van Rimburg op de dag van vandaag als uitkijktoren. Tegenwoordig is er overigens ook een brasserie te vinden bij deze watertoren. Wanneer je daadwerkelijk besluit om deze (voormalige) watertoren te gaan bezoeken kan je dus eventueel wat te eten halen bij deze brasserie. Het is op de dag van vandaag trouwens ook mogelijk om de watertoren van Rimburg af te huren om hier bijvoorbeeld een bijeenkomst te organiseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om hier een trouwerij te vieren. De watertoren van Rimburg is dus een bijzondere locatie om onvergetelijke gebeurtenissen plaats te laten vinden en nog even net iets specialer te maken. Deze nieuwe functies heeft de watertoren van Rimburg trouwens allemaal vanaf het jaar 2006 gekregen. In dit jaar kwam dit bouwwerk namelijk in het bezit van een ondernemer die besloot om (onder andere) een uitkijkpunt van deze toren te maken.

 

De geschiedenis van Landgraaf

Ik wil je nu ook nog graag meer gaan vertellen over de geschiedenis van Landgraaf voordat ik dit artikel ga afsluiten. De kans is immers groot dat je deze geschiedenis wel interessant vindt wanneer je al tot dit punt in dit artikel aangekomen bent! Wanneer dit inderdaad daadwerkelijk het geval is wil ik je overigens van harte aanraden om verder te lezen. Hieronder ga ik namelijk dus (uitgebreid) de geschiedenis van Landgraaf bespreken. Het is daarom verstandig om de onderstaande informatie door te nemen wanneer je wel meer te weten wil komen over de interessante geschiedenis de gemeente Landgraaf door de jaren heen op heeft weten te bouwen.

Het kan je trouwens veel opleveren wanneer je jezelf verdiept in de geschiedenis van Landgraaf. Zo ga je hierdoor bijvoorbeeld uiteraard beter begrijpen hoe Landgraaf nou eigenlijk ontstaan is. Dit is iets dat vele mensen wel kunnen waarderen. Hierdoor kan het namelijk bijvoorbeeld een stuk leuker en bijzonderder zijn om Landgraaf eens in het echt te bezoeken. Je kent deze plek dan namelijk gelijk al veel beter.

De gemeente Landgraaf bestaat overigens nog niet heel erg lang. Deze gemeente is immers aan het einde van de vorige eeuw gevormd. Om dit te realiseren werden zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen overigens een aantal gemeentes die al bestonden op deze plek waar tegenwoordig Landgraaf ligt samen gevoegd om hier zo één grotere gemeente van te maken. Dit alles gebeurde trouwens in het jaar 1982. In dit jaar is Landgraaf dus ontstaan. In het jaar 1982 werden immers de gemeentes Schaesberg, Ubach over Worms en Nieuwenhagen samengevoegd. Deze gemeentes waren hiervoor echter ook al wel een soort geheel, aangezien er vaak naar deze drie gemeentes als de SUN gemeentes verwezen werd. Deze drie gemeentes werden echter dus in het jaar 1982 officieel samengevoegd. Vervolgens kreeg deze ene grote gemeente die hierdoor ontstond pas in het jaar 1986 de naam Landgraaf. Technisch gezien bestaat Landgraaf dus echt pas sinds 1986.

Doordat Landgraaf is ontstaan bij het samenvoegen van meerdere verschillende stadsdelen is er trouwens een vrij unieke en interessante situatie ontstaan in Landgraaf. Deze gemeente is hierdoor namelijk een soort stad, en wordt door vele mensen (waaronder de meeste bewoners van deze plek) als stad gezien. Toch kan je nog zeer duidelijk zien dat Landgraaf uit meerdere verschillende gemeentes en dus eigenlijk gewoon uit een paar verschillende dorpjes is opgebouwd. Hierdoor heeft Landgraaf dus een vrij unieke opbouw. Ondanks dat Landgraaf een soort stad is kan je Landgraaf echter (nog steeds) ook zien als een verzameling aantal verschillende dorpjes.

Het is overigens wel zo dat vele van deze verschillende kleine plekken waar Landgraaf uit opgebouwd is door de jaren heen aan elkaar zijn vast gegroeid. Hierdoor zijn vele van deze dorpjes dus na het verstrijken van tijd toch wel een geheel geworden. Dit alles gebeurde overigens eigenlijk al in de 20ste eeuw. In deze periode groeide de dorpjes waaruit eindelijk Landgraaf uit ontstaan is namelijk heel erg snel. In deze periode kwam de mijnbouw industrie in deze regio namelijk op gang, wat grote veranderingen voor dit gebied betekenden. Zo werd dit gebied hierdoor bijvoorbeeld enorm geïndustrialiseerd, waardoor er onder andere ook in een korte tijd vele mensen naar deze regio verhuisden omdat hier veel (nieuw) werk te vinden was. Vandaar dat het gebied waar tegenwoordig het huidige Landgraaf te vinden is aan het einde van de 19e eeuw en vervolgens in de 20ste eeuw enorm gegroeid is. In deze periode heeft deze plaats dus vele ontwikkelingen ondergaan.

De mijnbouw in deze regio begon trouwens officieel rond het jaar 1890 op gang te komen. Toch onderging dit gebied waarschijnlijk de aller grootste veranderingen tussen de jaren 1904 en 1971. In deze periode zat er namelijk een (particuliere) mijn gevestigd in Schaesberg, wat onderdeel is van Landgraaf. Deze mijn had de naam Oranje-Nassau II, en was dus ongeveer iets van 67 jaar in gebruik. In deze jaren dat deze mijn actief was had deze mijn echt een enorm belangrijke rol in het leven van de meeste mensen die in het gebied wonen dat we tegenwoordig kennen als Landgraaf. Deze mijn is zoals je net ook al hebt kunnen lezen echt enorm belangrijk geweest bij het ontstaan van Landgraaf. Je zou dan in principe gewoon kunnen zeggen dat Landgraaf eigenlijk ontstaan is toen de mijnbouwindustrie opgang begon te komen in het gebied waar Landgraaf zich uiteindelijk gevormd heeft.

Ondanks dat de geschiedenis van de gemeente Landgraaf nog niet heel erg ver terug gaat is het trouwens wel zo dat er echt al een stuk langer mensen wonen in het gebied waar tegenwoordig Landgraaf is terug te vinden. Vandaar dat er zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen bouwwerken te vinden zijn in Landgraaf die al van voor de 19e eeuw dateren. Sterker nog, er wordt zelfs van uitgegaan dat dit gebied al bewoond werd in de tijd dat dit nog bij het Romeinse rijk hoorde.

Toen het Romeinse rijk uit elkaar begon te vallen bleef het gebied waar op de dag van vandaag Landgraaf te vinden is verder ook nog bewoond. Vervolgens ontwikkelde deze regio zichzelf in de Middeleeuwen dan ook gewoon rustig verder. In deze tijd begonnen er dan ook kastelen te ontstaan in dit gebied waar je al eerder in dit artikel het een en ander over hebt kunnen lezen. Een voorbeeld hiervan is kasteel Schaesberg. Op deze manier ontwikkelde dit gebied zich dus verder, en begonnen hier langzaam maar zeker heuse nederzettingen te ontstaan. In de Middeleeuwen heeft dit gebied dan ook echt ontzettend veel veranderingen doorgemaakt. Aan het einde van deze periode was er namelijk echt daadwerkelijk iets vast opgebouwd in dit gebied. Er vond in de Middeleeuwen immers in principe een verstedelijking plaats in dit gebied. Er zijn zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen op de dag van vandaag nog steeds bouwwerken te vinden die dit aantonen en ondersteunen. Het is dan ook zeker zo dat de Middeleeuwen een zeer belangrijke periode is geweest voor het gebied waar tegenwoordig het huidige Landgraaf te vinden is.

Uiteindelijk is Landgraaf in recente jaren echter dus uitgegroeid tot zijn huidige staat. Deze plek is verder op de dag van vandaag zoals je ook al in dit artikel hebt kunnen lezen een plaats waar een hele hoop te zien en te beleven valt. Landgraaf is dan ook uitgegroeid tot een plek die veel te bieden heeft. Vandaar dat ik er ook toe heb besloten om dit artikel die over deze desbetreffende plek gaat te gaan schrijven.

 

Tot slot

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over Landgraaf. Ik hoop dan ook dat je door het lezen van dit artikel dingen over Landgraaf te weten bent gekomen. Je goed informeren over deze desbetreffende plek is immers wel een van mijn doelen geweest bij het schrijven van dit artikel. Zoals je waarschijnlijk al wel door hebt gekregen door het lezen van dit artikel is Landgraaf namelijk een erg bijzondere plek die veel te bieden heeft. Deze plek verdient daarom in ieder geval wat mij betreft meer aandacht.

Ik hoop verder heel erg dat je om wat voor reden dan ook wat hebt gehad aan het lezen van het artikel dat op deze pagina te vinden is. Wanneer dit inderdaad het geval is zou ik je trouwens graag willen vragen om mogelijk nog andere artikelen die ik geschreven heb de kans te geven. Het zou immers goed zo kunnen zijn dat je in ieder geval een aantal hiervan de moeite waard vindt wanneer je ook genoten hebt van het artikel dat op deze pagina te vinden is.

Zo zou ik je bijvoorbeeld graag willen aanraden om mijn artikel over Heerlen te bekijken. Heerlen is immers een plek die erg dichtbij Landgraaf ligt. Heerlen ligt namelijk tevens in de provincie Limburg. Vandaar dat de kans zeer aanwezig is dat je ook geïnteresseerd bent in Heerlen wanneer je meer over Landgraaf te weten wilden komen. Daarom zou het dus goed kunnen dat je het ook de moeite waard vindt om het artikel dat ik over Heerlen geschreven heb te gaan bekijken.

Het zou verder overigens ook nog goed zo kunnen zijn dat je mijn artikel over Venlo kan waarderen wanneer je genoten hebt van het artikel dat op deze pagina te vinden is! Venlo is namelijk een ander voorbeeld van een plek in Limburg.  Het is echter wel zo dat Venlo in het Noorden van de provincie Limburg ligt. Venlo ligt dan ook ongeveer iets van 60 kilometer verwijderd van Landgraaf. Landgraaf ligt immers een stuk meer in het zuiden van Limburg dan Venlo. Deze beide plekken liggen echter toch nog relatief dichtbij elkaar. Vandaar dat het dus niet gek is om Venlo ook interessant te vinden wanneer je interesse in Landgraaf hebt.

Nu je zo goed als bij het einde van dit artikel bent wil ik je trouwens graag nog een erg prettig vervolg van je dag toe wensen! Ik hoop verder dan ook dat mijn artikel over de Nederlandse gemeente Landgraaf dat op deze pagina te vinden is heeft bij gedragen aan het hebben van een leuke / goede dag. Verder wil ik je tot slot overigens nog graag even bedanken voor het feit dat je dat daadwerkelijk de tijd hebt genomen en de moeite hebt gedaan om het artikel dat op deze pagina te vinden is door te lezen. Dit kan ik erg op prijs stellen.

 

Landgraaf Snow World afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding kan je Snow World zien dat in Landgraaf is terug te vinden. Je hebt al eerder in dit artikel het een en ander over deze desbetreffende plek kunnen lezen. Aangezien dit een belangrijke trekpleister is voor deze desbetreffende plek vond ik het verder gepast om deze afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die over Landgraaf gaat.

Heemstede

Informatie over Heemstede

Ben je opzoek naar informatie over Heemstede? In dat geval ben je hier helemaal op de goede plek! Je kan op deze pagina namelijk echt werkelijk van alles lezen over de plek die bekendstaat als Heemstede. Vandaar dat het dus een goed idee kan zijn om het artikel die op deze pagina te vinden is door te lezen wanneer je wel meer te weten wil komen over deze plek. Je kan immers echt veel meer over Heemstede te weten komen wanneer je het artikel dat op deze pagina te vinden is in zijn volledigheid doorleest. Zo ga ik in dit artikel bijvoorbeeld onder andere bijvoorbeeld gedetailleerd bespreken hoe je voordelig in Heemstede kan gaan wonen. Wanneer dit iets is waar je wel in geïnteresseerd bent kan het daarom ook zeker de moeite waard zijn om het artikel dat op deze pagina te vinden is door te gaan nemen.

 

Algemene informatie over Heemstede

Het lijkt mij verstandig om nu in het begin van dit artikel wat algemene informatie over Heemstede te gaan bespreken. Vele mensen die op deze pagina terecht zijn gekomen zullen namelijk waarschijnlijk al wel weten wat voor plek Heemstede (ongeveer) is. Er zullen echter hoogstwaarschijnlijk ook zeer veel mensen zijn die dit nu lezen terwijl ze feitelijk niks of vrijwel niks van de plek Heemstede afweten. Dit is zeker het geval aangezien Heemstede geen uitzonderlijk grote plek is. Vandaar dat ik je nu graag eerst meer algemene informatie over Heemstede wil gaan geven. Op deze manier weet ik namelijk zeker dat iedereen die dit artikel leest te minste over een bepaalde basiskennis beschikt wanneer het om Heemstede gaat. Dit is verder wel wenselijk, aangezien dit artikel volledig in het teken van de plek Heemstede staat. Vandaar dat het dus wel handig is om op de hoogte te zijn over wat voor plek Heemstede nou eigenlijk precies is wanneer je dit artikel aan het doornemen bent. Op deze manier kan je immers echt direct een stuk meer hebben aan het artikel dat op deze pagina te vinden is!

Zoals je (inmiddels) waarschijnlijk al wel weet is Heemstede een plek in Nederland. Deze plaats ligt namelijk in de Nederlandse provincie genaamd Noord-Holland. Deze plek ligt dan ook redelijk dichtbij het strand en de zee van Zandvoort. Dit is iets dat vele mensen erg kunnen waarderen van deze plek! Veel mensen vinden het namelijk prettig om het strand bij Zandvoort te bezoeken wanneer het lekker weer is in Nederland.

Aangezien Heemstede in Noord-Holland ligt bevindt deze plek zich trouwens ook zeer dichtbij de stad die Haarlem heet. Haarlem is overigens in tegenstelling tot Heemstede wel een aardig grote plek. Vandaar dat het ook prettig is dat Haarlem dicht in de buurt van Heemstede te vinden is. Hierdoor kan je deze stad namelijk gemakkelijk bezoeken wanneer dit nodig is omdat je bijvoorbeeld behoefte hebt aan iets dat niet in Heemstede maar wel in Haarlem te verkrijgen is of te vinden is.

Heemstede is overigens dus niet echt een hele grote plek. Op het moment van het schrijven van dit artikel heeft de plek die bekendstaat als Heemstede namelijk iets van 27.000 inwoners. Dit is dus een redelijk grote gemeenschap, maar Heemstede behoort zeker niet tot de aller grootste plaatsen van Nederland (op het gebied van inwoners). Verder is het overigens zo dat de plek Heemstede een oppervlakte heeft van ongeveer 9,6 vierkante kilometer heeft. Qua oppervlakte is Heemstede dus ook zeker niet uitzonderlijk groot. Toch is Heemstede een plek die aardig veel naamsbekendheid heeft (binnen Nederland). Dit is zeker niet zonder reden. Heemstede is immers een plek die erg bijzonder en uniek is, en veel te bieden heeft. Vandaar dat ik ook besloten heb om dit artikel over Heemstede te gaan schrijven. Ondanks dat deze plek misschien niet al te groot is valt er namelijk toch nog ontzettend veel te vertellen over Heemstede!

 

De geschiedenis van Heemstede

Ik wil je door middel van dit artikel ook graag iets gaan vertellen over de geschiedenis van Heemstede. Dit is immers erg relevante informatie wanneer je meer over Heemstede te weten wil komen. Door meer over deze geschiedenis te weten te komen ga je de plek genaamd Heemstede namelijk bijvoorbeeld als het goed is direct een stuk beter begrijpen. Hierdoor zou je namelijk onder andere beter moeten kunnen begrijpen hoe Heemstede uiteindelijk door de jaren heen is uitgegroeid tot de plek zoals we die op de dag van vandaag kennen. Vandaar dat je het huidige Heemstede waarschijnlijk ook echt veel beter gaat begrijpen wanneer je meer te weten komt over de geschiedenis van deze plaats. Uiteindelijk heeft de geschiedenis van deze plek er namelijk dus voor gezorgd dat het huidige Heemstede ontstaan is.

In de geschiedenis van Heemstede hebben overigens vele noemenswaardige gebeurtenissen plaatsgevonden. Er is dan ook echt van alles te vertellen over de geschiedenis van Heemstede. Dit is overigens de voornaamste reden dat ik in dit artikel niet de gehele geschiedenis van de plek die we tegenwoordig als Heemstede kennen ga bespreken. Hier zou je namelijk wel een geheel speciaal artikel aan kunnen wijden, aangezien deze geschiedenis dus uit vele verschillende gebeurtenissen is opgebouwd. De geschiedenis van Heemstede die ik in dit artikel ga bespreken is dan ook een redelijk globale versie van deze geschiedenis. Toch kan je hierdoor al direct veel meer te weten komen over de (geschiedenis van) Heemstede, en ga je deze plek beter begrijpen. Je kan dan ook zeker weten een prima overzicht krijgen over de geschiedenis van Heemstede wanneer je de onderstaande informatie gaat doornemen.

De geschiedenis van Heemstede gaat trouwens al zeer ver terug. Dit is dan ook de voornaamste reden dat er al zo veel belangrijke en memorabele gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in de geschiedenis van Heemstede waar ik je nu graag meer over wil gaan vertellen. Zo wordt er door experts bijvoorbeeld vanuit gegaan dat er werkelijk al duizenden jaren mensen wonen op de plek waar tegenwoordig Heemstede te vinden is. Deze plek zag er destijds echter uiteraard heel erg anders uit dan dat op de dag van vandaag het geval is. De meeste bouwwerken die op de dag van vandaag nog in en bij Heemstede te vinden zijn dateren dan ook een veel latere tijd. Uit deze bevindingen van deze desbetreffende experts blijkt echter wel dat er dus al lang mensen voorkomen in het gebied waar Heemstede ligt, wat je in principe zeer positief kan opvatten aangezien dit een indicatie is van het feit dat het gebied waar Heemstede ligt al zeer lang een geschikte plek is om te leven voor mensen. Vroeger leefde mensen hier echter uiteraard zeer anders. Zo wordt er bijvoorbeeld verwacht dat de mensen die al voor Christus voorkwamen in dit gebied voornamelijk jagers en vissers waren wanneer het ging om het regelen van voedsel. Dit is echter tegenwoordig al lang niet meer zo. Het leven van de mensen die in het gebied waar Heemstede ligt is door de jaren heen dan ook in zeer veel verschillende opzichten veranderd.

Verder werd er door de jaren heen trouwens ook regelmatig aan landbouw gedaan door de mensen die woonden in het gebied dat we tegenwoordig als Heemstede kennen. Sterker nog, dit heeft er uiteindelijk waarschijnlijk voor gezorgd dat het huidige Heemstede begon te ontstaan. Hierdoor begonnen de eerste mensen namelijk een vast bestaan op te bouwen op deze plek. Zo begon dus uiteindelijk de eerste nederzetting te ontstaan die vervolgens is uitgegroeid tot het huidige Heemstede nadat er vele jaren verstreken. Zoals vele oude Nederlandse steden is Heemstede dus ontstaan uit een kleine (hoogstwaarschijnlijk agrarische) nederzetting die vervolgens in de loop der jaren verder gegroeid is.

Er wordt overigens vanuit gegaan dat op de plek waar het huidige Heemstede op de dag van vandaag te vinden is in het verleden een strandwal te vinden was. Een strandwal is een door de zee gecreëerde zandbank die boven de zeespiegel is komen te liggen. Er wordt dan ook gedacht dat Heemstede vroeger nog veel dichterbij de zee lag dan op de dag van vandaag het geval is. In Nederland (in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland) zijn in het verleden overigens vele van dit soort strandwallen ontstaan. Naar alle waarschijnlijkheid is dit echter verder dus ook ooit bij Heemstede gebeurd.

Het is trouwen niet helemaal zeker wanneer de plek die door de jaren heen is uitgegroeid tot het huidige Heemstede nou echt daadwerkelijk ontstaan is. Dit is namelijk voor zover nu bekend is op geen enkele wijze gedocumenteerd. Er wordt echter verwacht dat deze plek al rond het jaar 1000 bestond. Inmiddels bevindt er dus al ontzettend lang een vestiging in het gebied waar het huidige Heemstede ligt. Door de jaren heen is deze nederzetting echter uiteraard wel in ontzettend veel verschillende opzichten veranderd. Er zijn door de jaren heen bijvoorbeeld een hele hoop verschillende mensen geweest die de macht over Heemstede gehad hebben en dit gebied controleerden. Dit geldt echter eigenlijk wel voor vrijwel elke plek die op de wereld te vinden is. Daarom is het echter dus in ieder geval niet zo vreemd dat Heemstede dus ook veel veranderd is door de jaren heen.

Het is bijvoorbeeld zo dat de plek Heemstede zijn naam pas heeft sinds het midden van de 13e eeuw, terwijl er waarschijnlijk zoals je hierboven al vanaf het jaar 1000 mensen waren die echt vast woonden op deze plek en hier ook echt door middel van een vaste woning een bestaan hadden opgebouwd. Officieel gezien bestaat Heemstede dus echter in ieder geval pas als nederzetting met zijn huidige naam sinds het midden van de 13e eeuw, aangezien deze plek naar alle waarschijnlijkheid de naam Heemstede heeft aangenomen rond het jaar 1245. In de jaren die hierna volgende ontwikkelde Heemstede zich trouwens steeds verder. Aan het einde van de 13e eeuw werd bijvoorbeeld het slot Heemstede gebouw in dit gebied, wat een kasteel is waar je later in dit artikel meer over kan lezen. De bouw van zo’n groot, belangrijk en prestigieus bouwwerk was trouwens zeker weten erg belangrijk voor de ontwikkeling van de plek Heemstede.

Er moet overigens uiteraard wel bij worden gezegd dat Heemstede nooit is uitgegroeid tot een bijster grote plek. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen heeft de plek Heemstede op de dag van vandaag ongeveer iets van 30.000 inwoners. Dit zijn er verder in het verleden naar alle waarschijnlijkheid nooit meer geweest. Het is dus niet zo alsof deze plek door de jaren echt enorme groeiperiodes heeft doorgemaakt. Hierdoor heeft deze plek in meerdere vrij lange periodes niet heel erg veel ontwikkelingen doorgemaakt. Ondanks dat hier door de eeuwen heen uiteraard wel het een en ander is veranderd zijn dit niet echt grote memorabele veranderingen geweest. Het is bijvoorbeeld vrij opvallend dat Heemstede pas in het jaar 1625 een eigen kerk kreeg. In het verleden was een kerk namelijk een van de eerste bouwwerken die gebouwd werd bij nieuwe nederzettingen die begonnen te ontstaan en zich vervolgens verder gingen uitbreiden.

Rond de periode waarin Heemstede een eigen kerk gekregen heeft is deze plek verder overigens sowieso aardig snel gegroeid. In deze periode waren er bijvoorbeeld meerdere rijke bewoners van de steden Amsterdam en Haarlem (wat twee relatief grote steden zijn die in de buurt van Heemstede liggen) die ervoor kozen om ook een woning in Heemstede te nemen. Hierdoor breidde Heemstede zich dus onder andere in deze desbetreffende periode zo rond de 15e eeuw aardig snel uit. Dit had verder trouwens ook te maken met het feit dat de werkgelegenheid in Heemstede steeg, en de economie van deze plek een impuls kreeg. In deze periode ontstonden er namelijk een hele hoop blekerijen in Heemstede en directe omgeving. Dit waren plekken waar (geweven) stoffen zoals onder andere linnen gebleekt werden. Door de komst van al deze blekerijen in Heemstede is deze nederzetting trouwens naar alle waarschijnlijkheid van ongeveer iets van 80 huizen rond het jaar 1300 uitgegroeid tot een plek die uit meer dan 300 huizen bestond rond het jaar 1450. Dit kan dus zeker wel als een periode van vrij grote groei worden gezien. In ongeveer ander halve eeuw werd Heemstede in deze net beschreven periode namelijk ongeveer meer dan 3 keer groter! Dit is natuurlijk wel een vrij forse groei. Dit is dan ook een van de aller belangrijkste groeiperiodes geweest uit de geschiedenis van deze desbetreffende plaats.

Vervolgens bleef Heemstede vrij lang ongeveer dezelfde grootte houden, en bleef dit dus een dorpje waar hoogstens iets van 400 mensen woonden. Dit bleef namelijk zo voor meerdere eeuwen. Aan het begin van de 19e eeuw had Heemstede immers nog steeds maar iets van 400 inwoners.

Rond de tweede helft van de 19e eeuw (dit is het jaar 1850) ging men in Heemstede en omstreken zich verder veel bezighouden van bloembollen. Deze werden hier namelijk veel geteeld. Dit gaf deze regio ook weer nieuwe impulsen waardoor Heemstede verder bleef groeien. Dit resulteerde er vervolgens in dat er ongeveer iets van 3000 mensen in Heemstede woonden aan het begin van de 20ste eeuw. Uiteindelijk is de 19e eeuw dus ook een vrij grote bloeiperiode geweest voor Heemstede waarin dit dorp veel is gegroeid. Later zou echter blijken dat dit nog veel meer het geval was in de 20ste eeuw. De 20ste eeuw kan dan ook wel gezien worden tot een eeuw die Heemstede echt heeft gevormd tot zijn huidige staat. Hierover kan je hieronder echter nog wat specifiekere informatie over vinden.

In de 20ste eeuw is Heemstede van een dorp iets van 3000 inwoners had ontwikkeld tot een drop met tienduizenden inwoners. Dit is trouwens best bijzonder aangezien deze groei nou niet echt gepaard is gegaan met de bloemenbollenindustrie die was ontstaan in Heemstede rond de helft van de 19e eeuw. Deze bloembollenindustrie die te vinden was bij Heemstede nam namelijk juist flink in omvang af aan het begin van de 20ste eeuw. Toch wist Heemstede in deze periode qua inwonersaantal enorm te groeien. In het jaar 1960 had Heemstede namelijk bijvoorbeeld al meer dan 25.000 inwoners, nadat deze plek er rond 1900 nog maar 3000 had! In deze periode is Heemstede dus echt enorm gegroeid. Dit is overigens ook goed te zien als de periode waarin Heemstede echt is uitgegroeid tot de huidige plek zoals we die op de dag van vandaag zo’n beetje kennen (qua aanvang in ieder geval).

De plotselinge groei van Heemstede in de 20ste eeuw is overigens waarschijnlijk het beste te verklaren door het feit dat in de 20ste eeuw de plek Heemstede veel beter verbonden raakte met andere (grotere) plekken in Nederland. Uiteindelijk was er in de 20ste eeuw namelijk een situatie ontstaan waarin Heemstede was uitgeroeid tot een plek die zeer goed in verbinding stond met (onder andere) Amsterdam, Haarlem, en Leiden. De infrastructuur in Nederland verbeterde namelijk enorm in deze periode, waardoor Heemstede beter bereikbaar dan ooit te voren werd vanuit deze grote steden. Hierdoor was er sowieso direct veel meer aandacht voor Heemstede, aangezien meerdere mensen beter kennis maakte met deze stad aangezien ze hier nu gemakkelijker kwamen. Verder zijn er hierdoor naar verwachting aardig veel mensen naar Heemstede verhuist om de (enorme) drukte vanuit steden zoals Amsterdam, Leiden en Haarlem te vermijden en zich toch nog dicht bij deze desbetreffende steden te bevinden. Het werd door deze verbeterde infrastructuur immers voor vele mensen verleidelijk(er) om naar Heemstede te verhuizen, en meerdere duizenden mensen besloten ook daadwerkelijk om dit te doen in 20ste eeuw zoals je eerder ook al hebt kunnen lezen. Na deze explosieve groei in het begin tot iets na het midden van de 20ste eeuw van de bevolking van Heemstede is het aantal inwoners van Heemstede overigens echt vrijwel exact hetzelfde gebleven. Dit is op zich vrij op zich opmerkelijk. Heemstede is namelijk dus echt heel erg lang een klein plekje geweest totdat Heemstede explosief gegroeid is aan het begin van de 20ste eeuw, en hierna heeft deze plek dus in ieder geval tot het moment van het schrijven van dit artikel geen echte aanstalten meer gemaakt om echt verder te blijven groeien. Op deze manier heeft Heemstede zich dus verder ontwikkeld tot zijn huidige staat.

 

Verschillende manieren om een woning in Heemstede te bemachtigen

Er worden in Heemstede meerdere verschillende soorten woningen aangeboden. Mede hierdoor zijn er ook een aantal verschillende manieren om een woning te bemachtigen in Heemstede. Je hebt dus meerdere opties wanneer je graag een pand in Heemstede zou willen verkrijgen waar je in kan wonen. Hier wil ik nu graag meer over gaan vertellen. Er zijn immers vele mensen die wel graag in Heemstede zouden willen wonen. Dit is immers een zeer prettige plek om te wonen. Wanneer jij ook geïnteresseerd bent in het wonen in Heemstede wil ik je daarom zeker weten aanraden om verder te lezen! Ik ga hieronder namelijk hier nog veel meer over vertellen. Vandaar dat het dus nuttig / waardevol kan zijn om de onderstaande informatie door te lezen wanneer je wel meer te weten zou willen komen over de verschillende manieren waarop je in de plek Heemstede kan gaan wonen.

Zoals eigenlijk vrijwel overal in Nederland het geval is kan je in Heemstede onder andere zowel huizen huren, én huizen kopen. Dit zijn dus sowieso al twee (zeer verschillende) opties die je hebt wanneer je een huis in Heemstede wil bemachtigen. Het overgrote deel van alle mensen die in Heemstede gaan wonen of daar momenteel al wonen hebben dit dat ook op een van deze twee net opgenoemde manieren gedaan. Uiteindelijk zijn het kopen en het huren van een huis namelijk verreweg de meest gebruikelijke manier een woning te bemachtigen. De kans is groot dat deze twee opties dan ook voor de meeste mensen die dit artikel lezen en in Heemstede willen gaan wonen de twee meest voor de hand liggende opties zijn om ook daadwerkelijk in deze plek te kunnen gaan wonen. Vandaar dat het kopen en het huren van een woning in Heemstede ook de twee opties zijn om in Heemstede te kunnen wonen die ik in dit artikel voornamelijk ga bespreken. De kans is immers toch al zeer groot dat dit de twee opties zijn waarin vrijwel iedereen die dit leest het meest geïnteresseerd zijn, aangezien dit in de meeste gevallen ook de meest geschikte manieren zijn om in Heemstede te kunnen gaan wonen.

Hierboven heb je al kunnen lezen dat er vele mensen zijn die een huis kopen in Heemstede wanneer ze in deze plek willen wonen. Er zijn immers veel voordelen die hierbij komen kijken. Vele mensen ervaren het immers bijvoorbeeld als zeer prettig om in Heemstede te wonen. Hier kan je immers goed leven. Zo zijn er bijvoorbeeld vele faciliteiten in en rondom Heemstede te vinden wanneer het gaat over faciliteiten waar eigenlijk vrijwel iedereen wel (eens) gebruik van moet maken. Hierdoor is Heemstede over het algemeen als het ware een plek die de meeste mensen wel kan voorzien van (bijna) alles dat ze in hun leven nodig hebben om een goed en gelukkig leven te leiden.

Het is echter wel zo dat het zeker niet voor iedereen weggelegd is om een woning in Heemstede te kunnen gaan kopen. Je moet immers in een aardig specifieke situatie zitten die vrij bijzonder is wanneer je (zomaar) een huis wil gaan kopen in bijvoorbeeld Heemstede. Een groot deel van alle mensen die in Nederland wonen zijn dan ook zeker niet instaat om op dit moment een huis in Heemstede te kopen. Dit is dus wel een minpunt van het kopen van een huis in Heemstede. Dit is immers zeker niet voor iedereen die dit leest en in Heemstede wil gaan wonen weggelegd. Zo moet je namelijk echt in een erg goede financiële situatie zitten wanneer je een huis wil gaan kopen in Heemstede. Het kopen van een huis in Heemstede kost immers veel geld. Hier moet je dus wel rekening mee houden wanneer je nagaat denken over op wat voor manier je in Heemstede wil gaan wonen wanneer je naar deze plek toe wil verhuizen. Je moet immers in een stabiele situatie zitten waarin je veel geld verdient wanneer je een huis in Heemstede wil gaan kopen. Hoeveel geld je precies moet verdienen hiervoor is uiteraard afhankelijk van wat voor soort huis in Heemstede je wil kopen.

Je hebt ook al kunnen lezen dat het mogelijk is om een woning te huren in een Heemstede, en dit iets is dat ook vele mensen doen wanneer ze in deze plaats willen wonen. Er zijn immers vele voordelen die komen kijken bij het huren van een woning in Heemstede wanneer je hier wil wonen. Dit is iets waar ik het nu over wil gaan hebben. Je bent namelijk bijvoorbeeld niet verantwoordelijke kosten die noodzakelijk gemaakt worden om een woning te onderhouden, en verder ben je over het algemeen sowieso in vele situaties niet aansprakelijk om kosten die gerelateerd zijn aan de daadwerkelijke (gehuurde) woonruimte waarin je woont. Je bent dan immers niet de eigenaar van deze woonruimte. Hierdoor is het dus vrij risicoloos om in een huurwoning te wonen. Het is overigens natuurlijk wel zo dat je over het algemeen wel gewoon financieel garant dient te staan voor kosten aan een huurwoning waarin je woon die je zelf persoonlijk veroorzaakt hebt en dus verantwoordelijkheid voor draagt.

Er bestaat (tegenwoordig) trouwens ook zoiets dat een ‘anti-kraak’ woning genoemd wordt. Op deze manier is het in theorie ook gewoon mogelijk om een woning te bemachtigen in Heemstede. Het zoeken van een anti-kraak woning is dus een voorbeeld van een andere manier buiten kopen of huren om een woning in Heemstede kan bemachtigen. Vandaar dat ik dit nu ook graag wil gaan bespreken. Dit kan voor sommige mensen namelijk ook een uitkomst zijn wanneer ze in Heemstede willen gaan wonen. Zeker aangezien anti-kraak wonen bijvoorbeeld vaak (onder andere) financieel gezien een zeer goede optie zijn om in Heemstede te kunnen wonen. Je bent immers over het algemeen niet al te veel geld kwijt om in een anti-kraak woning te mogen wonen. Sterker nog, mensen die een anti-kraak woning aanbieden willen juist echt heel erg graag dat er iemand is die deze desbetreffende woning gaat bewonen. Op deze manier staat zo’n pand immers niet al te lang leeg waardoor dit niet gekraakt kan worden. Vandaar dat ook de term ‘anti-kraak’ voor dit soort desbetreffende woningen gebruikt wordt. Wanneer je daadwerkelijk in een anti-kraak woning intrekt is dit trouwens eigenlijk gewoon het huren hiervan maar dan zonder iets minder zekerheden. Je huurt een pand dan immers bijvoorbeeld doorgaans voor een onbepaalde tijd.

Ik ga verder in dit artikel trouwens nog dieper in op hoe je (voor zover ik weet) daadwerkelijk op een voordelige manier een huurwoning in Heemstede kan bemachtigen. Wanneer je echt (vergaand) geïnteresseerd bent in het huren van een woning in Heemstede wil ik je dan ook zeker aanraden om deze informatie door te nemen. Deze informatie kan dan immers zeer waardevol voor je zijn! Je kan er namelijk echt enorm veel hebben om op een voordelige manier een huurwoning te bemachtigen in Heemstede wanneer je wel in deze plek zou willen gaan wonen door middel van een huurwoning. Hierdoor kan je immers bijvoorbeeld (maandelijks) veel geld besparen.

 

Wat is de voordeligste manier of plek om een huurwoning in Heemstede te bemachtigen?

Je hebt al eerder in dit artikel het een en ander kunnen lezen over het bemachtigen van een huurwoning in Heemstede. Dit is iets waar ik nu graag meer over wil gaan vertellen. Wanneer je wel geïnteresseerd bent in het huren van een woning in Heemstede wil ik je dan ook zeker van harte aanranden om snel verder te lezen! Hieronder kan je immers dus echt veel meer informatie vinden over het bemachtigen van een Huurwoning in Heemstede. Het kan daarom mogelijk erg waardevol zijn om deze informatie door te nemen wanneer je echt daadwerkelijk een woning in Heemstede zou willen huren.

Er zijn vele verschillende manieren om een huurwoning binnen Heemstede te bemachtigen. Je hebt dus meerdere opties wanneer je wel een huurwoning in Heemstede zou willen gaan huren. In principe is dit ontzettend prettig! Hierdoor is de kans namelijk bijvoorbeeld erg groot dat er wel een plek te vinden is die een huurwoning in Heemstede aanbiedt die jij ook echt daadwerkelijk wel zou willen huren. Het is echter wel zo dat er erg veel verschil zit tussen de verschillende manieren om een huurwoning in Heemstede te bemachtigen. Zo zijn sommige manieren om dit te doen bijvoorbeeld vele malen voordeliger dan andere manieren die er zijn wanneer je een huurwoning in Heemstede wil bemachtigen.

Het is immers bijvoorbeeld vrijwel altijd voordeliger om een huurwoning direct van een verhuurder te verkrijgen wanneer je dit vergelijkt met het verkrijgen van een huurwoning in Heemstede door middel van nog een derde partij. Wanneer hier nog wel een derde partij bij betrokken is zoals bijvoorbeeld een makelaar maakt deze partij vaak ook nog eens winst op een desbetreffende huurovereenkomst, waardoor de prijs hiervan uiteindelijk meestal hoger uitvalt. Daarom is het dus vaak beter om te vermijden dat je een woning huurt op een manier waarbij er hier vele verschillende partijen bij komen kijken!

Verder is het overigens zo dat er vele verschillende partijen zijn die huurwoningen in Heemstede aanbieden. Wanneer je dus inderdaad wel graag een woning in Heemstede zou willen huren kan je dit dus via vele verschillende bemiddelaars doen. Ondanks dat je hierboven hebt kunnen lezen dat het eigenlijk altijd het voordeligste is om een huurwoning zo direct mogelijk te proberen te verkrijgen is het echter wel zo dat je over het algemeen gewoon gebruik moet maken van een bepaald platform om een geschikte huurwoning in Heemstede te vinden. Daarom is het ook zeer nuttig en waardevol om te weten wat (in jouw persoonlijke situatie) het voordeligste platform is om te gebruiken wanneer je een woning in Heemstede wil gaan huren. Vandaar dat het vinden van zo’n platform dit iets is waar ik je graag door middel van dit artikel bij wil gaan helpen! Hieronder kan je hier dan ook veel meer over lezen.

Voor zover ik weet is de aller beste plek om een huurwoning in Heemstede te bemachtigen www.kamernet.nl. Op deze website kan je namelijk over het algemeen vrij gemakkelijk en sowieso eigenlijk altijd wel voordelig een huurwoning in Heemstede bemachtigen. Zo is het meestal namelijk geen al te ingewikkeld proces om inderdaad daadwerkelijk een woning in Heemstede via Kamernet te huren. Wanneer je door middel van Kamernet een woning gaat huren is het immers in principe mogelijk om direct in contact te komen met de mensen / partijen die via dit platform woningen verhuren. Via deze website kan je mensen die een woning in Heemstede voor de verhuur aanbieden namelijk direct benaderen. Hierdoor zou je in principe over het algemeen redelijk snel tot een overeenkomst moeten kunnen komen over het huren van een desbetreffende woning in Heemstede die via dit platform verhuurd wordt. Dit is in ieder geval zo wanneer je daadwerkelijk in een situatie verkeert waarin het mogelijk is om de desbetreffende woning in Heemstede die je graag via Kamernet zou willen huren ook echt (met name financieel gezien) te kunnen huren.

Het is trouwens ook zo dat alle huurwoningen die zich in Heemstede bevinden en worden aangeboden op www.kamernet.nl meestal tegen zeer schappelijke (maandelijkse) tarieven worden aangeboden. Over het algemeen vind je dus best goede deals om woningen in Heemstede te huren door middel van dit platform! Dit is uiteraard enorm prettig. Hierdoor kan je namelijk bijvoorbeeld (zeker op de lange termijn) mogelijk veel geld besparen. Je kan je vasten lasten hier namelijk eventueel enorm mee verlagen, of in ieder geval erg laag houden. Op deze manier kan je er dus voor zorgen dat je (relatief gezien) nog veel besteedbaar geld over kan houden door een woning te huren via Kamernet! Dit is ook zeker een reden waarom het mogelijk een goed idee is om een woning in Heemstede via www.kamernet.nl te huren wanneer je graag een woning in Heemstede zou willen huren. Het is immers altijd prettig om een zo groot / hoog mogelijk besteedbaar inkomen te hebben. Dit geeft je namelijk in principe financieel gezien als het ware ademruimte.

Kortom, wanneer je inderdaad wel graag een woning in Heemstede zou willen huren kan ik je persoonlijk zeker weten aanraden om eens een kijkje te gaan nemen op www.kamernet.nl! Het zou namelijk goed kunnen dat je via deze website een geschikte huurwoning weet te vinden in Heemstede. Vandaar dat het dus zeker de moeite waard zijn om na te gaan of dit niet mogelijk echt het geval is. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er namelijk vele voordelen die mogelijk komen kijken bij het huren van een woning in Heemstede door middel van www.kamernet.nl.

 

Verschillende bezienswaardigheden die in of rondom Heemstede te vinden zijn

Er zijn in en rondom Heemstede meerdere verschillende soorten bezienswaardigheden te vinden. Dit is iets waar ik je nu graag meer over zou willen gaan vertellen! Het is namelijk vrij leuke informatie om te weten wat voor bijzondere / indrukwekkende dingen er allemaal te zien zijn in (de buurt van) Heemstede wanneer deze plek je wel interesseert. Er zijn immers ook meer dan genoeg bijzondere en leuke dingen te zien en te doen in Heemstede. Vandaar dat het dus zeker de moeite waard kan zijn om (een aantal van) de bezienswaardigheden die bij Heemstede te vinden zijn daadwerkelijk te gaan bezoeken! Je moet dan echter uiteraard wel weten wat voor bezienswaardigheden er nou eigenlijk echt te vinden zijn in Heemstede. Dit is één van de redenen dat ik heb besloten om hieronder een overzicht te maken waarin meerdere bezienswaardigheden ga bespreken die in en rondom Heemstede te vinden zijn. Door dit overzicht door te lezen kan je dus meer te weten komen over wat voor verschillende bezienswaardigheden er nou eigenlijk daadwerkelijk te vinden zijn bij Heemstede. Wanneer dit iets is waar je inderdaad wel meer over zou willen weten wil ik je dan ook zeker aanraden om het onderstaande overzicht (even) door te nemen.

 

Gemaal de Cruquius

Een goed voordeel van een bezienswaardigheid dat te vinden is bij Heemstede is het gemaal de Cruquius. Hier wil ik je nu dan ook graag meer over gaan vertellen! Het gemaal de Cruquius is namelijk een erg bekende en indrukwekkende bezienswaardigheid die bij Heemstede hoort. Het Gemaal de Cruquius is overigens een bouwwerk die een belangrijke rol heeft gespeeld in het droogleggen van het Haarlemmermeer, wat vroeger een meer was dat in Noord-Holland te vinden was. Dit bouwwerk heeft daarom bijvoorbeeld in de geschiedenis van Noord-Holland en dus eigenlijk van geheel Nederland een belangrijke en memorabele rol vervuld. Zonder het Gemaal de Cruquius was het namelijk mogelijk niet eens gelukt om het Haarlemmermeer droog te leggen. Verder is het zo dat er in Noord-Holland en dus ook in Nederland veel meer beschikbare (woon)ruimte is gekomen door het droogleggen het Haarlemmer meer. Daarom is dit gemaal dus een belangrijk bouwwerk!

Het Gemaal de Cruquius is inmiddels overigens ook al een aardig oud bouwwerk. Dit gemaal dateert namelijk uit het jaar 1849. Dit is zeker een reden waarom het bijzonder is om het Gemaal de Cruquius in het echt te bezoeken. Hierdoor kan je namelijk dus zien hoe een bijzonder bouwwerk van bijna 2 eeuwen geleden er nou eigenlijk precies uitziet. Er is door de jaren heen namelijk uiteraard wel het een en ander veranderd aan de bouwstijlen en bouwtechnieken die in Nederland gehanteerd worden bij de bouw van nieuwe gebouwen. Dit speelt zeker mee in het feit dat het Gemaal de Cruquius in een (voor het heden) opvallende bouwstijl gemaakt is. Verder is het uiteraard ook zo dat het Gemaal de Cruquius überhaupt een bijzonder bouwwerk is en daarom een niet al te gebruikelijk uiterlijk heeft. Je vindt immers niet op elke hoek van elke straat een gemaal terug.

De reden dat er werd besloten om rond de helft van de 192 eeuw het Haarlemmermeer droog te gaan leggen heeft trouwens waarschijnlijk onder andere te maken met het feit dat België in het jaar 1830 onafhankelijk van Nederland was geworden. Hierdoor verloor Nederland namelijk grondgebied, dat in ieder geval deels kon worden terug gewonnen door het Haarlemmer meer droog te leggen. Dit is dan ook naar alle waarschijnlijkheid één van de redenen geweest om (onder andere) het Gemaal de Cruquius te bouwen en de Haarlemmermeer droog te maken en dus te laten verdwijnen.

Het droog maken van de Haarlemmer meer was overigens zeker in de periode waarin dit uitgevoerd is echt een enorm groot en complex project geweest. Dit speelt ook zeker een rol in het feit dat het Gemaal de Cruquius een bijzonder en historisch bouwwerk is. Het droogleggen van de Haarlemmermeer was namelijk destijds iets waarvan eigenlijk vrijwel elke Nederlander op de hoogte was. Dit was immers een grote en belangrijke gebeurtenis. Zeker aangezien het droogleggen van het Haarlemmermeer sowieso een erg groot project was dat ook veel geld kostte om uit te voeren. Destijds heeft dit namelijk 10.000.000 gulden gekost, wat toen echt enorm veel geld was!

De persoon die werd ingeschakeld voor de bouw van het Gemaal de Cruquius is overigens een meneer geweest met de naam Jan Anne Beijerinck. Jan Anne Beijerinck was namelijk een vaardige Nederlandse waterbouwkundige. Het droogleggen van het Haarlemmer meer door onder andere het Gemaal de Cruquius te bouwen wordt trouwens door vele mensen gezien als het grootste en meest memorabele moment en project uit de carrière van Jan Anne Beijerinck als waterbouwkundige. Jan Anne Beijerinck wordt dan ook tot op de dag van vandaag nog steeds gewaardeerd voor zijn rol bij de bouw van Gemaal de Cruquius en het droog maken van het Haarlemmer meer.

Ondanks dat Gemaal de Cruquius een bouwwerk is dat al sinds het jaar 1849 gebruikt wordt is het echter niet zo dat dit bouwwerk sinds dit moment de hele tijd onafgebroken een echt doel gehad heeft. Er zijn namelijk ook wel periodes geweest waarin Gemaal de Cruquius niet echt een (actieve) functie had. Op zich is dit echter natuurlijk niet heel erg vreemd, aangezien Gemaal de Cruquius voor een zeer specifieke doelstelling gebouwd was, en dit was zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen om het Haarlemmermeer te laten verdwijnen om zo op deze manier bruikbaar grondgebied te maken van het oppervlakte dat dit meer in beslag nam.

Dit gemaal is trouwens vernoemd naar een Nederlandse waterbouwkundige met de naam Nicolaus Samuelis Cruquius. Nicolaus Samuelis Cruquius was in leven tussen de jaren 1678 en 1754. Tijdens zijn leven heeft Nicolaus Samuelis Cruquius een dusdanig grote invloed weten te maken dat dit gemaal dat ik nu aan het bespreken ben ongeveer een eeuw na zijn dood is vernoemd naar Cruquius. Dit heeft zeker weten te maken met het feit dat Nicolaus Samuelis Cruquius in zijn leven vele belangrijke prestaties heeft weten te volbrengen die zelfs nog na zijn dood van grote waarde waren.

Gemaal de Cruquius is overigens een erkend rijksmonument. Op zich is dit natuurlijk niet heel erg vreemd. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het Gemaal de Cruquius namelijk een erg bijzonder bouwwerk dat inmiddels ook al vrij oud is, en veel heeft betekend voor Nederland (in het verleden). Vandaar dat dit bouwwerk het in ieder geval in mijn persoonlijke mening wel verdient om te worden erkend als een rijksmonument. Rijksmonumenten zijn namelijk plekken veel waarde hebben en dus eigen als het ware als extra speciaal worden gezien. Daarom worden gebouwen met de status van een rijksmonument ook veel beter beschermd dan vele andere gebouwen. Verder is het ook zo dat rijksmonumenten over het algemeen bouwwerken zijn die relatief veel worden gewaardeerd en veel aandacht krijgen van het grote publiek wanneer je dit vergelijkt met de waardering dat een doorsnee bouwwerk zonder de status van een rijksmonument krijgt.

Het Gemaal de Cruquius wordt trouwens officieel erkend als rijksmonument sinds 17 oktober van het jaar 1973. Dit is namelijk de datum waarop dit bouwwerk is opgenomen in het register van rijksmonumenten. Inmiddels is dit bouwwerk dus al een aardige poos een erkend rijksmonument. Hieruit blijkt goed dat Gemaal de Cruquius al lang wordt gewaardeerd in Nederland. Deze waardering strekt overigens ook tot buiten de landsgrenzen van Nederland!

 

Het Elswout landgoed

Het Elswout landgoed is een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die te vinden is bij Heemstede. Vandaar dat ik je nu dus ook graag meer wil gaan vertellen hierover. Wanneer je wel geïnteresseerd bent in het Elswout landgoed dat te vinden is bij Heemstede wil ik je daarom zeker aanraden om snel verder te lezen! Het is trouwens wel zo dat het Elswout landgoed officieel gezien in de Nederlandse plek genaamd Overveen[LINK] ligt in plaats van Heemstede. Dit zijn echt twee plekken die uitzonderlijk dicht bij elkaar liggen. Dit landgoed bevindt zich namelijk op iets van 10 kilometer afstand van Heemstede. Vandaar dat het Elswout landgoed dus wel zeker weten een bezienswaardigheid is die je ook (vrij gemakkelijk) kan bezoeken wanneer je in Heemstede bent.

Er zijn vele dingen die het Elswout landgoed een bijzondere en belangrijke plek maken. Zo is dit landgoed bijvoorbeeld ontzettend groot! Dit landgoed heeft immers een oppervlakte van maar liefst 85 hectare (1 hectare is trouwens 10.000 vierkante meter voor de mensen die dit nog niet wisten). Kortom dit landgoed is dus echt enorm groot. Dit maakt dit een indrukwekkende plek. Zo is er hierdoor bijvoorbeeld een enorm (natuur)park te vinden op dit landgoed. Aangezien er in Nederland nou niet echt bepaald veel natuur te vinden is kan je dit als vrij bijzonder zien. Zeker aangezien dit park eigenlijk in principe alleen maar is bedoeld voor de bewoners van het landhuis dat bij het Elswout landgoed te vinden is. Dit is namelijk een gebied dat bij dit landhuis hoort. Mede hierdoor is het landhuis dat op het Elswout landgoed te vinden is een erg speciale woning. Er zijn namelijk niet echt veel woningen te vinden in Nederland die omringd zijn door zoveel onbebouwde ruimte. Op de dag van vandaag is het Elswout landgoed en bijbehorende landgoed trouwens wel opengesteld voor publiek.

Iets anders dat het Elswout landgoed erg bijzonder maakt is het feit dat dit inmiddels al een vrij oud landgoed is. Inmiddels is Elswout namelijk al meerdere eeuwen oud. Dit bouwwerk werd namelijk al in de 17e eeuw gebouwd. Dit heeft veel te maken met het feit dat Elswout zo’n bijzonder landgoed is. Zoals je misschien al wel weet wordt de periode in de 17e eeuw door vele mensen gezien als de ‘Gouden Eeuw’ in Nederland. In deze periode bloeide het Nederland van toen namelijk enorm op door onder andere het feit dat het Nederland van destijds een erg belangrijke positie had binnen de wereldhandel. Hierdoor werd er door aardig veel mensen veel geld verdiend in Nederland. Dit heeft vervolgens tot gevolg gehad dat bijvoorbeeld het Elswout landgoed ontstaan is. Dit landgoed is immers naar alle waarschijnlijkheid oorspronkelijk ontstaan door een zeer welvarende meneer genaamd Carl Jansz du Moulin die oorspronkelijk uit Vlaardingen afkomstig was en heel erg rijk was geworden als handelaar door handel te drijven met voornamelijk mensen die uit Rusland kwamen.

Uiteindelijk ontstond hierdoor naar alle waarschijnlijkheid in het jaar 1633 het Elswout landgoed met een bijbehorend landhuis in opdracht van Du Moulin. Destijds verkeerde dit landgoed echter wel in een zeer andere staat dan op de dag van vandaag het geval is. Op zich is dit natuurlijk niet zo gek, aangezien er inmiddels honderden jaren verstreken zijn nadat dit landgoed oorspronkelijk ontstaan is in 1633. Doordat het Elswout landgoed oorspronkelijk al uit het jaar 1633 stamt is dit trouwens een van de aller oudste landgoederen van geheel Nederland (dat door de jaren heen bewaard is gebleven).

Het is echter dus zoals je net ook al hebt kunnen lezen wel zo dat dit landgoed en bijbehorende landhuis door de jaren heen op verschillende manieren veranderd is. Dit komt onder andere omdat het landgoed Elswout door de jaren heen eigendom is geweest van vele verschillende personen / partijen. Zoals je hier boven al hebt kunnen lezen was de eerste persoon die eigendom was van landgoed Elswout een meneer met Du Moulin als achternaam. Deze meneer Du Moulin is uiteindelijk ongeveer iets van 20 jaar de eigenaar geweest van dit bouwwerk. In het jaar 1654 moest hij dit landgoed namelijk verkopen nadat hij in financiële problemen was gekomen (dit was trouwens waarschijnlijk onder andere gebeurd door de Eerste Engels Nederlandse Oorlog die in deze periode plaatsvond en het leven voor vele handelaren erg moeilijk maakte). Hierdoor werd dit landgoed in het jaar 1654 eigendom van een meneer met de naam Gabriël Marselis die destijds een bekende, machtige grondbezitter en koopman was.

Toen Gabriël Marselis eigenaar werd an het Elswout landgoed werd dit overigens op een aantal verschillende aspecten veranderd zodat dit landgoed beter in de smaak zou vallen bij Gabriël Marselis. Vandaar dat er dus meerdere dingen werden veranderd op dit landgoed toen dit in het bezit kwam van Gabriël Marselis. Vervolgens bleef dit landgoed trouwens na de dood van Gabriël Marselis die in het jaar 1673 plaatsvond in zijn familie aangezien zijn oudste zoon dit landhuis toen in bezit kreeg. Vervolgens is dit landgoed in de jaren die volgenden nog meerdere malen in het bezit gekomen van andere welgestelde personen. Deze nieuwe eigenaren veranderde eigenlijk allemaal wel iets aan landgoed Elswout nadat ze dit in hun bezit kregen. Op deze manier kan je dit landgoed namelijk bijvoorbeeld persoonlijker maken.

Het huidige landhuis dat tegenwoordig nog te vinden is op het Elswout landgoed is overigens niet meer het gebouw dat hier oorspronkelijk al gebouwd werd in het jaar 1633 door Du Moulin. Het huidige landhuis dat bij dit landgoed te vinden is dateert namelijk uit het jaar 1879. Dit is dus nog steeds een vrij oud en historisch gebouw. Het overgrote gedeelte van dit gebouw dat op de dag van vandaag nog overeind staat is trouwens gebouwd onder leiding van een Nederlandse architect genaamd Constantijn Muysken.

Op de dag van vandaag is het landgoed Elswout trouwens helemaal niet meer in particulier bezit. Tegenwoordig is dit landgoed namelijk in het bezit van de Staatsbosbeheerder, wat de organisatie van de Nederlandse overheid is die zich bezighoudt met het verzorgen en beheren van natuurgebieden in Nederland. Aangezien er zoals je al eerder hebt kunnen lezen erg veel natuur is te vinden op het Elswout landgoed is het dan misschien maar goed ook dat dit landgoed tegenwoordig in het bezit van Staatsbosbeheer is. Je kan er daardoor namelijk vanuit gaan dat dit landgoed in goede handen is!

Door de jaren heen is er overigens veel in en bij het Elswout landgoed gebeurd. Vandaar dat dit landgoed ook in verschillende opzichten historisch gezien een belangrijke rol heeft gespeeld. Verder is het trouwens ook zo dat het landhuis dat op het Elswout landgoed te vinden is door de jaren heen voor verschillende doeleinden gebruikt is. Zo is dit landhuis bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers voor militaire doeleinden. Op deze manier is dit bouwwerk dus ook een tijdje gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog is dit gebouw overigens voor meerdere verschillende scholen gebruikt. Dit landhuis heeft zelfs ook als schoolgebouw gediend. Uiteindelijk werd dit landgoed met landhuis trouwens in het jaar 1970 eigendom van de Nederlandse Staat, die dit vervolgens zoals je ook al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen in het beheer heeft gesteld van Staatsbosbeheer.

Tegenwoordig is het trouwens mogelijk om een trouwerij of een andere feestelijke gebeurtenis te organiseren op het landgoed Elswout. Hiervoor kan het landhuis dat op dit landgoed te vinden is namelijk worden afgehuurd. Dit is dus ook een manier waarop dit landgoed en landhuis op de dag van vandaag voor gebruikt worden. Het Huis Elswout zoals het landhuis dat op landgoed Elswout te vinden ook wel genoemd wordt is trouwens op de dag van vandaag ook niet meer in het beheer van Staatsbosbeheer. In het jaar 2001 werd er namelijk voor gekozen om een externe organisatie dit gebouw over te laten nemen om vervolgens te voldoen aan de eisen die gesteld waren om dit bouwwerk te op te knappen en te onderhouden. Huis Elswout was destijds namelijk aardig verwaarloosd geraakt. Op deze manier werd dit bouwwerk echter opgeknapt en kreeg dit gebouw ook weer nieuwe functies.

Er zit overigens tegenwoordig ook een restaurant in Huis Elswout dat zo nu en dan geopend is. Hier kan dus gegeten worden. Verder is dit bouwwerk op de dag van vandaag als het goed is ook gewoon te bezoeken wanneer dit je leuk en interessant lijkt. Wanneer dit gebouw geopend is kan je hier dus gewoon binnen een kijkje nemen. Zo is dit gebouw bijvoorbeeld vaak op zondag gewoon geopend voor bezoekers. Het is dan ook mogelijk om hier een hapje te eten en te drinken.

Verder heeft het landgoed Elswout in het verleden overigens (nationaal gezien) veel bekendheid weten te verkrijgen doordat dit landgoed en het landhuis dat hierop te vinden is werd gebruikt als locatie voor Nederlandse televisieserie genaamd “Loenatik” die tussen de jaren 1995 en 2001 gemaakt werd. Hierin stond het landhuis dat te vinden is op het Elswout landgoed trouwens bekend als een psychiatrisch ziekenhuis met de naam “Zonnedael”. Er zijn dus vele mensen die dit landhuis onder de naam Zonnedael kennen uit de serie Loenatik. Voor fans van deze serie kan het dan ook mogelijk extra bijzonder en leuk zijn om het landgoed Elswout en bijbehorende landhuis eens in het echt te kunnen zien.

Het Elswout landgoed heeft trouwens (officieel) de status van een monument. Dit bouwwerk is namelijk een erkend rijksmonument. Hieruit blijkt dus wel dat dit landgoed een bijzondere plek is. Alleen bijzondere bouwwerken verkrijgen namelijk de status van een rijksmonument. Hier moet een bouwwerk ook vaak een enigszins belangrijke historische waarden hebben. Zoals je hier boven echter al hebt kunnen lezen is dit zeker weten het geval wanneer het gaat om het Elswout landgoed. Dit landgoed heeft immers in meerdere verschillende opzichten een belangrijke rol gehad in de geschiedenis van het gebied waarin dit landgoed ligt, en heeft op deze manier ook sowieso historische waarde wanneer het gaat over de gehele geschiedenis van de plek die we tegenwoordig als Nederland kennen.

 

Buitenplaats Leyduin

Wanneer het over bezienswaardigheden die bij Heemstede te vinden zijn gaat kan de buitenplaats Leyduin uiteraard niet ontbreken. Vandaar dat ik deze bezienswaardigheid nu ook wil gaan bespreken. Wanneer je wel meer over deze buitenplaats te weten wil komen wil ik je daarom zeker aanraden om snel verder te lezen! Hieronder kan je hier immers veel meer informatie over vinden.

De buitenplaats Leyduin is een plek waar menig mens zeer goed weet te ontspannen. Wanneer je naar deze buitenplaats toegaat ben je immers omgeven met natuur, en dit is iets dat vele mensen als erg kalmerend ervaren. Deze buitenplaats wordt overigens sowieso echt al zeer lang gebruikt door mensen om te kunnen ontspannen en tot rust te komen. Op de dag van vandaag is deze plek echter wel stukken toegankelijker dan dat vroeger het geval was. De buitenplaats met de naam Leyduin werd in het verleden namelijk gebruikt door welvarende mensen die bijvoorbeeld uit Amsterdam kwamen om zich wat meer in de natuur te kunnen begeven door middel van deze buitenplaats. Zo werd dit gebied in het verleden door deze mensen bijvoorbeeld vaak als zomervertrek gebruikt. Op de dag vandaag is de buitenplaats Leyduin echter gewoon publiekelijk toegankelijk. Iedereen kan deze plek dus in principe gewoon bezoeken.

Veel mensen vinden het trouwens heel erg prettig om een wandeling te maken bij de buitenplaats Leyduin. Dit is op zich echter niet heel erg gek, aangezien dit zeer goed kan op deze plek! Je heb hier namelijk vrijwel de perfecte omgeving voor wanneer je Leyduin bezoekt. Verder zijn er sowieso ook goede wandelroutes te vinden bij de buitenplaats Leyduin. In dit opzicht is dit gebied dus ook zeer verwelkomend voor wandelaars. Verder is het ook zo dat je goed fietstochten kan maken bij de buitenplaats Leyduin. In dit gebied kan je immers zeer mooie fietstochten maken. Vandaar dat er inderdaad daadwerkelijk vele mensen zijn die dit ook echt gaan doen. Wanneer je van plan bent om de buitenplaats Leyduin te bezoeken kan het daarom zeker geen slecht idee zijn om hier je fiets mee naar toe te nemen.

Wanneer je de buitenplaats Leyduin bezoekt word je overigens op een aantal manieren herinnerd aan het feit dat je jezelf in de natuur bevindt. Buiten het feit om dat hier vele verschillende soorten begroeiing terug te vinden is zijn er namelijk ook meerdere dieren die voorkomen op deze plek. Het zou dan ook goed kunnen dat je een of meerdere dieren te zien krijgt wanneer je de buitenplaats Leyduin bezoekt! Zo komen er bijvoorbeeld vele soorten vogels voor in dit gebied. Er zijn echter ook meerdere zoogdieren die bij de buitenplaats Leyduin leven. Hier worden namelijk bijvoorbeeld regelmatig reeën en eekhoorns gesignaleerd. Dieren zoals konijnen en egels zijn dieren die eventueel gezien kunnen worden bij de buitenplaats Leyduin. Verder zijn er ook nog andere dieren die hier mogelijk voor kunnen komen. Daarom kan het dus zeker geen slecht idee zijn om de buitenplaats Leyduin te gaan bezoeken wanneer je dieren leuk vindt en ervan kan genieten om dieren in het wild te zien.

Door de buitenplaats die bekendstaat als de Leyduin stroomt overigens een beek. Deze beek wordt de Leybeek genoemd. Het zou dus goed kunnen dat je deze beek tegenkomt wanneer je dit gebied gaat bezoeken. Bij en in deze beek komen trouwens ook weer meerdere verschillende soorten dieren voor. Dit is dus één van de opzichten waarin deze beek wat toevoegt aan de buitenplaats Leyduin.

In de buitenplaats Leyduin is overigens niet alleen maar natuur te vinden. Zo vind je hier bijvoorbeeld ook op meerdere plekken bepaalde bebouwing. Zo is er hier bijvoorbeeld het bijzondere Huis Leyduin te vinden, wat een erg groot en indrukwekkend bouwwerk is. Op de dag van vandaag is het overigens mogelijk om ruimtes binnen dit grote gebouw te huren om hier bijvoorbeeld een vergadering te kunnen houden. Hier kunnen echter ook andere dingen georganiseerd worden. Zo is het onder andere ook mogelijk om hier een trouwerij te organiseren.

Er is trouwens ook een restaurant te vinden bij de buitenplaats Leyduin. Het is dus ook mogelijk om hier een hapje te eten en / of  watte drinken. Wanneer je deze buitenplaats gaat bezoeken kan het daadwerkelijk een leuk idee zijn om dit ook echt te doen. Dit restaurant bevindt zich immers op een vrij uitzonderlijke plek. Dit restaurant heet overigens Gasterij Leyduin. Hier moet je dus opzoek gaan wanneer je daadwerkelijk wel een hapje wil eten of drinken wanneer je de buitenplaats Leyduin bezoekt.

 

De Hartekamp

Ik kan je persoonlijk ook aanraden om de Hartekamp te gaan bekijken wanneer je bezienswaardigheden die in en rondom de plek Heemstede te vinden zijn wil gaan bezoeken. De Hartekamp is immers echt een heel erg goed voorbeeld van een bezienswaardigheid die bij de omgeving van Heestede hoort! Dit is namelijk een bijzondere plek die bij Heemstede te vinden is. De Hartekamp is overigens oorspronkelijk gezien een landgoed. In het verleden is dit dan ook een woonplaats geweest voor (welvarende) mensen. Door de jaren heen hebben hier dus vele invloedrijke en welvarende mensen gewoond. Op de dag van vandaag wordt de Hartekamp hier echter niet meer specifiek voor gebruikt. Sinds het jaar 1952 zit er namelijk in het huis dat bij dit landgoed te vinden is een instelling gevestigd die zich bezighoudt met het verzorgen van mensen die kampen met een verstandelijke beperking. Mensen met (geestelijke) beperkingen worden hier vandaag de dag dus opgevangen en geholpen zodat ze hun leven toch zo goed en fijn mogelijk kunnen volbrengen. Dit landgoed en landhuis hebben op de dag van vandaag dus een zeer nobele rol. Inmiddels is dit trouwens al ruim 65 jaar lang het geval! Dit maakt de Hartekamp dan ook zeker nog eens extra speciaal.

Ondanks dat het landhuis dat bij de Hartekamp te vinden is tegenwoordig dient als verzorgingstehuis zoals je net hierboven hebt kunnen lezen is het trouwens wel zo dat de tuin die bij dit landgoed te vinden is gewoon openbaar te bezoeken is. Het is dus niet zo dat landgoed Hartekamp op de dag van vandaag volledig is afgesloten voor bezoekers.

Het gebouw dat op landgoed Hartekamp te vinden is bestaat overigens al vrij lang. Dit bouwwerk dateert immers al uit het einde van de 17e eeuw. In het jaar 1692 is dit gebouw namelijk naar alle waarschijnlijkheid gebouwd. Inmiddels is dit bouwwerk dus al vrij oud. Dit geldt verder overigens sowieso voor het gehele landgoed de Hartekamp. Vandaar dat het dus ook niet zo vreemd is dat dit landgoed door de jaren heen al meerdere verschillende eigenaren en bewoners gehad heeft. Omdat dit een prestigieus landgoed is heeft de Hartekamp overigens zoals je ook al eerder hebt kunnen lezen veel welgestelde eigenaren gehad. Dit is dan ook de reden dat dit landgoed in zijn bestaan meerdere malen bezocht is door (Nederlandse) adel. Dit zijn dingen die vervolgens weer mee spelen in het feit dat dit landgoed en bijbehorend landhuis een belangrijke rol vervuld hebben in de Nederlandse geschiedenis.  De Hartekamp is namelijk dus al zeer lang een locatie waar vele belangrijke mensen kwamen. Hierdoor is dit de locatie geweest waar meerdere belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden hebben.

Het landgoed Hartekamp en bijbehorende landhuis zijn trouwens meerdere malen gebruikt in de filmwereld. Zo is dit landgoed bijvoorbeeld als een locatie die is gebruikt in de enorm bekende Nederlandse televisieshow genaamd “Goede Tijden Slechte Tijden”. In deze soapserie is dit landgoed en landhuis namelijk gebruikt als decor in de scenes waarin hotel de Rozenboom in voorkomt. Wat wordt vertoond als hotel Rozenboom in deze serie is dus echter eigenlijk in de werkelijkheid het landhuis dat bij de Hartekamp hoort. Mensen die fan zijn van Goede Tijden Slechte Tijden zullen dit landgoed dus misschien al wel hier van kennen.

Verder is dit landgoed ook nog eens in een andere televisieserie gebruikt als decor voor bepaalde scenes. Het landhuis dat bij dit landgoed te vinden is wordt namelijk ook in de serie met de naam “Bernard schavuit van Oranje” in bepaalde scenes gebruikt als locatie. Hier is dit gebouw en dit landgoed dus ook bekend van geworden. Het zou dus kunnen dat je deze plek hiervan kent. Vandaar dat dit landgoed vele mensen in Nederland ook wel tenminste enigszins bekend voor komt wanneer ze deze plek zien. Deze plek is namelijk door de jaren heen dus meerdere malen gebruikt als locatie in (Nederlandse) televisieseries.

Wanneer je de Hartekamp inderdaad daadwerkelijk van televisie kent kan het trouwens extra leuk zijn om dit landgoed eens te bezoeken. Hierdoor kan het namelijk extra leuk zijn om deze plek eens in het echt te kunnen zien. Op deze manier kan je immers bijvoorbeeld te zien krijgen hoe deze plek er nou daadwerkelijk in het echt uit ziet. Dit is iets dat vele mensen interessant vinden en waarderen nadat ze deze plek al (vaak) op de televisie gezien hebben. Hierdoor kan je dit bouwwerk dan namelijk dus bijvoorbeeld eens op een andere manier en vanuit een andere optiek waarnemen / bewonderen.

Het landgoed de Hartenkamp is trouwens een officieel erkend rijksmonument van Nederland. Hieruit kan je dus wel op maken dat dit een plek is die zowel cultureel én historisch van waarde is voor dit land. Anders zou dit landgoed namelijk nooit tot rijksmonument zijn uitgeroepen. Het feit dat dit landgoed een officieel rijksmonument is toont dan ook wel erg goed aan dat het inderdaad daadwerkelijk mogelijk wel de moeite waard kan zijn om dit landgoed te gaan bezoeken mits dit mogelijk is.

 

 

Linnaeushof

De Linnaeushof is ook een erg bijzondere bezienswaardigheid die te vinden is bij Heemstede. Sterker nog, de Linnaeuhof is zelfs echt in eigenlijk vrijwel geheel Nederland bekend. De Linnaeushof is namelijk een plek waar echt zeer veel Nederlanders wel eens van gehoord hebben in hun leven. Het is zelfs zo dat de naamsbekendheid van de Linnaeushof zo groot is dat deze zelfs tot buiten de Nederlandse landsgrenzen reikt. De Linnaeushof is dan ook in Nederland en (directe) omstreken een bekend fenomeen waar vele mensen van op de hoogte zijn. Dit is dus een van de bekendste bezienswaardigheden die bij Heemstede is terug te vinden. Toch wil ik de Linnaeushof nog graag in dit artikel wat uitgebreider bespreken. Er zullen immers waarschijnlijk ook mensen zijn die dit artikel lezen en zelfs nog helemaal nooit van Linnaueshof gehoord hebt.

De Linnaeushof is een bekend pretpark dat bij Heemstede te vinden is. Althans, deze plek is eigenlijk beter te beschrijven als een zeer grote speeltuin. De Linnaeushof is dan ook een bezienswaardigheid die voornamelijk voor kinderen bedoeld is. Dit maakt deze plek echter niet minder bijzonder. Er zijn namelijk echt talloze kinderen die er ontzettend van kunnen genieten om de Linnaeushof te bezoeken, aangezien ze zich hier uitstekend kunnen vermaken! In dit park zijn immers tal van speeltoestellen en andere attracties te vinden. Wanneer er kinderen zijn met een jonge leeftijd in jouw gezin kan het mogelijk zeker de moeite waard zijn om ze mee te nemen naar de Linnaeushof. De kans is namelijk erg groot dat ze zichzelf daar in ieder geval een paar uur weten te vermaken en mogelijks zelfs de tijd van hun leven hebben.

Tegenwoordig bestaat de Linnaeushof trouwens al aardig lang. Deze plek bestaat namelijk al sinds het jaar 1963. Hierdoor is dit een plek waar al meerdere generaties lang kinderen uit Nederland komen om te spelen en dus als het ware opgegroeid zijn met de Linnaeushof. Dit maakt dit park misschien nog wel extra bijzonder. Hierdoor is de Linnaeushof. Inmiddels is deze plek hierdoor namelijk als het ware tot op zekere hoogte onderdeel geworden van de Nederlandse cultuur. Zeker aangezien dit pretpark (tegenwoordig) jaarlijks honderden duizenden bezoekers krijgt. Dit park wordt namelijk dus echt daadwerkelijk door vele Nederlanders bezocht. Hierdoor kan dit park zich meten met de grotere entertainmentparken die in Nederland te vinden zijn. Het Linnaeushof is dus zeker weten een populaire plek / bezienswaardigheid hier in Nederland! Dit speelpark wordt trouwens ook wel door mensen uit het buitenland bezocht. Op zich is dit niet zo gek, aangezien het Linnaeushof bekendstaat als de grootste speeltuin van Europa.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het Linnaeushof in het jaar 1963 opgericht. Dit is destijds gebeurd op initiatief van een meneer met de naam Pieter Grijpstra. Het oprichten van het Linnaeushof is echter zeker niet het enige waarmee Pieter Grijpstra zich in zijn leven mee heeft bezig gehouden. Pieter Grijpstra had eerst namelijk bijvoorbeeld een carrière als politie agent. Verder was Pieter Grijpstra sowieso iemand die maatschappelijk erg betrokken was. Zo zette Pieter Grijpstra zich in meerdere opzichten in voor het verbeteren van de samenleving. Buiten al deze activiteiten had Pieter Grijpstra echter dus ook nog tijd om intensief betrokken te zijn bij het oprichten van het Linnaeushof.

Toen het Linnaeushof ontstond was dit oorspronkelijk trouwens nog geen speeltuin. Dit was namelijk eerst een grote showtuin waar bloembollen tentoon werden gesteld. Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen heeft Heemstede sowieso een grote connectie met bloembollen. Hier is namelijk een tijdje een vrij grote bloembollenindustrie geweest. Dit Linnaueshof waarbij er werd gefocust op bloembollen werd trouwens al opgericht in het jaar 1956. Vervolgens zou het Linnaeushof een aantal jaar lang alleen maar een bloementuin blijven, totdat hier in het jaar 1963 ook (destijds nog een vrij kleine) speeltuin aangelegd werd. Hierdoor ontstond als het ware het huidige Linnaeushof.

Toen in het jaar 1963 deze nieuwe speeltuin geopend werd bij de Linnaeushof was dit overigens een grote gebeurtenis. Uiteindelijk is dit wel gepast gebleken aangezien de opening van deze speeltuin een belangrijk moment in de geschiedenis van het Linnaeushof en zijn omgeving geweest is! Toen deze speeltuin geopend werd op 15 maart van het jaar 1963 werd dit trouwens gedaan door Godfried Bomans, wat destijds een bekende media persoonlijkheid was in Nederland. Zo was Godfried Bomans bijvoorbeeld onder andere een schrijver. In zijn leven heeft Godfried Bomans namelijk echt tientallen boeken geschreven. Het is overigens wel zo dat hij hier niet al te veel krediet voor heeft gekregen. Bomans vergaarde dan ook voornamelijk bekendheid door zijn columns in de Volkskrant en optredens bij radio en tv programma’s. Godfried Bomans was tijdens zijn leven echter wel (tot op zekere hoogte) een bekende Nederlander. Sterker nog, Bomans behoorde tot de aller eerste echte BN’ers. Dit heeft zeker mee gespeeld in het feit dat de Linnaeushof door de jaren heen zo populair geworden is! Hierdoor was er namelijk aardig veel aandacht voor de opening van de (nieuwe) Linnaeushof in 1963.

Omdat er pas in het jaar 1963 een speeltuin kwam bij het Linnaeushof wordt dit overigens over het algemeen dus als openingsjaar van het Linnaeushof gezien, terwijl deze opening dus eigenlijk al in het jaar 1956 plaatsvond zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Het is echter wel zo dat het Linnaeushof als het ware met zijn huidige businessmodel geopend werd in het jaar 1963, en daarom wordt dit jaar meestal aangenomen als startjaar van het Linaeushof.

Aan het einde van de jaren 60 van de vorige eeuw begon het speeltuingedeelte van het Linnaeushof trouwens steeds populairder te worden dan de tuinen. Vandaar dat de focus van deze onderneming steeds meer begon te verplaatsen naar speelgelegenheid in plaats van showtuinen. Hierdoor begon het Linnaeushof verder steeds meer uit te groeien tot een echt begrip. Zo had het Linnaeushof al vrij snel nadat dit een speeltuin was geworden honderdduizenden bezoekers per jaar. Dit is op de dag van vandaag overigens ook nog steeds het geval. Dit park is namelijk nog steeds erg succesvol tegenwoordig. Op de dag van vandaag bestaat het Linnaeushof overigens ook uit maar liefst meer dan 350 verschillende speeltoestellen. Dit park is door de jaren heen dus erg uitgebreid, en heeft vele ontwikkelingen door gemaakt.

Het Linnaeushof is trouwens erg lang een familiebedrijf geweest. Tot twee generaties na Pieter Grijpstra was dit park namelijk nog in het bezit van de familie Grijpstra. Dit betekent dat de kleinzoon van Pieter Grijpstra ook nog een tijdje de eigenaar van het Linnaeushof geweest is. In het jaar 2012 werd dit park echter verkocht aan een oorspronkelijk Spaans bedrijf met de naam Aspro Ocio S.A dat zich bezig houdt met het uitbaten van attractieparken. Het Linnaueshof heeft inmiddels dus ook een Spaans tintje.

 

Huis te Manpad

Huis te Manpad is een ander voorbeeld van een bezienswaardigheid die te vinden is in Heemstede. Vandaar dat ik je hier nu ook graag meer over wil gaan vertellen door middel van dit artikel. Dit kan immers nuttige informatie zijn wanneer je wel geïnteresseerd bent in de bezienswaardigheden die bij Heemstede terug kunnen worden gevonden.

Net zoals vele andere bijzondere en historische plekken die in / bij Heemstede te vinden zijn is Huis te Manpad een buitenplaats. Dit is overigens zelfs mogelijk een van de aller oudste buitenplaatsen van Heemstede (die op de dag van vandaag nog bestaat). Voor zo ver bekend is op het moment van het schrijven van dit artikel werd er namelijk al voor de eerste keer verwezen naar deze buitenplaats in het jaar 1558. Het huidige landhuis dat hier op de dag van vandaag nog steeds staat is trouwens wat jonger. Deze komt namelijk naar alle waarschijnlijkheid uit het jaar 1630. Destijds werd dit huis hier overigens gebouwd in opdracht van een meneer met de naam Pieter Cornelisz Heuts. Dit huis en dit landgoed bleef vervolgens een tijdje in het bezit van Pieter Cornelisz Heuts.

Nadat Huis te Manpad een tijdje in het bezit was van Pieter Cornelisz Heuts wisselde deze buitenplaats een aantal keer van eigenaar, en werd deze buitenplaats ook meerdere malen uitgebreid doordat nieuwe eigenaren van deze plek ook omliggende stukken land aanschafte en deze bij dit landgoed voegde. Hierdoor werd Huis te Manpad dus steeds groter en indrukwekkender! Verder werden er ook nog meerdere malen dingen aangepast aan het huis dat op dit landgoed te vinden was, en werd dit ook nog uitgebreid. Dit werd allemaal uitgevoerd in opdracht van de vele verschillende bewoners die gewoond hebben in het huis dat bij deze buitenplaats te vinden is.

Op de dag van vandaag wordt het huidige Huis te Manpad overigens nog steeds door een particulier bewoond. Dit gebied wordt tegenwoordig dus nog steeds gebruikt voor het zelfde doel als waarvoor dit landgoed ooit in het leven is geroepen door Pieter Cornelisz Heuts. Dit is namelijk nog steeds door al deze jaren heen een woonplaats gebleven. Omdat Huis te Manpad niet echt een plek is waar gewoon normale doorsnee burgers kunnen wonen (in verband met hoge kosten) heeft deze buitenplaats door de jaren heen overigens vele bewoners gehad die hoge functies in de maatschappij bekleden tijdens hun leven. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere politici en (bekende) schrijvers geweest die hier gewoond hebben. Aan de onderkant van dit artikel is trouwens een afbeelding terug te vinden waarop Huis te Manpad te bewonderen is. Wanneer je wel te weten zou willen komen hoe dit desbetreffende bouwwerk eruit ziet is het dus verstandig om door te lezen!

 

Meer en Bosch

Verder wil ik je in dit artikel ook graag meer gaan vertellen over Meer en Bosch. Dit is namelijk een ander goed voorbeeld van een bijzondere plek die bij Heemstede te vinden is. Meer en Bosch in immers een monumentaal landhuis dat te vinden is bij Heemstede. Meer en Bosch is namelijk een bouwwerk dat de status van een rijksmonument gekregen heeft. Dit bouwwerk heeft dan ook veel historische waarde. Meer en Bosch is immers een landhuis dat afkomstig is uit de 18e eeuw. Hierdoor is dit bouwwerk op de dag van vandaag dus al aardig oud, wat één van de dingen is die dit gebouw bijzonder maakt.

Er zijn verder ook nog andere dingen die Meer en Bosch een bijzondere plek maakt. Zo wordt dit gebouw bijvoorbeeld al erg lang voor een bijzonder en indrukwekkend doeleinden gebruikt. Meer en Bosch is namelijk al sinds het jaar 1882 een plek waar epilepsiepatiënten worden opgevangen en verzorgd. Hierdoor biedt dit bouwwerk dus als het goed is een beter leven aan mensen die het moeilijk hebben. Vandaar dat dit gebouw dus een mooie en waardige functie heeft. Door de jaren heen zijn hier namelijk mogelijk al wel honderden mensen opgevangen die anders moeilijk een geschikte plek om te wonen zouden hebben kunnen vinden. De instelling die ervoor zorgt dat er in de Meer en Bosch mensen die aan epilepsie lijden worden opgevangen heet tegenwoordig trouwens Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (dit wordt ook wel vaak afgekort tot SEIN).

 

Oude Kerk

Het kan mogelijk ook de moeite waard zijn om de Oude Kerk te gaan bekijken wanneer je bezienswaardigheden die in Heemstede te vinden zijn wil gaan bezoeken. Dit is immers een bijzonder en indrukwekkend bouwwerk dat te vinden is bij Heemstede. Vandaar dat ik je nu graag meer over dit bouwwerk wil gaan vertellen, zodat je onder andere hopelijk bijvoorbeeld een beter beeld kan vormen bij de Oude Kerk die in Heemstede te vinden is.

Een van de redenen dat de Oude Kerk bijzonder is komt trouwens door het feit dat dit een bouwwerk is dat al vrij oud is. De Oude Kerk heeft dan ook een erg toepasselijke naam! Deze kerk is immers inmiddels al eeuwen geleden tot stand gekomen. Zo stamt deze kerk namelijk al uit de 17e eeuw. Deze kerk is hier immers gebouwd tussen de jaren 1623 en 1625. Op deze plek was hiervoor overigens ook al eerder een kapel te vinden. Deze werd hier oorspronkelijk naar alle waarschijnlijkheid al gebouwd rond de helft van de 14e eeuw. Deze kapel is echter vervolgens naar alle waarschijnlijkheid verwoest in tijdens het Beleg van Haarlem dat in de jaren 1572 en 1573 gaande was (dit beleg duurde maar liefst ruim 7 maanden) en onderdeel was van de beruchte Tachtigjarige Oorlog waarin Nederland verwikkeld was samen met Spanje in deze periode.

De huidige kerk die op de dag van vandaag nog overeind staat is echter grotendeels afkomstig uit de bouwperiode van 1623 en 1625. Er zijn echter ook onderdelen van de huidige Oude Kerk in Heemstede die uit een ander bouwjaar stammen. Zo komt bijvoorbeeld onder andere de klok die onderdeel is van deze kerk uit een later jaartal. Er zijn ook nog andere onderdelen van de Oude Kerk die door de jaren heen veranderd zijn. Zo heeft deze kerk bijvoorbeeld onder andere door de jaren heen een aantal nieuwe toevoegingen / uitbreidingen gekregen na het jaar 1625. De huidige Grote Kerk in Heemstede komt dus niet meer volledig uit de jaren 1623 en 1625. Deze Oude Kerk is echter gewoon nog steeds hoe dan ook een erg oud bouwwerk dat ook vele historische waarde heeft!

De Oude Kerk in Heemstede is overigens een rijksmonument. Dit is al het geval sinds het jaar 1973. Inmiddels is de Oude Kerk die in Heemstede te vinden is dus al vrij lang een rijksmonument. Hieruit blijkt wel dat dit een bouwwerk is waarvan al een aardige poos wordt erkend dat dit een bijzonder en waardevol gebouw is. De Oude Kerk die in Heemstede te vinden is krijgt dus de erkenning die dit bouwwerk (in ieder geval wat mij betreft) verdient.

Op de dag van vandaag is de Oude trouwens gewoon nog steeds in gebruik. Zo worden er hier bijvoorbeeld nog steeds gewoon kerkdiensten gehouden. Deze kerk is tegenwoordig ook een plek waar culturele activiteiten georganiseerd worden. De Oude Kerk in Heemstede is overigens ook de rustplaats / gedenkplaats voor meerdere personen. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere mensen begraven bij deze kerk. Vandaar dat er tevens een grafmonument te vinden binnen in de Oude Kerk die in Heemstede staat. Het interieur van deze kerk biedt overigens sowieso meerdere bijzonderheden. Daarom kan het mogelijk leuk zijn om deze kerk ook van binnen te bekijken wanneer dit mogelijk is als je de Oude Kerk in Heemstede echt daadwerkelijk gaat bezoeken. Dit is immers iets dat dus wel de moeite waard kan zijn. Hier is namelijk bijvoorbeeld onder andere een indrukwekkende orgel te vinden.

 

Heemsteedse watertoren

Ik wil de watertoren die in Heemstede te vinden is ook graag bespreken wanneer het gaat om bezienswaardigheden die te vinden zijn in de plek die we kennen als Heemstede. Deze watertoren waar ik het nu over heb is namelijk zeker een bijzonder bouwwerk. Vandaar dat ik het dus ook gepast vind om deze watertoren nu even wat uitgebreider te gaan bespreken. Hieronder ga ik dit daarom dus daadwerkelijk doen. Wanneer je wel meer over deze watertoren wil weten wil ik je dan ook zeker weten aanraden om (snel) verder te lezen!

Deze watertoren in kwestie is overigens onder andere een erg bijzonder, indrukwekkend en opvallend bouwwerk door het feit dat deze watertoren vrij hoog is. De Heemsteedse watertoren heeft immers een hoogte van 41,35 meter. Dit bouwwerk is dus ruim 41 meter hoog, waardoor deze watertoren veruit steekt boven de meeste woningen en andere gebouwen die in Heemstede en omstreken te vinden zijn. Vandaar dat je deze watertoren dus ook al vaak van in flinke afstand kan zien. Dit speelt zeker mee bij het feit dat er vele mensen zijn die deze watertoren wel kennen wanneer ze bekend zijn in het gebied waarin Heemstede zich bevindt.

De architect die verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp van deze watertoren is trouwens een architect met de naam A. Holmberg de Beckfelt. Dit is een architect die ook meerdere andere watertorens in Nederland ontworpen heeft. Vandaar dat het dus duidelijk te zien is dat de Heemsteedse watertoren door een vakman ontworpen is!

Een andere reden dat deze watertoren redelijk bijzonder is komt overigens door het feit dat deze watertoren inmiddels al vrij oud is. Deze watertoren is op de dag vandaag immers al ruim een eeuw oud! Dit bouwwerk werd namelijk in de jaren 1910 en 1911 gebouwd. Het is verder trouwens zo dat deze watertoren op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt voor de watervoorziening van Heemstede en omliggende plekken. Deze watertoren wordt dus al langer dan honderd jaar gebruikt om mensen in Heemstede te voorzien van (drink)water. Vandaar dat dit bouwwerk sowieso een belangrijke rol heeft voor dit gebied! Ieder mens heeft namelijk sowieso een bepaalde hoeveelheid drinkbaar water nodig om te kunnen overleven. Om de mensen die in Heemstede wonen inderdaad van water te kunnen voorzien heeft deze watertoren een waterreservoir met een inhoud van 460000 liter.

In het jaar 2006 is er trouwens wel een grondige onderhoudsbeurt / restauratie uitgevoerd om de Heemsteedse watertoren op te knappen en te onderhouden. Vandaar dat dit bouwwerk op de dag van vandaag nog steeds in een goede staat verkeerd en dus niet vervallen is door de jaren heen.

 

Slot Heemstede

Wanneer het over bezienswaardigheden van Heemstede gaat kan het Slot Heemstede uiteraard niet ontbreken. Vandaar dat ik het slot Heemstede in dit artikel ook nog even wil gaan bespreken. Het kan immers zeker de moeite waard zijn om dit bouwwerk inderdaad daadwerkelijk te gaan bekijken wanneer je in Heemstede bent.

Het is trouwens wel zo dat er op de dag van vandaag niet echt meer bijster veel over is van het Slot Heemstede. Op de dag van vandaag is namelijk alleen nog maar de fundering van dit bouwwerk te zien. Toch kan het nog steeds erg bijzonder zijn om deze fundering eens in het echt te kunnen zien. In zijn gloriedagen was het Slot Heemstede namelijk wel echt een belangrijk en naar alle waarschijnlijkheid een indrukwekkend gebouw. Hier moet trouwens wel worden bij gezegd dat er door de jaren heen meerdere verschillende versies van Slot Heemstede bestaan hebben.

Zo werd de oorspronkelijke uitvoering van dit slot bijvoorbeeld naar alle waarschijnlijkheid al gebouwd tussen de jaren 80 en 90 van de 12e eeuw. Dit slot werd echter vervolgens in de jaren die volgenden meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. Uiteindelijk sloeg het noodlot echter toe, en verzakte de tot dan toe meest recente uitvoering van Slot Heemstede waardoor er in het jaar 1810 werd besloten om dit slot volledig af te breken. Op de dag van vandaag kan je echter dus wel nog steeds zoals je net ook al hebt kunnen lezen de fundering zien waar dit slot ooit op is gebouwd in de Middeleeuwen. Verder zijn er hier ook nog een aantal andere bouwresten van onder andere oude poorten te vinden die al honderden jaren oud zijn. Deze overblijfselen van het Slot Heemstede hebben tegenwoordig overigens een monumentale status. Hieruit blijkt dus wel dat dit dus nog steeds een bijzondere plek is, ondanks dat het Slot Heemstede al meerdere eeuwen niet meer (echt) bestaat.

Het is overigens ook zo dat er op de dag van vandaag een landhuis te vinden is op het landgoed waar in het verleden Slot Heemstede te bewonderen was. In dit landhuis gebeurd van alles en nog wat, en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kunnen hier bijvoorbeeld onder andere trouwerijen plaatsvinden. Hier kunnen echter dus ook andere bijeenkomsten georganiseerd worden. Dit landgoed waar vroeger het Slot Heemstede te vinden was heet tegenwoordig overigens landgoed Het Oude Slot. Hiermee wordt dus nog steeds verwezen naar het bouwwerk dat in het verleden op dit landgoed te vinden was.

 

Tot slot

Je hebt in deze pagina van alles kunnen lezen over de Nederlandse plek genaamd Heemstede. Persoonlijk hoop ik heel erg dat je wat aan deze informatie gehad hebt! Zoals je al in dit artikel hebt kunnen lezen is Heemstede namelijk een plek die echt ontzettend veel te bieden heeft. Vandaar dat ik door middel van dit artikel dus ook graag meer duidelijkheid en bekendheid rondom Heemstede wilde proberen te creëren. Hopelijk is dit mij een beetje gelukt. Verder hoop ik overigens heel erg dat je alle informatie die in deze pagina te vinden was allemaal gewoon zonder echt al te veel moeite kon begrijpen! Wanneer dit het geval is bestaat er immers een hele grote kans dat je inderdaad daadwerkelijk wat hebt opgestoken van het lezen van het artikel dat op deze pagina te vinden is. Zoals je als het goed is al hebt kunnen zien staat er op deze pagina namelijk echt uitzonderlijk veel (waardevolle) informatie over Heemstede. Vandaar dat je dit artikel als het goed is dus ook zou moeten kunnen gebruiken om veel over de plek Heemstede te weten te komen.

Er zijn in Nederland buiten Heemstede om trouwens nog een hele hoop andere en bijzondere plekken te vinden. Over een aantal van deze plekken heb ik ook een artikel geschreven dat vergelijkbaar is met het artikel dat op deze pagina te vinden is. Het zou dus goed kunnen voorkomen dat hier ten minste één artikel bij zit dat je ook wel interessant vindt en dus mogelijk ook wel zou willen doorlezen wanneer je genoten hebt van dit artikel over Heemstede. Zo zo het bijvoorbeeld goed kunnen dat je mijn artikel over Den Helder ook de moeite waard vindt. Den Helder is namelijk een plek die net als Heemstede in Noord-Holland ligt. Verder is het artikel dat ik over Zoetermeer geschreven heb waarschijnlijk ook wel een artikel dat je mogelijk interessant vindt. Zoetermeer is immers tevens nog een plek die zich in de provincie Noord-Holland bevindt.

 

Heemstede Huis te Manpad afbeelding

Op de bovenstaande afbeelding is Huis te Manpad te zien. Dit is een bezienswaardigheid die bij Heemstede is terug te vinden. Vandaar dat ik het dus een goed idee vond om deze desbetreffende afbeelding toe te gaan voegen aan dit artikel die over Heemstede gaat.